Doprava Ropy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Znečišťování oceánů a nadměrný rybolov
Advertisements

ROPA Pavel Kratochvíl.
Evropa Podnebí a vodstvo.
VY_32_INOVACE_ 04 - Znečišťování vod
Znečišťování vodních zdrojů.
DOPRAVA ASIE.
Jedna z největších kontejnerových lodí při vjezdu do přístavu.
Slouží k přemísťování lidí, zboží, surovin a informací
Vysoká škola ekonomická v Praze Národohospodářská fakulta Obor: Národní hospodářství Autor: Ondřej Vostal Ruská ropa v ČR Ano či Ne ?
HOSPODÁŘSTVÍ U: s. 52 – 53 Použitá literatura: Chalupa, P.: Světový oceán. Evropa. Práce, Praha 1999.ISBN INDUSTRIALIZACE = přeměna země.
Energie a Město Zpracovali : Štěpán Filip Matěj Havrlant Matěj Havrlant.
ZAJIŠTĚNÍ ENERGETICKÉ ENERGETICKÉ BEZPEČNOSTI ČR V OBLASTI DODÁVEK ROPY „součást přednáškového cyklu „ENERGETICKÁ BEZPEČNOST ČESKÉ REPUBLIKY“ Dr. Libor.
VODA & ENERGIE VODNÍ DOPRAVA.
Doprava.
Maďarsko Aleš Jůn.
Vliv dopravy na životní prostředí
ČESKÁ REPUBLIKA – DOPRAVA
Ropa nazývá se také surová nafta nebo zemní olej
JADRANSKÉ STÁTY CHORVATSKO, SLOVINSKO.
Největší „těžaři“, rozmístění ropovodů a jiné….. Těžba ropy (v mil. tun) Svět 3150,4 SSSR (Rusko) 569,3 USA 409,6 Saudská Arábie 320,7 Írán 156,1.
ROZDĚLENÍ Žáci si učivo přečtou a zapíší do sešitu
Nerostné suroviny Evropy
Název Doprava – druhy dopravy 3 Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
MEZI KTERÝMI KONTINENTY SE NACHÁZÍ ATLANTSKÝ OCEÁN?
Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:
Chemický průmysl Opakování Kontrola úkolů na zkoušení
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 29 -DopravaAnotace Prezentace se zabývá světovou dopravou a jejími druhy Autor Mgr. Kamila Bočková JazykČeština Očekávaný.
Tisková konference: „Ministr bude jednat o přerušení dodávky surové ropy z Ruska“ Martin Říman - ministr průmyslu a obchodu Pavel Švarc – generální ředitel.
Terciální sektor Služby Zahraniční obchod Školství Doprava
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
GEOGRAFIE DOPRAVY II. Martin VRZALA.
Atlantský a Severní ledový oceán
DOPRAVA Nenahraditelná složka hospodářství každé země – brzdí nebo urychluje ekonomický rozvoj. Poloha uprostřed Evropy – ČR je křižovatkou transevropských.
Doprava a spoje Skončíme také tak? také tak? Pro automobilovou dopravu je důležité dobře zaparkovat.
Společenské a hospodářské prostředí
Pří_023_Rozmanitost přírody _Ropa Autor: Mgr. Renata Krajíčková
Krajina a životní prostředí
Autor: Mgr. Helena Nováková
Pří_023_Rozmanitost přírody – Ropa Autor: Mgr. Renata Krajíčková
Přírodní vědy moderně a interaktivně ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 DOPRAVA „ KREV HOSPOD Á ŘSTV Í“ 1.
Společenské a hospodářské prostředí. Doprava Obsah 1. Význam a postavení dopravy 2. Dopravní cesty 3. Osobní a nákladní přeprava.
DOPRAVA.
Úloha dopravy v hospodářství
VY_32_INOVACE_18 Amerika - Kanada - pracovní list
Vysoká škola ekonomická v Praze Národohospodářská fakulta Obor: Národní hospodářství Autor: Ondřej Vostal Ruská ropa v ČR Základní pojmy.
Dopravní síť světa 2 Jan Spousta.
GEOGRAFIE DOPRAVY III. Martin VRZALA.
Hospodářství České Republiky
Doprava. Dělení dopravy 1.Pozemní – silniční, železniční, potrubní 2.Vodní - říční, námořní 3.Letecká 4.Speciální – přenos dat, zpráv, energie.
Ropa Vypracoval: Lukáš Rigo Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Strana 1 Půl století českých ropovodů Zajištění strategického zásobování státu ropou Praha PETROLSUMMIT 15.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Doprava Č R. HISTORIE hlavní cesty v době římské 1. až 4. století Jantarová cesta.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:DOPRAVA TÉMATICKÝ CELEK:Společenské a hos.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
 Úvod  Definice pojmu ropa  Významná naleziště  Produkce a spotřeba ropy ve světě  Toky ropy v Evropě  Perspektiva ropy  Perspektiva ropných produktů.
Skupina UNIPETROL Člen skupiny PKN Orlen Martin Růžička Úsek výzkumu a vývoje.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: Z 8/19 Předmět: Zeměpis Ročník: 8. ročník Jméno.
Štípán Skalka Pavel Trnka Petr Augustin Jiří Janků
Historie železniční dopravy
Indický oceán.
ROPA Vypracovala: Eliška Dosoudilová Třída: 2L Datum:
Rafinérský průmyslu v ČR v kontextu regionální pozice
Jedna z největších kontejnerových lodí při vjezdu do přístavu.
Česko - Doprava AUTOR: Mgr. Aleš Skála
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
Doprava a životné prostredie
Autor: Mgr. Helena Nováková
VY_52_INOVACE_65_Doprava v ČR
Transkript prezentace:

Doprava Ropy

Doprava ropy obecně Vytěžená ropa se zbavuje mechanických nečistot, vody a rozpuštěných plynů. Na zpracování se dříve dopravovala v sudech (barel), dnes se používají ropovody - potrubí o průměru 50 - 70 cm (příp. větší průměr). Jejich délka je až několik tisíc metrů. U nás najdeme ropovod Družba (doprava ropy z Ruska) a nový ropovod IKL (Ingolstadt-Kralupy-Litvínov), který nás napojuje na evropskou síť ropovodu. Přes území Chorvatska a Maďarska k nám také vede ropovod Adria, poškozený za války v Bosně. Značná část vytěžené ropy se dopravuje přes moře pomocí tzv. tankerů (lodí upravených pro převoz ropy). Největší tankery přepravují až 550 000 t ropy. Doprava ale přispívá ke znečišťování oceánů – např. havárie, únik do vody atd.

Ropovody Ropovody jsou systémy na potrubní přepravu ropy - A to buď přímo z nalezišť ropy, nebo z přístavů do oblastí spotřeby. Střední Evropa nemá až na výjimky významnější vlastní zdroje ropy.

Alternativní způsoby dopravy ropy Před vznikem ropovodu Družba (z Ruska) se ropa do tehdejšího Československa dopravovala po železnici cisternovými vagóny. Ještě dnes se v některých zemích takto ropa přepravuje. Přeprava v cisternách je velmi nákladná. Roční výkon současných ropovodů v ČR by šlo jen obtížně nahradit. Cisternový vagón