Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271"— Transkript prezentace:

1 GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 5_2_CH_03 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 1.A 2. r. VG Anotace Zajímavosti o uranu a jeho těžbě ve světě i u nás Klíčová slova uran Vzdělávací oblast chemie Očekávaný výstup Znalosti o těžbě uranu a jeho rudách Zdroje a citace časopis Minerální suroviny 2/2011, článek Jiří Pařízek: Uran-skrytá energie, obrázky str. 28 – 31 a číslo 1/2010, článek Bedřich Michálek: Uranový důl Langer Heinrich, Namibie, str. 16

2 Uran- skrytá energie

3

4 O tom, že tento kov dokáže uvolnit obrovskou energii v důsledku řetězové reakce, zcela přesvědčivě a především smutně hovoří dějiny 20. století. Dnes se člověk snaží využít uran zejména jako užitkovou energii pro lidstvo. Uran je zároveň důležitým zdrojem energie pro další generace, které budou muset řešit vážné problémy s rychle ubývajícími zásobami fosilních paliv a zvyšující se energetickou náročností.

5 Uran se oproti jiným kovům v přírodě nevyskytuje v ryzí formě, ale je získáván z rud obsahujících tento radioaktivní prvek. Kovový prvek poprvé popsal německý chemik Martin Klaproth v roce 1789 a pojmenování dostal podle nově objevené planety. V roce 1896 objevil francouzský fyzik Henry Becquerel při zkoumání fluorenscence uranových solí přirozenou radioaktivitu. Rozborem Jáchymovského smolince se zabývala Marie Curie-Sklodowska, přičemž objevila další dva prvky – polonium a rádium.Spolupracoval s ní její manžel Pierre Curie. Marie zaplatila práci s radioaktivním materiálem životem – onemocněla leukémií a zemřela. Byla nositelkou Nobelovy ceny.

6 Dobývání uranové rudy v Jáchymově
Při dobývání stříbra narazili horníci na černou rudu, kterou vyváželi jako odpad na skládky. Dali jí název smolinec. Vlivem povětrnostních podmínek měnila ruda své složení a na skládkách se objevovali syté barvy žluté a zelené, které upoutali pozornost sklářů. Tak se začali sloučeniny uranu používat na výrobu barevného skla. Již roku 1855 byla v Jáchymově vystavěna továrna na výrobu žluté uranové barvy, postupně se rozšířila na barvu zelenou, oranžovou a načervenalou. Jáchymov se stal slavným městem s nejdůležitějším uranovým dolem na světě.Po objevu radia a jeho účinků na lidský organismus se Jáchymov proslavil i lázeňstvím a centrem radiologie.

7 V roce 1938 provedl tým německých vědců pod vedením Fritze Strassmanna a Otty Hahna první jaderné štěpení uranu doprovázené obrovským množstvím uvolněné energie. Záhy začali uranové doly spravovat sudetští Němci a odváželi vytěženou rudu ke zpracování do Německa. Po druhé světové válce obsadili Jáchymov Sověti a ihned obnovili těžbu. Postupně zde pracovali vojenští zajatci, od roku 1955 odpůrci režimu – političtí vězni. Celkem za dobu poválečné těžby uranu prošlo pracovními lágry přes 70 tisíc vězňů. Po vytěžení ložisek v Jáchymově začátkem 60. let byla objevena nová ložiska v Horním Slavkově, Příbrami, Zadním Chodově, Stráži pod Ralskem a v oblasti Trutnova. Na území ČR bylo objeveno a ověřeno na 160 ložisek a výskytů uranových rud a téměř 70 bylo otevřeno. Celkem bylo vytěženo přes tun uranu a tento údaj nás zařadil na 7. místo ve světě. ( údaje k lednu 2011)

8 Těžba uranu ve světě Mezi největší producenty uranové rudy patří Kanada, Austrálie, Kazachstán, Niger, Namibie, Botswana, USA a Rusko. Uranový důl Langer Heinrich, Namibie:

9 Rudy uranu: Nejdůležitější uranovou rudou je uraninit, lidově smolinec, chemicky oxid uraničitý s příměsí thoria a radia a obsahem uranu až 82% Další rudy: Autunit, torbernit, andersonit, metaautunit

10

11 zdroje:časopis Minerální suroviny 2/2011, článek Jiří Pařízek: Uran-skrytá energie, obrázky str. 28 – 31 a číslo 1/2010, článek Bedřich Michálek: Uranový důl Langer Heinrich, Namibie, str. 16


Stáhnout ppt "GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271"

Podobné prezentace


Reklamy Google