Rakovina: epidemiologie, etiologie, prevence

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
Advertisements

Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
B.Procházka Poděbrady 16. –
Detekce HPV u rizikové skupiny mužů
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Stravovací návyky a jejich změny u českých dětí ve věku 1-5 let
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Aktuální informace o vyšetřování c-erb-2 genu v referenční laboratoři a návrh změny v indikačních kritériích Hajdúch M., Petráková K., Kolář Z., Trojanec.
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
Plíce po 20 letech kouření
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Ochrana veřejného zdraví
Zásady výživy sportovce
Zábavná matematika.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Letokruhy Projekt žáků Střední lesnické školy a střední odborné školy sociální ve Šluknově.
Zdravotní stav populace ČR
stravovací režim školáků
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Také si myslíte, že to děláte správně?
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Hrubá - prostá incidence nádorů kolorekta u mužů 1. Maďarsko 88,29 2. Česká Republika 86,73 3. Japonsko 77,74 4. Německo 75,39 5. Nový Zéland71,77 6. Austrálie.
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Hygiena a epidemiologie: Neinfekční epidemiologie
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Bronchiální karcinom u ženy Dr Philippe COLLARD Pneumologická klinika Univerzitní.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Zdravotní stav obyvatel v Ústeckém kraji RNDr. Jiří Skorkovský
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
plic plic rtu rtu úst úst jazyka jazyka jícnu jícnu polovina z rakovin močového měchýře polovina z rakovin močového měchýře.
KONTROLNÍ PRÁCE.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Antioxidanty z ovoce, zeleniny a spotřební koš
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Ochrana veřejného zdraví
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.
doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
1 Zdravý životní styl doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. Ústav preventivního lékařství LF MU Brno.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Definice, základní pojmy
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Jitka Slaná Reissmannová
Prevence onkologických onemocnění – rakovina děložního čípku
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Prevence onkologických onemocnění – rakovina prsu
Hygiena a epidemiologie: Neinfekční epidemiologie
Onkologie Jitka Pokorná.
PESTROST STRAVY.
Prevence onkologických onemocnění – rakovina varlat
Prevence onkologických onemocnění – kde hledat informace
Prevence nádorových onemocnění v primární péči
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Rakovina: epidemiologie, etiologie, prevence Doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. Ústav preventivního lékařství LF MU Brno

Osnova přednášky: Epidemiologie rakoviny (incidence, prevalence, mortalita, struktura příčin smrti, časové trendy, mezinárodní srovnání, korelace.…) Příčiny vzniku rakoviny A) Problematika určení kauzálních souvislostí B) Identifikované hlavní příčiny vzniku nádorů, rizikové a protektivní faktory Možnosti prevence nádorů Primární i sekundární prevence, konkrétní opatření, doporučení, předpokládaný efekt

Základní ukazatele Incidence: Prevalence: Mortalita: Nové případy / rok Absolutní = skutečný počet, relativní = na 100tis. obyv. Pokud není uváděna pro úzké věkové skupiny, je třeba provést věkovou standardizaci! (např. SIR – Standardized Incidence Rate) Prevalence: Celkový počet osob žijících s registrovaným onemocněním (právě léčení i vyléčení) Mortalita: Zemřelí na dané onemocnění / rok. Absolutní, relativní. Věková standardizace! (např. SDR – Stand. Death Rate) Letalita: (smrtnost,fatalita) Poměr mortalita/incidence, obvykle ale jako 5-leté přežívání. Kumulativní 5-leté přežívání= % pravděpodobnosti přežití 5let od dg. na základě údajů v registru. Relat. kumul. přežívání – porovnává pravděpodobnost přežití pacienta s pravděpodobností celé populace (věkové skupiny)

Na co se umírá ČR 2003 52 % 26 %

Výskyt rakoviny v ČR v číslech (bez c44) Ročně hlášeno nových případů: Absolutně: 48 tisíc (60 vč. c44) (muži 23,5 tis, ženy 24,0) Na 100 tis. obyv.: 462 (muži 470, ženy 455) Ročně zemřelí: Absolutně: 28 tisíc (muži 15,4 tis, ženy 12,6 tis) Na 100 tis. obyv.: muži 307, ženy 238 (=77%) Poměr zemřelí / nová onem.: 58% (muži 65%, ženy 52%)

