Ing. Zdeněk Votruba LVALVA Vzdálené počítačové sítě WAN 1.přednáška1.přednáška.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačové sítě.
Advertisements

Technické prostředky počítačových sítí
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Obecně o operačních systémech
Informatika Počítačové sítě.
Základy databázových systémů
Počítačové praktikum Úvod do předmětu
Počítačové sítě.
Počítačové sítě – teorie
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
PC SÍTĚ I.
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ KONCEPCE SÍTÍ
Lokální počítačové sítě Novell Netware
Počítačová síť a typy sítí
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Návrh počítačové sítě malé firmy
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Elektronické počítače Počítačové sítě (EL41) Ing. Stanislav Hanulík ELEKTROTECHNIKA.
Počítačové sítě. je skupina počítačů (uzlů), popřípadě periferií, které jsou vzájemně propojeny tak, aby mohly mezi sebou komunikovat. Počítačová síť.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-14.
Operační systémy.
Počítačové sítě LAN Pavlína Kolbábková.
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ LAN I Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Název VY_32_INOVACE_186_Poc.site_dodatek_teori.
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí Maturitní téma č.6.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Úvod do síťového operačního systému Novell Netware.
Ing. Zdeněk Votruba LVALVA Vzdálené počítačové sítě WAN 3.přednáška3.přednáška.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Počítačové sítě Architektura.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_540.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. Co to je PC síť  PC síť - propojení dvou a více PC za účelem sdílení dat nebo komunikace.
Počítačové sítě Autor: Marek Jiruš.
Vzdálené počítačové sítě a programování v prostředí Windows – kombinované studium Osnovy předmětu a koncepce výuky Ing. Zdeněk Votruba LVALVA.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
CLIENT- TO- SERVER server = řídící počítač klienti = počítače zapojené do sítě PEER- TO- PEER všechny počítače jsou rovnocenné.
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí.
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
Informatika Milan Šimek
Počítačové sítě Základní pojmy.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Vzdálené počítačové sítě a programování v prostředí Windows Okruhy ke zkoušce z předmětu: Ing. Zdeněk Votruba LVALVA.
TOPOLOGIE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 NázevVY_32_INOVACE_182_Deleni_poc.siti_teorie.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
 Počítačová síť je souhrnné označení pro technické prostředky, které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači. Umožňují tedy uživatelům komunikaci.
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ.
Počítačové sítě Katharina Kočí.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ učební texty pro deváté ročníky ZŠ
Sítě - nástin 5. AG. Sítě Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se zapomenout pobavit o sítích. Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Nastavení serverů OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Inf Struktura datových sítí. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_18_POCITACOVA_SIT.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Internet - historie.
Živočichopis (taxonomie) sítí
Operační systémy - úvod
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Počítačové sítě.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Transkript prezentace:

Ing. Zdeněk Votruba LVALVA Vzdálené počítačové sítě WAN 1.přednáška1.přednáška

Organizace a způsob výuky LVALVA WAN  Přednášky jsou zcela nepovinné a dobrovolné, vše podstatné je volně přístupné na:  V případě účasti na přednášce vyžaduji pozornost a dochvilnost, nelze opouštět přednášku před jejím ukončením! (kromě mimořádných okolností)  Účast na seminářích je povinná a v případě aktivní účasti se boduje k zápočtu.  Na přednáškách i seminářích je NEZBYTNÉ mít vypnutý mobil

Organizace a způsob výuky LVALVA WAN  Semináře probíhají v počítačové učebně Laboratoře výpočetních aplikací – budova Technické fakulty, levé schodiště – 2. patro – místnost č. 217, učebna C  Před prvním seminářem si ověřte, že znáte své uživatelské jméno a heslo do kontextu STUDENTI.CZU.CZ a že Vám funguje přihlášení !  Seznamte se s provozním řádem LVA na adrese:

Konzultační hodiny LVALVA WAN Podstatná část obsahu semestru nebude probrána na seminářích, proto je ve většině případů nezbytné využívat konzultační hodiny! Konzultace podává přednostně ten vyučující, který vede semináře, pouze ve výjimečných případech je možné domluvit se s jiným pedagogem. Dodržujte konzultační hodiny: Ing. Votruba:pátek – Ing. Sander:pondělí – Ing. Vančura: Ing. Hruška:pondělí – Ing. Studený: Růžička Jan:středa – 14 00

ShrnutíShrnutí LVALVA WAN Budeme se ze všech sil snažit, aby tento předmět byl pro Vás užitečným. Pokud tomu tak nebude, či budete mít pocit, že předmět neodpovídá Vaším potřebám, ve svém vlastním zájmu mi to prosím okamžitě sdělte. Pokusíme se nalézt odpovídající řešení. Anketa na adrese: Pevně doufám, že se s Vámi všemi uvidím koncem semestru (jednou) u zkoušky. Mnoho štěstí při studiu nejenom tohoto předmětu.

