Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nevyčerpatelnými a obnovitelnými.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘÍRODNÍ ZDROJE V EVROPĚ
Advertisements

EKO KVÍZ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál objasňuje žákům pojem deriváty uhlovodíků, blíže.
Kyselost a zásaditost, indikátory
Lišejníky Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
VY_32_INOVACE_418, 21. sada, Přírodověda
Významné nekovy 1 Chemie VY_32_INOVACE_225, 12. sada, CH ANOTACE
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními vlastnostmi vodního.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s přírodními i hospodářskými poměry.
Kapraďorosty Přírodopis VY_32_INOVACE_013, 1. sada, Př ANOTACE
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál shrnuje znalosti o fosilních palivech, získané.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Významné oxidy 1 Chemie VY_32_INOVACE_227, 12. sada, CH ANOTACE
Tundry a polární oblasti
Krajinná sféra a její části
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím stříbra,
ZDROJE ENERGIE Chemie 9. ročník
Energetika.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
ANOTACE Materiál seznamuje žáky se zeměpisem Lucemburska, obsahuje ilustrační fotografie. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žáci se orientuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s vlastnostmi a vznikem usazených.
Společenské a hospodářské prostředí
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s životem v mořích a oceánech.,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem a využitím oxidu vápenatého,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s ději, k nimž dochází v buněčném.
VY_32_INOVACE_439, 22. sada, Prvouka
VY_32_INOVACE_ sada, Přírodověda
Počasí během roku a podnebí
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typickými znaky jednoděložných.
Jsou zásoby přírodních zdrojů na Zemi omezené?
ANOTACE Materiál seznamuje žáky s obyvatelstvem Evropy, evropskými jazyky, náboženstvím. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žák se seznámí s.
Energetika, těžký průmysl Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nejznámějšími karboxylovými kyselinami,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s výrobou, různými typy a využitím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem a obecnými znaky třídy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se způsobem zaznamenávání nadmořské.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál stručně opakuje učivo o Švýcarsku, seznamuje žáky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typy vodních nádrží, ať už přirozených,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se stavbou květů a s funkcí jednotlivých.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typy moří, světovým oceánem a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s některými biologickými vědami a.
Žahavci Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př4
Zdroje energie v ČR a koncepce energetiky do budoucnosti Vypracoval: Michal Zelenský.
Přírodní zdroje Česka Anotace
Hydrosféra – ledovce a podzemní vody
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál shrnuje a opakuje dosavadní poznatky o vodě, jejích.
Zvětrávání a činnost větru
Asie – vegetační pásy a živočišstvo
Povrch Evropy Zeměpis VY_32_INOVACE_452, 23. sada, Z3
Žahavci, ploštěnci, měkkýši
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s významem lesů v našich podmínkách,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s podmínkami jednotlivých typů travních.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Podnebí Evropy Zeměpis VY_32_INOVACE_455, 23. sada, Z3
VY_32_INOVACE_ sada, Přírodověda
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s působením tekoucí vody na zemský.
Výroba elektrické energie - obecná část
Austrálie - rostlinstvo a živočišstvo
Výroba elektrické energie Vzrůstající spotřeba energie klade nároky nejen na zvyšování efektivity její výroby, ale také na hledání stále nových zdrojů.
Vodstvo Evropy Zeměpis VY_32_INOVACE_453, 23. sada, Z3
ANOTACE Materiál seznamuje žáky s charakteristikou, vzhledem a využitím lípy srdčité. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupyŽák se seznámí s lípou.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
VY__III/2__INOVACE __215 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 7. – 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
Obnovitelné zdroje energie
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nevyčerpatelnými a obnovitelnými zdroji energie, poukazuje na nedostatky jednotlivých zdrojů. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žáci se seznámí s možnostmi a omezeními nevyčerpatelných zdrojů energie, vysvětlí specifika jednotlivých zdrojů. Rozliší zdroje energie. Pro koho je materiál určen Žáci, základní škola, 9. ročník, předmět chemie Autor Mgr. Monika Chudárková Datum vzniku Vzdělávací oblast Člověk a příroda Nevyčerpatelné zdroje energie Chemie VY_32_INOVACE_236, 12. sada, CH

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

 Ekologicky čisté  Větrná a vodní energie využívány od starověku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Nevýhody:  Vítr – nestálý zdroj Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková Ideální podmínky pro využití větrné energie jsou v rovinatých přímořských oblastech, kde fouká často a silně a větru nestojí v cestě žádné překážky. Například v Nizozemsku bývala větrná energie využívána nejen k pohonu mlýnů, ale i k odčerpávání vody z tzv. polderů, tj. oblastí, ležících pod úrovní moře.

Voda:  vodní toky - riziko protržení hráze  přečerpávací - neprodukují energii, jen mění dobu využitelnosti  přílivové - narušení biologické rovnováhy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Slunce  malá efektivita, vysoké pořizovací náklady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Geotermální  malá teplota Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková Vhodné podmínky pro využití geotermální energie jsou ve vulkanicky aktivních oblastech (např. Island), kde se na povrch Země dostává silně přehřátá voda. Na snímku je přírodní termální koupaliště Modrá laguna v blízkosti Reykjavíku, v pozadí geotermální elektrárna.

Dřevo, bioplyn, bionafta…  vyčerpatelné, obnovitelné  přírustky nestačí spotřebě Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Přiřaď zdroje energie: neobnovitelné obnovitelné vyčerpatelné nevyčerpatelné vítr voda jaderná geotermální zemní plyn bioplyn rašelina ropa dřevo uhlí solární

Pracuj s mapou. Z nabídky vyber země, které mají vhodné podmínky pro využití energie: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková vodní geotermálnívětrné Maďarsko NěmeckoRuskoNizozemskoŠvýcarsko IslandNorsko Česko

Použité zdroje: fotografie – soukromý archiv Mgr. Moniky Chudárkové Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková