Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Externality jako tržní selhání, jejich.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Firma a odvětví. Koncentrace odvětví
Advertisements

Rozhodování firmy v postavení monopolu o výstupu a ceně
Mikroekonomie I Cvičení 11 – Chování firmy v podmínkách monopolu
mikroekonomická politika státu Mikroekonomie I
VY_32_INOVACE_ Tržní mechanismus.
Reklama v rozhodování firmy. Reklamní výdaje a jejich účinnost
Mikroekonomie II Tržní selhání Ing. Vojtěch Jindra
Mikroekonomie I Cvičení 10 – Tržní selhání, nedokonalá konkurence
Mikroekonomie II Úvod Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Využití ekonomie informací v teorii firmy.
Příklady teorie všeobecné rovnováhy
NEDOKONALÁ KONKURENCE
Cíl firmy, alternativní teorie firmy. Význam zisku
Růst firmy. Příčiny a limity růstu firmy. Dynamický pohled na firmu
Externality.
Mikroekonomie I Působení státu na mikroekonomické subjekty
Firma a nejistota Aplikace rozhodování v podmínkách rizika a nejistoty na firmu Teorie firmy.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev:TrhAutor: Jaroslav Kvapil kód DUMu: VY_32_INOVACE_Ek.8.4.
ANALÝZA BLAHOBYTU CELÉ SPOLEČNOSTI – DŮLEŽITÁ PRO POSOUZENÍ ZÁSAHŮ VEŘEJNÉHO SEKTORU, TEDY PRO EKONOMII VEŘEJNÉHO SEKTORU.
Přednáška č. 13 – Analýza tržních selhání
Rovnováha firmy na trhu finální produkce
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Teorie firmy. Hlavní mezníky ve vývoji.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Úvodní informace k předmětu. Teorie firmy.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Firma a hospodářská politika. Souvislosti.
Mikroekonomie I Nedokonalost konkurence
Strukturální politika. STRUKTURÁLNÍ POLITIKA POLITIKA SCHOPNOSTI PŘIZPŮSOBENÍ SE MĚNÍCÍM PODMÍNKÁM VE STRUKTUŘE EKONOMIKY STRUKTURA – VNITŘNÍ ČLENĚNÍ.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Tržní kategorie II. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
Mikroekonomie I Chování firmy v modelu dokonalé konkurence
3 EFEKTIVNOST TRHU.
CHOVÁNÍ FIRMY V DOKONALÉ KONKURENCI
Dokonalá konkurence předpoklady DoKo
Konkurence Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Analýza poptávky. Poptávka po produkci firmy jako významný parametr rozhodování firmy. Faktory determinující poptávku a odhady poptávkových funkcí. Alternativní.
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
NEDOKONALÁ KONKURENCE
Mikroekonomie I Tržní selhání, nedokonalá konkurence
Dokonalá konkurence (DK)
Teorie rozdělování a její kontexty
CHOVÁNÍ FIREM A TRŽNÍ STRUKTURA
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Druhy ekonomik, hospodářský proces, trh
Struktura přednášky Monopolní cenová tvorba. Monopolistická konkurence
Ekonomie 1 Bakaláři Devátá přednáška Trh statků a jeho fungování.
Nedokonalé konkurence
Struktura přednášky Tržní selhání a mikroekonomická politika
13. Analýza tržních selhání
 Vytvořit vhodné a stabilní prostředí pro podnikání  Omezovat stínovou ekonomiku / nezákonné, nemorální, nezdaněné/  Řešit selhání trhu.
Téma 5 Mikroekonomická hospodářská politika
Ekonomie 1 Magistři Devátá přednáška Čistý přebytek a tržní struktury
Tržní hospodářství II. Petr Machala.
Nedokonalá konkurence
Příčiny existence veřejného sektoru
Charakteristika a podmínky dokonalé konkurence
CHOVÁNÍ FIREM A TRŽNÍ STRUKTURA
ZÁKLADY EKONOMIE I Poptávka a nabídka Tržní mechanismus 4
Veřejné finance a veřejné statky
MIKROEKONOMIE ZISK A ALTERNATIVNÍ CÍLE FIRMY
4 EKONOMIE VEŘEJNÉHO SEKTORU. Základy ekonomie „neviditelná ruka“ Adama Smithe vede k tomu, že lidí tím, že sledují své vlastní zájmy na trhu, maximalizují.
8. Monopolistická konkurence Obsah charakteristika volba výstupu firmy v SR a LR Chamberlinův model efektivnost monopolistické konkurence.
Trh a tržní systém Trh směna místo, kde se dochází ke střetu poptávky a nabídky oblast ekonomiky, ve které dochází k výměně činností mezi.
nabídka, poptávka, trh, utváření ceny, základní pojmy Michal Janovec
CHOVÁNÍ FIREM A TRŽNÍ STRUKTURA
Dokonalé a nedokonalé trhy TNH 1 – 3. seminář
ZÁKLADY EKONOMIE Nabídka 3. přednáška
Tržní selhání 1. Úvod - příčiny tržních selhání a nástroje HP
Dokonalá konkurence přednáška č. 8.
Selhání trhu: Monopoly TNH1 (S-6)
Transkript prezentace:

