Zpracoval :ing.Cígler Václav

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DTB Technologie obrábění
Advertisements

Sklízecí řezačky.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
TZ 21 – navrhování otopných soustav
Systémovým řešením z jedné ruky nabízí
Systémovým řešením z jedné ruky nabízí
P Ř I R O Z E N É S U Š E N Í Ř E Z I V A
Obraceče ,shrnovače.
Výkonové vypínače vn a vvn
Odborná příprava jednotek sborů dobrovolných hasičů
Konstrukce, princip funkce a základní charakteristiky hydromotorů
Jetel luční Trifolium pratense.
Vrtání a vyvrtávání.
Otázka č.17 a) Klikové mechanismy.
Tiskárny.
Okopaniny nízký obsah sušiny ( %) vysoké hospodářské výnosy
Digitální učební materiál
Tato prezentace byla vytvořena
Úpravy krmiv.
Vznětové motory Vznětový motor je v principu konstruován stejně jako zážehový motor. Palivo je do spalovacího prostoru dopravováno odděleně.
Označení materiálu:. VY_32_INOVACE_JANJA_VYRZARIZENI_T _11
VOJTĚŠKA SETÁ (MEDICAGO SATIVA)
Rozdíl mezi kluznými a kuličkovými ložisky
Umělé sušení dřeva Přípravné práce
Tepelné vlastnosti dřeva
STAVEBNICTVÍ Vytápění Otopná tělesa – rozdělení (STA 42) Konvektory
Strojírenství Stavba a provoz strojů Brzdy ST27 Ing. Michal Jelínek.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
stavebnictví POZEMNÍ STAVBY TEPELNÉ A ZVUKOVÉ IZOLACE STA 36
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace © Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2009/
HONOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dušan Nenička. Dostupné z Metodického portálu ISSN ,
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. a 3. Téma: Pěstování rostlin
PRINCIP, ÚČEL, ROZDĚLENÍ A POUŽITÍ
TECHNICKÁ DOKUMENTACE
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Tato prezentace byla vytvořena
Pícniny - rozdělení a využití
Tato prezentace byla vytvořena
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Prášková metalurgie Spékané materiály.
Digitální učební materiál
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
Sacharidy ve výživě ryb
Příprava lepících směsí
Dvourotorové stranové shrnovače
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Atmosféra.
Sušící režimy Nízkoteplotní sušení – dřevo se suší při teplotě do 45o C. Probíhá pomalu, suší se šetrně, bez vzniku vnitřních napětí. Používá se pro sušení.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Kukuřice setá (Zea mays)
Konstrukce zážehových a vznětových motorů Konstrukce zážehových a vznětových motorů OB21-OP-STROJ-SMV-JEŘ-U
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Komplexní hodnocení stavebních detailů Dvourozměrné vedení tepla a vodní páry Ing. Petr Kapička ČVUT v Praze, fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních.
Mechanické převody. Seznámení studentů se základními stavebními prvky strojů a strojního zařízení. Úvod do problematiky mechanických spojů.
Stroje a zařízení – části a mechanismy strojů
Vytápění Otopné soustavy teplovzdušné. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru Strojírenství Vzdělávací.
Vytápění Tepelná pohoda. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
ESZS Přednáška č.12.
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Posklizňová úprava zrna
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
Technika obsluhy – Výroba kávy
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
Bc. Martin Šindelář SPŠ Na Třebešíně 2299
E1 Přednáška č.7.
Transkript prezentace:

Zpracoval :ing.Cígler Václav Mechanizační prostředky pro konzervaci a skladování píce,pro dosoušení,sušení,silážování,senážování Zpracoval :ing.Cígler Václav

Konzervace plodin Účelem konzervace plodin - omezení ztráty živin a krmných hodnot Způsoby konzervace: - sušení - silážování - senážování

Sušení Snížení obsahu vody v pletivech Přerušení biochemických pochodů Zastavit rozvoj rozkladných mikroorganizmů Vytvořit podmínky pro dlouhodobé uskladnění

