Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM 15.9.2003.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti SEI z kontrol energeticky úsporných opatření v budovách
Advertisements

Na cestě k Lisabonské smlouvě …
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Nová směrnice o energetické účinnosti
Aktuální informace o vyšetřování c-erb-2 genu v referenční laboratoři a návrh změny v indikačních kritériích Hajdúch M., Petráková K., Kolář Z., Trojanec.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
MK Vodoprávní aktuality Příprava nového občanského zákoníku Medlov – prosinec 2008 Vláda schválila (usnesení č. 510 z ) Sněmovní tisk čtení.
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
Dělení se zbytkem 3 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Zábavná matematika.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Podpora energetických auditů Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická agentura MSV Brno, 15.září 2003.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Hrubá - prostá incidence nádorů kolorekta u mužů 1. Maďarsko 88,29 2. Česká Republika 86,73 3. Japonsko 77,74 4. Německo 75,39 5. Nový Zéland71,77 6. Austrálie.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
EU.
MS PowerPoint Příloha - šablony.
Světová ekonomika OPF 1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 9. Světová ekonomika OPF 2 1) Charakteristika 2) Vývoj EU 3) Maastrichtská kriteria 4) Orgány EU 5) Rozpočet.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Vývoj Evropské integrace
EVROPSKá UNIE.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Technické prostředky k zabezpečení provozování systémů OTE Vojtěch Szaló AEM SUCS.
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
Budoucnost české energetiky v Evropě Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na vývoj trhu s elektřinou a plynem v ČR a v Evropě seminář AEM 22. a 23. března 2006,
Vliv aktualizované SEK na krajské ÚEK a jejich hodnocení z pohledu ČEA Ing. Táňa Dutkevičová Česká energetická agentura Praha Praha,
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Predikce chemických posunů
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
KONTROLNÍ PRÁCE.
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Energetika ČR a její vyhlídky Základní změny zákona č Sb Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
EVROPSKÁ UNIE.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Transkript prezentace:

Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM v Brně Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu

Současný stav energetické legislativy v ČR Energetický zákon (č. 458/2000 Sb.) Zákon o hospodaření energií (č. 406/2000 Sb.) Sekundární legislativa

Současný stav energetické legislativy v ČR  Energetický zákon  vazba na legislativu EU - 03/2002 Summit v Barceloně – změny směrnic ES Evropský parlament a Rada vydala nové směrnice: „O společných pravidlech vnitřního trhu s elektrickou energií„ „O společných pravidlech vnitřního trhu s plynem“

Současný stav energetické legislativy v ČR Nové směrnice ES – výrazně mění podmínky na vnitřním trhu s el. energií a plynem: mají vliv i na českou legislativu směrnice vstoupily v platnost 20. den po vyhlášení v Ústředním věstníku ES první termín účinnosti

Současný stav energetické legislativy v ČR Novela EZ – vládní novela návrh novely EZ obsahuje i změny požadované novými směrnicemi ES novela vyvolává změny téměř u všech účastníků trhu s elektřinou a plynem novela vyvolává změny (kompetence) u ERÚ, MPO, SEI

Současný stav energetické legislativy v ČR Novela EZ – poslanecká iniciativa v listopadu 2002 – návrh novely poslance Krause na změnu termínů zbývajících etap otevření trhu s elektrickou energií v prosinci 2002 vláda ČR zamítla po 1. čtení v PS požadovány úpravy

Současný stav energetické legislativy v ČR Novela EZ – poslanecká iniciativa PS vyslovila souhlas s protinávrhem HV a MPO začátkem srpna schválení Senátem novela vyšla ve Sbírce zákonů jako zákon č. 278 změna navazující vyhlášky č MPO

Současný stav energetické legislativy v ČR Novela EZ – poslanecká iniciativa posunutí termínů – oprávnění zákazníci od jsou koneční zákazníci s průběhovým měřením spotřeby elektrické energie mimo domácností od jsou oprávnění zákazníci všichni koneční zákazníci mimo domácností konečný termín úplného otevření trhu s elektrickou energií se nemění ( ) vazba novely EZ na nové směrnice EU

Současný stav energetické legislativy v ČR Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2001/77/ES „O podpoře elektrické energie vyrobené z OZE na vnitřním trhu s elektrickou energií“ EP a Rada EU vydala (s odvoláním na „Bílou knihu“ EP – ústř. Věstník ) Účel: podpora zvýšení příspěvku OZE k výrobě elektrické energie na vnitřním trhu s elektrickou energií

Současný stav energetické legislativy v ČR Směrnice Evropského parlamentu – OZE povinnost uvést v platnost Směrnice pro členské státy do povinnost pro ČR do termínu vstupu do EU ( ) Programové prohlášení vlády ČR 06/2002 přijmout zákon o podpoře OZE

Současný stav energetické legislativy v ČR Referenční hodnoty pro vnitrostátní indikativní cíle členských států pro podíl elektrické energie vyrobené z OZE na hrubé spotřebě elektrické energie do roku 2010 OZE-E TWh 1997 OZE-E % 1997 OZE-E % 2010 Belgie 0,86 1,1 6,0 Dánsko 3,21 8,7 29,0 Německo 24,91 4,5 12,5 Řecko 3,94 8,6 20,1 Španělsko 37,15 19,9 29,4 Francie 66,00 15,0 21,0 Irsko 0,84 3,6 13,2 Itálie 46,46 16,0 25,0 Lucembursko 0,14 2,1 5,7

Současný stav energetické legislativy v ČR OZE-E TWh 1997 OZE-E % 1997 OZE-E % 2010 Nizozemsko 3,45 3,5 9,0 Rakousko 39,05 70,0 78,1 Portugalsko 14,30 38,5 39,0 Finsko 19,03 24,7 31,5 Švédsko 72,03 49,1 60,0 Spojené království 7,04 1,7 10,0 Společenství 338,41 13,9 22,0

Současný stav energetické legislativy v ČR Návrh směrnice EU „O podpoře kombinované výroby elektřiny a tepla“ - návrh je zpracován a prošel 1. čtením EP - návrh není v rozporu se stávající legislativou ČR Problémy: - dělení jednotlivých „druhů“ (typů) KVET - starých zdrojů KVET - účinnost

Současný stav energetické legislativy v ČR Výhled Novela EZ Zákon OZE Směrnice EU – KVET Aktualizace Energetické koncepce ČR