Struktura hlavních příčin smrti (dle věku) Rakovina celkově = 26 % všech úmrtí Ženy = 25 % úmrtí ve věku 30r., 38 % ve 35r., 50% ve věku 50r Ženy Muži Kardiovaskulární Kardiovaskulární Nádory Nádory Věková skupina Věková skupina

Úmrtnost (na 100tis) dle příčin- ve věkových skupinách ČR, za rok 2003 (zdroj dat: ÚZIS) Ženy Muži Věková skupina Věková skupina

Incidence rakoviny ve věkových skupinách ČR, bez dg. C44 Muži Indicence na 100 tis.obyv. / 1rok Ženy Věková skupina

Vývoj incidence rakoviny v ČR (na 100 tis. obyv.) Podle databáze HFA (WHO), včetně dg. C44 apod. Ženy Muži Česká republika Evropská unie r.1970 r.2000 r.1970 r.2000

Vývoj počtu hlášených onemocnění (bez C44) – ÚZIS, NOR Muži Ženy

Úmrtnost na nádory (SDR) do 64r.věku, na 100tis. obyv. EU

Úmrtnost na nádory (SDR) do 64r.věku, na 100tis. obyv. Muži Ženy ČR ČR EU EU

Nejčastější nádory Muži: Ženy: Plíce 22 % Tl.střevo+konečník 17 % Prostata 10% Ledviny 6 % Moč. Měchýř 6 % Žaludek Ženy: Prs 20 % Tl.střevo+konečník 13 % Děloha - tělo 7% Ovarium 6 % Čípek 5 % Plíce 5 %

Úmrtnost na Ca průdušek a plic (0-64r., SDR) Muži Ženy Česká rep. Nordický průměr Č.r. EU průměr EU průměr Nordický průměr

Příčiny vzniku zhoubného nádoru, rizikové a ochranné faktory ETIOLOGIE: Příčiny vzniku zhoubného nádoru, rizikové a ochranné faktory

Karcinogeneze Iniciace Promoce Progrese Podstata: Změna genetické informace buňky (a jejího řízení), vedoucí k nekontrolované replikaci Iniciace Promoce Progrese

Karcinogeneze – mnohostupňový model Etiologie nádorových onemocnění: Karcinogeneze – mnohostupňový model Expozice relevantním agens Prokarcinogen Metabolismus Konečný karcinogen Interakce s DNA, INICIACE DNA-addukty 3 alternativy: Alterace onkogenů, tumor-supresorových genů a DNA-reparačních genů a) Reparace poškození DNA b) Smrt buňky c) Replikace klonu abnormálních buněk Abnormální DNA a buněčná replikace Růst abnormálního klonu, vznik ložiska pre-neoblastických buněk - - PROMOCE Prekancerózní léze, dysplazie Růst tumoru a jeho šíření mimo původní ložisko, PROGRESE Nádor Metastázy

Epidemiologické metody Ne každá prokázaná souvislost je souvislostí příčinnou (kauzální)! Korelační studie Data nejsou získávána od jednotlivců, ale na populační úrovni. Mezinárodní srovnání, spotřeba potravin vs. výskyt nádorů. Studie případů a kontrol (case-control) Osoby vybrány podle přítomnosti či nepřítomnosti onemocnění, (případy + kontrolní soubor), zpětně srovnávána anamnéza. Kohortové prospektivní studie Skupina zdravých osob (kohorta) sledována řadu let (opakované hodnocení výživy), čeká se na výskyt nádorů, potom srovnání předchozí výživy zdravých a nemocných. +) Laboratorní studie (na zvířatech)

Korelace mezi příjmem tuku a rizikem rakoviny prsu

Atributivní přispění k celk. úmrtnosti na nádory Nádorová onemocnění - etiologie Atributivní přispění k celk. úmrtnosti na nádory Ovlivnitelné zevní faktory působí > 80 % nádorů Výživové faktory 35 % Kouření 30 % 5 % Nízká pohybová aktivita 5 % Alkohol Infekční agens Radiace a sluneční záření Pracovní expozice Chemické škodliviny v životním prostředí % 5 10 15 20 25 30 35 40

Nádory, kde je významnou příčinou kouření Plíce (průdušky – bronchiální karcinom). AR 90%, RR 7-18. Pasivní: AR 4%, RR 1,2-1,5 Ústa Hltan AR 50-70%, RR 11-13, s alkoholem AR>95, RR 43-135 Hrtan Jícen Pankreas Děložní čípek – AR 30%, RR 1,7 Tl. střevo - AR 12%, RR 2-3 Ledvina Močový měchýř AR 50%, RR 2-3

Složení tabákového kouře Nikotin – návyková látka a důvod kouření (stejně návykový jako kokain) Dále: Více než 4 000 chemických látek Z nich: 60 prokázaných lidských karcinogenů (!!!) Polovina karcinogenů se vyskytuje již v zelených tabákových listech, polovina vzniká jako produkty hoření Celkově je tabákový kouř (ale i veškeré tabákové produkty) klasifikován jako karcinogen třídy I. Jediný volně prodávaný produkt, který při běžném použití prokazatelně působí rakovinu a další nemoci.