Silážování Konzervace píce kyselinou mléčnou(vzniká kvašením cukrů obsažených v píci) Současně se uvolňuje oxid uhličitý,který spolu s kyselinou mléčnou uloženou píci konzervuje a zabraňuje rozkladu organické hmoty (při plnění se vzduch vytěsňuje intenzivním dusáním,silážní prostor se okamžitě po zaplnění uzavírá a zakrývá)

Konzervace sušením Sušený materiál se skládá ze sušiny vody Poměr sušiny a vody je definován jako „VLHKOST“ Relativní vlhkost „w“ je poměr m(v) m(vm)-m(s) w = -------- . 1OO = --------------- . 100 (%) m(vm) m(vm) w – relativní vlhkost m(v) – hmotnost vody v sušené píci m(vm) – hmotnost vlhkého materiálu před sušením m(s) – hmotnost sušiny

Senážování Konzervace předsušené ,značně zavadlé píce bílkoviné a polobílkovinné povahy

m(v)= m(vm) (1.----------- ) kg 100-w(2) Množství vody které je třeba odpařit aby se dosáhlo skladovací vlhkosti Vyjadřuje se vztahem 100-w(1) m(v)= m(vm) (1.----------- ) kg 100-w(2) w(1)-vstupní relativní vlhkost(%) w(2) výstupní relativní vlhkost(%)

Dle sušícího prostředí může být sušení píce zajištěno: Neupraveným sušícím prostředím (přirozené sušení na poli,aktivní provětrávání obracením píce nebo dosoušení vrstvy v seníku) Upraveným sušícím prostředí (v nízkoteplotních horkovzdušných sušárnách,sušení horkým vzduchem nebo směsí spalin a vzduchu)

Každý z těchto způsobů má své výhody i nevýhody Při sušení v neupraveném sušícím prostředí dochází k odrolu těch nejhodnotnějších částí rostlin,a každá část je ještě vystavena nepříznivým klimatickým podmínkám,to způsobuje další ztráty

Nejrozšířenějším způsobem sklizně je: Čerstvě posečená píce se nechá na poli zavadnout na 40-70% a sbírá se a odváží k dosoušení ve věžovém nebo halovém seníku.Ke sběru jsou nejvýhodnější sběrací vozy,případně sběrací řezačky nebo sběrací lisy.

Průběh dosoušení píce Navezená vrstva se rozčlení do několika vrstev. 1)Vrstva suché píce postupně od spodu narůstá,sušící vzduch jí prochází aniž by měnil svoji vlhkost 2)Vrstva vysychání je to vrstva nad suchou pící,vzduch zde předává píci část svého tepla a přejímá vodní páru

3)Vrstva hydroskopické rovnováhy tvoří se na povrchu navezené vrstvy ,vzduch obsahuje vodní páru z vrstvy vysychání která je ve vlhkostní rovnováze s pící kterou tedy již nevysušuje.Vrstva je závislá na relativní vlhkosti vstupního vzduchu

4)Vrstva kondenzace vzniká na povrchu za podmínek které jsou pro dosoušení nepříznivé.Vzduch zde dosáhne teploty rosného bodu a vylučuje vodu zpět do píce,čímž se sušení prodlužuje.Proto je nutné kontrolovat před navážením další vrstvy píce jestliže je dostatečně proschlá především na povrchu.

Zelená píce obsahuje po posečení zhruba 80-85% vody. Na jednu tunu sena je třeba posekat 5 tun zelené hmoty. Ze čtyř tun vody je potřeba aby se na poli odpařilo asi 3500 kg vody ,aby na dosoušení v seníku připadlo necelých 500 kg vody. Odpaření zbytku vody by nemělo trvat déle než 7 až 10 dnů.

