Výživové inovace jako součást společenské odpovědnosti firem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rádi bychom Vám představili jedinečnou novinku na trhu s krmivem pro psy. Rádi bychom Vám představili jedinečnou novinku na trhu s krmivem pro psy.
Advertisements

PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
B.Procházka Poděbrady 16. –
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
TUKY (LIPIDY).
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Zábavná matematika.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Tuky v dětském jídelníčku
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Stav studie „Seroprevalence VHC u injekčních uživatelů drog“ k Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti Úřad vlády ČR tel.
stravovací režim školáků
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
52_INOVACE_ZBO2_1364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Hrubá - prostá incidence nádorů kolorekta u mužů 1. Maďarsko 88,29 2. Česká Republika 86,73 3. Japonsko 77,74 4. Německo 75,39 5. Nový Zéland71,77 6. Austrálie.
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
NUTRILITE – Kroměříž.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Biopotraviny ve školním stravování
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Světový den ledvin – Prof. MUDr Vladimír Tesař,DrSc. Klinika nefrologie 1.LF UK a VFN, Praha, Česká nadace pro nemoci ledvin.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
Automatické předvádění Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Přednost početních operací
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
plic plic rtu rtu úst úst jazyka jazyka jícnu jícnu polovina z rakovin močového měchýře polovina z rakovin močového měchýře.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Zdravé stravování KC3.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
TUKY (LIPIDY).
Sůl moc nebo málo ?.
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
Vratislav Janda ředitel pro korporátní záležitosti Nestlé ČR
PESTROST STRAVY.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Výživové inovace jako součást společenské odpovědnosti firem Doc. Ing. Jiří Brát, CSc. UNILEVER ČR

...2 miliardy spotřebitelů každý den Naše zapojení... 180 zemí, 400 značek ...2 miliardy spotřebitelů každý den

NAŠE VIZE NAŠÍ VIZÍ JE ROZVOJ OBCHODNÍ ČINNOSTI VE SPOJENÍ SE SNIŽOVÁNÍM DOPADU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A ZVYŠOVÁNÍM POZITIVNÍHO VLIVU NA SPOLEČNOST

UNILEVER PLÁN UDRŽITELNÉHO ROZVOJE In 2010, we launched the Unilever Sustainable Living Plan, which sets out ambitious targets that we intend to achieve as we grow our business profitably and responsibly

3 cíle do roku 2020 SNÍŽIT NA POLOVINU DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 4/7/2017 3 cíle do roku 2020 SNÍŽIT NA POLOVINU DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ PĚSTOVAT 100% ZEMĚDĚLSKÝCH SUROVIN UDRŽITELNÝM ZPŮSOBEM POMOCI MILIARDĚ LIDÍ ZLEPŠIT ZDRAVÍ A HYGIENU To guide our operations and ensure we build a truly sustainable business for the future, we have 3 big goals all to be achieved by 2020: Help more than a billion people take action to improve their health and wellbeing Halve the environmental footprint of our products Source 100% of our agricultural raw materials sustainably

ZLEPŠIT ZDRAVÍ A ŽIVOTní podmínky POMOC 1 MILIARDĚ LIDÍ ZLEPŠIT JEJICH ZDRAVÍ & ŽIVOTNÍ PODMÍNKY HYGIENA VODA VÝŽIVA Business must be socially useful. Hence our big goal: - to help a billion people take action to improve their health and well-being. Our products - everyday things like soap, toothpaste and spreads - can help people improve their health and well-being through changing their daily habits and choices.

Výživa jako součást udržitelného rozvoje Snižování soli Snižování nasycených mastných kyselin Eliminace transmastných kyselin Zvýšit příjem esenciálních mastných kyselin Snižování cukru Snižování kalorií Poskytování nutričních informací (Choices) Propagace zdravého srdce Zlepšit zdraví našich zaměstnanců

Divize věda & výzkum (R&D) 6000+ zaměstnanců 6 výzkumných center 31 regionálních vývojových center €1 miliarda ročně na projekty věda & výzkum 300 – 350 vědeckých publikací a přednášek na světových konferencích 250 - 300 patentů ročně Unilever vlastní celosvětově 20,000 patentů Some key facts to show the size and scale of Unilever R&D 6 global research centres in US, UK, India, China and the Netherlands

situace v české republice

Na co nejčastěji umíráme ? Kardiovaskulární onemocnění - 48% Rakovina - 21% Chronická onemocnění dýchacích cest - 12% Diabetes - 3,5%

Kardiovaskulární mortalitA* Úmrtí na 100,000 obyvatel <30 >=30, <45 >=45, <80 >=80, <130 >=130 Věkově standardizované údaje, muži ve věku 0 až 64 let *European cardiovascular disease statistics, 2008.

