ZLEPŠEME ČINNOST BACHORU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hodnocení produkční účinnosti krmiv
Advertisements

Fyziologie zažívacího systému
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Trendy v metodách odhadu plemenné hodnoty skotu
Výživa II – alpské lyžování
ENERGIE ve výživě koní.
B.Procházka Poděbrady 16. –
VÝŽIVA – základní složky potravy
Dusíkaté látky a metoda jejich stanovení
1 ☼. 2 Biochemické aspekty výživy © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
STAR-X : obdukce škrobu
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
Tuk, Bílkovina, Laktóza, (g/100g, %) Somatické buňky,
Produkce mléka komplexní užitková vlastnost samic savců
Chemické složení organismů
Zásady výživy sportovce
Kontrola mléčné užitkovosti
Hodnocení živin Ve světě se používá několik systémů hodnocení živin:
Chov I. Cvičení 4. Krmné dávky, krmné směsi a jejich sestavování.
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
Krmná dávka - jen kukuřice Veškerá kukuřice jen GMO Hypotetický příklad: brojler.
Řízení stáda dojnic s podporou aplikace Milk Profit Data
Úpravy krmiv.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Stanovení stravitelnosti Ing. Vít Baránek © 2006 Vytvořeno s podporou projektu FRVŠ číslo 2022/2006/G4.
Sacharidy a metody jejich stanovení
Význam vlákniny v potravě s ohledem na dětský věk
VÝZNAM CUKRŮ VE VÝŽIVĚ.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Žena a sport.
Biodegradovatelné polymery
Stravitelnost organické hmoty a metody jejího stanovení
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
KUKUŘICE, SILÁŽ Ing. Petra Náměstková.
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
HOBITI.
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Sacharidy ve výživě ryb
Tuky = Lipidy Přírodní látky
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
KUKUŘICE VE VÝŽIVĚ SKOTU
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. a 3. Téma: Chov Zvířat
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Optimalizace krmných dávek
T e c h n i k a k r m e n í h o s p o d á ř s k ý c h z v í ř a t.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_585_Trávící soustava_5 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Průmyslová hnojiva. s rozvojem zemědělství postupně přestalo postačovat použití statkových hnojiv => rozvoj výroby průmyslových hnojiv dodávají do půdy.
Svítá na lepší časy ? 2. května 2017 palác Žofín
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Alternativní zdroje NON-GMO krmiv
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
DĚJE V TRÁVICÍ SOUSTAVĚ
Zelenina, … Dodatky, ….
Buňka  organismy Látkové složení.
CHEMIE - Metabolismus živin
= přeměna látek a energií
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

ZLEPŠEME ČINNOST BACHORU POSTUPNÉ UVOLŇOVÁNÍ amoniakálního dusílku : NITROSHURE Ing.Petra Sedláková Ing.Hedvika Ferencová GUYOKRMA s.r.o.

BACHOROVÁ MIKROFLÓRA TRÁVÍCÍ HRUBOU VLÁKNINU JE VELMI CITLIVÁ NA AMONIAK Nedostatek amoniaku limituje růst mikróbů, speciálně mikroorganismy trávící vlákninu Růst bakterií Amoniakální N mg/l v bachoru 8 mg/kg bachor.tekutiny

SPECIFICKÁ POTŘEBA AMONIAKU PRO ČINNOST CELULOLITICKÝCH BAKTERIÍ ZDROJE ROZPUSTNÝ NL AMONIAK Aminokyseliny Peptidy Fermentovatelný Protein Proteolyza Amoniak pH bachor Mikr.Protein TMK škrob Hemiceluloza + Celuloza Celulolytické-Hémicelulolytické Bact. Protozoas... Celulolytické Bakterie

RŮZNÉ ZDROJE PROTEINU JSOU DEGRADOVANY RŮZNOU RYCHLOSTÍ : Evialis trial

RYCHLE ROZPUSTNÝ ZDROJ NL MUSÍ BÝT LIMITOVANÝ Evialis polní průzkum ve 31 stádech Rozpustné NL by měly být < 25 g/kg suš.

NITROSHURE : mikro-kapsulovaný zdroj močoviny, který se v bachoru uvolňuje pozvolna NITROSHURE je obalený přírodními lipidy : 11% TUKU Kontrolované uvolňování Nitroshuru je patentováno (US patent n°6 835 397)

NITROSHURE je zdroj pomalu se rozpouštějících NL Evialis pokus

NITROSHURE je využíván bachor NITROSHURE je využíván bachor.mikroflórou s vyšší účinností oproti standardní močovině

NITROSHURE zvyšuje stravitelnost vlákniny Control NITROSHURE Difference DM digestibility 60.0 % 65.6 % 9.3 % NDF digestibility 53.7 % 59.4 % 10.6 % MO digestibility 46.6 % 50.7 % 8.8 % Nitroshure dovoluje podávat vyšší množ.vlákniny v KD

NITROSHURE MŮŽE ČÁSTEČNĚ NAHRADIT SOJ. EXTR. ŠROT Substitution rate : 1 to 6 Přesto je dodáno méně RUP, tvoří se více mikrobiálního proteinu. Metabolizovatelného proteinu je stejné množství.

