Vzdělávací obor: Svět práce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přihláška na SŠ, Životopis a průvodní dopis - 9. r.
Advertisements

VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.13.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada.
Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XIV _ SP, DUM č.18
Životopis VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.14
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Číslo v digitálním archivu školy
ŽIVOTOPIS Osobní údaje Kontaktní údaje Vzdělání Pracovní zkušenosti
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
tříletý učební obor – Číšník, servírka
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Životopis shrnutí poznatků.
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.8
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ŽIVOTOPIS (curriculum vitae)
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.17
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK248.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.19 Anotace: Prezentace je zaměřena na administrativní styl a útvar životopisu, vysvětluje jeho hlavní znaky a funkci. Obsahuje.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_07.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Jak na pracovní pohovor?
Personální řízení Cvičení 1
Digitální učební materiál
VY_32_INOVACE_08_PEK_443_Mus
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
JAK NAPSAT ŽIVOTOPIS.
Motivační dopis přikládá se k životopisu cílem je zaujmout budoucího
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Otevírá dveře ke studiu a práci v Evropě Ing. Karin Jajtnerová Národní ústav odborného vzdělávání Eurocentrum Liberec, 21. února 2007.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
První zaměstnání Petr Machala.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _.
Dobrý den, dovolte, abych se představil Strukturovaný životopis  1. Osobní informace  2. Historie zaměstnání  3. Dosažená vzdělání  4. Počítačové.
Úkoly personalistiky Střední odborná škola Otrokovice
Životopis Střední odborná škola Otrokovice
Životopis Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Personální písemnosti II
ŽIVOTOPIS Člověk a svět práce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Vrbová. Dostupné z Metodického portálu
Absolventi na trhu práce
Soňa Pelikánová UČO: DATUM:
Personální plán pro podnikatelský plán
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
TVORBA STRUKTUROVANÉHO ŽIVOTOPISU. Obecné poučení Životopis (biografie, curriculum vitae ) – přehledný soupis informací o určité osobě, které se požadují.
Přijímací pohovor prakticky „ Hledáme-li nového člověka do firmy, pak vybíráme vždy konkrétního člověka pro konkrétní činnost v konkrétním podniku.“
Zásady psaní životopisu VTLE Ing. Konečná Martina
ČLOVĚK A SVĚT PRÁCE osnova. PRÁCE A PRACOVNÍ SÍLA  Trh práce  Pracovní síla  Potřeby  Pracovní kapitál  Lidský kapitál.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_10A_CJ9_02_SLOH_A_KOMUNIKACE.
PRAKTICKÁ ÚČETNÍ Grantový projekt: reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.2.07/ realizátor projektu: HM EKOND, spol. s r.o., Ostrava.
Název:VY_32_INOVACE_VVP_9A_5F Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Helena Židová Ročník:9.r. Tematický okruh,
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_299 Licence: CC BY-NC-SA 3.0 Jméno autora:
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_II_S1_18.
Životopis 1 Hradec Králové CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Klára Bláhová NÁZEV:VY_32_INOVACE_ B11_Životopis TÉMA: Životopis ČÍSLO PROJEKTU:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Kariéra Předmět:Ekonomická praxe Ročník: 2. nástavbového studia - Podnikání Autor: Ing. Alexandra Herbriková Anotace: Materiál seznamuje žáky se základními.
-MOTIVAČNÍ DOPIS- OV 9. ročník, ZŠ.
Jak na Europass-životopis a motivační dopis
Způsoby hledání zaměstnání, úřad práce 1 – Hledání zaměstnání
ŽIVOTOPIS Mgr. Michal Oblouk.
Jak obstát na pracovním trhu aneb nalézt zaměstnání
Funkční styl administrativní
Tento projekt byl podpořen finančními prostředky z EU
Školní aktivity v oblasti kariérového poradenství
zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Vzdělávací obor: Svět práce Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XIV _ SP, DUM č.19 Vzdělávací oblast: Svět práce Vzdělávací obor: Svět práce Název: Profesní životopis Autor: Ivana Skalická Stručná anotace: Prezentace informuje žáky o způsobu sepsání a náležitostech profesního životopisu, tím připravuje žáky na jeho sepisování v budoucnu, až se budou ucházet o zaměstnání. Metodické zhodnocení: Žáci se po seznámení s obsahem životopisu pokusili vytvořit svůj životopis, jak by ho psali po 20 letech. Uvědomili si, nač dát při sepisování životopisu pozor. Využito SP-VP 8.A 24.2.2012 Autorem materiálu a všech jeho částí , není-li uvedeno jinak, je Ivana Skalická

