Evropa ve 14. století.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Křížové výpravy století
Advertisements

Číslo a název šablony klíčové aktivity
Boj mezi Francií a Anglií o nadvládu v západní Evropě Stoletá válka
Český stát v době předhusitské
Jan Lucemburský.
Karel IV. od roku 1346.
Soupeření Anglie a Francie
Michaela Sedláčková Anna Hrčková
Evropa v 15. století Soumrak středověku.
České země ve 14. století Mezi Lucemburky a Habsburky.
Od Karla V. po Filipa II. Nizozemské povstání
Vznik Španělska.
Vývoj Evropy v období vrcholného a pozdního středověku
Karel IV. * , Praha  , Praha Matka: Eliška Přemyslovna
VZNIK STÁTŮ VE STŘEDNÍ EVROPĚ
Vzrůstem malý Pružný Chytrý Výborný stratég Vystudoval vojenskou akademii Velký Silný Udatný Od malička cvičen k boji Bojuje většinou sám Drobná Prostá.
Lucemburkové na českém trůnu (Václav IV.)
Evropa po třicetileté válce
= VÝPRAVY DO SVATÉ ZEMĚ = Palestiny
(1337 – 1453) Stoletá válka.
Raný středověk 5. – 11. století
Evropa od pádu Napoleona do revoluce roku 1848
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Stoletá válka Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací.
Habsburkové 1526 – 1918 II. část.
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Stoletá válka 1337–1453 Spor o Flandry 3 fáze/etapy 1.etapa( )
VY_32_INOVACE_2D.7.16 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
XVI. století - Španělské století
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Středověká Anglie, Svatá říše římská
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Dějiny významných států a národů v Evropě I
Západní Evropa za vrcholného středověku
Nová dynastie na českém trůně: HABSBURKOVÉ
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Vznik Svaté říše římské
VY_32_INOVACE_2D.7.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Francká říše.
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Na Balkánském poloostrově
Stoletá válka
Pozdně středověká krize
Stoletá válka Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o situaci v Evropě v době stoleté války.
Svatá říše římská za Štaufů
Vznik jednotných monarchií v Anglii a Francii II
ABSOLUTISMUS Představitelé absolutismu. ANGLIE Jindřich VIII. Kateřina Aragonská rozvod.
První světová válka. Před válkou – nová spojenectví TROJDOHODA Velká Británie + Francie + Rusko TROJSPOLEK Německo + R-U = Centrální mocnosti + Itálie.
NAPOLEON BONAPARTE  vládne jako první konzul  má velké pravomoci: a)Výkonná moc b)jmenuje ministry c) zákonodárná moc – dohlížel i na schvalování zákonů.
Francie, Anglie, Španělsko ve vrcholném a pozdním středověku
Stoletá válka
Západní Evropa stol..
Pozdní středověk Evropa v 15. století.
Obchodní akademie, Střední odborná škola
Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč
NOVOVĚK Kapitola VII. HABSBURSKÁ PODUNAJSKÁ MONARCHIE.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Dějiny významných států v evropě
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Francká říše.
STŘEDOVĚKÉ STÁTY V EVROPĚ
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Vídeňský kongres Označení materiálu:
VZTAHY MEZI STŘEDOVĚKÝMI EVROPSKÝMI STÁTY.
Transkript prezentace:

Evropa ve 14. století

Témata Španělsko Německo-Svatá říše římská Počátky církevní krize Stoletá válka Střední Evropa Východní Evropa

Španělsko Rozděleno na několik nezávislých království Více než polovina dnešního území ovládána Araby Silné židovské osídlení Reconquista

Svatá říše římská Mapa se mění: říše definitivně ztrácí Sicílii a zůstává na hranicích Německo, Rakousko, Čechy, Morava, Slovinsko, severní Itálie

Počátky církevní krize a Francie Francie využívá vnitřních bojů v Německu, císařského trůnu pro spřátelené Lucemburky Filip IV. Sličný upevňuje moc Generální stavy Likvidace templářů 1305 novým papežem Raymond Bertrand de Got (Kliment V.)

Počátky církevní krize Kliment V. odmítá přesídlit do Říma Papežové začínají sídlit v Avignonu! 1322 je císařem zvolen Ludvík Bavor = konflikt Řím nebo Avignon? 1346 Karel IV. Lucemburský římským králem – spor urovnán (?)

Mezitím ve Francii… 1328 spory o následnictví trůnu vedou k novým nárokům anglických králů Začíná stoletá válka Tři fáze: do roku 1360 vítězí Anglie (Normandie,Akvitánie) 1360-1381 vyrovnaný stav, v závěru období přerušeno (rolnická povstání v obou zemích) Anglie opouští území

Stoletá válka 2. fáze: 1415 ofenzíva Anglie – zisk Bretaně, Normandie, Flander a Burgundska Možná role Johanky z Arcu 1429 (upálena 1431) Francie do roku 1453 získala zpět vše kromě přístavu Calais

Renesance - obecně Počátek emancipace člověka Oživení antických vzorů Člověk už není hříčkou v rukou Božích Pozemský život začíná dostávat i pozitivní smysl (nejen příprava na Boží soud) Uctívání člověka se projevuje především v umění Vede ale i k novým převratným objevům

Renesance - společensky Vznik podnikatelsky silných rodin, vzešlých z městského prostředí – Medici (Itálie), Fuggeři (Německo) Vlastní síť bankovních a obchodních domů, textilní manufaktury V roce 1330 byl poprvé uskutečněn mezinárodní jarní veletrh ve Frankfurtu nad Mohanem.

Renesance společensky V roce 1356 byl založen velký Spolek hansovních měst: Hamburg, Lübeck, Kiel, Štětín, Rostock, Gdaňsk, Elblag, Královec, pobaltská města – Riga, řada německých měst vnitrozemských – Kolín, Dortmundt, Düsseldorf, Münster, Hannover, nizozemská města…

Papežské schizma V roce 1376 se avignonský papež Řehoř XI. vrací do Říma, čímž končí avignonské zajetí papežů. Odpor Francie (státu nebo církve?) V roce 1378 dochází k papežskému schizmatu. Jsou zvoleni dva papežové - římský Urban VI. a francouzský Kliment VII.

Východní Evropa a Balkán 1300 – sultán Osman I. zakládá Osmanskou říši, vzniklou původně z malého území na severu západního pobřeží Malé Asie. 1328 – Mongolové dosazují na knížecí stolec v Moskvě Ivana Kalitu. Tato silná osobnost začala budovat své knížectví jako centrum budoucího ruského chanátu.

Východní Evropa a Balkán 1386 – založen Polsko- litevský stát sňatkem polské královny Jadwigy s litevským knížetem Jagellem 1389 – Turci podnikají zdrcující útok na Balkán a v bitvě na Kosovo Poli porážejí srbské oddíly (národní smutek Srbů) Ve stejné době porážka Albánců 1396 likvidace nezávislosti Bulharů