Lokální počítačové sítě LVALVA WAN Počítačové sítě: Počítačové sítě: výpočetní systémy skládající se z jistého počtu vzájemně propojených a spolupracujících počítačů, které mají určité charakteristické vlastnosti.  Nutnost propojování počítačů do sítí: 60. léta  jeden člověk - jeden počítač 70. léta  více lidí - jeden počítač 80. léta  jeden člověk - více počítačů 90. léta  jeden člověk – mnoho zdrojů dat  Nutnost vzájemného propojování sítí: izolovaná síť neuspokojí všechny uživatele uživatelé touží po univerzálním propojení

Lokální počítačové sítě LVALVA WAN Počítačové sítě se obecně rozdělují do základních typů podle toho, na jak velkém území spojují počítače a jaké spojovací prostředky k tomu používají LAN  LAN - lokální počítačové sítě (stovky metrů) MAN  MAN – městské sítě (do cca 75 km) WAN  WAN – globální sítě (nejsou limitovány max. dosahem)

Lokální počítačové sítě LVALVA WAN Charakteristiky LAN: t lokálnost (na omezeném teritoriu, řádově několik stovek metrů až jednotek kilometrů) t homogennost (v síti jsou zařazeny pouze počítače jednoho druhu) t uživatelsky přívětivé (vytvářeny pro nepoučené uživatele, předpokládá se pouze uživatelská znalost práce na PC)

Lokální počítačové sítě LVALVA WAN Základní součásti sítí LAN stanice sítě síťový hardware síťový software organizační zabezpečení Stanice sítě: Jednotlivé počítače vzájemně propojené sítí, a to včetně jejich vybavení (HDD, tiskárny, plottery, CDROMy). Podle role, kterou v síti zastávají se rozdělují na: servery pracovní stanice

Lokální počítačové sítě LVALVA WAN Stanice sítě: servery (obslužné stanice): stanice, které poskytují některé ze svých prostředků, například disky či tiskárny, do sítě. Servery mimoto zajišťují vlastní chod sítě a realizují jednotlivé síťové funkce. V síti může být jeden nebo více serverů. Jejich počet závisí především na typu sítě LAN. V sítích typu client-to-server, kam patří i sítě Novell, to bývá často jeden nebo několik málo serverů. V sítích peer-to-peer je naopak poměrně velký počet serverů, často polovina všech stanic sítě. pracovní stanice (workstations): umožňují uživatelům provádět práci, nenabízejí tedy žádné služby či prostředky směrem do sítě.

Lokální počítačové sítě LVALVA WAN Síťový hardware: Veškeré technické prostředky, které slouží ke vzájemnému fyzickému propojení jednotlivých stanic sítě. Jedná se především o síťové karty, propojovací kabely, zesilující a rozbočovací prvky. V současnosti existuje v této oblasti několik standardů (Ethernet, Arcnet, Token Ring). Bližší dále v sekci „Hardware sítí LAN“ Síťový software: Souhrn veškerých programových prostředků, které ve spolupráci se síťovým hardware zajišťují činnost sítě. Většinou se jedná o dva typy programů: a) rezidentní programy b) samostatný operační systém

Lokální počítačové sítě LVALVA WAN Síťový software: a) rezidentní programy: ovladače v prostředí DOSu, Windows apod., které umožňují stanici přihlásit se do sítě pod daným konkrétním operačním systémem. DOS: * IPX, NETX * VLM Windows:* client sítě Novell Výkonnost těchto klientů není příliš velká, takže je lze použít spíše u méně výkonných serverů, spíše však u pracovních stanic - nízké náklady a jednoduché používání (sítě peer - to - peer). b) samostatný operační systém: celkový operační systém specializovaný především na obsluhu sítě a publikování služeb a prostředků směrem k síti. Využívá se výhradně na síťových serverech - dražší, ale výkonné řešení, zpravidla nutný správce sítě (sítě client - to - server).

Lokální počítačové sítě LVALVA WAN Organizační zabezpečení: Tato oblast bývá zpravidla nejvíce podceňována a to přes to, že může devalvovat mnohamilionové prostředky investované do realizace počítačové sítě. Problém se týká především personálního zabezpečení a komplexu provozních pravidel (provozní řád sítě). Personální zajištění se týká jednak náležitého poučení uživatelů o způsobu práce v síti a o síťových službách, především však zajištění dostatečné správy sítě vhodnými správci sítě. Provozní pravidla musí jednoznačně definovat, co a za jakých podmínek lze na síti provozovat, kdo a za jakých podmínek smí síť využívat a k jakým účelům, to vše včetně restriktivních opatření !

Lokální počítačové sítě LVALVA WAN Sítě LAN přináší oproti práci na samostatných počítačích řadu výhod. K těm nejvýznačnějším patří: sdílení dat sdílení prostředků vyšší spolehlivost výpočetních prostředků dokonalejší ochrana dat (proti poškození i proti zneužití) komunikace mezi uživateli - zprávy, dialog (chat), pošta, hlasová a zvuková komunikace (videokonference)

Děkuji pro dnešek za pozornost a těším se zase příště … LVALVA WAN … kdy se budeme věnovat topologii lokálních sítí, síťovému OS a hardware síťových komponent