Prevalence kuřáctví ČR: Mezi obyvateli > 15 let: průměr 24 % Muži 31 %, ženy 18 % (V roce 1985: muži 46 %, ženy 26 %) Rostoucí počet kuřaček v mladších věkových skupinách! Průměr EU: 29 % USA: muži 28 %, ženy 22 %

Nedostatek protektivního faktoru = rizikový faktor Výživové faktory Specifické rysy: Univerzalita expozice (týká se všech) Mimořádná míra expozice (řádově kilogramy a litry denně ) Vysoký počet působících faktorů Současné působení rizikových a ochranných faktorů Protektivní faktory Rizikové faktory Nedostatek protektivního faktoru = rizikový faktor Genetický základ

Výživové faktory Skladba stravy Energetický příjem Pohybová aktivita Složení těla, obezita + růst, menarché.. Alkohol

Komplexní vědecké hodnocení výživy ve vztahu k nádorům AICR / WCRF: (American Institute for Cancer Research, World Cancer Research Fund) Food, Nutrition and the Prevention of Cancer (Strava, výživa a prevence rakoviny) (Washington 1997) Vyhodnocení > 4500 studií Důraz na kvalitu důkazů, odstupňování věrohodnosti závěrů dle přesvědčivosti Na základě výsledků formulována výživová dopor.

Výživové faktory hodnocené ve vztahu k nádorovému riziku I. Energie a související faktory III. Potraviny a nápoje Cereálie (obiloviny) Zelenina a ovoce Maso, drůbež, ryby a vejce Mléko a mléčné výrobky Alkohol Káva, čaj Energetický příjem BMI Pohybová aktivita Rychlý růst a větší výška II. Základní nutriční složky IV. Zpracovávání, uchovávání a příprava potravy Sacharidy (včetně vlákniny) Tuky Proteiny Vitamíny Minerální látky Ostatní bioaktivní sloučeniny Chemické kontaminanty Aditiva Mikrobiální kontaminanty Sůl Zmražování Konzervace a uzení Tepelná úprava

Výživové faktory s prokázaným efektem na riziko vzniku rakoviny Zvýšení rizika Snížení rizika Obezita: Endometrium Prs Colon Žlučník Pankreas Ledviny Pohybová aktivita: Colon Prs Plíce (obecný proti-nádorový efekt) Alkohol: Zelenina,ovoce: Ústa, pharynx Larynx Jícen Játra Colon + rectum Prs Plíce Ústa, pharynx Larynx Jícen Játra Colon + rectum Prs Plíce Fytochemikálie Kys. listová Maso: Colon Prostata Nepotvrzení původních předpokladů: Tuky Vláknina

Zpracování, uchovávání a příprava potravy – efekt na riziko nádoru AICR / WCRF (Amer. Institute for Cancer Research, World Cancer Research Fund) (Food, Nutrition and the Prevention of Cancer, Washington 1997) Zpracování, uchovávání a příprava potravy – efekt na riziko nádoru Faktor Snížení rizika Zvýšení rizika Kontaminace aflatoxiny Játra ** Sůl Žaludek ** Nasopharynx *** (solené ryby) Konzervované maso Colon, rectum * Ledviny * Zmražování Žaludek *** Nadměrná tepelná úprava Žaludek * *** důkazy přesvědčivé, ** efekt pravděpodobný * efekt možný

Korelace mezi příjmem tuku a rizikem rakoviny prsu

Ca prsu – výsledky studií Laboratorní studie, mezinár. srovnávací studie: Silná pozitivní asociace mezi tuky ve výživě a rizikem Studie případů a kontrol: Různé výsledky – část souvislost potvrzuje, část ne - Spojená analýza 12menších studií – RR=1.4 na zvýšení o 100g tuku - Největší studie (2tis případů) – neprokázána souvislost Prospektivní kohortové studie: Ve většině není spojitost mezi tuky a rizikem - Spojená analýza 8 studií: Není souvislost mezi tukem a rizikem (Int J Cancer 2001) - Nurses’ Health Study (45tis.žen) – není souvislost mezi tukem, specif.tuky a rizikem (Cancer Epid Biomark 2002)

