19_Obvody a obsahy rovinných obrazců

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konstrukce rovnoběžníků
Advertisements

PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená.
Rovnoběžníky a jejich vlastnosti
Obvod a obsah rovnoběžníků
Rovnoběžník a lichoběžník
Matematika Obsahy obrazců.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Goniometrické funkce Řešení pravoúhlého trojúhelníku
ROVINNÉ ÚTVARY OPAKOVÁNÍ Jana Kubíčková Anna Szymeczková Ročník: 4.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
OBSAHY ROVINNÝCH ÚTVARŮ
Vlastnosti čtyřúhelníků v příkladech
Výpočet obsahu rovnoběžníku
Obsah (čtverec, obdélník, pravoúhlý trojúhelník)
Obvod a obsah rovinného obrazce III.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ROVINNÉ ÚTVARY A JEJICH OBVODY
Rovinné geometrické útvary
POZNÁMKY ve formátu PDF
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Obvod (trojúhelník, obdélník, čtverec)
* Pythagorova věta Matematika – 8. ročník *
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Obsahy základních obrazců
Obvody obrazců Za předpokladu použití psacích a rýsovacích potřeb.
* Pythagorova věta Matematika – 8. ročník *
Obvod a obsah lichoběžníku
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Obvody základních obrazců
Obvody a obsahy rovinných obrazců
Výpočty obvodů a obsahů rovinných obrazců
O í é n l k b d Obsah: Úvod Co už víme Konstrukce Úhlopříčky
Rovnoběžníky Marcol René.
Obvody a obsahy rovinných útvarů.
Obvod a obsah trojúhelníku
Vyjádření neznámé ze vzorce
KOSOČTVEREC 1. ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI KOSOČTVERCE
Vyvození a procvičení učiva
PRAVOÚHLÝ TROJÚHELNÍK V ROVINNÝCH GEOMETRICKÝCH OBRAZCÍCH
Povrch hranolu – příklady – 1
Pythagorova VĚTA. PYTHAGORAS (6. století před naším letopočtem) Πυθαγορασ (Pí & ypsílon & théta & alfa & gamma & omíkron & ró & alfa & sígma)
Elektronické učební materiály - I. stupeň Matematika 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Obvod rovinných obrazců Pojmenuj geometrické tvary a urči kolik mají.
Obvod a obsah čtverce a obdélníku VY_42_INOVACE_11_02.
OBVOD ROVNOBĚŽNÍKU: Obvod rovnoběžníku vypočítáme jako součet délek všech jeho stran: a)obvod čtverce a kosočtverce (mají všechny strany stejně dlouhé)
2. stupeň SYMBOLIKA I.. Čtverec: Obvod čtverce: o = 4.a Obsah čtverce: S = a.a S = a 2.
Matematika a její aplikace 3. až 5. ročník Téma: Geometrické útvary Ing. Hana Adamcová Vytvořeno: 2011.
Výpočet obsahu rovnoběžníku
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená
Rovnoběžník 1 čtyřúhelník, který má protější strany rovnoběžné rovnoběžník čtyřúhelník, který má protější strany rovnoběžné.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Čtyřúhelníky Druhy čtyřúhelníků.
Úlohy na výpočet obvodu a obsahu obdélníku a čtverce
Rovnoběžníky a jejich vlastnosti
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název školy: Základní škola Městec Králové
PYTHAGOROVA VĚTA Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Čtverec, obdélník 1) V obou obrazcích vyznač úhlopříčky. a) Doplň: úhlopříčky obdélníku úhlopříčky čtverce b) Napiš vlastnosti úhlopříček čtverce.
VLASTNOSTI ROVNOBĚŽNÍKŮ
Lichoběžník Obvod lichoběžníku.
Výpočty v rovinných obrazcích
Obvod a obsah rovinného obrazce III.
POVRCH A OBJEM KRYCHLE A KVÁDRU
PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená
Výpočet obsahu rovnoběžníku
Transkript prezentace:

19_Obvody a obsahy rovinných obrazců Obvody a obsahy všech základních útvarů vypočítáme podle známých vzorců (najdeme v matematických tabulkách). Obsahy lze také vypočítat jako střední příčky s a výšky k ní, tj. S = s · v Řešený příklad 1. Vypočítejte úhlopříčku čtverce, jehož strana a je 10 cm. u2 = a2 + a2 = 2a2 u = Řešený příklad 2. Obdélník, jehož jeden rozměr je 2,4 cm, má stejný obsah jako čtverec o straně 3,6 cm. Vypočítejte druhý rozměr obdélníku. S = 3,6·3,6 = 12,6 cm S = a· b → b = S : a b = 5,4 cm

Řešený příklad 3. Kolik čtvercových dlaždic o obsahu 121 cm2 se musí objednat na vydláždění čtvercové místnosti o straně a = 2,75 m? Kolik dlaždic je potřeba na jednu řadu? Předpokládejte, že dlaždice jsou kladeny těsně vedle sebe. S = a2 → a = S → a = Na jednu řadu je potřeba 25 dlaždic. Na vydláždění místnosti je potřeba 625 dlaždic. Úloha 1. Kolik rolí tapety (šířka 60 cm, délka 10 m) musíme koupit na vytapetování stropu pokoje tvaru obdélníku o rozměrech 3,5 m a 5,8 m. (4 role) Úloha 2. Na jeden čtvereční metr střechy je potřeba 26 tašek. Kolik tašek bude potřeba na střechu tvořenou dvěma stejnými obdélníky o rozměrech 8 m a 3 m? Kolik tašek bude potřeba na střechu tvořenou čtyřmi shodnými rovnoramennými trojúhelník o základně 4 m a výšce 2,7 m? Kolik tašek se musí koupit v případě b), počítá-li se s 13 % odpadu?

Řešený příklad 4. Vypočítejte obvod a obsah kosočtverce, který má stranu dlouhou 74 mm a výšku 47 mm. o = 4 · a o = 4 · 74 = 296 mm S = a · v S = 74 · 47 = 3478 mm2 Řešený příklad 5. Vnitřní úhel kosočtverce má velikost 74 ° a jedna úhlopříčka má délku 74 mm. Vypočítejte obvod kosočtverce. Úloha 3. V rovnoběžníku ABCD je |<BAD| = 161°. Jeho výšky měří 1,2 cm a 2,8 cm. Vypočítejte obvod a obsah tohoto rovnoběžníku.

Řešený příklad 6. Vypočítejte obvod a obsah pravidelného šestiúhelníku, který má stranu dlouhou 8,2 cm. Obvod šestiúhelníka je 49,2 cm a obsah je 174, 7 cm2. Úloha 4. Vypočítejte obvod a obsah pravidelného desetiúhelníku, který je vepsán do kružnice o poloměru 6,5 cm.

Zdroje: J. POLÁK. Přehled středoškolské matematiky. Státní pedagogické nakladatelství: Praha. 1972 J. Kováčik, I. Schulzová. Řešené příklady z matematiky pro základní školy a osmiletá gymnazia. Praha: ASPI, 2008 J. Petáková. Matematika příprava k maturitě a k přijímacím zkouškám na vysoké školy.Prometheus: Praha. 1996 Z. Vošický. Matematika v kostce. Praha: Fragment, 2007 M. Krynický. realisticky.cz [online], Dostupný na http://www.realisticky.cz/ucebnice.php?id=2 M. Palková a spol.. Průvodce matematikou II. Brno: Didaktis., 2009 J. Doležal. Základy geometrie. [online], Dostupný na http://mdg.vsb.cz/jdolezal/StudOpory/ZakladyGeometrie/Planimetrie/Planimetrie.html J. Drahovzalová. Shodná zobrazení.[online], Dostupný na http/clanky.rvp.cz/clanek/c/G/1744/shodna-zobrazeni.html/ M. Hudcová, L. Kubičíková: Sbírka úloh z matematiky pro SOU a SOŠ. Prometheus: Praha. 2009 A. Poštulka.Výpočty v geometrii pro žáky a učitele ZŠ, studenty a profesory SŠ. Sdružení podnikatelů HAV RNDR. K. Hoza: Praha. 2005