Ekonomické důsledky vysoké konzumace alkoholu v ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alkohol a drogy Roman Budský Vedoucí BESIP.
Advertisements

Zdravotní a sociální aspekty života na ulici -Výchozí zdravotní situace jednotlivce -Výchozí sociální situace jednotlivce -Zdravotní a sociální politika.
Národní strategie prevence násilí na dětech na období MUDr
Myšlenky pro současnost a budoucnost MUDr.Bohumil Skála,PhD
Zákon o sociálních službách
Společenský a ekonomický význam zdraví a nemoci
Zdravotní stav populace v ČR a EU
Cíle o.s. SANANIM Poskytování profesionální pomoci a léčby problémovým uživatelům návykových látek Poskytování pomoci a léčby ve všech fázích rozvoje.
DŮSLEDKY SOCIÁLNÍCH UDÁLOSTÍ V RODINĚ Šimon Plecháček.
Pravděpodobné příčiny a důsledky reality rodiny v ČR
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Alkohol a mladiství situace v Plzni
Koncepce péče o staré občany
Psychiatrie, její postavení a organizace psychiatrické péče (bakalářské a magisterské studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno definice.
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Klíčová otázka č. 4 Specifika péče o osoby bez přístřeší na akutní příjmové ambulanci z pohledu všeobecné sestry Mgr. Patrik Burda 26. – 27. listopadu.
Alkohol Pojem alkohol pochází z arabského AL-KAHAL
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Návykové látky, závislosti
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
SYNDROM TÝRANÉHO DÍTĚTE
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Ekonomika kontroly tabáku Dr. Hana Ross American Cancer Society.
Alkoholismus.
Rizikového chování v dospívání
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
TYPY A FORMY ÚRAZŮ I NÁSILÍ NA DĚTECH A MLÁDEŽI
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 03
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Chudoba jako sociální problém
Systém zdravotní péče v ČR v datech OECD a dalších
TYPY A FORMY ÚRAZŮ I NÁSILÍ NA DĚTECH A MLÁDEŽI
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Prevence zneužívání návykových látek Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Prevence sociálně patologických jevů. Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky.
Odlišnosti lůžkové a primární péče o děti a dorost MUDr. Alena Šebková Předsedkyně OSPDL ČR.
Definice, základní pojmy
Výsledky celonárodního šetření o spotřebě alkoholu v české dospělé populaci Ladislav Csémy Hana Sovinová.
Východisko protialkoholové strategie EU Boj proti alkoholu jako takovému nebo boj proti alkoholu jako návykové látce?
POZADÍ VZNIKU ALKOHOLOVÉ STRATEGIE V EU A JEJÍ SOUČASNÁ PODOBA.
Kateřina Janovská.  Populace stárne  Rodí se málo dětí  Staří lidé žijí déle  Muži umírají dřív  „ Musím déle pracovat“  „Nebude na důchody“  „Bude.
Vývoj a současná spotřeba psychofarmak v České republice Doc. MUDr. Martin Anders, Ph.D. Komise pro lékovou politiku a kategorizaci léčiv ČLS JEP
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Náklady a přínosy léčby diabetu Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_08 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Závislost na nikotinu, odvykání.
Sociálně-patologické jevy u dětí a mládeže Pojem patologie Sociální deviace Sociální kontrola (vnější, vnitřní – formální/neformální)
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Rizika ohrožující zdraví
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Správa sociálního zabezpečení
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Číslo v digitálním archivu školy
Sociální práce v praxi Oblasti působení soc. pracovníků
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Alkohol v silničním provozu plk. Ing. Tomáš LERCH
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
Hazard Alkohol a Děti 2018.
Syndrom rizikového chování v dospívání
Výzvy v politice duševního zdraví 2019+
Transkript prezentace:

Ekonomické důsledky vysoké konzumace alkoholu v ČR Iva Šmídová

Alkohol a ekonomika Zdroj příjmů: Příčina výdajů: - spotřební daně, DPH, cla, daně ze zisku výrobců, ušetřené důchody Příčina výdajů: - náklady na zdravotní péči, nemocenské dávky, škody na majetku, trestná činnost, náklady na dodatečné léčení, ušlé daně z příjmů, snížení HDP… + nevyčíslitelné náklady (týrané děti, domácí násilí, bolest, utrpení, citové náklady, sebevraždy, vandalismus, rozvrácená manželství, snížení produktivity práce…) +nárůst chudoby a bezdomovectví

Hodnota ARM pro jednotlivé skupiny onemocnění Skupina onemocnění 9% Novotvary 33% Úrazy 57% Onemocnění jater 4% Duševní poruchy 0,5% Nemoci mozku a CNS Podíl alkoholu na celkovém 20,7% počtu onemocnění v ČR

Celkové výsledky Příjmy Mld. Kč Výdaje SPD 11 Náklady na zdravotnictví 48,5 DPH 7,8 Vyplácené důchody související s konzumací alkoholu 37,5 Cla 0,7 Ušlé DPFO, DPH a SPD v důsledku úmrtí a nemocnosti 5,25 Daně ze zisku PO 0,5 Ztráta na HDP v důsledku smrti a nemocnosti 2,9 Ušetřené důchody 0,24 Vyplacené nemocenské dávky 5,8 Hmotné škody (dopravní nehody a ostatní trestná činnost) 1,25 CELKEM 20,24 101,2

Rozdíl činí 81 miliard!!! Ve vyspělých zemích (včetně ČR) je ročně ztraceno 9% produktivních let.