Ca kolorekta – výsledky studií Laboratorní studie, mezinár. srovnávací studie: Silná pozitivní asociace mezi tuky ve výživě a rizikem Studie případů a kontrol: Ve většině není spojitost mezi tuky a rizikem - Analýza 13 case-control studií (Howe 97) – není souvislost pro celk.tuk ani specifické MK (OR v rozmezí 0.9 - 1.1) Prospektivní kohortové studie: Ve většině není spojitost mezi tuky a rizikem - 61tis. žen (Švédsko, Terry 2001) – není souvislost pro celk.tuk ani specifické MK (ω-3, ω-6, EPA, DHA apod.)

Spíše než tuk je rizikovým faktorem maso Sesing et al: Red meat and colon cancer: dietary haem, but not fat, has cytotoxic and hyperproliferative effects on colon epithelium (Carcinogenesis 2000) Ale rovněž celá řada dalších důkazů, i z prospektivních studií…………

Kys. α-linolenová zvyšuje riziko! Ca prostaty Ochranný efekt rybích tuků? Terry et al: Fatty fish consumption and risk of prostate cancer Prospekt.studie 6tis.mužů, sledování 30let, ryby snižují riziko 2-3x (The Lancet 2001) Překvapení: Kys. α-linolenová zvyšuje riziko! Toto ukazují 2 case-control, ale i 2 kohortové studie! (Holandská však zjistila opak…..)

Současné závěry ohledně tuků a rakoviny: Prospektivní kohortové studie nepotvrzují dosavadní předpoklady o vlivu tuků ve stravě na nádorové riziko Celkově nejsou dostatečné důkazy o tom, že by tuky ve stravě ovlivňovaly významně riziko jakéhokoliv nádoru V současnosti nejsou reálné podklady pro usměrňo-vání konzumace tuků v rámci výživových doporučení pro prevenci nádorů Avšak tuk zcela prokazatelně riziko řady nádorů zvyšuje – nadměrný tělesný tuk ve formě obezity

PREVENCE

Zhoubné nádory jsou vysoce preventabilní Základní východisko: Zhoubné nádory jsou vysoce preventabilní Celková míra preventability: 80 % (American Cancer Society, National Cancer Institute, a další) Odůvodnění odhadu: Vznik 80 % nádorů je připisován působení ovlivnitelných zevních faktorů Rozhodující část: faktory životního stylu

redukce mortality cestou časného záchytu a efektivnější léčby Primární prevence redukce mortality cestou redukce incidence nádorů (ovlivněním příčin působících vznik nádorů) = Sekundární prevence redukce mortality cestou časného záchytu a efektivnější léčby = Stav využití: Prevence v onkologii je dosud příliš omezena jen na sekundární prevenci

RYSY PRIMÁRNÍ A SEKUNDÁRNÍ PREVENCE NÁDORŮ Druh prevence: Primární prevence Sekundární prevence Ovlivnění příčin nemoci: eliminace či redukce rizik. faktorů, zvýšení protektivních Časný záchyt onemocnění Podstata: Stádium nemoci při opatření: Stav zdraví, bez klinicky detekovatelného onemocnění, pouze event. výchylky fyziol. parametrů. Prekanceróza, nebo nádor v časném stádiu Obvyklá forma opatření: Intervence ke změně chování Klinická léčba (chirurg., chemoterapie, radioterapie) Koncový realizátor opatření: Sám dotyčný jedince (nutný aktivní přístup) Lékař (ze strany pacienta možné pasivní přijetí opatření) Snížení rizika vzniku onemocnění Zvýšení pravděpodobnosti vyléčení, přežití Individuální efekt: Zpravidla paradox. zvýšení incidence, snížení mortality Populační efekt: Snížení incidence, snížení mortality

