Izrael židovsko – arabský konflikt

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Izraelsko-palestinský konflikt
Advertisements

Vývoj Státu Izrael
Asie Rozloha: 44, km2 Největší země: Rusko
Asie Jihozápadní Asie.
Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně.
JERUZALÉM.
Vybrané události léta SVĚT PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE Vybrané události léta.
IZRAEL A PALESTINA Kamila Janáková
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
HLAVNÍ OHNISKA NAPĚTÍ VE SVĚTĚ
Palestina - Izrael.
VZNIK STÁTU IZRAEL.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
JIHOZÁPADNÍ ASIE = „BLÍZKÝ VÝCHOD“
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Geopolitická ohniska soudobého světa
Vznik státu Izrael.
BLÍZKÝ VÝCHOD.
Vývoj politické mapy světa
Arabsko – izraelský konflikt 1. část
Arabsko – izraelský konflikt 2. část
Starověká Palestina.
Jeruzalém a Yad Vashem. Jeruzalém a Yad Vashem.
Zeměpis pro 7. ročník Blízký východ Učebnice fraus
Vývoj vzájemných vztahů České republiky a Izraele Počátky dobrých vztahů je možné vysledovat již u T.G. Masaryka a jeho postoje v období tzv. Hilsneriády..
Arabsko-izraelský konflikt
Sýrie a Libanon.
IZRAEL Prezentace do předmětu: Mezinárodní vztahy Autor: Bc
Transatlantické vztahy EU
STUDENÁ VÁLKA.
UČO: Bc. Miroslav Panský občanská výchova + geografie
Terorismus.
Jugoslávie Jana Požárová.
Izrael a Palestina Subtropy Polopouštní/pouštní krajina
Izrael Název: Izrael Originální název: Medinat Yisra'el Hlavní město: Jeruzalém Počet obyvatel: Rozloha (km2): Hustota osob/km2: 285,9.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Historie Starověkého Řecka
Jihozápadní Asie Jiří Suchánek, 8.J.
Pákistán (Islámská republika Pákistán)
Izrael a Palestina v letech
 U Středozemní ho moře  Jihozápad – Egypt  Jih, východ a sever – Izrael  Rozloha 362 km 2.
Mezinárodní vztahy Bc. Lukáš Vacík
Suezská krize Jan Wolf, Ov/Vv, IV. r..
Mezinárodní vztahy Fotbalová válka Lukáš Buřt. Fotbalová válka „100 hodinová“ Válčící strany: Honduras x Salvador Období bojů: 14. – 18. července (příměří.
Studená válka – 2. fáze uč
Oficiální název: Al-Džumhúríja al-Lubnáníja (= Libanonská republika)
Prezentace do předmětu OV2MP_SMV Mezinárodní vztahy
Bc. Weberová Kristýna, PALESTINSKÁ SAMOSPRÁVASTÁT IZRAEL  Hlavní město: vedení Palestinské samosprávy sídlí v Ramalláhu (arab. Rám Alláh),
Hizballáh Klvač Radim.
Irácko-íránská válka ( )
1.Bývalá Jugoslávie 2.Kypr 3.Izrael 4.Blízký Východ (Írán, Írák, Afghánistán) 5.Srí Lanka OHNISKA KONFLIKTŮ VE SVĚTĚ.
Antisemitismus po 2.světové válce
Blízký východ, Zakavkazsko, Střední východ
První arabsko-izraelská válka
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název Ohniska politických, národnostních a náboženských konfliktů
Antisemitismus po 2.světové válce
Izrael Izra – el = bůh Izra – kmen
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Ohniska konfliktů TÉMATICKÝ CELEK: Společenské.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_DĚJEPIS
Oblast východního pobřeží Středozemního moře
Antisemitismus po 2.světové válce
Státy - Jihozápadní Asie.
Konflikty ve světě Význam ozbrojených sil Příčiny a důsledky konfliktů
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
Historie blízkovýchodního konfliktu
Dějiny Austrálie
OHNISKA NEKLIDU V SOUČASNÉM SVĚTĚ
Transkript prezentace:

Izrael židovsko – arabský konflikt Tomáš Janda jandato8@fel.cvut.cz FEL ČVUT Izrael židovsko – arabský konflikt

Obsah Historie před vznikem Vznik dnešního Izraele Eskalace konfliktu ve 2. polovině 20. století Vývoj území Izraele Dnešní stav Válka v Gaze Konflikt nekončí Zdroje

Historie před vznikem I Židé Exodus – Mojžíš vyvádí Židy z Egypta (Bible). V průběhu historie bylo území pod postupnou nadvládou Egypta, Sýrie, Řecka, Říma. Následuje období diaspory do roku 1948. Palestina Od 7. století obývají Muslimové. Křížové výpravy o Jeruzalém – svaté město. Malá židovská diaspora.