Důsledky vysoké spotřeby alkoholu Zdravotní - tělesné a duševní poruchy, závislost na alkoholu, vyšší úrazovost a úmrtnost Ekonomické – nižší produktivita práce, vyšší náklady na léčení, společenské náklady, chudoba Sociální – vyšší kriminalita a násilné trestné činy, narušení funkčnosti rodin a výchovy dětí, rozvody, domácí násilí, nárůst agresivity (verbální i fyzické) ve veřejném prostoru, hygienický a morální úpadek…

Faktory přispívající k vysoké spotřebě Nízké ceny piva ve srovnání s nealkoholickými nápoji Nízké ceny alkoholu vůbec Nízké zdanění alkoholu ve srovnání s Evropu a zbytkem světa Téměř neregulovaná nabídka „kdykoli a kdekoli“ Tlak sofistikované a manipulativní reklamy Nedostatečná, nesystémová prevence a osvěta, nízká efektivita-neprovádí se evaluace, chybí vědecký přístup…

Co s tím? Legislativní úpravy koncese na prodej alkoholických nápojů, kolky, šarže, varovné etikety plošný zákaz reklamy a podpory prodeje, vyšší postihy pro trestné činy spáchané pod vlivem alkoholu, zákaz prodeje při různých akcích, na určitých místech, ev. omezení doby prodeje cílem je co nejvíce „znepříjemnit“ cestu k alkoholu částečná prohibice ANO nebo NE? - stoupne počet „domácích výrobců“ - stoupne počet požárů a hmotných škod - vzroste pašování alkoholu

2) Zvýšení daňové zátěže u části konzumentů zvýšení ceny povede k přesunu k levnějším a méně kvalitním produktům (vlivem nízké cenové elasticity) určité procento konzumaci omezí některé teorie upozorňují na riziko přechodu na „náhradní drogu“ (substitutem může být např. konopí nebo léky)

3) Prevence v dlouhodobém časovém horizontu je nejvýznamnější nutnost zaměřit se na mládež, neboť: Dle studie ESPAD má mládež v ČR větší sklony k návykovému chování než jejich evropští vrstevníci. Existuje tolerantnější postoj dospělé české populace k alkoholu a jeho konzumaci. Vliv rodiny - vzorce chování se přenášejí i na děti a mládež.

Možná preventivní opatření osvěta na školách, preventivní programy pro vytypované rizikové skupiny mládeže, varovné etikety podobně jako je tomu u cigaret + „negativní reklama“ vzdělávání pedagogů, terénních a sociálních pracovníků, speciálních pedagogů senzitivita ke kulturním odlišnostem volnočasové aktivity (sportovní, kulturní…) užší spolupráce psychiatrů s praktickými lékaři rozšíření sítě záchytných stanic a protialkoholních léčeben

Přínosy úspěšných opatření Snížení výskytu onemocnění s vazbou na alkohol a úrazů Snížení nákladů na léčbu a nákladů na dodatečnou léčbu Snížení počtu přiznaných invalidních důchodů Snížení počtu dopravních nehod a kriminality Snížení sociálních důsledků spojených a alkoholem, vyšší produktivita práce, atd. Výrazněji se projeví v horizontu 5 - 10 let!

Nehmotné škody není možné jejich číselné vyjádření rozvody domácí násilí traumatizované děti společensky neúnosné chování mentálně a tělesně postižené děti matek konzumujících alkohol riziko snížení kognitivní výkonnosti české populace

Následky konzumace alkoholu v roce 2011 100 úmrtí a 2701 zranění v důsledku dopravních nehod 1983 úmrtí následkem úrazu 45 vražd 2471 násilných trestných činů 650 sebevražd 1575 úmrtí v důsledku cirhózy jater 7880 nově diagnostikovaných onkologických onemocnění 9765 pacientů hospitalizovaných na psychiatrických odděleních 23643 ambulantně léčených uživatelů alkoholu Zdroj: ÚZIS, Centrum dopravního výzkumu, MV ČR

Následky konzumace alkoholu v EU Konzumace alkoholu má v EU každý rok za následek 195 000 úmrtí. Ročně způsobí alkohol: 17 000 úmrtí v důsledku dopravních nehod, 27 000 úmrtí následkem úrazu, 2 000 vražd, 10 000 sebevražd, 45 000 úmrtí v důsledku cirhózy jater, 50 000 úmrtí následkem rakoviny, 17 000 úmrtí v důsledku neuropsychiatrických obtíží 200 000 záchvatů deprese. Zdroj: WHO

Děkuji za pozornost