Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vytvořil Daniel Pospíšil. Rwanda Prezidentská Republika Mezi Tanzanii a Kongem 26 271 Km 2 ; 8,4 milionů obyvatel Jazyk- Rwandština, Francouzština, Angličtina.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vytvořil Daniel Pospíšil. Rwanda Prezidentská Republika Mezi Tanzanii a Kongem 26 271 Km 2 ; 8,4 milionů obyvatel Jazyk- Rwandština, Francouzština, Angličtina."— Transkript prezentace:

1 Vytvořil Daniel Pospíšil

2 Rwanda Prezidentská Republika Mezi Tanzanii a Kongem 26 271 Km 2 ; 8,4 milionů obyvatel Jazyk- Rwandština, Francouzština, Angličtina (úřední) Náboženství- katolíci(55%), protestanti(38%), muslimové(5%) Hlavní město- Kigali Vznik- 1. července, 1962 (samostatnost od Belgie) Obyvatelstvo- Hutuové(90%), Tutsiové(9%)

3 Burundi Stát v Africe mezi Kongem, Tanzanií a Rwandou 27 830km 2 ; 6,4 milionů obyvatel Jazyky- kirundi, francouzština(oba úřední), svahilština Náboženství- Katolíci(62%), Protestanti(5%), domorodé náboženství(23%), Muslimové(10%) Hlavní město- Bujumbura Vznik 1. července 1962 (nezávislost od Belgie) Obyvatelstvo- Hutuové(85%), Tutsiové(14%), Pygmejští Twaové(původní obyvatelstvo, 1%)

4 Problémy V obou státech pramení nepokoje ze stejného problému- kmenových válek mezi Tutsiama a Hutuama. Tutsiové jsou původem z Etiopie a Ugandy, jsou znatelně většího vzrůstu než Hutuové. V Burundi mají politickou nadvládu. To se Hutuům nelíbí. Důsledky- nekončící boje, hlad, nemoci, bída, masakry a nesčetné množství uprchlíků.

5 Co se dělo…

6 Rwandská genocida Masové vraždy Tutsiů a umírněných Hutuů na jaře 1994 Předehrou byl vpád Rwandské vlastenecké jednotky z Ugandy v roce 1990 Rwandský prezident Juvenal Habyarimana se rozhodl řešit vleklé etnické spory radikálně- začala se připravovat genocida. V rámci skupiny Akaz (malý dům) byla zahájena masová rasistická propaganda na podporu vlády. Tutsiové byli veřejně nazýváni „švábi“ a o plánované genocidě se mluvilo jako o „vyplevení“ 6.4.1994 bylo sestřeleno letadlo s Habyarimanem, což dalo povel k zahájení genocidy V následujících měsících bylo zabito téměř 1 000 000 lidí. Symbolem se stalo rádio a mačeta Hlavní aktéři byli členové hnutí Interahamwe

7 Masakr v Burundi V říjnu 1993 byl v Burundi zabit první, demokraticky zvolený prezident. Byl to Hutu, zabil ho tutsijský extrémista. Vyvolalo to opět velkou vlnu násilí. Desítky tisíc lidí z obou táborů přišli o život. Ve stejnou dobu probíhají nekončící boje ve Rwandě, kde se extrémistům z obou stran násilím daří nabourávat pokusy o demokratizaci.

8 Toto byly jenom dva příklady toho, co se dělo v těchto malých afrických státech. Boje v tomto regionu tímto neskončily. Až po roce 2000 se podařilo potlačit částečně tyto nepokoje, ale etnická nenávist trvá dodnes a lidi stále umírají v tomto nekončícím násilí.

9 obrázky

10

11


Stáhnout ppt "Vytvořil Daniel Pospíšil. Rwanda Prezidentská Republika Mezi Tanzanii a Kongem 26 271 Km 2 ; 8,4 milionů obyvatel Jazyk- Rwandština, Francouzština, Angličtina."

Podobné prezentace


Reklamy Google