NITROSHURE – výsledky z ČR Data z 5 ti farem BEZ S nitroshurem Rozdíl (%) Počet krav 820 830 Příjem (kg DM) 19,5 21 + 7,7 Mléčná produkce (l) 23,1 24,8 + 7,4 Bílkovina (%) 3,36 3,45 + 2,7 Tuk (%) 3,91 3,97 + 1,5 Somatické buňky (x1000) 235 243 - 3,3

NITROSHURE : jak ho používat ? Výroba mléka za nižší cenu. 150g NITROSHURE dodá tolik NL jako 850g soj.extr.šrotu Může být používána i močovina Zvýšení účinnosti krmiv : Účinnost proteinu Stravitelnost vlákniny V KD může být zařazeno více objem. krmiv : Nižší riziko acidózy

NITROSHURE : jak ho používat ? Zvýšení užitkovosti a zlepšení složek mléka : Vyšší příjem krmiva (o 0.7 až 1 kg v sušině) Více mléka (2 až 3 kg) Vyšší složky : Zvýšení příjmu a stravitelnosti sušiny Zvýšení stravitelnosti vlákniny Při kalkulaci KD je nezbytné zhodnotit : GAM (RDP) Fermentovatelné zdroje energie

PROFISHURE PROČ !!!

POTŘEBA BÍLKOVIN PRO LAKTUJÍCÍ ZVÍŘATA Krávy v laktaci mají vysokou potřebu proteinu kvůli vysokému výdeji : 1 kg proteinu za den na dojnici ( = 30 l mléka, každý s obsahem 33 g proteinu) Na rozdíl od energie jsou bílkovinné rezervy v těle krávy téměř nulové Vzhledem k tomu, že tělesné bílkoviny jsou součást organismu.Tedy, protein je hlavní limitující faktor pro produkci mléčných krav, zejména na začátku laktace.

STRAVITELNOST BÍLKOVIN U PŘEŽVÝKAVCŮ Na rozdíl od energie, která je převážně absorbována v bachoru (TMK), proteiny jsou absorbovány hlavně v tenkém střevě.

BACHOR + ENERGIE = MIKROBIALNÍ PROTEIN STRAVITELNOST BÍLKOVIN U PŘEŽVÝKAVCŮ STŘEVO BACHOR NEDEGRADOVATELNÝ PROTEIN (RUP nebo PDIA) PROTEIN V KRMIVU DEGRADOVATELNÝ PROTEIN (RDP) + ENERGIE = MIKROBIALNÍ PROTEIN METABOLIZOVA TELNÝ PROTEIN, PRO MLÉČNOU PRODUKCI A RŮST

VÝHODA CHRÁNĚNÉHO PROTEINU PŘED BACHOROVOU DEGRADACÍ Chráněný protein před degradací v bachoru může vést K LEPŠÍ ÚČINNOSTI KRMIVA a tím, k vyššímu OBSAHU ML. BÍLKOVINY - Effektivita tvorby mléka z RUP (PDIA) je lepší než z RDP (protein degradovatelný v bachoru) pouze 45% RDP je absorbováno jako aminokyseliny z celkového proteinu, a 85% pochází z RUP. (Source: Virginia State University)

ZPŮSOB OCHRANY BÍLKOVIN PROTI BACHOR ZPŮSOB OCHRANY BÍLKOVIN PROTI BACHOR.DEGRADACI V ZÁVISLOSTI NA JEJICH PŮSOBENÍ Přímé Působení na bílkoviny z krmiv: P Teplota, tlak, extruze Cukry (Lignosulfonates, Xyláza) Taniny z dřevin (Kaštan) Působení na bachorovou mikroflóru: Baktérie Prvoci Éterickými oleji Kovy (Zinek)

KOMBINACE BACHOROVÉHO A „BY PASS“ PROTEINU PROFISHURE Tenké střevo kyselé pH Baktérie Prvoci Zinek omezuje rozvoj určitých mikroorganismů (prvoků) - spotřebitelů bílkovin Zn P Způsobí určitou část bílkovin nerozpustnými. Tím vede k vytvoření určité « zásoby » bílkovin z krmiv …. PDIMN PDIA Zvýšení hodnot PDIA krmiv P Kovy - Zinek

METODA NYLONOVÝCH SÁČKŮ KRMIVO SUROVINA OBJEM.KRMIVO ADITIVUM NYLONOVÝ SÁČEK VÁŽENÍ = STRAVITELNOST (dt) NL ŠKROB SUŠINA AA VLÁKNINA SÁČEK ZAVĚŠENÝ NA KROUŽKU BACHOROVÁ KANYLA ROZBOR PROPLACH VÁŽENÍ SUŠENÍ 60°c 24h

ZINEK – zhodnocení živin Pokus EVIALIS: Měření využitelnosti NL na kanylovaných zvířatech : zvýšení využitelnosti o 20 % oproti neupravené soje Hodnoty PDIA/ RUP : + 35 % Hodnota RDP: - 20 %

KONTROLA HLADINY MIKROPRVKŮ Stopový prvek Limit deficitu doporučení Toxická hladina Cu 7 10 30 (? ?– 100 podle NRC) Co 0.07 0.1 I 0.15 0.2 8 Mn 45 50 1000 Zn 250 Se 0.5 Mo - 3 Doporučení stopových prvků a limity toxicity – mg/kg v sušině - (INRA 1989)

Děkuji za pozornost