Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě 20.2.2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Projekt „Rovnost na Vysočině v kontextu koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina“ Ing. Soňa Krátká, regionální koordinátorka.
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
CZ.1.04/3.4.04/ Rodina a práce: PROČ NE?
Spolupráce se vzdělávacími institucemi. Projekt iYouth – Modely integrace a prevence sociálního vyloučení: podpora migrantské mládeže je spolufinancován.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
„Slaďování rodinného a pracovního života v ICT průmyslu“ - představení projektu Barbora Slavíčková.
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
PROGRAM TISKOVÉ KONFERENCE Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí Úvodní slovo Vít Liška, MPSV ČR Představení projektu Marie Oujezdská, NCR Zaměření,
Představení projektu ANIMA PLUS CZ – audit rodina a zaměstnání Marie Oujezdská Národní centrum pro rodinu.
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Podpora poskytovatelů ve zlepšení kvality poskytovaných služeb
Brno - město přátelské rodině Bc. Drahomíra Tesařová Odbor Zdraví MMB.
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
9.Národní konference kvality ve VS Ing. Kamil Rajsigl, vedoucí Organizačního odboru Magistrátu města Brna Kvalita v základních územně samosprávných celcích,
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
Strategie AGE MANAGEMENTu v české republice
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
lenové NSZM ČR: Členové Služby pro členy NSZM ČR  Semináře a školení pro koordinátory PZM a MA21 Boskovice, říjen 2004 Chrudim, červenec 2004.
Komunitní a otevřená škola
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Minimální preventivní program školy
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Brno–město pro rodiny Projekt ANIMA PLUS CZ Inovativní opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání Mgr. Lenka Zemanová.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
374 – Poradenské centrum pro Rating MSP Hospodářská komora hlavního města Prahy Svoboda Jiří, , ESF – JPD.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
KONFERENCE Program obnovy rodiny MALENOVICE
Centrum pro rodinu a sociální péči, Brno
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Prezentace projektu. Problematika rovných příležitostí patří mezi prioritní oblasti v politice EU. Týká se všech oblastí a v našem případě konkrétně jde.
Centrum pro rodinu a sociální péči o.s. 1.
Zkušenosti získané při realizaci projektu Brandýský Matýsek o.s.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
PRORODINNÁ POLITIKA.  Prorodinná politika = souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny. Obecně se jedná o podporu rodin ve výkonu jejich přirozených.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2011 setkání RRLZ,
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Rodinná politika v Jihomoravském kraji Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí ( Jihlava – konference)
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Sociální služby a Projekt Zdravý kraj v Jihomoravském kraji J.Drbal, V.Kytnerová, K.Zouharová Plánování rozvoje sociálních služeb Dobrá praxe zdravých.
„SLAĎUJEME V JIHOMORAVSKÉM KRAJI“ Ing. Jaromíra Vítková
1 Školka ve VFN v Praze Tisková konference,
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
JUDr. Ing. Robert Szurman ředitel odboru předseda Rady kvality ČR 8. Národní konference kvality ve veřejné správě, Praha Národní konference.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Aktivita je součástí individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji ( Projekt.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
Informace ze sociální oblasti
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Program na podporu zaměstnanosti znevýhodněných osob na území Brna
„Žijeme a pracujeme na Vysočině“ představení projektu
Rodinná politika Libereckého kraje
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Prorodinné aktivity Olomouckého kraje
Transkript prezentace:

Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě Brno MUDr. Zora Prosková Odbor zdraví Magistrát města Brna

2 Rodinná politika města Brna… Podpora souladu rodinného a pracovního života jako nedílná součást rodinné politiky Utváření rodinné politiky města Brna 2007 – poradní sbor pro rodinu, funkční místo referenta pro rodinu 2008 květen – deklarace Rady města Brna na podporu rodiny schválena Radou města Brna 2008 listopad – Koncepce rodinné politiky města Brna schválena Zastupitelstvem města Brna Zapojení do evropské sítě měst Cities for Children sekce soulad rodinného a pracovního života Rodinná politika má průřezový charakter, postihuje všechny složky života rodin

