Složení a vlastnosti látek a jejich částic

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1 Stavba atomu
Advertisements

PROCVIČOVÁNÍ spustíte klávesou F5
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Látky, tělesa - síla Atomy a molekuly.
Tato prezentace byla vytvořena
Model atomu.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Atom Molekula Iont RZ
Stavba atomu.
OPAKOVÁNÍ.
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Částice látek Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
MODEL ATOMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Atom Mgr. Helena Roubalová
Elektrické vlastnosti látek
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F18/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Atom aneb co o něm už vím.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Stavba atomového jádra
CHEMICKÉ PRVKY RZ
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Stavba látek.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_33_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Složení atomu,
Atomy a molekuly.
Chemické prvky. Chemický prvek Je látka, která se skládá z atomů, které mají stejné protonové číslo Z. Např.: prvek s názvem síra je z atomů, které mají.
Základní pojmy ? Co je to ATOM ? ? Ze kterých částí se skládá atom? ? Co je to elektroneutrální atom ? Atomy jsou základní stavební částice všech látek.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu a procvičení učiva o atomu. Zabývá se složením.
Model atomu.
IONTY Co jsou ionty Co je elektronegativita a jak souvisí s ionty
Soutěžíme před testíkem
Model atomu. Elektrování těles. Vypracoval: Lukáš Karlík
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Částicové složení látek
Látky a částice 6. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vítězslava Baborová. Dostupné z Metodického portálu
Chemie – 8.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
Soutěžíme před testíkem
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Model atomu.
Stavba atomu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
Stavba atomu VY_32_INOVACE_12_227
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Stavba atomu.
Základní pojmy fyziky atomu
Elektrické vlastnosti látek
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Atómy, ich zloženie a štruktúra. Molekuly.
Stavba atomového jádra
CHEMICKÉ PRVKY.
CHEMIE - Stavba atomu Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
4.2 Které látky jsou chemické prvky?
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.43_Atom_a_molekula Datum:
O zvláštních vlastnostech těles
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Transkript prezentace:

Složení a vlastnosti látek a jejich částic

Těleso z látky ve skupenství Atomy a molekuly se neustále pohybují. Projevy pohybu molekul jsou Brownův pohyb a difúze. Těleso z látky ve skupenství Snadno mění: Snadno nemění: pevném kapalném plynném

Atomy a molekuly se neustále pohybují Atomy a molekuly se neustále pohybují. Projevy pohybu molekul jsou Brownův pohyb a difúze. Těleso z látky ve skupenství Snadno mění: Snadno nemění: pevném - tvar, objem kapalném tvar objem, jsou nestlačitelné plynném tvar, objem. Jsou stlačitelné, rozpínavé.

Atomy a molekuly v látkách se neustále pohybují Atomy a molekuly v látkách se neustále pohybují. Způsob jejich pohybu, vzdálenosti částic a silové působení jsou v následující tabulce. těleso z látky ve skupenství Způsob pohybu Vzdálenosti částic Silové působení mezi částicemi pevném kapalném plynném

Atomy a molekuly v látkách se neustále pohybují Atomy a molekuly v látkách se neustále pohybují. Způsob jejich pohybu, vzdálenosti částic a silové působení jsou v následující tabulce. těleso z látky ve skupenství Způsob pohybu Vzdálenosti částic Silové působení mezi částicemi pevném Kmitají na místě. malé Velké, přitažlivé, pružinový model. kapalném Volně se přemísťují, převalují se po sobě. Menší, než u pevných látek, přitažlivé. plynném Chaoticky se pohybují velkými rychlostmi. velké Žádné

Atomy, molekuly, prvky a sloučeniny Složení Atomy Molekuly Prvky Sloučeniny

Atomy, molekuly, prvky a sloučeniny Složení Atomy Z jádra a obalu. Molekuly Z atomů stejných i různých. Prvky Ze stejných atomů. Sloučeniny Molekula z různých atomů.

Atomy, ionty, jádro a obal atomu Složení Atomy Jádro atomu Obal atomu Elektrický náboj atomu Iont

Atomy, ionty, jádro a obal atomu Složení Atomy Z jádra a obalu. Jádro atomu Z protonů (+) a neutronů (n). Obal atomu Prostor, ve kterém se pohybují elektrony e (-). Elektrický náboj atomu Stejný počet (+) a (-), je elektricky neutrální. Iont Má větší, nebo menší počet (e), než protonů (+), jsou to kladné nebo záporné ionty.

Protonové číslo. Počet protonů (+) v jádře atomu rozhoduje o tom, o jaký prvek se jedná. Počet protonů název 1 Vodík (Hydrogenium) 2 Helium 3 Lithium 4 Berylium 5 Bór (Borum) 6 Uhlík (Carboneum) 7 Dusík (Nitrogenium) 8 Kyslík (Oxygenium) 9 Fluor (Fluorum)

Periodická soustava prvků.