Rozmístění obyvatelstva na Zemi

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚZEMNÍ ROZLOŽENÍ OBYVATELSTVA PRO VÝUKU ZEMĚPISU NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
GEOGRAFIE OBYVATELSTVA
VY_52_INOVACE_ZE.8.67 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Slovensko.
Plzeňský kraj                  Plzeňská brána Lucie Valentová, 9.C.
19.1 Rozmístění obyvatel světa
NÍŽINY ČR.
Česká Republika Počet obyvatel: Rozloha : km2
VY_32_INOVACE_26-02 Světová populace
OBYVATELSTVO ČR.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Královéhradecký kraj Lucie Kurová, IX.C.
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
GEOGRAFIE OBYVATELSTVA
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název Obyvatelstvo – rozmístění, početní vývoj a demografické ukazatele Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník Tematická oblast Sociální prostředí Anotace.
Sídla.
Sociekonomická geografie
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Evropa Obyvatelstvo.
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Charakteristika kraje
Asie – přírodní podmínky II.
Zlínský kraj Přírodní poměry
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
OBYVATELSTVO ASIE.
EKUMENA území trvale obydlená a intenzivně využívaná člověkem.
Společenské a hospodářské prostředí
Kraje ČR - shrnutí Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Zlínský kraj.
Téma hodiny: Albánie Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
Geografické údaje Řecka
GEOGRAFIE SVĚTOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Viet Nam.
Rozmístění obyvatelstva
OBYVATELSTVO AMERIKY.
Rozmístění obyvatelstva
JIŽNÍ ASIE Indický subkontinent.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie – Přírodní poměry Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Závěrečné opakování Geografie obyvatelstva a sídel.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Indie Tadž Mahál hinduismus.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_13_03B_Japonsko Téma: Zeměpis Ameriky a.
Klepněte pro vložení textu ASIE. Eurasie Jedna velká pevnina = Eurasie Proč se dělí na Evropu a Asii? Hranice mezi Evropou a Asií: Ural – Kaspické moře.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: 9.C.
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
Vzdělávací materiál: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
Vzdělávací materiál: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Předmět: Zeměpis Sada: Z 8/07 Ročník: 8. ročník Jméno autora (vč. titul): Tomáš Szabo (Bc.)
ASIE - ÚVOD. Východní část světadílu Eurasie název z akkadského “asu” = země východu Hraniční pevninské body: S Čeljuskinův mys VDěžněvův mys Jmys Buru.
Určeno pro : žáky ZŠ na 2. stupni Sekce: základní Předmět : zeměpis
Hospodářství jádrové a periferní oblasti
Vzdělávací materiál: Rusko – asijská část Operační systém:
Hospodářství (ekonomika)
Nejlidnatější světadíl
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Autor: Mgr. Irena Rutarová
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Vzdělávací materiál: Kanada Operační systém: Windows XP Professional
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
VY_32_INOVACE_Fi_I_16 Název Asie – přírodní podmínky
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ukazatel naděje na dožití právě narozeného dítěte
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Obyvatelstvo a sídla.
Transkript prezentace:

Rozmístění obyvatelstva na Zemi Podle mapy a obrázků zhodnoť stručně současné rozmístění lidí na Zemi. 2) Co vyjadřují barvy na mapě? Co znamená bílá a co červená barva na mapě?

Rozmístění obyvatelstva na Zemi 3) Uveď alespoň 5 příkladů oblastí, které jsou neosídlené, nebo mají minimální osídlení. Vysvětli, proč jsou neosídlené?

Rozmístění obyvatelstva na Zemi 4) Uveď alespoň 8 příkladů oblastí s největším soustředěním obyvatelstva. Jaké jsou důvody vysoké koncentrace lidí?

Rozmístění obyvatelstva na Zemi je výsledkem dlouhodobého vývoje, ovlivňují ho faktory přírodní a socioekonomické. 6) Uveď příklady přírodních a socioekonomických faktorů. Podnebí, nadmořská výška, blízkost vodního toku, úrodná půda… V dosahu pracovních příležitostí, služeb, při významných komunikacích… 7) V kterých obdobích vývoje lidské civilizace byly pro rozmístění lidí určující přírodní faktory a v kterých faktory socioekonomické? Přírodní faktory byly určující v preindustriálním období. Socioekonomické faktory byly určující v industriálním a postindustriálním období.

Rozmístění obyvatelstva na Zemi Více než 65% obyvatelstva žije v nížinách (do 200 m nad mořem). Více než 50% obyvatelstva žije při pobřeží moře (ve vzdálenosti do 200 km od pobřeží). Více než 50% obyvatelstva žije ve městech (podíl obyvatel ve městech stále roste).

Hustota zalidnění je ukazatel, který udává počet lidí na 1 km2 (podíl počtu obyvatel a rozlohy území) 1) Zapište státy s nejvyšší hustotou zalidnění. 2) Zapište státy s nejnižší hustotou zalidnění.

Svět v noci

Rozmístění obyvatelstva na Zemi 1) Určete polohu následujících oblastí. 2) U každé oblasti rozhodněte, jestli se jedná o oblast s minimálním osídlením nebo naopak o oblast s vysokou koncentraci obyvatelstva. minimální osídlení vysoká koncentrace obyvatelstva Nová Anglie Jáva Patagonie Amazonie delta Gangy a Brahmaputry Honšú Indoganžská nížina Taklamakan Patagonie Amazonie Taklamakan Nová Anglie Jáva delta Gangy a Brahmaputry Honšú Indoganžská nížina

Rozmístění obyvatelstva na Zemi 3) U států v tabulce vypočítejte hustotu zalidnění . stát Počet obyvatel Rozloha (km2) Hustota zalidnění (lidí/1 km2) Česko 10 627 448 78 867 135 Mongolsko 2 953 190 1 564 116 1,8 Bangladéš 166 280 712 143 998 1154 Singapur 5 567 301 697 7987 www.cia.gov World Factbook