ZLEPŠEME ČINNOST BACHORU POSTUPNÉ UVOLŇOVÁNÍ amoniakálního dusílku : NITROSHURE Ing.Petra Sedláková Ing.Hedvika Ferencová GUYOKRMA s.r.o.
BACHOROVÁ MIKROFLÓRA TRÁVÍCÍ HRUBOU VLÁKNINU JE VELMI CITLIVÁ NA AMONIAK Nedostatek amoniaku limituje růst mikróbů, speciálně mikroorganismy trávící vlákninu Růst bakterií Amoniakální N mg/l v bachoru 8 mg/kg bachor.tekutiny
SPECIFICKÁ POTŘEBA AMONIAKU PRO ČINNOST CELULOLITICKÝCH BAKTERIÍ ZDROJE ROZPUSTNÝ NL AMONIAK Aminokyseliny Peptidy Fermentovatelný Protein Proteolyza Amoniak pH bachor Mikr.Protein TMK škrob Hemiceluloza + Celuloza Celulolytické-Hémicelulolytické Bact. Protozoas... Celulolytické Bakterie
RŮZNÉ ZDROJE PROTEINU JSOU DEGRADOVANY RŮZNOU RYCHLOSTÍ : Evialis trial
RYCHLE ROZPUSTNÝ ZDROJ NL MUSÍ BÝT LIMITOVANÝ Evialis polní průzkum ve 31 stádech Rozpustné NL by měly být < 25 g/kg suš.
NITROSHURE : mikro-kapsulovaný zdroj močoviny, který se v bachoru uvolňuje pozvolna NITROSHURE je obalený přírodními lipidy : 11% TUKU Kontrolované uvolňování Nitroshuru je patentováno (US patent n°6 835 397)
NITROSHURE je zdroj pomalu se rozpouštějících NL Evialis pokus
NITROSHURE je využíván bachor NITROSHURE je využíván bachor.mikroflórou s vyšší účinností oproti standardní močovině
NITROSHURE zvyšuje stravitelnost vlákniny Control NITROSHURE Difference DM digestibility 60.0 % 65.6 % 9.3 % NDF digestibility 53.7 % 59.4 % 10.6 % MO digestibility 46.6 % 50.7 % 8.8 % Nitroshure dovoluje podávat vyšší množ.vlákniny v KD
NITROSHURE MŮŽE ČÁSTEČNĚ NAHRADIT SOJ. EXTR. ŠROT Substitution rate : 1 to 6 Přesto je dodáno méně RUP, tvoří se více mikrobiálního proteinu. Metabolizovatelného proteinu je stejné množství.
NITROSHURE – výsledky z ČR Data z 5 ti farem BEZ S nitroshurem Rozdíl (%) Počet krav 820 830 Příjem (kg DM) 19,5 21 + 7,7 Mléčná produkce (l) 23,1 24,8 + 7,4 Bílkovina (%) 3,36 3,45 + 2,7 Tuk (%) 3,91 3,97 + 1,5 Somatické buňky (x1000) 235 243 - 3,3
NITROSHURE : jak ho používat ? Výroba mléka za nižší cenu. 150g NITROSHURE dodá tolik NL jako 850g soj.extr.šrotu Může být používána i močovina Zvýšení účinnosti krmiv : Účinnost proteinu Stravitelnost vlákniny V KD může být zařazeno více objem. krmiv : Nižší riziko acidózy
NITROSHURE : jak ho používat ? Zvýšení užitkovosti a zlepšení složek mléka : Vyšší příjem krmiva (o 0.7 až 1 kg v sušině) Více mléka (2 až 3 kg) Vyšší složky : Zvýšení příjmu a stravitelnosti sušiny Zvýšení stravitelnosti vlákniny Při kalkulaci KD je nezbytné zhodnotit : GAM (RDP) Fermentovatelné zdroje energie
PROFISHURE PROČ !!!
