02 POJMY A TÉMATA SOCIÁLNÍ POLTIKY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Advertisements

Zákon č. 110/2006 Sb., o životním a existenčním minimu
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Zákon o sociálních službách
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Životní úroveň (II. část)
Nepojistné sociální dávky STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORA
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Zabezpečení v případě nemoci a svízelných sociálních situacích Mgr. Hana Svobodová.
Úvod do systému důchodového pojištění v ČR Mgr. Terezie Pemová.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Učíme se podnikat Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová. Životní situace Přirozené (fyziogenní) Přirozené (fyziogenní) Biologické (narození, dospívání, těhotenství, stáří)
Stáří jako sociální událost
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
ÚVOD DO PRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Správa sociálního zabezpečení
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Pojem a předmět práva sociálního zabezpečení JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Státní sociální podpora
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Chudoba jako sociální problém
TÉMA 10 VÝDAJE NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ. Člověk se dostane v životě do nesnází, v nichž potřebuje pomoc a podporu - peněžní, věcnou i jinou POMOC může.
II. pilíř sociálního zabezpečení (ČR) - Státní sociální podpora
ŽIVOTNÍ A EXISTENČNÍ MINIMUM
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_87 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Sociální pojištění Veřejný systém založený na rozpočtovém, nikoli pojistném principu. SZ a VZP.
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Systém nepojistných sociálních dávek Mgr. Kateřina Jirková Ředitelka odboru sociální a rodinné politiky, MPSV.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Financování sociálního zabezpečení Mgr. Oldřich Hájek.
Právo sociálního zabezpečení
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
HOSPODÁŘSKÁ A SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ II.
Správa sociálního zabezpečení
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Správa sociálního zabezpečení
Sociální systém České republiky
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Základní terminologie sociální politiky
Sociální práce v praxi Oblasti působení soc. pracovníků
Státní sociální podpora
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Welfare state Sociální zabezpečení Zabezpečení rodin s dětmi
Transkript prezentace:

02 POJMY A TÉMATA SOCIÁLNÍ POLTIKY SOCIÁLNÍ POITIKA 02 POJMY A TÉMATA SOCIÁLNÍ POLTIKY

Sociální zabezpečení sociální zabezpečení je v ČR hlavním nástrojem sociální politiky a slouží ke zmírnění sociálních nerovností, resp. k řešení sociálních konfliktů. Je součástí (příjmem i výdajem) státního rozpočtu.

Sociální zabezpečení pomáhá ve 3 formách sociální dávky - pojistné plnění pro případ indispozice získat vlastní příjem z důvodu nemoci: nemocenské dávky, ztráty zaměstnání: podpora v nezaměstnanosti stáří: starobní důchod nedospělosti: dětské přídavky – přídavky na dítě

Sociální zabezpečení pomáhá ve 3 formách sociální azyly pro případ ztráty domova a sociální služby - pomoc postiženým lidem s tělesnou nebo duševní vadou.

Sociální zabezpečení Příjmy sociálního zabezpečení, čili sociálního pojištění státního sociálního systému se skládají ze 3 druhů odvodů: pojistné na důchodové zabezpečení pojistné na nemocenské pojištění příspěvek na státní politiku zaměstnanosti

V případě, že poplatník pojistného vstoupí do důchodového spoření (tzv V případě, že poplatník pojistného vstoupí do důchodového spoření (tzv. důchodové reformy), bude nadále odvádět: pojistné na důchodové zabezpečení pojistné na nemocenské pojištění příspěvek na státní politiku zaměstnanosti

Sociální pojištění řeší situace, na které se lze dopředu připravit (nemoc, těhotenství) označuje institucionalizovaný systém, kterým se občan sám svou činností povinně zajišťuje pro případ budoucí pojistné události doplňkem mohou být i sociální fondy (dobrovolná/povinná povaha) jimiž se doplňuje povinné s. pojištění, tzv. doplňkový systém = připojištění je založeno na solidaritě

Státní podpora (zaopatření) tento pojem vznikl až v roce 1995 pro označení zaopatřovacích dávek poskytovaným určitým skupinám osob, zákon uvádí, že dávky jsou určeny všem, především pro rodiny s dětmi tímto nástrojem jsou kryty sociální události, na které se nelze předem připravit je založena na principu solidarity a to mezi rodinami (bezdětnými/s dětmi, nízko příjmovými/vysoko příjmovými) jsou zde poskytovány dávky, které doplňují příjem občana a poskytují se na základě právních podmínek garantem je stát a je financován z veřejných daní