Možnosti – způsoby prevence nádorů Primární prevence: Vyhledávání a ovlivňování osob ve zvýš. riziku Ovlivňování kuřáctví Ovlivňování výživových faktorů (vč.pohybové aktivity, obezity, alkoholu) Ovlivňování infekcí Ovlivňování expozice dalším zevním faktorům (geofyzikální faktory, profesionální rizika, sexuální chování, medicínské procedury, znečištěné prostředí) Chemoprevence Sekundární prevence: Screeningové (vyhledávací) programy, preventivní prohlídky (zaměř. prekancerózy nebo již vzniklé onemocnění) Časné vyhledání lékaře při potížích

Stav onkologické prevence Dosud převážně omezena pouze na prevenci sekundární – časný záchyt Karcinom prsu Palpační vyšetření Mamografie, sonografie Nádory děložního čípku Pap test Kolorektální karcinom Palpační vyšetření per rectum Test stolice na okultní krvácení Endoskopické vyšetření

Míra preventability nádorů výživovými faktory % (spodní-horní odhad)

Milníky – nejvýznamnější podložená (evidence based) doporučení (guidelines) pro prevenci rakoviny Evropský kodex proti rakovině - 10 bodů AICR (1997) výživová doporučení pro prevenci rakoviny – 15 bodů AICR / WCRF (Amer. Institute for Cancer Research, World Cancer Research Fund) (Food, Nutrition and the Prevention of Cancer, Washington 1997) ACS (2002) doporučení výživy a pohyb. aktivity pro prevenci rakoviny – 4 hlavní body ACS Guidelines on Nutrition and Physical Activity for Cancer Prevention (CA Cancer J Clin 52, 2002, 92-119)

Evropský kodex proti rakovině Nekuřte Mírněte se v konzumaci alkoholu Vyhýbejte se nadměrnému slunění Dodržujte zdravotní a bezp. pokyny při práci Často jezte zeleninu a ovoce, obiloviny Vyvarujete se vzniku nadváhy Navštivte lékaře, jestliže objevíte…… Navštivte lékaře, jestliže máte přetrv. potíže + 2 pro ženy

I. (1-3) Výživa obecně a související faktory: Výživová doporučení k prevenci nádorových onemocnění (AICR/WCRF) I. (1-3) Výživa obecně a související faktory: 1. Základní obecný výběr stravy Nutričně adekvátní a pestrá dieta, založená převážně na potravinách rostlinného původu. Strava bohatá na různé druhy zeleniny a ovoce, luštěniny a minimálně zpracované škrobové potraviny (cereálie).

I. (1-3) Výživa obecně a související faktory: Výživová doporučení k prevenci nádorových onemocnění (AICR/WCRF) I. (1-3) Výživa obecně a související faktory: 2. Tělesná hmotnost   BMI u dospělých jedinců v rozmezí 18.5 - 25 , váhový přírůstek za dospělost < 5 kg.

(1-3) Výživa obecně a související faktory: Výživová doporučení k prevenci nádorových onemocnění (AICR/WCRF) (1-3) Výživa obecně a související faktory: 3. Pohybová aktivita   Udržovat aktivní životní styl Způsob naplnění:   1 hodina ostré chůze denně + alespoň 1 hodina týdně (v součtu) intenzivního cvičení (frekvence min 3x/týdně, intenzivní = min 65 % SFmax) 4 hodiny denně „non-sedentary“, tj. mimo postel a židli

II. (4-8) Specifické potraviny a nápoje: Výživová doporučení k prevenci nádorových onemocnění (AICR/WCRF) II. (4-8) Specifické potraviny a nápoje: 4. Zelenina a ovoce  Celoroční konzumace rozmanitých druhů zeleniny a ovoce, poskytující min. 7 % celkového příjmu energie.   400-800 g denně (5-10 porcí) (Pozn: Nejsou zde započítány brambory a luštěniny)

II. (4-8) Specifické potraviny a nápoje: Výživová doporučení k prevenci nádorových onemocnění (AICR/WCRF) II. (4-8) Specifické potraviny a nápoje: 5. Ostatní rostlinné potraviny  Rozmanitost rostlinných potravin bohatých na škrob a proteiny - cereálie (obilniny), luštěniny, hlízy, poskytující min. 45-60 celkového příjmu energie. 600-800 g (min. 7 porcí) denně Limitovaná konzumace rafinovaného cukru - max. 10 % celk. energie

II. (4-8) Specifické potraviny a nápoje: Výživová doporučení k prevenci nádorových onemocnění (AICR/WCRF) II. (4-8) Specifické potraviny a nápoje: 6. Alkoholické nápoje  Konzumace alkoholu se nedoporučuje. Pro ty kdo konzumují: omezit na méně než 2 jednotky/denně u mužů, a < 1 u žen. Alkohol by neměl tvořit více než 5 % energ. příjmu pro muže a 2,5 % pro ženy.

