Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strategie Evropa 2020: nové výzvy, příležitosti a hrozby pro ekonomiku EU 22. září 2010 Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady ČNB Současné.
Advertisements

Očekávané změny v oblasti investičních pobídek
Kam kráčí eurozóna Trutnov,
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Zpráva o realizaci NPR v roce 2013 a Příprava NPR 2014 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti Úřadu vlády.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Evropa na rozcestí Milena Vicenová ČZU Praha,1. listopad 2013.
Boj s finanční a ekonomickou krizí z perspektivy EU a G-20 Marek MORA náměstek ministra pro evropské záležitosti 21. listopadu 2009, VŠE Praha.
XIII. EXPORTNÍ FÓRUM Limitující faktory českého exportu 6. – Česká exportní banka Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních.
ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a priority MPO pro programové období kohezní politiky 2014.
TÉMA: SPRAVEDLIVÁ REFORMA HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY AUTOŘI: JAN MLÁDEK, JIŘÍ HAVEL HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Bankovní unie JUDr. Zuzana Vostrá, Ph.D..
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
Nová pravidla veřejné podpory
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu EXPORTNÍ STRATEGIE EXPORTNÍ STRATEGIE Exportní konference
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
Integrační procesy v ekonomice
Evropská unie – vybrané problémy. ČR a eurozóna Přijetí společné měny je podmíněno tzv. konvergenčními kritérii Konvergenční kritéria: 1. kritérium veřejného.
SVĚTOVÁ EKONOMIKA 8 Světová ekonomika SU OPF.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Export jako šance pro růst České republiky Václav Kubata, poslanec, člen Hospodářského a Zahraničního výboru.
Stanoviska podnikatelů k přijetí společné měny Zájmy České republiky a přijetí společné evropské měny Praha.
DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu.
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Žofínské fórum.
Institucionální a věcné aspekty státní podpory exportu
Ministerstvo pro místní rozvoj Představení hlavních priorit květen – říjen 2009 Tisková konference
Ruská federace x WTO a OECD
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
Zpráva o finanční stabilitě 2005
David Štros, 2009 Lukáš Synek, 2011
STADIA EKONOMICKÉ INTEGRACE
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
OPATŘENÍ EGAP NA PODPORU EXPORTU 3 OBSAH POSLÁNÍ, HLAVNÍ ÚKOLY A SMĚRY ČINNOSTI OPATŘENÍ KE ZLEPŠENÍ PODMÍNEK POJIŠTĚNÍ NOVÉ POJISTNÉ PRODUKTY.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
SOLVIT neformální systém řešení sporů na vnitřním trhu Setkání center na MPO
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
EGAP – ZÁKLADNÍ PILÍŘ STÁTNÍ PODPORY EXPORTU XIV. Exportní fórum Jan Procházka.
Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
Úvod do mezinárodních vztahů 2011
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
Povede krize eurozóny k vytvoření dvourychlostní Evropy? Jiří Georgiev Sekce pro evropské záležitosti Úřad vlády ČR.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Fáze ekonomické integrace
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Oživení ve stínu ukrajinské krize Jan Bureš, hlavní ekonom Ery.
Dopady CMU na reálnou ekonomiku a související změny ve fungování finančního trhu Rozvoj a inovace finančních produktů /2/2016.
Česká exportní banka Ing. Karel Bureš předseda představenstva a generální ředitel Business Den Ruské federace 30. září 2014 Aktuální možnosti financování.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Nové obchodní modely Sdílená ekonomika a možnosti její regulace
Hospodářská politika Téma č. 9: Realizace modelů intervencionistické koncepce v rámci vyspělých tržních ekonomik Petr Musil
Historie vývoje regionální politiky
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Fáze ekonomické integrace
SEKCE OBRANNÉ POLITIKY A STRATEGIE MINISTERSTVA OBRANY
Výkyvy světového trhu v časové ose
Evropská ekonomika: společně jsme silnější
Transkript prezentace:

Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU České exportní zájmy ve světle zaváděné bankovní unie

Finanční a hospodářská krize v EU V 1. pol. 2013 nekončí, spíše se prohlubuje Bankovní a kapitálové restrikce na Kypru Pokusy o hlubší integraci HMU Pokusy o částečnou centralizaci řízení ekonomik z „Bruselu“ Efektivita opatření se projeví v průběhu 2013 ČR má zájem na rychlé efektivnosti opatření EK a překonání krize v EU

Účast EU zemí na základech plné HMU ESCB = Evropský systém centrálních bank FTT = PS daň z finančních transakcí EURO = eurozóna ESM = evropský stabilizační mechanismus (tzv. euroval)

Hospodářská situace v ČR Relativně lepší než jinde v EU Hlavní problémy v zaměstnanosti a růstu HDP Vývoj zahraničního obchodu a exportu poměrně příznivý Překonání krize v ČR závisí na překonání krize v celé EU

Bankovní unie jako prostředek překonání krize v EU Centralizace rozhodování do unijních institucí (ECB a EK) má svoje rizika Stabilizace finančního sektoru a bankovního sektoru je pro ČR podstatná a nutná Převládnou pozitiva centralizace nad negativy? Bude zřejmé do konce roku 2013

Obchodní politika ČR Strategické dokumenty vlády ČR Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti Exportní strategie MPO podporuje a prosazuje zvyšování KK ČR Přílišná exportní závislost ČR vůči EU / Německu/ Diverzifikace exportu do zemí mimo EU

Exportní strategie ČR na léta 2012 - 2020 Schválena vládou ČR před více než rokem Hlavním strategickým cílem diverzifikace exportu Export zboží služeb s vyšší přidanou hodnotou Správnost hlavních cílů strategie potvrzena současných vývojem ve světě i EU

Globální hospodářská situace ve světě 2013 Země BRICSu a přidružené Summit zemí BRICS březen 2013 Globální monopol zemí Západu EU/USA mizí stejně jako dřívější bipolarita za studené války Nastupuje svět multicentrální Více civilizačních, finanční a bankovních center spolu soutěžících

Perspektivy ČR Vyřešení krize v rámci zemí eurozóny je pro ČR zásadní / můžeme ovlivnit minimálně/ Zároveň je třeba prosazovat vlastní prorůstové a protikrizové politiky/ musíme ovlivnit zásadně/ Rozhodující je tento rok 2013

Děkuji za pozornost Jan Havlík e-mail: havlik@mpo Děkuji za pozornost Jan Havlík e-mail: havlik@mpo.cz tel: +420 224 853 062