POTŘEBA BÍLKOVIN PRO LAKTUJÍCÍ ZVÍŘATA Krávy v laktaci mají vysokou potřebu proteinu kvůli vysokému výdeji : 1 kg proteinu za den na dojnici ( = 30 l mléka, každý s obsahem 33 g proteinu) Na rozdíl od energie jsou bílkovinné rezervy v těle krávy téměř nulové Vzhledem k tomu, že tělesné bílkoviny jsou součást organismu.Tedy, protein je hlavní limitující faktor pro produkci mléčných krav, zejména na začátku laktace.
STRAVITELNOST BÍLKOVIN U PŘEŽVÝKAVCŮ Na rozdíl od energie, která je převážně absorbována v bachoru (TMK), proteiny jsou absorbovány hlavně v tenkém střevě.
BACHOR + ENERGIE = MIKROBIALNÍ PROTEIN STRAVITELNOST BÍLKOVIN U PŘEŽVÝKAVCŮ STŘEVO BACHOR NEDEGRADOVATELNÝ PROTEIN (RUP nebo PDIA) PROTEIN V KRMIVU DEGRADOVATELNÝ PROTEIN (RDP) + ENERGIE = MIKROBIALNÍ PROTEIN METABOLIZOVA TELNÝ PROTEIN, PRO MLÉČNOU PRODUKCI A RŮST
VÝHODA CHRÁNĚNÉHO PROTEINU PŘED BACHOROVOU DEGRADACÍ Chráněný protein před degradací v bachoru může vést K LEPŠÍ ÚČINNOSTI KRMIVA a tím, k vyššímu OBSAHU ML. BÍLKOVINY - Effektivita tvorby mléka z RUP (PDIA) je lepší než z RDP (protein degradovatelný v bachoru) pouze 45% RDP je absorbováno jako aminokyseliny z celkového proteinu, a 85% pochází z RUP. (Source: Virginia State University)
ZPŮSOB OCHRANY BÍLKOVIN PROTI BACHOR ZPŮSOB OCHRANY BÍLKOVIN PROTI BACHOR.DEGRADACI V ZÁVISLOSTI NA JEJICH PŮSOBENÍ Přímé Působení na bílkoviny z krmiv: P Teplota, tlak, extruze Cukry (Lignosulfonates, Xyláza) Taniny z dřevin (Kaštan) Působení na bachorovou mikroflóru: Baktérie Prvoci Éterickými oleji Kovy (Zinek)
KOMBINACE BACHOROVÉHO A „BY PASS“ PROTEINU PROFISHURE Tenké střevo kyselé pH Baktérie Prvoci Zinek omezuje rozvoj určitých mikroorganismů (prvoků) - spotřebitelů bílkovin Zn P Způsobí určitou část bílkovin nerozpustnými. Tím vede k vytvoření určité « zásoby » bílkovin z krmiv …. PDIMN PDIA Zvýšení hodnot PDIA krmiv P Kovy - Zinek
METODA NYLONOVÝCH SÁČKŮ KRMIVO SUROVINA OBJEM.KRMIVO ADITIVUM NYLONOVÝ SÁČEK VÁŽENÍ = STRAVITELNOST (dt) NL ŠKROB SUŠINA AA VLÁKNINA SÁČEK ZAVĚŠENÝ NA KROUŽKU BACHOROVÁ KANYLA ROZBOR PROPLACH VÁŽENÍ SUŠENÍ 60°c 24h
ZINEK – zhodnocení živin Pokus EVIALIS: Měření využitelnosti NL na kanylovaných zvířatech : zvýšení využitelnosti o 20 % oproti neupravené soje Hodnoty PDIA/ RUP : + 35 % Hodnota RDP: - 20 %
KONTROLA HLADINY MIKROPRVKŮ Stopový prvek Limit deficitu doporučení Toxická hladina Cu 7 10 30 (? ?– 100 podle NRC) Co 0.07 0.1 I 0.15 0.2 8 Mn 45 50 1000 Zn 250 Se 0.5 Mo - 3 Doporučení stopových prvků a limity toxicity – mg/kg v sušině - (INRA 1989)
Děkuji za pozornost