Uran – kontroverzní nerostná surovina

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZAHNUTÉ OLED TELEVIZE.
Advertisements

Energetické zdroje Pří_052_Rozmanitost přírody_Energetické zdroje
1. Budoucnost dopravy Tomáš Řeháček (Mobile 2020) Central MeetBike, Mobile 2020 Expert Seminar.
ZEMNÍ PLYN.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Nerosty a horniny Přírodověda 5. ročník.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Planeta Země.
Téma hodiny: Polsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2.
TĚŽBA NEROSTNÝCH SUROVIN
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav
Ekonomicko-společenská část soutěže POPULARIZACE VĚDY A VÝZKUMU V PŘÍRODNÍCH VĚDÁCH A MATEMATICE S VYUŽITÍM POTENCIÁLU MU.
Průmyslová výroba.
Vlastnosti tónů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Monika Odehnalová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 24. září 2012 Ročník: čtvrtý, čtyřleté studium.
VY_52_INOVACE_ZE.8.70 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Název prezentace v zápatí1 Program workshopu „Bohatství Země“ ESF MU, Lipová 41a, Brno Učebna P101 1 POPULARIZACE VĚDY A VÝZKUMU V PŘÍRODNÍCH.
POZNEJ HORNINY.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
JEŠTĚRKA.
LOM SVĚTLA Jaroslav Solfronk 2013 Příroda II.
Nezbytná součást moderního života Jan Pokorný 2.L.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky.
ČESKÁ REPUBLIKA – NEROSTNÉ SUROVINY
NEROSTNÉ SUROVINY ČESKÁ REPUBLIKA.
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
VITÁLNÍ BARVENÍ PERLOOČEK
Geologické děje , vyvřelé horniny přírodopis 9. třída
Eva Slováčková, Ondřej Smékal, Jana Mlatečková
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Energetické suroviny 5. ročník
Nerostné suroviny Evropy
Přírodní bohatství ČR Název školy
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
VLASTNOSTI NEROSTŮ Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání Mgr. Ladislav Fedor Gymnázium Sušice kvarta osmiletého.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Název prezentace v zápatí1 Program workshopu „Bohatství Země“ ESF MU, Lipová 41a, Brno Učebna P101 1 POPULARIZACE VĚDY A VÝZKUMU V PŘÍRODNÍCH.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Organické sloučeniny v odborné.
Matematická část1 1 POPULARIZACE VĚDY A VÝZKUMU V PŘÍRODNÍCH VĚDÁCH A MATEMATICE S VYUŽITÍM POTENCIÁLU MU
VY_32_INOVACE_74_CHILE Jméno autora VM Mgr. Markéta Fišerová Datum vytvoření VM říjen 2011 Ročník použití VM 7., 9.ročník Vzdělávací oblast/obor zeměpis.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 24. září 2012 Ročník: čtvrtý, čtyřleté studium.
OCHRANA PŘÍRODY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Nerostné bohatství 4. ročník
Nerostné bohatství na zemi
Název prezentace v zápatí1 Uhlovodíkové systémy – ropa a zemní plyn … 1 POPULARIZACE VĚDY A VÝZKUMU V PŘÍRODNÍCH VĚDÁCH A MATEMATICE S VYUŽITÍM POTENCIÁLU.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceNerostné suroviny Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní nerostné.
Gympláci Gymnázium Jiřího Ortena Středočeský kraj.
1 Zlato – (nej)vzácnější nerostná surovina světa 1 POPULARIZACE VĚDY A VÝZKUMU V PŘÍRODNÍCH VĚDÁCH A MATEMATICE S VYUŽITÍM POTENCIÁLU MU
EIZ pro knihovníky 2. část Martina Machátová. LISA – placený přístup.
JADERNÁ FYZIKA Jaderná energie
Шш. шляпа шайба шаг шапка шарф шутка шкаф шуба.
Зз. знамя запад завтрак золото зуб змея звезда.
Přírodní zdroje Česka Anotace
Pří_052_Rozmanitost přírody_Energetické zdroje
Název prezentace v zápatí1 Environmentální a sociálně- ekonomické aspekty těžby 1 POPULARIZACE VĚDY A VÝZKUMU V PŘÍRODNÍCH VĚDÁCH A MATEMATICE S VYUŽITÍM.
Geotermální elektrárna
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
Zásoby surovin Řešení pro budoucnost A. Rybárová 4.A.
Maturitní předmět: Informatika
ICT M 5.R. Jednotky hmotnosti
Energetické suroviny Název školyPlavská škola AutorMgr. Jitka Hýsková, DiS. Název VY_32_INOVACE_13_PŘ5 _Energetické suroviny - uhlí TémaPŘ 5 Název školyPlavská.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_307_ČR nerostné suroviny Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Česká republika Nerostné suroviny ZŠ Hejnice 2010 Mgr.Jan Kašpar.
Transkript prezentace:

Uran – kontroverzní nerostná surovina POPULARIZACE VĚDY A VÝZKUMU V PŘÍRODNÍCH VĚDÁCH A MATEMATICE S VYUŽITÍM POTENCIÁLU MU Uran – kontroverzní nerostná surovina www.bohatstvizeme.cz 1 Uran – kontroverzní nerostná surovina

Čím je uran výjimečný a zajímavý? Jedná se o nejvydatnější technologicky zvládnutý zdroj energie (16 000 krát efektivnější než černé uhlí). Nejstrategičtější prvek pro vojenské použití. V roce 2013 se vytěžilo 60 000 tun uranu v ceně asi 5 miliard USD. © http://byznys.ihned.cz www.bohatstvizeme.cz Uran – kontroverzní nerostná surovina

Vyhledávání uranových ložisek Ložiska jsou velmi nápadná svoji radioaktivitou. Vyhledávají se především pomocí gammaspektrometrie (dokonce i z letadla, nebo vrtulníku). © Georesults © BGR © Miligal, s.r.o. 2008 Uran – kontroverzní nerostná surovina

Těžba Uranu Nejdůležitější rudou je uraninit (UO2) a coffinit (USiO4). Obsah rudy se pohybuje podle typu ložiska mezi (0,02-20 %). U nás například hlubinný důl v Dolní Rožínce (až 1200 m hluboký). UO2 - uraninit © J. Jirásek 2004 © www.hknuclear.com Uran – kontroverzní nerostná surovina

Děkuji za pozornost www.bohatstvizeme.cz Uran – kontroverzní nerostná surovina

Použité zdroje informací a obrázků Bundesanstalt für Geowissenschaften und Rohstoffe (BGR) in Hannover: http://www.bgr.bund.de/EN/Themen/GG_Geophysik/Aerogeophysik/Bilder/prinzip_gamma_spektrometrie_g.html (28.9.2014). Georesults: http://www.georesults.com.au/product/radiation-solutions-rs-230-bgo-gamma-ray-spectrometer-handheld/ (28.9.2014). Hong Kong Nuclear Investment Company: https://www.hknuclear.com/nuclear/power/cycle/miningandmilling/pages/miningandmilling.aspx (28.9.2014). Jirásek, J. (2004): fotografie uraninitu, http://geologie.vsb.cz/loziska/suroviny/energsur/uraninit.html (28.9.2014). Miligal, s.r.o. (2008): http://www.miligal.cz/index.php?id=10303 (28.9.2014). World Nuclear Association: http://www.world-nuclear.org/ (28.9.2014).