Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace byla vytvořena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace byla vytvořena"— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Orbis pictus 21. století

2 OB21-OP-STROJ-SPS-TRE-M-3-004
Variátory OB21-OP-STROJ-SPS-TRE-M-3-004

3 VARIÁTORY - charakteristika
jsou třecí převody s plynule měnitelným převodovým poměrem, pomocí variátorů lze měnit počet otáček za chodu stroje, variátor je vytvořen tak, aby měnil převodový poměr a otáčky hnaného kotouče automaticky a plynule, osy hřídelů mohou být rovnoběžné nebo různoběžné, běžné konstrukce variátorů mohou přenášet výkony do 50 kW s regulačním rozsahem až 1 : 12 a libovolnými výstupními otáčkami, u třecích převodů se obvodová síla F přenáší z hnacího kotouče na hnaný buď přímo (tj. přímým stykem kotoučů, nebo nepřímo (tj. prostřednictvím mezičlenů kladky nebo prstence).

4 VARIÁTORY- rozdělení Rozdělení variátorových převodů:
Plynule měnitelný převod pomocí třecího kola, S klínovým řemenem, Variátor s jedním nebo dvěma kuželovými bubny a posuvným třecím kotoučem.

5 VARIÁTORY – výhody, nevýhody
hlavní výhodou je, že lze měnit otáčky hnaného stroje i za chodu, převod lze měnit jednoduše, používají se pro různá transportní zařízení, jsou vhodné zvláště u obráběcích strojů pro plynulou regulaci otáček, otáčky lze měnit při kolísavém nebo nárazovém zatížení, při změně rychlosti, obrácení smyslu otáčení apod. tlumí rázy tím, že prokluzují, mají tichý chod, jsou levné,.. Variátory - nevýhody jejich použití je pro přenos menších výkonů a pro malé vzdálenosti os hřídelů, je nepřesný a kolísavý převod, je zapotřebí velké přítlačné síly, která se přenáší do ložisek a způsobuje jejich značné opotřebení i opotřebení třecích ploch kol,..

6 VARIÁTORY S plynule měnitelným převodovým poměrem pomocí vloženého třecího kola, převod s třecími koly s kruhovými plochami a výkyvnými převodními kotouči, regulační rozsah je 1 : 4 až 1 : 8, účinnost až 0,95. Variátor této konstrukce je složitý a jeho výroba je poměrně drahá.

7 VARIÁTORY S klínovým řemenem
Řemenový variátor „CVT Belt“ se dvěma rychlostmi vpřed a jednou vzad se řadí pomocí volící páky, zajišťuje plynulý rozjezd v každém terénu.

8 VARIÁTORY Variátor s jedním nebo dvěma kuželovými bubny a posuvným třecím kotoučem. plynulá změna otáček pomocí třecího kola, variátor s kuželovými třecími koly - regulační rozsah je 1 : 6 až 1 : 12, účinnost 0,7 až 0,8. přenášený výkon je do 10 kW.

9 VARIÁTORY – materiály mají-li se třecími převody přenášet malé obvodové síly, použijeme kotouče kovové, např. ze šedé litiny, z bronzu, apod., jde-li o větší obvodové síly, obkládá se věnec jednoho kola materiály s velkým součinitelem tření (např. kůží, korkem, pryží, apod., nebo se používají kotouče s klínovými výstupky a drážkami.

10 VARIÁTOROVÉ ŘEMENY je ta část převodového systému, která zapříčiňuje největší ztráty na výkonu, tření a vlastní pohyb vytváří velké množství tepla, které vede ke ztrátě výkonu, na řemen musí být vyvinuta taková síla, která zabrání prokluzu a zajistí rovnoměrné zrychlení, někteří výrobci nabízejí kevlarové řemeny, které jsou o dost pevnější a více odolné proti teplotě a prokluzu.

11 Příklady použití variátorů
Pohon vozu DAF 55

12 Variátory – opakovací otázky
Otázky k opakování: 1. Uveďte některé zásady bezpečného provozu řemenového převodu. Jaké jsou výhody a nevýhody variátorů? Jak se dělí variátorové převody? Co je to účinnost u variátorových převodů? Co je to prokluz? Jak je řemen namáhán? Sestavte rovnici pro určení převodového poměru a mechanickou účinnost. Vyjmenujte příklady využití variátorových převodů.

13 Použitá literatura Moderní strojírenství, Josef Dillinger a kolektiv.
Strojnictví I, II, J. Doleček, Z. Holoubek Strojnické tabulky, J. Leinveber, J. Řasa, P. Vávra Stroje a zařízení I, J. Doleček, P. Gajdoš, V. Novák Fischer, U. aj. Základy strojnictví.1. vyd. Praha : Europa- Sobotáles cz s.r.o., 2004. Bolek, A., Kochman, J. aj. Části strojů 1. svazek. 5. vyd. Praha : SNTL, 1989. Doleček, J., Holoubek, Z. Strojnictví I. pro SOU. 1. vyd. (nebo pozdější) Praha : SNTL, 1988.


Stáhnout ppt "Tato prezentace byla vytvořena"

Podobné prezentace


Reklamy Google