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Externality jako tržní selhání, jejich řešení a důsledky pro firmu. Veřejné statky jako tržní selhání, jejich řešení a důsledky pro firmu. Dopady regulace monopolu. Teorie firmy

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Tržní selhání Trh selhává v řešení otázek CO, JAK a PRO KOHO vyrábět Příčiny – existence externalit; – existence veřejných statků; – existence nedokonalé konkurence – monopolu; – existence asymetrických informací.

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Existence externalit Externalita - výroba nebo spotřeba jednoho subjektu způsobuje nezamýšlené náklady či výnosy jiným subjektům, aniž dochází k finanční kompenzaci Záporné externality Kladné externality (Hořejší, et.al. 2011)

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Řešení Přesné vymezení vlastnických práv – původce externalit přinucen ke kompenzaci Sankce vůči původci negativní externality – kvóty, ekologické daně, pokuty Dotace původců pozitivních externalit (Soukupová 2003)

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Existence veřejných statků Vlastnosti veřejných statků – Nerivalitní spotřeba – spotřeba jednoho nezmenšuje spotřebu jiného – Nevylučitelnost – neplatící spotřebitele není možné ze spotřeby vyloučit (Hořejší, et. al. 2011)

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Řešení Poskytování veřejných statků veřejným sektorem Hrazení veřejných statků z veřejných zdrojů – daní Placení daní povinné – eliminace černého pasažéra (Soukupová 2003)

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Nedokonalá konkurence Existuje pokud je porušen kterýkoli znak dokonalé konkurence: – Žádný subjekt nemá sílu ovlivnit cenu – Produkty jsou homogenní – Volný vstup a výstup z odvětví – Dokonalé informace – Firmy usilují o maximalizaci zisku, spotřebitelé o maximalizaci užitku

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Monopol Jediný producent na trhu Je cenovým tvůrcem Může dosahovat kladného ekonomického zisku a to i dlouhodobě. Vyrábí méně a za vyšší cenu než dokonalá konkurence => alokační neefektivnost (Hořejší, et. al. 2011)

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Řešení Cenové regulace Státní vlastnictví Antitrustové zákony Ekonomická regulace Daňová politika (Soukupová, 2003)

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Další formy nedokonalé konurence Oligopol Monopolistická konkurence

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Literatura SOUKUPOVÁ, Jana. Teorie firmy. první. Slaný : Melandrium, s. kaptilola 9, ISBN MACÁKOVÁ, Libuše, et al. Mikroekonomie: základní kurs. 11. Slaný : Melandrium, s. kapitoly 9, 10, 11, 18 a 19, ISBN HOŘEJŠÍ, Bronislava, et al. Mikroekonomie. 5. Praha : Management Press, s. kapitoly 19 a 20 ISBN

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Děkuji za pozornost