Konflikty v Belgii Valoni a Vlámové

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ponapoleonská Evropa – vznik Belgie
Advertisements

Státní zřízení ve světě
Občanská nauka Ústava ČR; VY_32_INOVACE_D2_10 Interaktivní výklad: Ústava ČR Mgr. Ludmila Muchová.
Maturitní otázka č. 21 Benelux.
Revoluční hnutí v 1.polovině 19.století
HLAVNÍ OHNISKA NAPĚTÍ VE SVĚTĚ
Rakousko-Uhersko Do teď jsme se vždy bavili o Habsburské monarchii.
Francie.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Dějiny Kanady II. Přednáška č. 3 Horák Jakub 1. Francie vs Británie –mírem to nekončí 1744 – nové boje, tentokrát o pevnost Louisburg – angličané ji dobývají,
Vývoj politické mapy světa
Belgie – země Vlámů a Valonů
Koninkrijk België Royaume de Belgique Königreich Belgien
ČERVENCOVÁ REVOLUCE Po pádu Napoleona vládl ve Francii Ludvík XVIII.
Dánské království Geografie Autor: Mgr. Zdeněk Kříž
Politický systém Austrálie
Belgie, Lucembursko III2-Z7-III-10
Evropa na počátku novověku
Revoluce 1848/1849 v Evropě Jaro národů
Evropa od pádu Napoleona do revoluce roku 1848
MEZI TŘICETILETOU VÁLKOU A FRANCOUZSKOU REVOLUCÍ
BELGIE.
BENELUX CO STÁTY SPOJUJE? Velká hustota osídlení Monarchie
Evropské regiony – Západní Evropa– Státy Beneluxu
BENELUX 2. listopadu 2005.
IRSKÁ REPUBLIKA km2, 3,6 mil. obyvatel, Dublin (Baile Átha Cliath)
BENELUX Jan Dušek.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Španělsko v 16. století a vzestup Nizozemí
Národnostní složení Belgie
Trvalé ohnisko neklidu
Československá republika mezi válkami
Zpracovala: Anna Petrová
Evropská Integrace Aneb jak to vše začalo
BENELUX.
KANADA Hlavní město: Ottawa -složena z deseti provincií a tří spolkových teritorií -úřední jazyk: francouzština a angličtina - z hlediska vládního uspořádání.
Sjednocení Itálie a Německa
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Poválečné.
Robert Zbíral Úvod do evropských studií
THE BELGIE prezentaci uvádí Jiří Tichý.
BELGIE.
Belgie Vlámové vs. Valoni.
Hl. m. Hl. m. Phnompenh.   Kambod ž ské království – Království Kambod ž a  Jihovýchodní Asie  Sousedí s Thajskem, Laosem a Vietnamem  Na jihozápad.
Vytvořil Daniel Pospíšil. Rwanda Prezidentská Republika Mezi Tanzanii a Kongem Km 2 ; 8,4 milionů obyvatel Jazyk- Rwandština, Francouzština, Angličtina.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Autor práce: Michaela Marie Bollenová Vedoucí práce: Mgr. Jaroslav Voříšek Školní rok: 2012/2013.
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
Kočí Kristýna UČO: Oficiální název: Španělské království Hlavní město: Madrid Rozloha: km² Počet obyvatel: 46 milionů.
 Obecné informace  Dělení území  Státní správa  Obyvatelstvo  Podnebí  Fauna a flóra.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_267_Belgie Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Země BENELUXU Belgie Nizozemí (Holandsko) Lucembursko.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing Věra Kubová Předmět: ZEMĚPIS Název: ZÁPADNÍ EVROPA Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/19_Západní Evropa Téma: Státy západní Evropy.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Určeno pro : žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
STÁTY BENELUXU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
OBDOBÍ PO TŘICETILETÉ VÁLCE DO FRANCOUZSKÉ REVOLUCE
Anglická revoluce Stuartovci - Karel I. - rozmařilý král
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Martin Veselý Belgie. Poloha Belgie leží mezi Francií, Německem a Lucemburskem. Hlavní město je Brussel. Belgie má celkem obyvatel, z toho.
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Belgie.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Průkopníci evropské integrace
BENELUX CO STÁTY SPOJUJE? Velká hustota osídlení Monarchie
Evropa v letech Věk revolucí.
Evropa v letech Věk revolucí.
Transkript prezentace:

Konflikty v Belgii Valoni a Vlámové Veronika Motyčková a Natálie Vavřínová, VS1

Základní údaje Úřední jazyk: - francouzština Hlavní město: Brusel Počet obyvatel: 11 151 495 - Valoni: 33% - Vlámové: 57% - Ostatní: 10% Úřední jazyk: - francouzština - nizozemština - němčina Politický systém: Konstituční monarchie Král: Filip Belgický

Federální oblasti Belgie se dělí na tři federální oblasti. - Vlámsko - Valonsko - Brusel

Národnostní problémy Většina konfliktů v Belgii má původ v otázce jazyků. Vlámština je mateřským jazykem většiny obyvatel Belgie. I tak v minulém století převládala francouzština. Dalším problémem je vláda. Každá národnost chce prosadit něco jiného. Jejich spory trvají už od 17. století.

Belgie se postupně dostávala do sféry vlivu Francie, zpod jejíž vlády byla osvobozena až v roce 1815. Po Vídeňském kongresu byla připojena k Nizozemí. Ani to ale netrvalo dlouho – Belgičané mluvili francouzsky, byli to katolíci a nikoli protestanti. V roce 1830 povstali a vyhlásili nezávislost - Belgické království.  Dvacet let na to ale ve Flandrech začalo vznikat nacionalistické hnutí, které zprvu požadovalo zrovnoprávnit vlámštinu s francouzštinou. 

Jazyk Roku 1898 byl přijat zákon o rovnoprávnosti francouzštiny a vlámštiny. Francouzština zůstala jazykem elit. Vlámštinu užívali jen rolníci na severu. Roku 1932 bylo rozhodnuto, že dvojjazyčným zůstane jen hlavní město Brusel.  Ve školách je povinná výuka francouzštiny i vlámštiny. Vlámové však francouzštinou mluvit odmítají.

Vláda V čele celého státu stojí král Filip Belgický a dvoukomorový parlament. V roce 1993 byly ustaveny tři regionální vlády první pro vlámsky hovořící oblast druhá pro frankofonní oblast třetí pro hlavní město Brusel Vláda v Belgii se musí skládat ze shodného počtu vlámsky a francouzsky mluvících ministrů. Ministři by měli rozhodovat shodně. Parlament by měl být rozdělen do dvou jazykových skupin.

Stejně tak v zemi působí 6 parlamentů. V Belgii působí 6 vlád  federální vlámská valonského regionu regionu Brusel francouzského společenství germanofonního společenství Stejně tak v zemi působí 6 parlamentů.

Konflikty Vlámsko-valonským konfliktem se považuje konflikt mezi dvěma rozdílnými společenstvími a národy, které se na společném území Belgického království střetávají. V posledních letech se dokonce objevuje spekulace o rozdělení federace na dva samostatné státy. Inspirací je rozdělení Československa v roce 1993 Sporů mezi Vlámy a Valony je víc než dost. Ty nejviditelnější jsou o peníze. Mnoho lidí má pocit, že uspořádání Belgie je komplikované.

Zajímavosti Vlámové a Valoni – na čas přátelé, sjednocení díky fotbalu. Vlámové a Valoni se hádají kvůli pandám, které Belgii daroval Peking. Nerozumíme si, nemáme se rádi, ale žijeme spolu.

Zdroje www.belgie.cz/ http://www.rozhlas.cz/cro6/komentare/_zprava/476041 http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/277935-vlamove-a-valoni-na-cas-pratele-sjednoceni-diky-fotbalu/ http://zpravy.idnes.cz/cina-darovala-belgickym-valonum-dve-pandy-popudila-tim-vlamy-p5i-/zahranicni.aspx?c=A130912_200500_zahranicni_zt http://blisty.cz/art/52511.html http://belgie.orbion.cz/stat/pruvodce/jazyk-1793/ http://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/evropa/belgie/ Ohniska napětí ve světě. ISBN 978-80-7011-936-6.