Sociální pomoc pomáhá lidem, kteří nejsou účastníky sociálního pojištění, nelze jim pomoci v rámci státní podpory tento pojem nahradil dříve používaný pojem „chudinská podpora/péče“ před rokem 1989 se používal pojem „sociální péče“ – vyznačoval se pasivitou a nemotivoval řešit situaci vlastními silami stát pomáhá těm, kdo to prokazatelně potřebují, občané jsou ve stavu nouze, uspokojuje jejich základní životní potřeby v nezbytném či přiměřeném rozsahu

Sociální služba = služba veřejná je používaná v těchto souvislostech: jako druh sociální péče poskytované konáním státní instituce ve prospěch jiné osoby širší pojetí - jako činnosti ve prospěch občanů poskytované soukromoprávní či veřejnoprávní institucí přímo jako sociální práce ve prospěch lidí v sociální nouzi může být poskytována bezúplatně nebo za úplatu

Záchranná sociální síť zavedla se v důsledku ekonomických reforem v Latinské Americe a Asii

Záchranná sociální síť garantuje minimální mzdou (rok 2014 – 8 500,- kč) ekonomicky aktivnímu obyvatelstvu – minimální výše pracovního příjmu garantuje nezbytnou výši příjmů sociální potřebným občanům = životní minimum aktivně působí v politice zaměstnanosti a usiluje o to, aby se pracovní síla vracela do aktivní ekonomické činnosti a byla zabezpečena nezbytnými příjmy v případě nezaměstnanosti

Hmotná nouze nedostatek finančních prostředků k základním životním podmínkám, člověk si nemůže prostředky zajistit je řešena prostřednictvím peněžitých nebo věcných dávek nastává pod hranicí životního minima

Sociální nouze v tomto stavu se nachází občan, který pro svůj věk, zdravotní stav, dysfunkci rodiny, z důvodů osobních nebo jiných závažných důvodů není schopen zabezpečit své základní a sociální potřeby, zejména ve smyslu zabezpečení péče pro svou osobu formou pomoci řešení sociální nouze jsou služby

Životní minimum označuje minimální úroveň příjmů pod nimiž nastává stav chudoby (charakterizuje minimální životní náklady)

Částky životního minima v Kč za měsíc pro jednotlivce 3 410 kč

Existenční minimum  je taková minimální úroveň příjmů, která umožňuje elementární existenci člověka pod touto úrovní by byla ohrožena existence člověka Částka existenčního minima v Kč za měsíc 2 200 kč

Sociální minimum je příjem, který odráží celkovou životní úroveň v dané zemi/vytváří a uděluje ho společnost vyjadřuje všeobecný názor na nejnižší přijatelné uspokojování všech potřeb člověka byť jen na minimální úrovni

SOCIÁLNÍ UDÁLOST předmětem sociální politiky je mimo jiné ochrana člověka před nepříznivými důsledky událostí v lidském životě, které člověk neumí zvládnout vlastními silami a u nichž je sociální subjekt připraven mu pomoci

Pojem sociální událost tedy označuje riziko, které je společensky uznáno za závažné a vyžadující spol. ochranu, protože postižená osoba/rodina není schopna důsledky rizika odvrátit.   definice sociální události je klíčovým problémem věcného rozsahu sociálního zabezpečení

SOCIÁLNÍ UDÁLOST A SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ  jedinci se během života dostávají do různých životních situací situace mohou být: přirozené a) biologické (narození dítěte, stáří) b) sociální (počátek výdělečné činnosti)   nepřirozené – patogenní a) biologické (nemoc, invalidita) b) sociální

V některých životních situacích jsou lidé ohroženi ztrátou příjmů, mimořádně velkými výdaji (porod, pohřeb), mimořádnými zdravotními či sociálními omezeními (nemoc, invalidita). Životní situace mohou vyvolávat i další důsledky (psychické, sociální, etické). Nejsou-li však spojeny s velkými důsledky, nebývají předmětem veřejného zájmu a nebývají považovány za sociální události.  

sociální politika – sociální práce „Ten, kdo se chce vydat na cestu pomoci, musí znát nauku o jevech lidské nouze.“

SOCIÁLNÍ PRÁCE S MALADJUSTOVANÝMI OSOBAMI sociální práce s lidmi, kteří mají problémy …s alkoholem …s drogami ……sociální práce s gamblery …s dětskými hráči počítačových her …s lidmi se specifickými poruchami osobnosti …s oběťmi hromadných neštěstí …s uprchlíky …s bezdomovci …s nezaměstnanými …s prostituujícími …se členy extremistických skupin …se členy sekt …s Romy