Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 1. srpna 2012 Název: VY_62_INOVACE_1.2.4.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Finanční produkty určené k ukládání peněz
Advertisements

Rozhodování výrobce a spotřebitele o vhodných bankovních produktech a službách v podmínkách hospodářské krize Ing. Tomáš Krajíček.
Investování II (podílové fondy) Základy ekonomiky a účetnictví – 9
Finanční gramotnost Fynanční gramotnost
Příjmy do rodinného rozpočtu
ZŠ a MŠ L.Kuby 48 České Budějovice Mgr. Libuše Jandová Počet hodin: 1.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 11.srpna 2012 Název: VY_62_INOVACE_1.2.9.
VY_32_INOVACE_ Osobní finance.
VY_62_INOVACE_1_2_15 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Přebytkový rozpočet investování.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_06 Název materiálu: SPOŘENÍ – DĚTI, ZÁJMY Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace.
Stavební spořitelny, penzijní fondy
Spoření a investování Spoření = pravidelné odkládání menší částí příjmu a jeho ukládání na bankovní účet Nízké riziko Nízký výnos Investování = poskytování.
Jak naložit s případnými přebytky v rozpočtu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 27.července 2012 Název: VY_62_INOVACE_
VY_62_INOVACE_1_2_14 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Přebytkový rozpočet spoření.
5 TIPŮ PRO ÚSPĚŠNÉ INVESTOVÁNÍ. 2 1) Neorientujte se podle zpětného zrcátka ● Minulá výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí.
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
Programové cíle v sociální oblasti Bc. Tereza Bernardová místopředsedkyně strany stínová ministryně práce a sociálních věcí.
Vkladové služby.
1 Zajištěné investice - jistota má svoji cenu Dámský investiční klub Petr Valenta ředitel odboru řízení produktů finančních trhů ČS.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 26.srpna 2012 Název: VY_62_INOVACE_
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 22. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Moderní žena myslí na budoucnost II. Jan Diviš. Bude v ČR důchodová reforma? Demografické okénko Rok 2003 Poválečné ročníky na prahu důchod Dobrá zpráva,
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
OSOBNÍ (RODINNÉ) HOSPODAŘENÍ – ZÁKLADNÍ POJMY
Petr Machala. 1) Jak se zajistit proti rizikům? (ztráta příjmu, majetku, nečekané výdaje) 2) Jak naložit s přebytkem domácího rozpočtu? 3) Jak řešit deficit.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev: Přebytek finančních prostředků Autor: Jaroslav.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Přebytek finančních prostředků Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Tomáš Rozsypal, A09N0169P, obor Finanční informatika a statistika.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 4. duben 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.8.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_05 Název materiálu: SPOŘENÍ NA STÁŘÍ Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje.
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Penzijní fondy – III. pilíř.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_POJISTOVNICTVI.
Šablona č.: III/2 – VI/2 – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji finanční gramotnosti Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Občanská.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy : Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_94 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
S YSTÉM SOCIÁLNÍHO POJIŠTĚNÍ 3. S YSTÉM SOCIÁLNÍHO POJIŠTĚNÍ 3. PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ.
EU_62_A_sada 2_20_M_Penzijní připojištění_Duch Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorMgr. Duchová Renáta Anotace.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Finanční trh. finanční trh nabídka a poptávka peněz, cenných papírů a dalších forem kapitálu nabídka a poptávka peněz, cenných papírů a dalších forem.
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
Spoření Dominika Nováková, C2A. Spoření Spoření je činnost, kterou vznikají úspory.
Název: Finanční trh a některé jeho produkty Autor: Ing. Luboš Janovský Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Finanční produkty Ročník:3.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
1 Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0206 Název vzdělávacího materiálu: Vkladové služby bank Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek.
Kolektivní investování z pohledu možnosti zhodnocení volných finančních prostředků podniku Autor: Pavel Maroušek Vedoucí: Ing. Martin Maršík, PhD. Oponent:
Kam s penězi, aby nezahálely
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti   Vzdělávací materiál: Prezentace.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Kolektivní investování
Transkript prezentace:

Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 1. srpna 2012 Název: VY_62_INOVACE_1.2.4 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Téma: Oblasti osobního financování Anotace: Prezentace je jednoduchým a přehledně uceleným souborem informací pro studenty v oblasti otázek osobního financování.

OBLASTI OSOBNÍHO FINANCOVÁNÍ Otázky, které si člověk klade: Odkud příjmy získávat? Jak naložit s penězi, pokud má osobní rozpočet přebytek? Kde získat chybějící prostředky, pokud má rozpočet deficit? Zda a jak se zajistit proti rizikům?

