Daniel Kardoš Ing. Daniel Kardoš

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pojmy Dlouhodobé řízení ISVS (tj. souhrnně všech, u kterých OVS vykonává funkci správce) OVS zpracovává IK a PD, předmětem posuzování AS je IK, PD za určitých.
Advertisements

Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Konference "Bezpečnost v podmínkách organizací a institucí ČR"
Změny požadavků podle nové normy
ČSN EN ISO 19011:2003 Mezinárodní norma
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Praktická realizace bezpečnostních požadavků standardů ISVS při tvorbě.
Město Šlapanice průkopník moderního řízení ve veřejné správě 20. února Národní konference kvality ve veřejné správě.
Management kontinuity činností organizace
Řízení přístupových práv uživatelů
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
SW podpora krizového řízení Duben 2006 Tomáš Fröhlich, DiS. ISSS 2007.
Projekt zavádění jednotné bezpečnostní politiky v prostředí VZP ČR
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
Porovnání legislativního zajištění minimální kvality řízení informačních systémů ve veřejné správě a ve zdravotnictví Ing. Daniel Kardoš Řízení kvality.
Ochrana citlivých zdravotnických dat pacientů systémem řízení bezpečnosti informací podle normy ČSN/BS :2004 Ing. Daniel Kardoš.
ISMS v KSRZIS (Koordinační středisko pro rezortní zdravotnické informační systémy) František Henkl.
Zkušenosti se zaváděním systému řízení v KSRZIS podle:
Příručka jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Systém managementu jakosti
Luděk Novák dubna 2006 Proč a jak řídit informační rizika ve veřejné správě.
ISMS VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
Informačnípodpora řízení kvality ve firmě Informační podpora řízení kvality ve firmě CRM Ekonomický systém Personalistika Datová pumpa Akord Software Datový.
Daniel Kardoš Ing. Daniel Kardoš
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Bezpečnost informačních systémů - nástroje pro podporu řešení bezpečnosti Nemochovský František ISSS Hradec Králové, března 2004.
Analýza rizik Miroslav Čermák.
Zásady řešení informační bezpečnosti
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Zkušenosti se zaváděním systému řízení ochrany informací podle ČSN BS ČSN ISO//IEC ve městě Vsetín Stanislava Konečná Vedoucí odboru kanceláře.
Realizační tým ICZ duben 2005
Security and Protection of Information Conference IDET 2001 © 2001 RISK ANALYSIS CONSULTANTSSPECIALISTÉ NA BEZPEČNOST INFORMACÍ ISO 17799: standard třetího.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
Řešení informační bezpečnosti v malých a středních firmách Pavel Šnajdr – Informační management 2 Diplomová práce.
Informační bezpečnost jako rámec ochrany osobních údajů v orgánech veřejné správy Hradec Králové
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Technická normalizace ◦ Informace o vybraných normách  E-byznys (V České republice je to: ÚNMZ - Úřad pro technickou normalizaci,
Ing. Daniel Kardoš Systém ManagementDesk – nástroj řízení kvality a bezpečnosti podle ISO 9 001, ISO , ISO , ISO a ISO Ing.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
GovNet Ing. Zbyněk Škopán. Strana 2 KI ISVS Služby GovNet I. Centrální podpora Uživatelů.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Technické řešení PostSignum QCA
Novelizace zákona č. 365/2000 Sb., o ISVS Hradec
Bezpečnostní politika
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Trendy v řešení bezpečnosti informací (aspekty personalistiky) F.S.C. BEZPEČNOSTNÍ PORADENSTVÍ a.s. Tomáš Kubínek
Sdružení poradců Požadavky ISO 9001:2015 a ISO 14001:2015
REGISTRY VEŘEJNÉ SPRÁVY Obecné principy schváleného věcného záměru zákona o registrech veřejné správy Seminář sdružení Nemoforum Prostorová identifikace.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Stalo se … příběh jednoho „průšvihu“ Ing.Tomáš Boubelík PhDr.Iva Moravcová Mgr.Oldřich Smola.
SIKP – Státní informační a komunikační politika Prezentace – aplikace vybraných zákonů ve společnosti NeXA, s.r.o. Eva Štíbrová Zdeňka Strousková Radka.
Firemní data mimo firmu: z pohledu zákoníku práce JUDr. Josef Donát, LLM, ROWAN LEGAL ISSS 2014, Hradec Králové.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
IS jako nástroj moderního personálního managementu Vít Červinka
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
SAFETY 2017 Význam a zásady fyzické bezpečnosti při ochraně (nejen) utajovaných informací. Hradec Králové duben
Cloud computing v praxi
Systém managementu jakosti
PROJEKT: Hodnocení průmyslových rizik
BEZPEČNOST NA KONTAKTNÍCH MÍSTECH Czech POINT
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Systém managementu jakosti 3
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Bezpečnostní souvislosti v NIX-ZD
Transkript prezentace:

Daniel Kardoš Ing. Daniel Kardoš 7.4.2017 Úvod do systému řízení ochrany zdravotnických informací podle ČSN ISO IEC 27001 Ing. Daniel Kardoš ISMS

Co chráníme? Informační aktiva (identifikace aktiv): Data Hardware Software Informační systémy (Vyhláška o dlouhodobém řízení (z. o ISVS 365/2000 Sb.)) – zařazeno neharmonicky Personál Image

Co je bezpečnost informací Daniel Kardoš 7.4.2017 Co je bezpečnost informací Důvěrnost – zajištění toho, že informace je dostupná pouze osobám s autorizovaným přístupem, integrita - zabezpečení správnosti a kompletnosti informací a metod zpracování, dostupnost – zajištění toho, že informace a s nimi spjatá aktiva jsou dostupné autorizovaným uživatelům podle jejich potřeby. ISMS

Oblasti ochrany informací Daniel Kardoš 7.4.2017 Oblasti ochrany informací Dokument politiky bezpečnosti informací, Identifikace a klasifikace aktiv včetně stanovení odpovědnosti a opatření, vzdělávání a školení v oblasti bezpečnosti informací, hlášení bezpečnostních incidentů, řízení kontinuity podnikatelských činností. ISMS

Oblasti ISO 27001 – příloha A Politika bezpečnosti informací. Organizace bezpečnosti informací. Řízení aktiv. Bezpečnost lidských zdrojů. Fyzická bezpečnost a bezpečnost prostředí. Řízení komunikací a řízení provozu. Řízení přístupu. Akvizice, vývoj a údržba informačních systémů. Zvládání bezpečnostních incidentů. Řízení kontinuity činnosti organizace. Soulad s požadavky.

1) Politika bezpečnosti informací Daniel Kardoš 7.4.2017 1) Politika bezpečnosti informací Definice bezp. info, cíle, rozsah a důležitostí, prohlášení vedení organizace, stručný výklad zásad: legislativních a smluvních požadavků, vzdělávání v oblasti bezpečnosti, zásady prevence a detekce virů, zásady plánování kontinuity, důsledky porušení bezpečnostních zásad, odpovědnost za řízení, hlášení bezpečnostních incidentů, odkazy na související směrnice. ISMS

2) Organizace bezpečnosti informací Daniel Kardoš 7.4.2017 2) Organizace bezpečnosti informací Interní organizace Cíl: Řídit bezpečnost informací v organizaci.Infrastruktura bezpečnosti informací. Externí subjekty Cíl: Zachovat bezpečnost informací organizace a prostředků pro zpracování informací, které jsou přístupné, zpracovávané, sdělované nebo spravované externími subjekty. ISMS

