Georg Simon Ohm (18.-19. století).

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrický proud v kovech
Advertisements

Nicola Tesla století.
Opakujeme Přesvědčili jsme se: I – elektrický proud – A ( ampér )
Obvod plus vnitřek zdroje napětí
Albert Einstein.
Byl nositel Nobelovy ceny
Řešení stejnosměrných obvodů
Život.  Jeho otec byl lékárník.  Kvůli finančním potížím jeho rodiny, nemohl Hanz chodit do školy. Učil se sám z knih.  Ve 12. letech pomáhal svému.
Luigi Galvani 9. září 1737–4. prosince 1798.
VY_32_INOVACE_C3 – 10 Kdo jsem? © Petr Špína 2012.
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Významné osobnosti fyziky a chemie
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_D2 – 13.
Základní škola a mateřská škola Bzenec
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Ohmův zákon. Budeme zkoumat,jaký vliv má
Isaac Newton 1643 – 1727.
Francouzský fyzik a matematik
Číslo-název šablony klíčové aktivity III/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_105.
Christian Andreas Doppler
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Fyzika 9. ročník Anotace Prezentace, která se zabývá Ohmovým zákonem
OHMŮV ZÁKON PRO ČÁST ELEKTRICKÉHO OBVODU.
OHMŮV ZÁKON Ing. Radek Pavela.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
VY_32_INOVACE_20 - VÝZNAMNÍ FYZICI
Ohmův zákon. Elektrický odpor.
FY_079_ Elektrický proud v kovech_Elektrický odpor
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_D2 – 14.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Významné osobnosti fyziky a chemie
Schémat. značky Poznej fyzika Fyzik.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Elektrický proud Elektrický proud v kovech
Fyzika + Elektřina. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 1 Číslo.
Narozen Zemřel Anglický fyzik
Georg Simon Ohm Narodil se 16. března 1789 Zemřel 7. července 1854
Alessandro Volta Italský fyzik a fyziolog.
Elektrické jevy III. Elektrická práce, výkon, účinnost
VLASTNÍ INDUKCE.
OHMŮV ZÁKON.
Alessandro Guiseppe Antonio Anastasio Volta
31.1 Ohmův zákon – jak to vše začalo
Elektrický proud Elektrický proud kovech Ohmův zákon
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 2. část Elektrický proud v látkách
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Fyzika.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM OHMŮV ZÁKON.
Ohmův zákon. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
04 OHMŮV ZÁKON VY_32_INOVACE_04 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: G třída: 8. předmět: Fyzika anotace: Výklad nového učiva – Ohmův zákon.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče Číslo DUM: III/2/FY/2/2/12 Vzdělávací předmět: Fyzika.
OHMŮV ZÁKON Ohmův zákon vyjadřuje vztah mezi elektrickým odporem, napětím a proudem. Je pojmenován podle svého objevitele Georga Ohma. Zákon říká, pokud.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče Číslo DUM: III/2/FY/2/2/12 Vzdělávací předmět: Fyzika.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Ohmův zákon (odvození)
Fyzici a fyzikální jevy
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_36_FYZIKA
Georg Simon Ohm.
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
OHMŮV ZÁKON PRO ČÁST ELEKTRICKÉHO OBVODU.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Ohmův zákon(příklady)
OHMŮV ZÁKON PRO UZAVŘENÝ ELEKTRICKÝ OBVOD.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Denisa Trubirohová Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_36_ Výpočet U, I a R z Ohmova zákona Číslo projektu:
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_17
Ohmův zákon Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Transkript prezentace:

Georg Simon Ohm (18.-19. století)

Kdo to byl? Německý fyzik Zabýval se elektřinou Je autorem Ohmova zákonu

Život Narodil se v rodině zámečnického mistra v německém městečku Erlangen V šestnácti letech začal navštěvovat univerzitu ve svém rodném městě, ale už po roce odešel jako výpomocný učitel do Švýcarska vydělávat na studia. Od roku 1833 přednášel na polytechnice v Normiberku.

Díky své pověsti byl od roku 1849 povolán na univerzitu v Mnichově Díky své pověsti byl od roku 1849 povolán na univerzitu v Mnichově. To už byl mj. držitelem vyznamenání londýnské Královské vědecké společnosti. Tak se Ohmovi splnilo celoživotní přání, bylo mu však v té době 62 let a z dosaženého cíle se dlouho netěšil, když po krátké nemoci roku 1854 zemřel.

Objev Svůj všeobecně známý zákon – jeden z pilířů našich znalostí o elektřině, vyjadřující vztah proudu, napětí a elektrického odporu vodiče – publikoval roku 1826 v práci Určení zákona, podle něhož kovy vedou elektřinu. Ohm si však uvědomoval, že jeho zákon platí pouze za jistých podmínek, především za běžné teploty.

Ohmův zákon slovy: Proud procházející vodičem je přímo úměrný napětí mezi konci vodiče a nepřímo úměrný elektrickému odporu vodiče. Již sedmdesát let před Ohmem zákon zformuloval Henry Cavendish, který jej ale vůbec nezveřejnil a proto zákon zůstal zapomenut v jeho rukopise, jenž r.1877 zveřejnil další významný fyzik Maxwell. Díky tomu lidé přestali nedůvěřovat údajnému "chybnému zákonu Němce Ohma".

Zajímavosti Jednotka elektrického odporu (označována řeckým písmenem Ω) byla nazvána jeho jménem ohm. Ve své vědecké práci se Ohm věnoval i akustice, zkoumal fyzikální podstatu slyšení a studoval interferenční jevy.

Zdroje a Autoři Zdroje z Internetu: Z knih a encyklopedií: Autoři: www.wikipedie.cz Z knih a encyklopedií: Všeobecná encyklopedie Dideort Časopis 21. století Časopis Třetí pól Autoři: Aneta Ottová Natálie Škvrňáková

KONEC Děkujeme za pozornost 