Dosoušecí ventilátory Jsou axiální konstrukce,volí se jeden ventilátor na 70 až 80 m2 roštové podlahy.Tato roštová podlaha je buď plochá 0,3 – 0,5 m nad zemí nebo je s roštovými kanálky s možností přejíždět je při naskladňování nebo se nebo kanálová svislými větracími průduchy Činnost ventilátoru by měl být řízen automaticky v závislosti na teplotě uloženého sena (15 až 30 stupňů)Venkovní relativní vlhkost by neměla přesáhnout 65%

Prostředky na sklizeň pícnin Sklizeň pícnin probíhá téměř po celé vegetační období Hlavním problémem při sklizni pícnin je riziko počasí a z něj vyplývající možností sklizňových ztrát. Při sklizni se uplatňují tyto pracovní operace: 1.Sečení 2.Čechrání 3.Mačkání 4.Obrácení 5.Shrnování 6.Sbírání 7.Řezání 8.Pěchování 9.Lisování 10.Doprava 11.Dávkování 12.Ukládání 13.Skladování Stroje by měli plynule navazovat na sebe,komplexní mechanizace je samozřejmostí

Žací stroje: Složí k sečení,to je oddělení nadzemní části rostlin. Základním požadavkem je při tomto oddělení řezem dodržet výšku sečení(strniště) a kvalitu sečení tedy řezu Řezem se rostliny nesmějí vytahovat ze země,výška strniště musí odpovídat požadavkům jednotlivých stébelnin Řez by měl být hladký, kolmý na stéblo,s minimálním poškozením a neroztřepenými pletivy

b)bez opory (rotační),řezná rychlost 25-30m/s Žací ústrojí: Konstrukčně jej lze rozdělit: a) s oporou (prstové a s protiběžnými kosami) ,řezná rychlost 3m/s b)bez opory (rotační),řezná rychlost 25-30m/s

Žací ústrojí pro řez s oporou Sečenou hmotu přivádí mezi dva řezné břity a při poloze břitů proti sobě na principu střihu nůžek dochází k odříznutí Takto pracují prstové žací stroje Jedním břitem je řezná vložka prstů Druhým břitem je nůž kosy

- vyšší kvalita, malá energetická náročnost, malá řezná rychlost, neznečišťuje čerstvě posečenou píci zeminou, nižší provozní cena na 1m záběru oproti rotačním. - Vyšší nároky na údržbu (ostření) a seřizování, při práci dochází k vibracím, malá výkonnost

Pevné části a pohyblivé části žacího ústrojí: a) pevné části b) pohyblivé části - kosa

Pohyblivé části žací lišty: Nože jsou lichoběžníkového tvaru z ocelového plechu,v místě ostří legovány křemíkem nebo manganem(dosažení větší pevnosti a odolnosti břitu proti opotřebení Jsou broušeny pod úhlem 20 stupňů(umožnění sklouznutí stonků po břitu-zajištění méně energeticky náročného kluzného řezu) Nože s hladkým břitem se používají k sečení zelené píce(hladký řez ale rychle se otupují) Nože s rýhovaným ostřím používají se k sečení obilnin(není požadován hladký řez na roztřepení stonku a strniště nezáleží) Hlavice kosy s kulovým nebo válcovým čepem spojuje kosu s hnacím mechanizmem

Nepohyblivé části žacího ústrojí:

Vodící destičky jsou pravidelně rozmístěny na nosníku prstů a tvoří zadní vedení kosy. Žací lišty jsou charakterizovány roztečí nožů kosy,roztečí prstů a délkou zdvihu kosy. Žací lišta řídká (normální)má stejnou vzdálenost roztečí nožů a roztečí prstů Žací lišta hustá má poloviční rozteč prstů proti rozteči žabek U střední dosahuje rozteč prstů zpravidla 2/3rozteče nožů kosy

Žací ústrojí s rotačním pohybem:

Rotační žací ústrojí se svislou osou rotace: 1 – kuželové kolo 2, 3 – hřídele 4 – kotouč s noži 5 – nože 6 – plaz 7 – čelní ozubená kola

Nesené bubnové rotační žací stroje:

Konstrukce:

Kopírování terénu: Kopírování terénu:

Efektivní přenos výkonu:

Stabilní konstrukce Stabilní konstrukce

Bezpečná práce Bezpečná práce