Hlavní zásady rodinné politiky města Brna a zapojení do projektu Anima Plus CZ Soulad rodinného a pracovního života je jedním ze stěžejních témat rodinné politiky města Brna Zapojení města Brna do projektu Anima Plus CZ – Audit rodina & zaměstnání – Magistrát města Brna se jako zaměstnavatel podrobil Auditu rodina & zaměstnání jako první úřad v republice Proč právě Magistrát města Brna Specifika MMB jako zaměstnavatele Výhody a omezení v oblasti vytváření souladu mezi rodinným a pracovním životem Základní audit rodina & zaměstnání – primární posouzení situace na Magistrátu nezávislými externími odborníky Realizační plán opatření k dalšímu zlepšování slučitelnosti rodiny a zaměstnání 3

Opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání Zakotvení prorodinných aktivit v kolektivní smlouvě a vizi MMB Doplnění Adaptační přípravy o prorodinná opatření při návratu zaměstnanců z MD/RD Vytvoření intranetové stránky Informace pro zaměstnance a jejich rodiny – nabídka poradenství, informace o volnočasových aktivitách, nabídka příměstských a letních táborů, informace o mateřské a rodičovské dovolené, dávkách státní soc. podpory…… Vytvoření sítě pověřených pracovníků na jednotlivých pracovištích (odborech) – komunikace se zaměstnanci na MD/RD, informování o aktivitách zaměstnavatele Podpora setkávání zaměstnanců s kolegyněmi a kolegy na MD/RD – udržení kontaktu s pracovištěm Nabídka školení pro rodiče na MD/RD – podpora vzdělávání a udržení kontaktu se zaměstnavatelem 4

Opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání Pozornost pro děti zaměstnanců při narození, malé „slavnosti“ na jednotlivých odborech při předávání dárků Vyčlenění psychologa pro potřeby řešení problémů s dětmi pro zaměstnance Magistrátu města Brna Zajištění kontaktu v rodinné poradně pro zaměstnance Magistrátu města Brna Vyčlenění poradenských služeb pro zaměstnance Magistrátu města Brna v Socio-info centru Magistrátu města Brna Umožnění alternativních forem zaměstnávání - zkrácené úvazky – běžná praxe - práce z domu – mimořádně – např. při realizaci projektů - sdílené úvazky - praxe nikoli běžná, ale poměrně častá - úpravy pracovní doby – běžná praxe 5

Současný stav Magistrát města Brna získal základní certifikát Auditu rodina & zaměstnání v rámci pilotního projektu a důsledně propracoval a realizoval opatření k zajištění souladu rodinného a pracovního života,po skončení pilotního projektu pokračoval Magistrát města Brna v projektu Audit rodina & zaměstnání Ministerstva práce a sociálních věcí a získal plný certifikát Snaha vylepšovat a dále rozvíjet již realizovaná opatření a přicházet s novými náměty vedla Magistrát města Brna ke zpracování Realizačního plánu na další tříleté období – tedy léta 2012 – 2015 Proč jsme to všechno dělali a proč budeme pokračovat vstřícný zaměstnavatel, podporující uspokojování rodinných potřeb zaměstnance = spokojený zaměstnanecvstřícný zaměstnavatel, podporující uspokojování rodinných potřeb zaměstnance = spokojený zaměstnanec spokojený zaměstnanec je vstřícnější a aktivnější ve své práci a ve svém vztahu k občanům, pomáhá vytvořit kladný obraz institucespokojený zaměstnanec je vstřícnější a aktivnější ve své práci a ve svém vztahu k občanům, pomáhá vytvořit kladný obraz instituce spokojený zaměstnanec = spokojený občanspokojený zaměstnanec = spokojený občan 6

Konec prezentace Děkuji za pozornost