1. Přebytek financí v domácím rozpočtu Při investování je nezbytné brát v úvahu: Při investování je nezbytné brát v úvahu: Výnos – k porovnání slouží úroková sazba Výnos – k porovnání slouží úroková sazba Riziko – vždy je nebezpečí, že výnosu nedosáhneme, o investici můžeme také přijít Riziko – vždy je nebezpečí, že výnosu nedosáhneme, o investici můžeme také přijít Likviditu – rychlost, se kterou můžeme vložené prostředky použít k placení (jak rychle majetek proměníme v peníze) Likviditu – rychlost, se kterou můžeme vložené prostředky použít k placení (jak rychle majetek proměníme v peníze)

Investování s nižším rizikem spoření investování Pravidelné ukládání peněz s minimálním rizikem Vynakládání peněz s cílem dosažení vyššího zisku, přičemž podstupujeme riziko

1.Bankovní vklady – vhodné pro krátkodobé ukládání peněz (do 1roku) výnos: nízký riziko: minimální (pojištění 100% hodnoty, max. 100 tis. EUR) likvidita: vysoká (lze kdykoliv vybrat) 2. Stavební spoření výnos: pokud splníme nárok na státní příspěvek, je výnos vyšší než u běžného spoření riziko: minimální (pojištění 100% hodnoty, max. 100 tis. EUR) likvidita: velmi nízká (po 6 letech, předčasné ukončení je nevýhodné)

3. Penzijní připojištění výnos: mění se, podle úspěšnosti fondu. Pokud splníme nárok na státní příspěvek, je výnos vyšší než u běžného spoření. Může přispívat i zaměstnavatel, lze získat daňovou úlevu. riziko: minimální, pokud se fondu nedaří, účastník dostane min. vložené prostředky. Pokud dojde ke ztrátě, hradí ji fond ze svých prostředků. likvidita: velmi nízká. Výplata je možná nejméně po 5 letech vkladů (starobní penze), nejdříve v 60 letech věku. Při dřívější výplatě nezískáváme státní příspěvek.

4. Soukromé životní pojištění – umožňuje spoření a současně zabezpečení v případě úrazu výnos: podle typu pojištění Může přispívat i zaměstnavatel, lze získat daňovou úlevu. riziko: podle zvolené pojišťovny likvidita: nízká, smlouva se uzavírá na delší dobu a prostředky se vyplácí jen v dohodnutých termínech

Investování s vyšším rizikem 1.Podílové fondy výnos: podle druhu fondu riziko: podle druhu fondu likvidita: vysoká, odkup podílových listů trvá několik dní FondyVýnosRizikoDoba Peněžního trhuNízkýNízkéDo 1 roku DluhopisovéStřední Do 5 let AkciovéStřední až vysokýStřední až vysokéNad 5 let ZajištěnéMin. se vrátí vkladMinimální5 let

2. Dluhopisy výnos: vyšší riziko: minimální, relativně bezpečná investice, v době splatnosti je emitent povinen odkoupit je za nominální hodnotu likvidita: vysoká (lze kdykoliv prodat), závisí na poptávce po daném dluhopisu 3. Akcie výnos: může být vysoký (vzniká rostoucím kurzem akcie a popř. výplatou dividend) riziko: vyšší, investování vyžaduje delší časový horizont (min.5 let), je nutno sledovat pohyb kurzu likvidita: vysoká (lze kdykoliv prodat), závisí na poptávce po dané akcii

4. Investice do majetku Investuje se do nemovitostí, uměleckých děl, starožitností, diamantů, aj. výnos: i velmi vysoký riziko: relativně vysoké, dobře investovat lze za předpokladu znalostí v oboru likvidita: nízká, věc je třeba prodat (podle poptávky) 5. Investice do podnikání Můžeme podnikat sami,či vložit prostředky do podnikání někoho jiného a stát se jeho společníkem. výnos: i velmi vysoký riziko: vysoké, lze ztratit veškeré vložené prostředky likvidita: velmi nízká, vše je vázáno k danému podnikání

3. Zajištění rizik Nežádoucí životní situace, které vyžadují zajištění Ztráta příjmů – dochází v důsledku nezaměstnanosti, nemoci, v podnikání,aj. Ztráta majetku – v důsledku živelných událostí, krádeží, aj. Ztráta majetku – v důsledku živelných událostí, krádeží, aj. Nečekané výdaje – jednorázové, nebo mohou být i trvalého charakteru

Pojištění Proti ztrátám je vhodné zajistit se pojištěním. - proti ztrátě příjmů životní pojištění - proti ztrátě majetku majetková pojištění - před vznikem nečekaných výdajů pojištění odpovědnosti za škodu

Použité zdroje: Vlastní tvorba autora