Svět práce 8.ročník Volba povolání Profesní životopis Svět práce 8.ročník Volba povolání

Životopis → možnému budoucímu zaměstnavateli → předkládá uchazeč o práci → možnému budoucímu zaměstnavateli → prezentuje naši kvalifikaci a dovednosti → v písemné podobě → v ustálené formě

Obsah životopisu 1: Identifikační údaje osoby - jméno + příjmení - rodné příjmení - datum a místo narození - bydliště

Obsah životopisu 2: 2. Kvalifikace - školy - kurzy → název → místo → obor → od – do ZŠ nemusíme uvádět 3. Další schopnosti a dovednosti, na které třeba nemám doklad, ale souvisí s možnou budoucí prací

Obsah životopisu 3: 4. Praxe = kde jsem už pracoval/a → název firmy → místo → zaměření firmy → pracovní pozice → od – do 5. Úspěchy v soutěžích, patenty, vynálezy…

Obsah životopisu 4: 6. Zdravotní stav a jaká mám zdravotní omezení 7. Rodinný stav - ženatý, vdaná, rozvedený, … - děti… 8. O jakou pracovní pozici se u zaměstnavatele ucházím

Informace jsou podávány ve větách! Obsah životopisu 5: ↓↓↓ Informace jsou podávány ve větách! 9. Kontakt/y – telefon, e-mail… 10. Datum sepsání 11. Vlastnoruční podpis

Forma životopisu Kromě obsahu velmi záleží i na formě → vzhled ( nezmačkaný, čitelný, přehledný, rozčleněný na části…) = nejlépe zpracovat na počítači → rozsah (10 řádků je málo, 3 strany strojopisu příliš moc) → jazyková správnost (bez pravopisných i slohových chyb a nejasností)

Strukturovaný životopis: → podle zaměstnavatelem zadané osnovy → nebo předtištěný formulář → uvádí se jen požadované údaje v heslech

Životopis (Ukázka 1.část) Osobní údaje: Příjmení, Jméno: Adresa: Telefon: E-mail: Státní příslušnost: Datum narození: Pohlaví: Požadované zaměstnání / profese

Pracovní zkušenosti (Ukázka 2.část) Období: Povolání nebo vykonávaná funkce: Hlavní pracovní náplň a oblasti odpovědnosti: Název/jméno a adresa zaměstnavatele: Obor činnosti či odvětví: Vzdělání, odborná příprava a školení Dosažená kvalifikace: Hlavní předměty / profesní dovednosti: Název a typ organizace, která poskytla vzdělání, odbornou přípravu či kurz Úroveň vzdělání: atd.

Europass životopis → otevírá dveře ke studiu a práci v Evropě → formulář si mohu v různých jazycích: 1. Stáhnout : viz europass 2. Online vyplnit a vytisknout 3. Uložit ve svém počítači a podle potřeby aktualizovat a znovu tisknout → je doplněn radami a instrukcemi k vyplnění viz instrukce

Otázky a úkoly: U všech otázek zdůvodni proč. Budu v životopisu uvádět znalost cizích jazyků? Uvedu stupeň jazykových dovedností a) pasivní znalost - rozumím, aktivní – mluvím b) úroveň porozumění při poslechu - čtení, ústní interakce - samostatné řečové projevy psaní? Uvedu znalost práce s počítačem? Napíšu, které programy/skupiny PC programů umím ovládat a na jaké úrovni? Zhodnotím své schopnosti komunikace s lidmi? Je dobré zmínit organizační schopnosti? Doplním vlastnictví řidičského průkazu a skupinu oprávnění k řízení? Je vhodné psát v dlouhých větách a složitých souvětích? Je pravdivé, že čím delší životopis, tím lépe? Je správné v životopisu přehánět a příliš se chválit nebo lhát?

Odpovědi: 1. – 7. ano, uvedu všechny své schopnosti a dovednosti, pokud jakkoli souvisí s pracovní pozicí a výkonem a místem výkonu práce, o kterou se ucházím 8. Rozhodně ne, neužívám dlouhé věty a složitá souvětí, není to slohová práce, máte zaujmout informacemi. 9. Určitě ne, dlouhý životopis není lepší, protože: a) zaměstnavatel nemá čas a nechce číst „romány“ b) hledá fakta c) životopis ho musí zaujmout 10. Není správné přehánět, vychvalovat se nebo lhát, pravda po případném přijetí vyjde brzy najevo a může nám to způsobit potíže v zaměstnání.

Zdroje: Klipart MS Office