Registrační číslo projektu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HABSBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Advertisements

VY_32_INOVACE_22_07 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Jan Hus a jeho doba Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
REFORMACE A NĚMECKÁ SELSKÁ VÁLKA
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Reformace Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Evropská kultura v 16.století počátek protireformace
7. ročník Pozdní středověk
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ291 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
17.1 Reformace Jan Viklef Jan Hus Martin Luther Reformace
Registrační číslo projektu:
REFORMACE NĚMECKÁ REFORMACE 1.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
ZMĚNY V HOSPODÁŘSTVÍ Mgr. Lenka Venclová 7.třída.
NÁBOŽENSKÉ KONFLIKTY 16. STOLETÍ
Registrační číslo projektu:
Registrační číslo projektu:
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ297 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ318 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník3. ročník.
MARTIN LUTHER 1483 – 1546.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického myšlení v Evropě
Co se ti vybaví?. 16. století Hnutí, které usilovalo o reformu (nápravu) církve.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Registrační číslo projektu:
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ319 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník3. ročník.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ285 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ314 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník3. ročník.
Z latiny: přetvoření, obnovení, napravení, zlepšení
PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_08_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ281 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: Dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
VY_32_INOVACE_23-08 Reformace 2/ Německá reformace.
Reformace v Německu a její šíření v Evropě
Centrum pro katechezi v Olomouci o období hlubokého duchovního života; o liturgie součástí života křesťana; o důraz na osobní vztah k Bohu individualismus.
Kalvinismus Anglikánská církev
PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D..  Podstata myšlenkových podnětů v průběhu novověku  Srovnání názorového vývoje od 16. do 19. století.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Křesťanství autor VM:Ondřej Vojáček.
1/ Předehra 2/ švýcarská reformace
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Reformace Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ296 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Šíření reformace v Evropě
Bůh, národy a reformace na počátku novověku
Svatá říše římská, Rusko
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
REFORMACE NĚMECKÁ REFORMACE 1.
Reformace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu ISSN 1802–4785.
KŘESŤANSKÉ NÁBOŽENSTVÍ Lucie Tvrdíková C4B. OBSAH: KŘESŤANSTVÍ KATOLICKÁ CÍRKEV PROTESTANTSKÁ CÍRKEV ROZDÍLY.
RANÝ NOVOVĚK (1526 – 1648).
Křesťanství – církevní dějiny
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Renesance a humanismus
Novověk – pobělohorské období a Jan Amos Komenský
VY_32_INOVACE_D8.15 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Reformace a protireformace v Evropě
Transkript prezentace:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0996 Šablona/číslo materiálu: III/2 VY_32_INOVACE_DEJ292 Jméno autora: Mgr. Karel Šonka Třída/ročník 1. ročník Datum vytvoření: 25. února 2013 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Tematická oblast: Novověk – Reformace a Protireformace Předmět: Dějepis Způsob využití: Formou prezentace seznámit studenty s významem Reformace a Protireformace na vývoj společnosti. Dále pak seznámit studenty s významnými představiteli a jejich myšlenkami. Klíčová slova: Martin Luther; Jan Kalvín; Jezuitský řád; Tridentský koncil; Ignác z Loyoly Druh učebního materiálu: Prezentace

Reformace a protirefomace

REFORMACE KRIZE CÍRKVE – SNAHA O JEJÍ NÁPRAVU HUMANISMUS REFORMACE dovolává se středověké tradice hluboké zbožnosti vlna náboženského probuzení, dotýká se lidových mas - posun od středověkého náboženského pohledu k hodnotě lidské osobnosti. - víra v lidský rozum

Za základ víry prohlásil Bibli – co z Bible nevychází je neplatné. 1517 – uveřejňuje 95 wittemberských tezí – vysvětlení, jak si představuje správný křesťanský život. Snaží se vyvolat akademickou diskusi s úmyslem zpochybnit prodávání odpustků Za základ víry prohlásil Bibli – co z Bible nevychází je neplatné. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Martin_Luther_by_Lucas_Cranach_der_Ältere.jpeg MARTIN LUTHER /1483 – 1546/

Německá selská válka /1524 – 1526/ Tomáš Muntzer Augsburský mír /1555/ Ukončení vleklých válek mezi protestanty a katolíky v německých oblastech. Zrovnoprávnění reformního protestantského vyznání s katolickým – „čí země, toho náboženství“

Humanista, teolog, první představitel švýcarské reformace. Nechce již pouze reformovat církev, ale chce církev novou – začíná odstraněním křížů, obrazů a liturgických rouch a vede až ke zrušení mše, varhan, církevního zpěvu a oltářů, zároveň však i procesí a relikvií, biřmování a posledního pomazání http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ulrich_Zwingli.jpg HULDRYCH ZWINGLI /1484 - 1531/

Za hlavní úkol života považoval práci a podnikání. Je radikálnější než Luther, stál na počátku nejrozšířenější větve protestantismu. Podle něho je o člověku předem rozhodnuto, kdo dojde spásy a kdo bude zatracen. Člověk se o tom však dozvídá podle toho, jak se mu daří vést poctivý a mravný život. Za hlavní úkol života považoval práci a podnikání. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Johannes_calvin.jpg JAN KALVÍN /1509 – 1564/

PROTIREFORMACE Snaha o reformu uvnitř katolické církve – snaha zastavit šíření reformace Tridentský koncil 1545 - 1563 Jezuitský řád 1540

Zdobení kostelů i kněžských ornátů Evangelíci Katolíci Přijímání pod obojí Zdobení kostelů i kněžských ornátů Důraz na Bibli Udělování svátostí – např. zpověď Oslabení významu kněžích Katolická procesí a poutě Bohoslužba v národních jazycích

Mezi evangelíky a katolíky nezavládla ani po tridentském koncilu tolerance. Rozdílnost vyznání vyhrocovala i vztahy mezi jednotlivými státy. Mezinárodní poměry v Evropě se stávají vypjatými. Spory vyvrcholí Třicetiletou válkou

Pedagogika v období reformace a protireformace http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ignatius_Loyola.jpg Ignác z Loyoly 1491 - 1556

Jezuitský řád 1534 Základní úkoly Jezuitského řádu Boj proti reformačním snahám Misionářská činnost v nově objevených zemích

Kázání ovlivňující masy Zpověď, zaměřená hlavně na vládnoucí třídy Bojové zbraně řádu Kázání ovlivňující masy Zpověď, zaměřená hlavně na vládnoucí třídy Výchova, upevňující učení a moc římské církve

bezplatné veřejné řádové školy Jezuitské koleje - bezplatné veřejné řádové školy http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kolej_jezuitská_(Kutná_Hora).jpg

http://prochazkyprahou.cz/uploads/images/info_klementinum.jpg

Jezuité se zaměřují na střední a vysoké školství Důvodem byla snaha působit na vlivné vyšší kruhy Zastávají názor, že pro obecný lid je nevědomost nejlepší ochranou před hříchem

Cíl vyučování v Jezuitské koleji Ovládnutí latinského jazyka Tělesná výchova, jízda na koni a hry Příprava na budoucí misionářskou činnost

Co nabízí Jezuité ve škole ? Velmi dobře vybavené školy pomůckami Pestrá nabídka programů Mírná kázeň Individuální práce učitele s žáky Příjemné vyučování Dostačující přestávky Důraz kladen na dobré chování studentů