Klíčové nutrienty ve výživě - Dle expertní skupiny WHO/FAO 2003 za stále se zhoršující zdravotní stav populace mohou 4 klíčové nutrienty ve výživě - Jejich nepřiměřená konzumace vede ke kardiovaskulárních chorobám, hypertenzi, obezitě. Nasycené mastné kyseliny Trans mastné kyseliny Sodík Cukr

WHO globální strategie Specifická doporučení pro průmysl: Snížit hladinu nasycených tuků, trans MK, přidaného cukru a soli ve výrobcích na trhu. Poskytovat spotřebiteli odpovídající a srozumitelnou informaci o výživové hodnotě výrobku. Zavádět jednoduchá jasné a konzistentní značení potravin a používat vědecky podložená tvrzené. Pomáhat spotřebiteli s výběrem nutričně preferovaných potravin. 13 Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health: Specific recommendations to the food industry Resolution WHA57.17 of The 57th World Health Assembly, as accessed online on April 17th, 2007 from http://www.who.int/gb/ebwha/pdf_files/WHA57/A57_R17-en.pdf Zdraví je klíčový faktor rozvoje a ekonomického růstu společnosti 13

Příjem klíčových nutrientů v ČR nasycené mastné kyseliny – 1,5 až 2x vyšší (nedaří se snižovat) transmastné kyseliny - situace se zlepšuje, ale limit je nízký (2 – 2,5g denně), rizikové komodity v případě časté a opakované konzumace (trvanlivé pečivo, náhražky čokolády, polevy) sůl - 3x vyšší (16 g denně) cukr – 2x vyšší, konzumace vzrůstá, WHO plánuje snížit tolerovaný příjem na polovinu

Velký potenciál k nápravě Přibližně 75% kardiovaskulárních onemocnění může být přiřazeno ovlivnitelným rizikovým faktorům jako: Vysoký krevní tlak Složení krevních lipidů mimo rozsah doporučených hodnot Kouření Fyzická nečinnost Obezita Nesprávná strava Diabetes mellitus

Pořadí vnímání důležitosti zdravotních rizik Zdravotní rizika z potravin pořadí podle odborníků podle laiků 1. výživa (složení stravy) chemické kontaminanty 2. kontaminace potravin mikroorganizmy a jejich toxiny potravinářská aditiva (látky přídatné „E“) 3. přírodní toxické látky 4. 5.

Trochu mě to znepokojuje ČEHO SE NEJVÍCE BOJÍME Ano, mám velké obavy Trochu mě to znepokojuje Obavy příliš nemám Vůbec nemám obavu Nevím Zbytky chemikálií ve stravě (např. antibiotika v mase, dioxin v oleji apod.) 50.2% 30.1% 13.8% 3.1% 2.5% Pesticidy v ovoci, zelenině a cereáliích 47.2% 32.4% 15.2% 2.4% Nebezpečí bakteriální nákazy 43.2% 26.4% 20.5% 7.3% 2.3% Geneticky modifikované potraviny 33.9% 26.9% 20.8% 13.4% 4.7% Přenos nemocí ze zvířat 33.2% 25.7% 26.8% 12.1% 1.9% Špatné nutriční složení stravy (špatný podíl bílkovin, tuků, sacharidů apod. 16.8% 38.9% 30.6% 8.9% 4.5% Nemoci způsobené špatnou stravou (např. obezita, nemoci srdce a cév, cukrovka) 33.6% 38.8% 17.1% 7.8% Přibírání na váze 25.3% 37.6% 22.6% 11.4% 2.8% Obsah přídatných látek, tzv. éčka (barviva, konzervační látky, aromata) 36.5% 37.3% 17.9% 4.9% Alergie způsobené jídlem 21.2% 28.9% 19.2% 4% 80,3% 79,6% 55,7% 73,8% * nejvyšší hodnota   * nejnižší hodnota N=10.742