Historie před vznikem II Palestina Od roku 1516 je součástí Osmanské říše. Zanedbaný stav, dobré vztahy mezi Židy a Araby. Během 1. sv. války se začíná do oblasti vkládat Velká Británie – plány na rozdělení Palestiny. Následuje britská mandátní správa. Objevují se střety mezi Židy a Palestinci. Británie reaguje snahami na další rozdělení, ale návrhy nejsou přijaty. Omezuje imigraci.

Vznik dnešního Izraele I 2. sv. válka a židovský holocaust ovlivnil nahlížení na letitý konflikt mezi Židy a Palestinci. Situaci začala v roce 1947 řešit vzniknuvší OSN: Rezoluce OSN 181/II (1947) – rozdělení území na Židovský stát a Palestinský arabský stát. Jeruzalém pod zvláštním mezinárodním režimem.

Vznik dnešního Izraele II 14.5.1948 Založení státu Izraele.

Eskalace konfliktu ve 2. polovině 20. století I Liga arabských států odmítla rezoluci OSN a v den vyhlášení izraelské nezávislosti zaútočily armády států Egypta, Libanonu, Sýrie a Jordánska na nově vzniklé území Izraele. V červnu 1948 bylo zprostředkováno příměří, ale strany nebyly ochotny na jeho podmínky přistoupit, a tak válka od června dále pokračovala.

Eskalace konfliktu ve 2. polovině 20. století II Hrabě Bernadotte požadoval ústupky od obou stran a pokoušel se uklidnit situaci, ale byl zavražděn židovskými teroristy. V roce 1949 bylo uzavřeno příměří, které bylo respektováno oběma stranami. Izraeli se podařilo nejenom ubránit, ale dále rozšířit své území.

Eskalace konfliktu ve 2. polovině 20. století III Hlavní ozbrojené střety od roku 1949: Sinajská válka (Suezská krize) 1956 – Egypt blokuje Suezský průplav pro Izraelské dodávky, Izrael reaguje vojensky. Šestidenní válka 1967 – Překvapivý útok Izraele na Egypt a ostatní státy. Jomkipurová válka 1973 – Egyptský útok přes Suezský průplav. Izraelská invaze do jižního Libanonu 1982 – Libanonský odpor proti Izraelské invazi do Libanonu. Palestinské intifády a válka v Gaze 1987 - 2009 – povstání proti izraelské okupaci na územích obývaných Palestinci.

Vývoj území Izraele

Dnešní stav I Izrael: Palestina: Kontroluje drtivou většinu území (které mu ovšem nebylo oficiálně uznáno). Zakládá židovské osady – velké množství palestinských uprchlíků. Palestina: Obyvatelstvo vytlačeno do Gazy a na Západní břeh Jordánska. Zoufalá humanitární situace, terorismus.

Dnešní stav II Poslední ozbrojený konflikt v Gaze: Gaza má rozlohu 360 km2, kde žije cca 1,5 M lidí. Území je závislé na humanitární pomoci. Izrael téměř blokuje pohyb osob a materiálu do a z Gazy. Odůvodňuje to zamezením dodávek zbraní. Od roku 2006 v Gaze vládne hnutí Hamas. Polovojenské oddíly v Gaze odpalují rakety na Izraelské území.

Válka v Gaze I V červenci 2007 začíná Izrael a Egypt pozemní a námořní blokádu Gazy. Hamas přistupuje na příměří, ale požaduje zrušení blokády. Obě strany jednají o prodloužení klidu zbraní, ale nedohodnou se na podmínkách. Izrael napadá zásobovací tunely a dochází k dalším střetům na hranicích. Hamas ukončuje klid zbraní a znovu zahajuje raketové útoky na Izrael.

Válka v Gaze II Izrael odpovídá vojenskou invazí do Gazy: 27.12.2008 začínají vzdušné údery – jen v první den bylo zabito alespoň 230 Palestinců a přes 700 zraněno. Tento den je považován za nejkrvavější v celé historii Konfliktu. Bombardování bylo následováno pozemní operací.

Válka v Gaze III Boje byly ukončeny 18.1.2009 Výsledek: Izrael: 13 mrtvých, z toho 3 civilisté. 518 raněných, z toho 182 civilistů. Gaza: * 1 417 (709) mrtvých, z toho 926 (295) civilistů. 5 303 raněných. Kontroverzní použití bílého fosforu. * Údaje v závorce pochází z IDF (Israel Defense Forces)

Konflikt nekončí Přestože v současné době je situace relativně klidná, nedá se očekávat celkové brzké uklidnění. Izrael vojensky dominuje díky dobře vyzbrojené a zkušené armádě, což umožňuje zakládání dalších osad. Palestina ztratila drtivou většinu svého území i podporu kdysi svého největšího spojence – Egypta. Uchýlení se k polovojenským aktivitám „teroristického rázu“ jakožto zoufalý projev vzdoru.

Zdroje Wikipedia MEZINÁRODNÍ POLITIKA 1/2005 – OSN A BLÍZKÝ VÝCHOD, Marek Čejka CIA Factbook Přednáška: Historie izraelsko-palestinského konfliktu, Ing. PhDr. Radka Havlová, Ph.D., VŠE