3) Řízení aktiv Odpovědnost za aktiva Klasifikace informací Cíl: Nastavit a udržovat přiměřenou ochranu aktiv organizace. Klasifikace informací Cíl: Zajistit, aby informace získaly odpovídající úroveň ochrany. Vhodná - Nutná jednotnost v rámci resortu zdravotnictví Jakost bezpečnost ekologie 1-07 Moderní obec 3-07 Moderní obec 6-07 Moderní obec 8-07 Moderní obec 10-07 Stránky této konference - Sweb.cz / nemocis Stránky ministerstva zdravotnictví - www.mzcr.cz

4) Bezpečnost lidských zdrojů Před, během a po vzniku pracovního vztahu srozuměni se svými povinnostmi, aby pro jednotlivé role byli vybráni vhodní kandidáti a snížit riziko lidské chyby, krádeže, podvodu nebo zneužití prostředků organizace vědomi bezpečnostních hrozeb a problémů s nimi spojených, svých odpovědností a povinností a aby byli připraveni podílet se na dodržování politiky bezpečnosti informací během své běžné práce a na snižování rizika lidské chyby.Podmínky výkonu pracovní činnosti ukončení nebo změna pracovního vztahu zaměstnanců, smluvních a třetích stran proběhla řádným způsobem

5) Fyzická bezpečnost a bezpečnost prostředí Zabezpečené oblasti Cíl: Předcházet neautorizovanému fyzickému přístupu do vymezených prostor, předcházet poškození a zásahům do provozních budov a informací organizace. Bezpečnost zařízení Cíl: Předcházet ztrátě, poškození, krádeži nebo kompromitaci aktiv a přerušení činností organizace.

6) Řízeni komunikací a řízení provozu Provozní postupy a odpovědnosti. Řízení dodávek služeb třetích stran. Plánování a přejímání systémů Ochrana proti škodlivým programům a mobilním kódům. Podle odhadů existuje asi 350 virů, červů a dalšího škodlivého kódu pro mobilní telefony. Zálohování. Správa bezpečnosti sítě. Bezpečnost při zacházení s médii. Výměna informací. Služby elektronického obchodu. Monitorování.

7) Řízení přístupu Požadavky na řízení přístupu. Řízení přístupu uživatelů. Odpovědnosti uživatelů. Řízení přístupu k síti. Řízení přístupu k operačnímu systému. Řízení přístupu k aplikacím a informacím. Mobilní výpočetní zařízení a práce na dálku.

8) Akvizice, vývoj a údržba informačních systémů Bezpečnostní požadavky informačních systém´ů. Správné zpracovávání v aplikacích. Kryptografická opatření. Bezpečnost systémových souborů. Bezpečnost procesu vývoje a údržby. Řízení technických zranitelností.

9) Zvládání bezpečnostních incidentů Hlášení bezpečnostních událostí a slabin Cíl: Zajistit nahlášení bezpečnostních událostí a slabin informačního systému způsobem, který umožní včasné zahájení kroků vedoucích k nápravě. Zvládání bezpečnostních incidentů a kroky k nápravě Cíl: Zajistit odpovídající a účinný přístup ke zvládání bezpečnostních incidentů..

10) Řízení kontinuity činnosti organizace Aspekty řízení kontinuity činností organizace z hlediska bezpečnosti informací Cíl: Bránit přerušení činností organizace a chránit kritické procesy organizace před následky závažných chyb a katastrof. Plány kontinuity činností organizace musí být pravidelně testovány a aktualizovány, aby se zajistila jejich aktuálnost a efektivnost.

11) Soulad s požadavky Soulad s právními normami: identifikace odpovídajících právních norem, zákony na ochranu duševního vlastnictví, ochrana záznamů organizace, ochrana osobních údajů a jejich důvěrnost. Soulad s bezpečnostními politikami, normami a technická shoda Hlediska auditu informačních systémů Přístup k nástrojům určeným pro audit

Děkuji za pozornost Ing. Daniel Kardoš Dkardos@seznam.cz www.sweb.cz/nemocis Tel: 774 061 028