SPRÁVNÉ nutriční složení potravin: PRIOTIRA PRO UNILEVER

Jak plníme naše závazky Zvýšit informovanost spotřebitele o výživové hodnotě potravin Jak plníme naše závazky CÍL Uvádění informací o výživové hodnotě potravin jsou standardem v Evropě a Severní Americe, do roku 2015 celosvětově. Navíc údaj energie na porci a % denního doporučeného množství, kde to legislativa umožní. PLNĚNÍ V Evropě, Austrálie, Nový Zéland a Latinská Amerika údaje o výživové hodnotě na obalech, pokrok v Africe, Asii a na středním Východě. Nutriční a zdravotní tvrzení Změny složení výrobků & osvěta Výživová hodnota Standardy reklamy

Účast Společnosti Unilever v programu „Choices“ Upozorňuje na potraviny a nápoje s nižším obsahem kritických živin Podporuje průmyslové inovace a změny receptur1 Zlepšuje skladbu stravy z hlediska výživové hodnoty2 Řízeno Choices International Foundation s celosvětovou působností www.choicesprogramme.org www.vimcojim.cz www.viemcojem.sk Otevřeno všem výrobcům, prodejcům a stravovacím provozům. In various countries, Unilever participates in the Choices Programme, a front-of-pack nutrition logo based on limiting amounts of saturated fat, trans fat, sodium and added sugar. In some cases, the product criteria also include an energy or fibre benchmark. The nutrition criteria are developed by an independent group of scientists from around the world

Choices program může zlepšit příjem jednotlivých živin Při výběru produktů dle kritérií „choices“ Snížení rizikových živin Zvýšení prospěšných živin  transmastné kyseliny 63%  vláknina 28%  nasycené mastné kyseliny 40%  vápník 17%  cukr 36%  železo 13%  sodík / sůl 23%  kyselina listová 5% Research indicates that Choices could help consumers reach international dietary guidelines. Researchers in the Netherlands found that if consumers consistently chose products that qualified for the Choices stamp, they would have better nutrient intakes than consumers who followed a typical diet. Not only were improvements seen with nutrients that part of the Choices criteria, like trans fat, sat fat, sugars, sodium, but there was also a positive impact on other nutrients, such as calcium, iron and folic acid. Roodenburg A, et al. Nutrition Bulletin, 2009: 34, 318–323.

Účastníci programu

Počet produktů

Nárůst produktů s logem Vím, co jím 300+

Nárůst povědomí

Aktivní zapojení do edukativní činnosti

Aktivní zapojení do edukativní činnosti

Aktivní zapojení do edukativní činnosti

Cesta je trnitÁ ….

Cesta je trnitÁ ….

Cesta je trnitÁ …. …její proslulé „vraž do toho tucet vajec a libru másla“ zase může vyvolat dojem nezdravé výživy, plné cholesterolu; opak je však pravdou. Recepty M.D. Rettigové jsou založeny na potravinách prostých jakýchkoli chemických přísad, jde tedy o kuchyni přírodní a ekologickou. Květy č. 43/2009

… Ale Řešení je jednoduché Sledovat výživovou hodnotu potravin a celkovou skladbu stravy. Omezovat příjem rizikových živin a nahrazovat je zdraví prospěšnými. jednoduché cukry vysoký glykemický index komplexní sacharidy + vláknina nízký glykemický index nasycené mastné kyseliny nenasycené mastné kyseliny

ZMĚNY STRAVOVACÍCH NÁVYKŮ SKUTEČNĚ FUNGUJÍ

Spotřeba potravin v ČR 1989 vs 1997 130 % rostlinné oleje a margaríny 118 % drůbeží maso 110 % ovoce a zelenina 92 % vepřové maso 54 % hovězí maso 44 % máslo 1989 = 100 %

Změny stravovacích návyků muži ženy sádlo máslo rostlinné tuky KVO mortalita /100000 Spotřeba tuků na obyvatele / rok Pokles non-HDL cholesterolu 1988-1997 ~ 13% IKEM

DĚKUJI ZA POZORNOST