Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_226.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

Metabolismus sacharidů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Metabolismus sacharidů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_12.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_199.
METABOLISMUS SACHARIDŮ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_46.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_35.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_36.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_22.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_230.
Metabolismus sacharidů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_28.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_175.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_211.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 06.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 53.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 40.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_26.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_13.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_224.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_225.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_174.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_20.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_203.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_29.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_09.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_239.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 05.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_30.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 04.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_31.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_56.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Látkový metabolismus.
ŠTĚPENÍ SACHARIDŮ PŘI TRÁVENÍ POTRAVY. METABOLISMUS SACHARIDŮ.
Metabolismus sacharidů
Transkript prezentace:

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_226

Jméno autora:Mgr. Bartošíková Hana Třída/ročník:3. (7.) Datum vytvoření: Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Tematická oblast: biochemie Předmět: Chemie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Metabolismus sacharidů Klíčová slova: Glukosa-6-P, glykolýza, pyruvát, mléčné kvašení, alkoholové kvašení Druh učebního materiálu:prezentace

M ETABOLISMUS SACHARIDŮ – 1. ČÁST

S ACHARIDY – OPAKOVÁNÍ Charakteristika Funkce v organismech Rozdělení Typy vzorců Zástupci

V ZNIK SACHARIDŮ Fotoautotrofní organismy fotosyntéza Heterotrofní organismy příjem v potravě glukoneogeneze Obr. 1: schéma fotosyntézy Obr. 2: cukr

T RÁVENÍ SACHARIDŮ Začátek trávení - ústní dutina Enzym ptyalin (slinná amylasa) Štěpení polysacharidů (škrobu) na oligosacharidy Další fáze – tenké střevo Pankreatická amylasa – pokračuje štěpení Další enzymy – laktasa, maltasa, sacharasa … Štěpení až na monosacharidy Vstřebávání přes stěnu tenkého střeva do krve Játra Přeměna monosacharidů na glukosu Aktivace glukosy pomocí ATP Vzniká glukosa-6-fosfát – klíčová látka metabolismu sacharidů

T ŘI ZDROJE GLUKOSA -6- FOSFÁTU (G-6-P) 1. fosforylace glukosy, která vznikla odbouráváním oligo- a polysacharidů z potravy 2. štěpení rezervních polysacharidů organismů (glykogenu) 3. z jiných monosacharidů uvolňovaných při trávení potravy (izomerací) Obr. 3: Přeměna glukosy na glukosa-6-P

O DBOURÁVÁNÍ G-6-P 1. Glykolýza Probíhá ve všech buňkách Slouží k uvolnění energie 2. Pentosafosfátový cyklus Doplňkový děj Probíhá pouze v některých tkáních (tukové buňky, jaterní buňky…) Vznikají prekurzory pro výrobu nukleotidů

G LYKOLÝZA Katabolický proces Zisk energie, pyruvátu, NADH Probíhá ve všech buňkách i za anaerobních podmínek Probíhá v cytoplazmě 10 reakcí Z jedné glukosy (6C) vznikají dva pyruváty (3C)

G LYKOLÝZA 3 fáze 1.Přeměna glukosy na fruktosa-1,6-BF pomocí 2 ATP 2.Štěpení na 2 triosy (dihydroxyacetonfosfát a glyceraldehyd-3- fosfát) a izomerace 3.Vznik pyruvátu spojený s dehydrogenací (vznik NADH) a substrátovou fosforylací (vznik ATP) Výsledek : 2 pyruváty, 2 ATP, 2 NADH Obr. 4: glykolýza

G LYKOLÝZA Obr. 5: glykolýza

3 MOŽNOSTI DALŠÍ PŘEMĚNY PYRUVÁTU 1. Aerobní podmínky pyruvát se přeměňuje v pyruvátdehydrogenásovém komplexu na acetyl CoA vstupuje do citrátového cyklu Obr. 6: přeměna pyruvátu na acetylCoA

3 MOŽNOSTI DALŠÍ PŘEMĚNY PYRUVÁTU 2. Anaerobní podmínky Pyruvát se redukuje na laktát (sůl kys. mléčné) Redukčním činidlem je NADH+H + „ Mléčné kvašení “ Mikroorganismy – využití v potravinářské průmyslu Ve svalech při nedostatku kyslíku Hromadění laktátu může vyvolat porušení acidobazické rovnováhy – příznaky: obtížné dýchání. bolesti hlavy – jsme nuceni omezit činnost Sportovci – „alkalická rezerva“ Obr. 7: vznik laktátu

3 MOŽNOSTI DALŠÍ PŘEMĚNY PYRUVÁTU 3. Anaerobní podmínky Alkoholové kvašení Kvasinky přeměňují pyruvát na acetaldehyd a následně na ethanol Obr. 8: alkoholové kvašení

P OUŽITÉ ZDROJE Středoškolské učebnice chemie: MAREČEK, Aleš a Jaroslav HONZA. Chemie pro čtyřletá gymnázia: 3. díl. 1. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc s. r. o., ISBN RŮŽIČKOVÁ, Květoslava a Bohumír KOTLÍK. Chemie II. v kostce. 3. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, ISBN

O BRÁZKY 1. Stepa. Commons.wikimedia.org: Fotosynteza3.png [online] [cit ]. Dostupný volně na WWW:. 2. Hermann Uwe. Commons.wikimedia.org: Sugar cubes.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported na www. 3. Boku wa Kage. Commons.wikimedia.org: Reaction-Glucose-Glucose-6P oc.png [cit ]. Dostupný volně na www. 4. Yikrazuul. Commons.wikimedia.org: Glykolyse Schema.png [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported na www. 5. YassineMrabet. Commons.wikimedia.org: Glykolysis.svg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported na www. 6. Alkane700. Commons.wikimedia.org: Pyruvate dehydrogenase complex reaction.PNG[online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported na www. PNG 7. Yikrazuul.Commons.wikimedia.org: LDH reaction.svg, [cit ]. Dostupný volně na www. 8. Davidcarmack. Commons.wikimedia.org: Ethanol fermentation.jpg[online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported na www.