II. (4-8) Specifické potraviny a nápoje: Výživová doporučení k prevenci nádorových onemocnění (AICR/WCRF) II. (4-8) Specifické potraviny a nápoje: 7. Maso  Limitovat konzumaci červeného masa na < 80 g / den (< 1 porce denně). Nahradit spíše rybami, drůbeží nebo masem nedomestikovaných zvířat. Maso (červené) by mělo poskytovat < 10 % celkové energie. (Pozn: Červené maso = vepřové, hovězí, jehněčí a produkty z těchto mas; nevztahuje se na ryby, drůbež a maso nedomestikovaných zvířat a ptáků)

II. (4-8) Specifické potraviny a nápoje: Výživová doporučení k prevenci nádorových onemocnění (AICR/WCRF) II. (4-8) Specifické potraviny a nápoje: 8. Tuky  Limitovat konzumaci tučných potravin, zejména živočišného původu. Tuky by měly poskytovat od 15 do max. 30 % celkové energie. Vybírat v mírném množství rostlinné oleje (přednostně monosaturované s minimem hydrogenace).

III. (9-13) Zpracování potravin Výživová doporučení k prevenci nádorových onemocnění (AICR/WCRF) III. (9-13) Zpracování potravin 9. Sůl a solení  Příjem soli ze všech zdrojů by měl být < 6 g denně pro dospělé. Omezte konzumaci slaných potravin a použití soli při vaření a dosolování na stole. K ochucení potravy používejte koření a bylinky.

III. (9-13) Zpracování potravin Výživová doporučení k prevenci nádorových onemocnění (AICR/WCRF) III. (9-13) Zpracování potravin 10. Skladování  Potraviny podléhající zkáze skladovat způsobem minimalizující fungální kontaminaci. Nekonzumovat potravu kontaminovanou plísní, hnilobou či jinak zkaženou.

III. (9-13) Zpracování potravin Výživová doporučení k prevenci nádorových onemocnění (AICR/WCRF) III. (9-13) Zpracování potravin 11. Uchovávání, ochrana, zmražování  Potraviny podléhající zkáze uchovávat pomocí chlazení a zmražování, přednostně oproti jiným způsobům konzervace.

III. (9-13) Zpracování potravin Výživová doporučení k prevenci nádorových onemocnění (AICR/WCRF) III. (9-13) Zpracování potravin 12. Aditiva a rezidua  Pokud je hladina aditiv, kontaminant a ostatních reziduí řádně regulována a monitorována, není známo, že by měly škodlivé účinky.

III. (9-13) Zpracování potravin Výživová doporučení k prevenci nádorových onemocnění (AICR/WCRF) III. (9-13) Zpracování potravin 13. Příprava  Pro přípravu masa a ryb používat relativně nízké teploty. Upřednostňovat vaření a dušení. Nejíst spálené (zejm. zuhelnatělé maso), přepálenou šťávu z masa. Pouze příležitostně: Grilované a rožněné maso (použití přímého ohně), konzervované maso a uzeniny.

IV. (14-15) Dietární suplementa, tabák Výživová doporučení k prevenci nádorových onemocnění (AICR/WCRF) IV. (14-15) Dietární suplementa, tabák 14. Dietární suplementa  Při dodržování ostatních uvedených doporučení je užívání dietárních suplement pro snížení rizika rakoviny zbytečné a neposkytující žádný prospěch.

ACS doporučení výživy a pohyb. aktivity pro prevenci rakoviny ACS Guidelines on Nutrition and Physical Activity for Cancer Prevention (CA Cancer J Clin 52, 2002, 92-119) 1. Jezte širokou paletu zdravé stravy, s důrazem na rostlinné zdroje Denně 5+ porcí rozmanitých druhů zeleniny a ovoce Celozrnné obilniny přednostně oproti rafinovaným obil. a cukrům Omezit konzumaci červených mas Vybírat potraviny, které pomáhají udržovat zdravou váhu 2. Osvojte si fyzicky aktivní životní styl Dospělí: Věnovat se 5+ dní v týdnu 30+ minut fyzické aktivitě Děti a adolescenti: 60+ minut 3. Udržujte si zdravou váhu po celý život Udržujte v rovnováze energ. příjem s fyzickou aktivitou Snižte váhu, jestliže jste nyní v kategorii nadváhy nebo obezity 4. Jestliže pijete alkoholické nápoje, limitujte svoji konzumaci

