Krajina, krajinné složky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Socioekonomická geografie
Advertisements

Vznik, složení a význam půd
GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA
Člověk a Příroda Člověk až do historicky nedávných dob byl přirozenou součástí přírody. Byl přímo závislý na tom, co dokázal z prostředí ve kterém žil,
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
UTVÁŘENÍ ZEMSKÉHO POVRCHU
Krajina a životní prostředí
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Krajina a krajinná sféra
Krajina a životní prostředí
Krajina bezprostřední okolí, které nás obklopuje - místní krajina
Krajinná sféra a její části
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda. Krajina = různě velká, ale určitá část pevniny složena z přírodních a kulturních krajinných složek, vytvořených lidmi.
zaměřují se také ochranou neživé přírody
Složky krajiny a životní prostředí
Povrch Země jako důsledek přírodních činitelů
ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika.
Registrační číslo projektu:
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Krajina a životní prostředí
Životní prostředí Petr Machala.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
VY_32_INOVACE_ 01 - Ekologie. Ekologie se užívá v několika významech. V původním významu je ekologie biologická věda, která se zabývá vztahem organismů.
prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc. Mgr. Zdeněk Máčka, Ph.D.
GEOLOGIE – VĚDA O ZEMI.
Ekologie jako věda Obory ekologie.
Základní principy geografického výzkumu
KRAJINNÁ SFÉRA.
Geografie jako věda Jan Dušek.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – sféry Země autor VM:Ondřej Vojáček.
Biosféra.
Krajinná sféra Jan Dušek.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Vztahy geografie k ostatním vědám
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Krajina biosféra hydrosféra sociosféra.
VY_32_INOVACE_Fi_III_34 Název Přírodní krajina Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Pedosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Půda (pedologie) Půda tvoří nejsvrchnější vrstvu zemské kůry, je prostoupená vodou,vzduchem a organismy, vzniká v procesu pedogeneze pod vlivem vnějších.
K RAJINNÁ SFÉRA. obsah krajina krajinná sféra příroda přírodní krajinná sféra litosféra pedosféra hydrosféra atmosféra biosféra kontrolní otázky.
ÚVOD DO STUDIA GEOGRAFIE. GEOGRAFIE JAKO VĚDA GEOGRAFIE – slovo řeckého původu - v překladu do češtiny znamená POPIS ZEMĚ neboli ZEMĚPIS ( γεός geos pozemský,
Krajina, krajinné složky, krajinotvorné procesy
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Eva Khorelová
Název prezentace (DUMu): Organismy a prostředí
Ekonomika životního prostředí
PŘÍRODNÍ (KRAJINNÁ) SFÉRA ZEMĚ
LITOSFÉRA Stavba zemského povrchu
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Krajina – vymezení pojmu, typy krajin
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
Geografie Krajinná sféra
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_13_20_životní prostředí.
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
Charakteristika zeměpisu CR
Geografia ako veda.
PŘÍRODNÍ SFÉRA ZEMĚ.
Přírodní složky a oblasti Země
KRAJINNÁ SFÉRA PŘÍRODNÍ SLOŽKA ČLOVĚKEM TVOŘENÁ SLOŽKA
VY_32_INOVACE_
Člověk mění a vytváří krajinu
VY_32_INOVACE_272_Krajinná sféra
Transkript prezentace:

Krajina, krajinné složky V krajinné sféře rozlišujeme dvě základní složky: Přírodní složka Společenskohospodářská (socioekonomická) složka - tyto složky se neustále vzájemné ovlivňují Přírodní část se nazývá fyzicko-geografická sféra a tvoří ji litosféra, hydrosféra, pedosféra, atmosféra a biosféra. Socioekonomickou část tvoří člověk, jeho výtvory, ale i důsledky činnosti, odpady…

ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ, EKOLOGIE Životní prostředí je prostor, který svými vlastnostmi a podmínkami umožňuje život organismů. Jednotlivé organismy reagují na změny životního prostředí – někdy se přizpůsobí, jindy může dojít až k jejich zániku – uveď příklady… Organismy, které jsou velmi citlivé na změny a jako první reagují jsou označovány jako „bioindikátory“ Znáš (vyhledej) nějaké?

Problémy krajiny a životního prostředí se zabývají: geografie – zabývá se Zemí, krajinnou sférou ekologie – zkoumá vztahy mezi organismy navzájem a mezi organismy a životním prostředím Co je „ekologické“? Vše co vede a směřuje k zachování a ochraně přírody, krajiny a životního prostředí.

Tvář krajiny se působením různých vlivů neustále mění. Základní (přírodní) krajinotvorné procesy jsou a) vnitřní – kerná a vrásová činnost, sopečná činnost a zemětřesení b) vnější – eroze, jejíž základním činitelem je podnebí c) člověk – ten je často nejrychlejším a nejzásadnějším aktérem přeměny krajiny

Uvažuj, který činitel způsobil přeměnu krajiny (může jich být i více), pokus se proces vysvětlit: - sesuv zatopení sklepu domu propadnutí cesty vymírání mořských organismů Velké útesové bariéry úbytek tuňáků ve Středozemním moři …