Durkheimovo pojetí času jako sociální kategorie Jiří Šubrt Katedra sociologie FF UK Praha

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
Nebulární hypotéza Pojetí prostoru a času Antinomie Objektivita
EU peníze školám Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732 Název projektu: Moderní škola – naše budoucnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Téma: Co je sociologie? Na úvod, co jsou to sociální vědy? A které by to měly být? Politologie, ekonomie, psychologie, sociologie…?
Σ Vývoj sociologie. A. Formulování teorií a hypotéz B. Verifikace těchto hypotéz C. Propracování metodologie dosahování žádoucích změn V rámci sociologie.
Úvod do sociální a kulturní antropologie
Vzdělávání dospělých: základní principy. PhDr. Zuzana Sládková ÚISK, FF UK.
Životní způsob, životní styl, volný čas a zdraví
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Koncepce pracovníka a pracovní skupiny v řídicích strategiích Borek Bernard.
Sociální konstruktivismus
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Aristotelés – část druhá
Filosofie a kultura Aristoteles.
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Dějiny filozofie Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Veřejnost – dav - masa Eliška Jungová, IKSŽ, FSV UK LS 2007/08.
KFI/NFILE 4 kredity Zkouška (písemná + ústní dozkoušení)
filosofický a umělecký směr vznikl po první světové válce v Německu
Moderní umění začíná postimpresionismem.
KOMUNISMUS Michal Hess.
Vznik lidského myšlení Filip Bordovský. Vznik lidského myšlení Rozum, neboli schopnost myslet se u lidí vyvinula na základě velkého množství faktorů:
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
… ale taky protivný nepřítel … ROLE ICT VE VZDĚLÁVÁNÍ Počítač může být kamarádRadek Maca Co chceme? Chceme být zdraví a silní. Chceme být vzdělaní a.
Rozdíly mezi osobnostmi
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
Co je to čas?? Šimon Zdvořák, Tomáš Gogár Čas je trik, kterým se příroda brání tomu, aby se vše stalo najednou. John A. Wheeler.
Konec systému jednoho muže.  Prvotní není ani hmota, ani myšlení  totožnost bytí a myšlení  Vývojové fáze ducha: 1. Absolutní duch 2. Jinobytí (příroda)
Filosofie úvod do problému....
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Svět není, děje se. Bytí (ve smyslu předmětného, věcného bytí, nikoli bytí např. pojmů a dalších ideálních entit) ve filosofii je něco podobného jako.
Uvedení do etiky Zuzana Svobodová.
Marek Zámečník C4A ŽIVOTNÍ SÍLA.   francouzský filozof  představitel filozofie života  z rodiny židovského hudebníka  studium matematiky.
Erich Fromm Pavla Jiráková C4A.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Aristotelés – náplň dvou kurzů I.Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický.
Alexis de Tocqueville / / Karl Marx /1818 – 1883/
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Evropské umění počátku 20. století
Postavení pedagogiky mezi vědami
Aristotelés – přehled díla a myšlení (původní, velmi optimistický plán…) Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled.
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 6 Subjektivní, objektivní a absolutní idealismus.
Organizační identita a managerisace OSS Magdaléna Šťovíčková SOS, FHS UK, Praha.
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 5 Transcendentální idealismus a kriticismus.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Vnímání, pamět, myšlení. Vnímání jak, čím, co? senzorické stádium, syntetické stadium (třídění a interpretace) co vnímání ovlivňuje postoje, emoce, očekávání,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ČÍNSKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Osvícenství v Německu a Immanuel Kant
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS. VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS.
Psychické procesy - vnímání
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Sociálně psychologické aspekty kulturní historie lidstva
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
Novoplatonismus.
Francouzský materialismus I
Transkript prezentace:

Durkheimovo pojetí času jako sociální kategorie Jiří Šubrt Katedra sociologie FF UK Praha

Aristotelés (348 – 322 př. n. l.) logika Kategorie substance kvantita kvalita relace místo čas poloha mít činit trpět

Antonín Uhlíř Sociální filosofie (1913) Kategorie: čas prostor rod druh síla příčina osobnost duše

Francouzské neokantiánství konce 19. a počátku 20. století Charles Bernard Renouvier (1815 – 1903) Octave Hamelin (1856 – 1907) Essai sur les éléments principaux de la représentation (1907) Kategorie: relace (souvstažnost kladu a protikladu) číslo čas prostor pohyb kvalita změna specifikace kauzalita finalita osobnost

Immanuel Kant (1724 – 1804) transcendentální logika Formy smyslovosti prostor čas Formy rozvažování Kategorie: kvantita kvalita relace modalita Ideje psychologická (duše) kosmologická (svět) teologická (bůh)

Émile Durkheim ( 1858 – 1917) Kolektivní představy (Alfred Victor Espinas, 1844 – 1922) Kolektivní vědomí – nejvyšší forma duševního života Kategorie – jsou sociální nejen v tom smyslu, že jsou obsahem kolektivního vědomí, ale hlavně proto, že samy věci, které vyjadřují, jsou společenské povahy; jejich obsah vyjadřuje různé aspekty sociálního bytí Kantovské apriori nahrazuje ideou kolektivního vědomí

Durkheimovo pojetí času Čas je základní kategorií našeho myšlení. Je výrazem rytmů kolektivního života. Rytmus kolektivního života zahrnuje řadu různých partikulárních rytmů. Čas, který všechny tyto rytmy ovládá, je časem v obecném slova smyslu – "totálním" časem; přičemž sám pojem totalita je pouze abstraktní formou pojmu společnost.

Edmund Ronald Leach (1910 – 1989) Utváření časových představ je spojeno se dvěma základními zkušenostmi: a) opakování určitých přírodních fenoménů b) pro jednotlivce jsou životní změny nezvratné a smrt nevyhnutelná

Hans Reichenbach (1891 – 1953) Čas probíhá od minulosti k budoucnosti Přítomnost, která odděluje minulost od budoucnosti, je nyní. Minulost se nikdy nevrátí. Minulost nemůžeme změnit, ale můžeme změnit budoucnost. Můžeme pořídit záznamy o minulosti, nikoli však o budoucnosti. Minulost je pevně dána, budoucnost je otevřená.

Závěr Durkheimovo pojetí času akcentuje rytmus. Aspekt konečnosti a irevezibility času opomíjí. Durkheim ovlivnil chápání času ve francouzské sociologii (M. Halbwachs, G. Gurvitch, P. Bourdieu). Inspiroval koncept sociálního času (P. A. Sorokin + R. K. Merton), který je dodnes vlivný.

Děkuji za pozornost