Výzkumný úkol
Litomyšl je nádherné město ve kterém se narodil Bedřich Smetana, nějaký čas zde i pobývala Božena Němcová a Alois Jirásek V Litomyšli je také zámek zapsaný na listině památek UNESCO, díky jeho renesančním sgrafitům
Původ a cesta potravin Sázení (setí) Růst Sklizeň Doprava Uchovávání Konzumace - Toto téma jsme si zvolili
Způsoby uchovávání potravin Vyvinutá řešení: Naše názory: Zmražení……………………………… Zavaření ……………………………… Sáček (mikrotenový)…………… Vakuum ……………………………… Chlazení ……………………………… Ozáření ………………………………. Sušení ………………………………… Dehydratace ……………………….. - Ne moc účinné - Účinné jen v některých případech - Běžné, ale neúčinné - Běžné, ale nikdy 100% vakuum - Na dlouhodobé uchování se nehodí - Účinné, ale běžně nedostupné - Účinné jen u některých potravin - Nezdravé
Faktory působící na potraviny Teplota Vlhkost Sluneční záření Tlak vzduchu Bakterie Čas - Tento faktor je nejdůležitější
Zpomalení času Tento způsob úchovy potravin je na dnešní poměry velice neobvyklý a proto je to téma našeho zájmu Zpomalení času obecně znamená čas zakřivit tak, aby se věci v působném poli zakřivení chovali tak jako by na ně čas vůbec nepůsobil, nebo jen minimálně Čas se dá zpomalit silovým polem nebo rychlostí, která se blíží rychlosti světla (tj. asi km/s)
Naše řešení problému: STC STC (Slow Time Cans) je bedýnka, která dokáže ve vnitřním prostoru zpomalit čas pomocí velmi silného elektromagnetu Toto řešení umožní potraviny nejen uchovat čerstvé, jako byste je dnes koupili, ale i zdravé, což je velmi praktické
Výhody STC Snadný způsob uchovávání potravin Vysoká účinnost Neničí životní prostředí Nevytváří radioaktivitu Použitelné pro každého
Nevýhody STC Velké pořizovací náklady Drahý provoz pro malá zařízení
Realizace našeho řešení Toto řešení jde uskutečnit, ale s velkým množstvím energie v malém prostoru Z toho vyplývá, že i když jde uskutečnit, tak by to bylo nesmírně obtížné My jsme se ovšem nenechali zastrašit a zkusili použít elektromagnet a jeho elektromagnetické pole k zakřivení časoprostoru
Pokus s STC
Odborníci Odborníci, se kterými jsme naše řešení konzultovali: doc. RNDr. Zdeněk Drozd, Ph.D. - Matematicko-fyzikální fakulta UK prof. Rikard von Unge, Ph.D. – Přírodovědecká fakulta MU prof. Mgr. Tomáš Tyc, Ph.D. – Přírodovědecká fakulta MU prof. RNDr. Petr Kulhánek, CSc. – Aldebaran, Skupina pro Astrofyziku Mgr. Lukáš Richterek, Ph.D. – Přírodovědecká fakulta UP
Závěr Ze všech hodnot a pokusů, které jsme zde uvedli lze vyvodit, že naše řešení je velice praktické a účinné STC je použitelná jak ve velkých zařízeních jako jsou továrny a velké firmy, tak i v domácnostech k běžnému používání STC je ekologický výrobek, elektromagnet uvnitř nepoškozuje potraviny uvnitř, ani své okolí a uživatele