1: Jezte širokou paletu zdravé stravy, s důrazem na rostlinné zdroje a) Jezte 5 nebo více porcí rozmanitých druhů zeleniny každý den Zařaďte zeleninu a ovoce do každého denního jídla a svačiny Jezte rozmanité druhy, širokou paletu zeleniny a ovoce Omezte hranolky, chipsy a ost. smažené zeleninové produkty Vybírejte 100%-ní šťávy, když pijete ovocné nebo zelenin. nápoje b) Vybírejte celozrnné obilniny přednostně oproti zpracovaným obilninám a cukrům Vybírejte celozrnnou rýži chléb a další pečivo, těstoviny a cereálie Omezte konzumaci rafinovaných sacharidů, včetně sladkého pečiva, slazených cereálií, slazených limonád a cukru

1 – pokračování: c) Omezte konzumaci červených mas, zejména těch s vysokým obsahem tuku a zpracovaných Vybírejte ryby, drůbež nebo luštěniny jako alternativu místo vepřového, hovězího a skopového masa Když jíte maso, vybírejte libové kousky a dávejte si menší porce Vybírejte maso připravené vařením, dušením či pečením spíše než smažením a roštováním za vysokých teplot d) Vybírejte stravu, která vám pomáhá udržet zdravou váhu Když jíte mimo domov, vybírejte stravu s nízkým obsahem tuku, energie a cukru, a vyhýbejte se velkým porcím. Jezte menší porce vysokoenergetických potravin. Mějte na paměti, že „nízkotučný“ nebo „bez tuku“ neznamená „nízkoenergetický“ a že podobné potraviny jsou často bohaté na energii Nahraďte zeleninou, ovocem a ostatními nízkoenergetickými potravinami energeticky bohaté potraviny jako hranolky, cheesburgery, pizzu, zmrzlinu, sladké pečivo a sladkosti

2: Osvojte si fyzicky aktivní životní styl Dospělí: Věnovat se pohybové aktivitě: Frekvence – 5 nebo více dní v týdnu Délka – 30 nebo více minut Intenzita – alespoň mírná Zvýšení na 45 a více minut intenzivní aktivity dále podpoří redukci rizika rakoviny prsu a tlustého střeva Děti a adolescenti: Nejméně 60 minut, mírná až intenzívní aktivita, nejméně 5 dní

3: Udržujte si zdravou váhu po celý život Udržujte v rovnováze energ. příjem s fyzickou aktivitou Snižte váhu, jestliže jste nyní v kategorii nadváhy nebo obezity Podváha Přiměřená hmotnost Nadváha Obezita < 18,5 18,5 - 25 25 - 30 > 30 Pozitivní energ. bilance je podstatně významnějším RF než vysoká konzumace tuků! Willet W C: Diet and Cancer: One view at the Start of the Millenium. Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention 10, 2001. (n = 400 000)

4. Jestliže pijete alkoholické nápoje, limitujte svoji konzumaci 2 dávky / den Muži: 1 dávka / den Ženy: Co je 1 dávka? = 10 g etanolu Orientačně: Pivo 250-330 ml Víno 100 ml Lihoviny 25 ml 1 sklenice 1 sklenka 1 malá sklenička

Klasifikace opatření podle vlivu na riziko nádorů A1 – přesvědčivé důkazy pro přínos A2 – pravděpodobný přínos A3 – možný přínos B - nedostateč. důkazy o přínosu nebo riziku C - důkazy o nedostatku přínosu D – důkazy o škodlivém efektu Kolorektum Prs Prostata Plíce Jícen, ústa Žaludek Pankreas Močový měchýř Endo-metrium Zvýšení příjmu ovoce a zeleniny A2 A3 Omezení červeného masa B C Zvýšení fyzické aktivity A1 Nemít nadváhu Omezení alkoholu Konzumace sójových potravin Užívání suplement beta-karotenu D Užívání suplement vitamínu E Uživání suplement vitamínu C Užívání suplement kyseliny listové Užívání suplement selenu

