Smrk Defoliátory.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekosystémy v ČR.
Advertisements

Shrnutí výhod při použití plukotraku 1.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Stanovení objemu stojících stromů
Konference nejen Rezidencích 07. Potřeba vlastnit vs. výhoda nájmu Podpora vlastnického bydlení (americký sen) Rodinné kořeny 45 let, 2x stěhování, 60.
TÉMA: Retrospektivní analýza pacientů s chronickou transfuzní léčbou
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Chemické ošetřování sadů a vinic
Číslo hodiny: PROCENTA Vytvořila: Mgr. Marie Jíšová v programu MS PowerPoint ZŠ Benešov Karlov 7. ročník ZŠ.
Degradační procesy Magnetické vlastnosti materiálů přehled č.1
Převody jednotek délky objemu hmotnosti času
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_398_3TR_M Autor: Mgr. Jana Siederová.
VSTUP DO TURBO 2 SUPER 15 DOLARŮ JEDINÁ PLATBA PRO VSTUP DO Wellspringunion - REVOLUČNÍHO SYSTÉMU.
charakteristika krajiny
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Název: Násobení čísly 10, 100 a v oboru
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Násobení a dělení čísel 10, 100 a jejich násobků
Kolmé hranoly, jejich objem a povrch
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: IV/2 Inovace a zkvalitnění.
Mapa zájmu - plány.
65.1 Pamětné dělení se zbytkem
VLIV PŘÍRODNÍCH PODMÍNEK NA PRODUKCI Zdeněk Adamec.
Najdi na slepé mapě ČR pohoří podle zadání.
Hospodářská úprava lesa
v programu MS PowerPoint
Hmotnostní zlomek převáděný na %
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_61.
Neber úplatky… …nebo se z toho zblázníš
Odlesňování František Funda.
Elektronická učebnice - I
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Rostliny semenné Semenné rostliny se rozmnožují semeny.
Hospodářská úprava lesa Přírůst stromů a porostů 2
Porovnání různých metod léčby akustického traumatu
Passive – Present Simple Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NAJZNÁMĚJŠÍ NAHOSEMENNÉ RASTLINY JEHLIČNATÉ STROMY A KEŘE
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Čeleď: Bukovité (Fagaceae)
Kurzy.cz finanční portál pro laiky i odborníky, tj. investice a osobní finance pro každého cílová skupina 56% mužů, 44% ženy 25% ve věku let, 24%
Hospodářská úprava lesa Přírůst stromů a porostů 4
Přírodě blízké lesy: Jejich výhody a risk při konverzích Marek Turčáni.
Rozmanitost lesů, Význam lesů, Péče o lesy.
O metodě konečných prvků Lect_6.ppt M. Okrouhlík Ústav termomechaniky, AV ČR, Praha Liberec, 2010 Pár slov o Matlabu a o zobrazení čísla na počítači.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?. Diktát: napíšeme na tabuli.
 Krkonoše (The Giant Mountains )  Orlické Hory (Orlické Mountains )  Beskydy (Beskydy Mountains )  Krušné Hory ( Krušné Mountains )  Šumava ( Šumava.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_019 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Stanislava Antropiusová Předmět.
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Anglický jazyk Ročník:4.
Tutorial: Obchodní akademie Topic: Logical Functions Prepared by: Mgr. Zdeněk Hrdina Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je.
Věková struktura Věkové složky (přirozená reprodukce) –dětská (obyvatelstvo 0-14 let) –reprodukční (obyvatelstvo
Tutorial: Mechanik - elektrotechnik Topic: Basics of electrical engineering the 2nd. year Measuring inductance Prepared by: Ing. Jiří Smílek Projekt Anglicky.
The Czech Republic. The Czech Republic - in the centre of Europe with an area of 78,866 sq. km. Borders on Germany (810 km), Poland (762 km), Austria.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_AJK-3.PT-26-Londýn Název školyStřední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno.
Listening VY_32_INOVACE_AJ_2_60 Multiple choice Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava.
Určeno pro:žáky 2.ročník středních škol Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma: Česká republika –fyzickogeografická charakteristika.
Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Téma: English Grammar.
P OPULATION Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast The Czech Republic Datum vytvoření Ročník2. ročník,
Pohoří ČR VY_52_INOVACE_28
Člověk a jeho svět Vlastivěda
1. Co mají společného násobky těchto čísel?
Going across the USA Tematická oblast Angličtina: The USA
Mezibuněčná komunikace Inaktivní osteoklasty
VY_52_INOVACE_52_Výšková členitost bioty ČR
PICTURES FOR COMPARISON
Waste management in our school
Člověk a jeho svět – 4.ročník Pohoří ČR
Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie.
Člověk a jeho svět Vlastivěda
Transkript prezentace:

Smrk Defoliátory

Které druhy jsou důležití? Starší výsadby a mladé kultury - Pristiphora abietina, Sacchipanthes viridis Středně věké kultury –Lymantria monacha, Orgyia antiqua, a - Pachynematus scutellatus, P. montanus, Staré porosty - Lymantria monacha, sawfly P. montanus, Zeiraphera griseana, Cephalcia abietis.

Bekyně mniška -Lymantria monacha

Poškození Tento druh je schopen poškodit většinu jehličnanů (V ČR přemnožení hlavně na smrku); Cyklus přemnožení je přibližně 10 let. Typicky v porostech středního věku (40-70 letých), rostoucích na rovinatém terénu v nadmořských výškách 400 - 600 (700) m, tedy tam kde jsou nižší srážky 400-600 mm.

Kontrola Feromová metoda Wellensteinova metoda Produkce trusu Lepové pásy Sigmontovy metry Boskovická hranice

Kritické četnosti Stav Počet odchycených samečků na 1 feromonovou past Počet housenek pod lepovým páskem násobený 3, nebo počet housenek na Sigmondově metru /* Základní 800 1 housenka na 3-5 stromů Zvýšený 800-2000 několik až 1000 housenek na 1 strom Kalamitní 2000 a více 1000 a více housenek na 1 strom

Kontrola četnosti Pelets are quite typical in form and there is known that caterpillars of early (first) two instars produce 20 pieces, older ones 35 pieces per day (24 hours). The number of caterppillars in crown can be derived from the number of pelets from the area projected to the canopy. This method is used to: get information on presence of pest in potentially endangered stands not fully covered (controled) by sticky bands where the population is still low evaluate the population density in crowns in stands with higher population level (as a base for decision on possible chemical treatment) obtain information on efficiency of the treatment (by comparison of the excrements numbers prior and after treatment)

Obrana !!!Přenos větrem!!! Obyčejně velkoplošné aplikacie proti nejmladším housenkám. Výběr pesticidů závisí na populační úrovni a procentu defoliace.

Ploskohřbetka smrková - CEPHALCIA ABIETIS

Ohrožené porosty Monofágní druh na smrku – doprovází svoji hostitelskou dřevinu všude kde se pěstuje. Přemnožení hlavně v monokulturách ve vyšších polohách, obyčejně mezi 500 a 900 m nm. Téměř dospělé a dospělé porosty. Typické oblasti gradací jsou: Krušné hory Krkonoše Jizerské hory Orlické hory Jeseníky Beskydy Bohemian-Moravian vrchovina Drahanská vrchovina

Hodnocení abundance Vzorníková plocha – myslí se půdní sonda s rozměry 25x25x25cm na zjištění počtu larev na podzim a na na jar (30-60 larev na 1m2 v poškozených porostech a 100 larev v zdravých porostech je kritická hodnota pro ešetření. Trusník – je podložka která se používá na sbírání trusinek larev – Nejčastěji na hodnocení úspěšnosti obranného zásahu Kontrolní rám – dřevěný rám 1x1 m, dno kterého je kryto sítí, jeho boční strany jsou 10-15 cm vysoké, těsně přitlačeny na půdu dnem nahoru. Slouží na kontrolu líhnoucích se dospělců.

Obrana – příprava ošetření Zhodnotit přesný čas kladení vajec a jejich líhnutí Zjištění počtu vajíček a jejich parazitace. Kritický počet je 25 (porosty s defoliací) a 50 (zdravé porosty) vajíček na 1 větvu. Jestli je parazitace víc než 30% - ošetření není zapotřebí. Ošetření se dělá inhibitory syntézy chitinu.