rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/21.0987 Dětský domov, základní škola, školní družina a školní jídelna, Kostelec nad Orlicí, Pelclova 279
ORGANICKÉ LÁTKY Romana Breklová, 6. 3. 2013, 9. ročník, chemie – čtení s porozuměním
jsou chemické látky, které vznikají činností rostlin a živočichů Organické látky jsou chemické látky, které vznikají činností rostlin a živočichů všechny obsahují vázaný uhlík jsou základní složkou těl živočichů a rostlin ETHANOL METHANOL KYSELINA OCTOVÁ
je to vonící, bezbarvá a hořlavá kapalina ETHANOL (= líh) je to vonící, bezbarvá a hořlavá kapalina vzniká kvašením cukrů, ze směsi se pak odděluje destilací obsahují ho alkoholické nápoje Použití: - rozpouštědlo palivo (líh na pálení) v lékařství k dezinfekci pro výrobu organických sloučenin (parfémy, kyselina octová, benzín, rozpouštědla, barvy, léky) Denaturovaný líh = líh pro technické účely, obsahuje jedovaté příměsi
PIVO Vyrábí se ze sladu, z chmele a vody působením kvasinek. Je to alkoholický nápoj nasycený oxidem uhličitým. Postup výroby : Sladovnický ječmen se namáčí a nechává klíčit, drtí na slad Rozdrcený slad se smísí s vodou a ve varných nádobách se směs postupně zahřívá, přidává se chmel 3. Do ochlazené směsi se přidají pivovarnické kvasinky a při teplotě 5 – 10°C v kvasných nádobách probíhá kvašení
VÝROBA PIVA (schéma) (zahřívání tzv. ztekucení škrobu) (míchání sladu s vodou)
Při konzumaci alkoholu se ethanol dostává do krve a zpomaluje reakce člověka. Proto je zakázáno požívat alkohol tam, kde činnost člověka vyžaduje zvýšenou pozornost (řízení motorových vozidel). Při pravidelné konzumaci může dojít ke vzniku závislosti na alkoholu. Při požití většího množství může dojít k bezvědomí až selhání organismu – smrti.
METHANOL bezbarvá kapalina hořlavina PRUDCE JEDOVATÝ! Methanolová kauza – požití malého množství vede k oslepnutí a smrti Použití: rozpouštědlo kapalné palivo výroba surovin, z kterých se vyrábí plasty
KYSELINA OCTOVÁ Vzniká působením mikroorganizmů na zředěný vodný roztok ethanolu. kapalina štiplavě páchnoucí leptá pokožku Použití: konzervace potravin výroba barviv výroba plastů
Použitý materiál: Líh http://www.hokr.cz/picts/chemie-lih-technicky/ethanol_technicky_obal_1l.jpg Pivo http://www.naseinfo.cz/photo/view?id=273086 Výroba piva http://vladahadrava.xf.cz/pic/schema_vyroby_piva.jpg Výroba piva reklama http://www.pivovary.info/gallery/gal512_obr1310469723_153.jpg Methanol http://katastrofy.meteopress.cz/sites/default/files/foto/2012/09/methanol.jpg Značka http://img.geocaching.com/cache/7630fa1d-0f39-4781-aec7-b7f5b2aba87b.jpg Autíčko http://nd01.jxs.cz/994/930/6db0114b25_30829097_o2.jpg Lebka http://www.pro-party.cz/upl/Omalovanky_lebka.gif Konzervace potravin http://www.ru.all.biz/img/ru/catalog/1115017.jpeg