Chemoprevence? Nedostatečně konzistentní výsledky Nežádoucí účinky Antiestrogeny a antiandrogeny: Tamoxifen, Raloxifen, inhibitory 5-α reduktázy… Protizánětlivé látky Kys. acetylosalycilová, indomethacin Deriváty nutričního původu Antioxidanty Karotenoidy, Vitamín C, Vitamín E, Selén, Flavonoidy, Isoflavony Další Kalcium, kyselina listová Nedostatečně konzistentní výsledky Nežádoucí účinky Přirozené zdroje jsou lepší

Karcinom plic (C33, 34) Rizikové faktory: Výskyt: Fatalita: Muži 93 %, ženy 98 % Rizikové faktory: Kouření (90% plícních nádorů) Profesionální expozice Ochranné faktory: Konzumace ovoce a zeleniny Suplementa selenu? Sekundární prevence: Screening se neosvědčil

Karcinom prsu (C18-21) Rizikové faktory: Ochranné faktory: Fatalita: 37 % Rizikové faktory: Pozitivní rodinná anamnéza Alkohol Obezita Časná menarche a pozdní menopauza Bezdětnost, pozdní reprodukce Exogenní hormony Radiace prsu Mnoho tuku ve stravě, monoho masa? Ochranné faktory: Pohybová aktivita Ovoce a zelenina Kojení Suplementa kys. listové Sekundární prevence: Ano

Kolorektální karcinom (C18-21) Rizikové faktory: Vysoká konzumace červeného masa Obezita Alkohol Kouření Rodinný výskyt Polypóza tl. střeva Nadměrná tepelná příprava jídla Mnoho tuků ve stravě (satur.), Mnoho jednoduchých cukrů Ochranné faktory: Konzumace ovoce a zeleniny Pohybová aktivita Suplementa kys. listové? Suplementa selenu? Sekundární prevence: Ano

Karcinom prostaty (C61) Rizikové faktory: Vysoká konzumace červeného masa Vysoká konzumace vysokotučných mléčných výrobků Suplementa vápníku? (zvýš. agresivních typů) Ochranné faktory: Konzumace ovoce a zeleniny Suplementa vit. E ? Suplementa kys. listové ? Sekundární prevence: Ano

Karcinom cervixu (C53) Rizikové faktory: Časné zahájení pohlavního života, promiskuita, špatná hygiena Kouření Profesionální expozice Ochranné faktory: Konzumace ovoce a zeleniny Sekundární prevence: Ano

Karcinom endometria (C54) Rizikové faktory: Obezita Hormonální substituční terapie Ochranné faktory: Konzumace ovoce a zeleniny Pohybová aktivita Sekundární prevence: Ne

Fytochemikálie Skupina Skupina Allium Dithiolthiony Isothiocyanáty Poznámka Skupina Allium Obsaženo v cibuli česneku, pažitce apod. (jsou odpovědné za charakteristické aroma a chuť). Obsahují síru. Dithiolthiony Obsaženy v zelenině skupiny  „cruciferae“ (květák, kapusta, brokolice, zelí apod.). Rovněž obsahují síru. Isothiocyanáty Ve skupině „cruciferae“, dále ostatní zelenině, koření. Terpenoidy (D-limonen, geraniol, menthol, carvon...) Například v citrusech, ale řadě dalších rostlin. Silně aromatické. Rostlinné steroly (fytoestrogeny), včetně isoflavonů a lignanů. V obilninách, luštěninách, zejm. sóji. Lignany též v semenech a bobulích. Flavonoidy (quercetin, kaempferol, myricetin, tangeretin, nobiletin, rutin ...) Obsáhle nacházené v ovoci, zelenině, kávě, čaji, kole a alkoholických nápojích. Qercetin zejm. v bobulích, rajčatech, bramborách, fazolích, brokolici a cibuli. Kaempferol - ředkvičky, ředkev, křen, kapusta. Tangeretin, nobiletin, rutin - v citrusových plodech. Polyfenoly, další fenolové sloučeniny (kyselina. ellagová, ferulová ..) V čerstvě sklizném ovoci a zelenině, v čaji a víně. Ellagová kys. zejména  v jahodách, malinách, ostružinách, vlašských ořeších. Inhibitory proteázy Zdrojem obzvláště cereálie a luštěniny. Kyselina fytová (fosforový ester inositolu) Zejména v cereáliích, ořeších, semenech a luštěninách. Glukosoinoláty a indoly Především ve skupině zeleniny „cruciferae“ Saponiny V rozličných potravinách rostlinného původu, zejména sója (5% hmotnosti). Kumariny Např. v citrusech a některých bylinách.