MetaCentrum1 MetaCentrum a projekty FR CESNET Náročné výpočty a zpracování dat Jiří Sitera.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Advertisements

Komplexní řešení metropolitních sítí
Základy databázových systémů
S YTÉMOVÁ INTEGRACE Ing. Jiří Šilhán. S YSTÉMOVÁ INTEGRACE Jedná se o přístup, který přispívá k integraci nesourodých výpočetních systémů. Vyplývá ze.
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
1. 3 Business priorita Scénář Řešení Produkty Rozvoj a podpora Partneři.
Tomáš Baďura ARI.  Mnoho velkých společností dávno začalo prosazovat přesun výpočetního výkonu IT do velkých datových center.  Decentralizované systémy.
INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE VOCE Status Jan Kmuníček CESNET, Česká republika.
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Požadavek na řešení „problému“ Řešení vlastními prostředky/řešení s podporou Přípravná fáze před rozhodnutím o podání žádosti o podporu Zpracování a podání.
SW podpora krizového řízení Duben 2006 Tomáš Fröhlich, DiS. ISSS 2007.
Obor informační technologie
EUNIS MetaCentrum - gridy pod mrakem 1 MetaCentrum – gridy pod mrakem Jiří Sitera, Miroslav Ruda, Luděk Matyska
Meta.cesnet.cz METACentrum – Český národní gridový projekt Projekt METACentrum Jan Kmuníček ÚVT MU & CESNET.
Protokol TCP/IP a OSI model
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
17. března 2003 Univerzální přípojka – brána do IVS Miroslav Nováček Libor Neumann.
Klára Pospíchalová 5. A.  Propojení počítačů  Komunikace, sdílení a předávání informací  Uzly  IP adresa.
Internet.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Outsourcing ICT systémová a aplikační integrace v pojetí O2 Projekt Integrace sítě Ministerstva zemědělství.
Představení nové verze OPSI Kamil Malinka Martin Lebeda PROJEKT financovaný z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZVYŠOVÁNÍ IT GRAMOTNOSTI.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
ESET - služby informační bezpečnosti Filip Navrátil, Sales Engineer, ESET software spol. s
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
ISSS Pavel Kopecký, Zlínský kraj Václav Mařík, Marbes consulting s.r.o.
Realizační tým ICZ duben 2005
Challenges pro METACentrum. Hlavní úkoly Plná integrace různých přístupů k řízení Gridů –Mezinárodní projekty (EGEE) Rozvoj bezpečnostně orientovaného.
Technické aspekty projektu Projekt „Učíme digitálně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.3.00/
Střední škola informatiky a služeb LCA Dvůr Králové nad Labem.
Vaše jistota na trhu IT Vybudování a provozování e-spisovny Josef Sedláček ICZ a.s.
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Jednotná informační brána Cyklus školení Elektronické informační zdroje a databáze Národní knihovna ČR , , , ,
Technické řešení Mapových služeb Portálu veřejné správy Jiří Kvapil.
Internetové poradenství na portálech e-Governmentu Jana Andrýsková, Jiří Hřebíček Provozně ekonomická fakulta, MZLU Brno.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
PREZENTUJÍCÍ Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina na podporu systémové výstavby a financování datových úložišť veřejné správy na území kraje Vysočina Petr.
Internet.
GORDIC spol. s r. o. pobočka Ostrava. Obsah prezentace Varianty řešení -TC Kraje -TC Kraje – hosting dodavatele Maintenance, kompletní aplikační podpora.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Metodické vedení BDg PhDr. Jiří Král Praha 28. – Tento projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR prostřednictvím.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Portál ÚAP MSK (Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP) Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Osnova kurzu Modul B6 – Informační podpora projektového řízení Ing. Martina Čaputová VŠB-TUO 1.Cíl kurzu Absolvováním kurzu získáte: a) znalost základních.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Katastr nemovitostí na internetu a reálné možnosti jeho využití fyzickými a právnickými osobami Č e s k ý ú ř a d z e m ě m ě ř i c k ý a k a t a s t r.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
„Partnerství pro konkurenceschopnost“ Název projektu: „Partnerství pro konkurenceschopnost“ Zkrácený název projektu:„PARKON“ OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Datové centrum sociálních služeb v Libereckém kraji Interaktivní softwarový program určený pro poskytovatele sociálních služeb, zadavatele a také pro.
GILDA - software pro zadavatele veřejných zakázek Veřejné zakázky měst a obcí Květen 2011, Ostrava.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Vypracoval / Roman Málek
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Management počítačové sítě
Projekt byl řešen v rámci projektu FRVŠ 2839/2010 F1 d.
Identity management v UIS
Individuální projekt IP 3 „Rozšíření nástrojů pro podporu systému plánování sociálních služeb v Libereckém kraji“ Závěrečná konference k projektu.
Náročné (nejen Mathematické) výpočty v rámci CZ NGI
Sytémová integrace Ing. Jiří Šilhán.
Operační systémy.
Transkript prezentace:

MetaCentrum1 MetaCentrum a projekty FR CESNET Náročné výpočty a zpracování dat Jiří Sitera

MetaCentrum2 Hlavní cíle Zpřístupnit uživatelským skupinám nové služby MetaCentra Vytvořit nebo zásadně inovovat způsob přístupu uživatelů do výpočetní infrastruktury Podmínky –Přenositelnost zkušeností i nástrojů –Výstupem případová studie popisující přínos projektu a jeho využitelnost odpovídající aplikační komunitou –Projekty nemusí obsahovat náklady na hardwarové zdroje

Očekávané zaměření na nové služby MetaCloud –Využití cloudových služeb pro náročné výpočty včetně trvalých služeb typu brána pro specifickou aplikační oblast (scientific gateway) či pevná část dynamických infrastruktur pro zpracování dat (např. elasticsearch) Hadoop –Využití nové služby pro zpracování dat pomocí infrastruktury Apache Hadoop, např. formou aplikačně orientované nadstavby nad standardně poskytovanými službami (Hadoop, Hive, Pig, HBase) MetaCentrum3

Hardware? Získat z MetaCentra Pro přijaté projekty je MetaCentrum připraveno poskytnout zdroje; rozsah a další parametry předem konzultovat Virtuální cluster, cloud, datový prostor Vložit do MetaCentra Minimální rozsah (~10 uzlů), stejné stroje, vybavení pro vzdálený přístup, HW specifikace (konzultovat předem) Zázemí (housing, síť, IP adresy, místní správa) Po vložení je cluster spravován MetaCentrem, jsou na něm dostupné všechny služby, vlastník má prioritu MetaCentrum4

Další formy spolupráce Lze kombinovat získání a vložení hardware Získat ihned zdroje MetaCentra, následně integrovat vlastní HW Vlastní HW pro „jádro služby“, MetaCentrum pro „nafukování“ či pokrytí „špiček“ (výjimečný výpočet, deadline, školení, apod.) či pokrytí výpadků Data a jejich organizace Lze připojit vlastní datové úložiště (diskové pole) Nástroje pro přístup k datům, řízení workflow, propojení s DU Software MetaCentrum5

Shrnutí – MetaCentrum a projekty FR CESNET Preferujeme –Projekty, které přivedou nové uživatele, aplikace, či inovují současné prostředí či postupy, přenos inovací dál –Směrování na nové služby - HPC cloud, Hadoop, ElasticSearch, virtuální cluster Nabízíme spolupráci –Řešení nových potřeb VaV týmů, projektů a aplikačních oborů –Modernizace postupů, vzdělávání uživatelů, optimalizace využití zdrojů MetaCentrum6

Děkuji za pozornost a těším se na dotazy Kontakt: MetaCentrum7