CUKROVKA /diabetes mellitus/.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OP u klienta s diabetem mellitem – kontrolní otázky
Advertisements

OBEZITA.
VÝŽIVA – základní složky potravy
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Výživa člověka při zvýšené hladině cholesterolu
Celiakie Zuzana Chaloupková.
Poruchy metabolismu lipoproteinů
Nemoci oběhové soustavy
Také si myslíte, že to děláte správně?
chemické složení organismů
Glaukom MUDr. Eva Hendrychová, FEBO prim. MUDr. Břetislav Brožek, CSc.
Cukrovka Diabetes mellitus
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_230.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
Kompenzovaná cukrovka zpomaluje postup aterosklerózy i mikrangiopatii Kompenzovaná cukrovka Pravidelná fyzická zátěž Kontrola glykémie Nepřesahovat denní.
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
HOBITI.
MUDr.D.Kačaras.  Hypertenze = vysoký krevní tlak Onemocnění se projevuje zvýšeným arteriálním tlakem nad 140/90 mm Hg (závislost na pohlaví a věku) Pokud.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
VY_32_INOVACE_9C2 CIVILIZAČNÍ CHOROBY
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
CIVILIZAČNÍ CHOROBY VY_32_INOVACE_ 19 Civilizační choroby.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
DIABETES MELLITUS dětská cukrovka
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
Osteoporóza Hejmalová Michaela.
Cholesterol skrytý nepřítel vašeho srdce. Cholesterol – skrytý nepřítel Jednoduchou krevní zkouškou lze zjistit, zdali vaše hladina cholesterolu je normální,
Zdravotní problém lidstva
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Monika Dušová Simona Tomková
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
Zdravý životní styl, dobrý pomocník Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Cukrovka Diabetes mellitus VY_32_INOVACE_07_36.
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Stav, kdy dochází ke srážení krve uvnitř cév Trombóza v tepně způsobuje přerušení zásobování některého důležitého orgánu. Důsledky mohou být infarkt,
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_24 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Cukrovka Anotace Žáci si pomocí.
CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE _________________ Terezie Pelikánová Centrum diabetologie IKEM Praha.
Diabetes mellitus Jitka Pokorná. Prevalence DM ČR DM typ - 6,3% typ – 92,7%
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_30 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiáluČasté neinfekční choroby - ateroskleroza.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Číslo v digitálním archivu školy
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Osteoporóza.
DM - komplikace.
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
Cukrovka Diabetes mellitus VY_32_INOVACE_07_36.
Příčiny, příznaky, vyšetřovací metody u diabetes mellitus
Transkript prezentace:

CUKROVKA /diabetes mellitus/

CUKROVKA /diabetes mellitus/ Řadíme ji mezi neinfekční chronická onemocnění Na jejím vzniku se podílí nezdravý způsob života Významnou úlohu sehrává dědičnost Významným rizikovým faktorem je OBEZITA a PŘEJÍDÁNÍ

CO TO VLASTNĚ CUKROVKA JE? Cukrovka (diabetes mellitus) je metabolické onemocnění charakterizované zvýšenou hladinou cukru v krvi (hyperglykémií). Vyznačuje se sníženou tvorbou, nebo úplným chyběním hormonu INZULÍNU. zopakuj si: kde se hormon inzulín tvoří? Hormon inzulín se tvoří ve SLINIVCE BŘIŠNÍ

RIZIKOVÉ FAKTORY cukrovky Rizikové faktory pro vznik cukrovky můžeme rozdělit do dvou skupin, na rizikové faktory neovlivnitelné, a na rizikové faktory ovlivnitelné Do první skupiny řadíme: věk, genetická dispozice, příslušnost k etnické skupině, nízká porodní váha Do druhé skupiny řadíme: nadváhu a obezitu, nedostatek pohybu (pravidelná fyzická aktivita snižuje riziko cukrovky o 30%!), nevhodnou skladbu jídelníčku, vysoký krevní tlak, kouření, nadměrný příjem alkoholu.

TYPY CUKROVKY Diabetes I. typu - propuká náhle již v dětství nebo v mládí. Je způsobená narušenou tvorbou INZULÍNU Diabetes II. typu - propuká pozvolna, a to nejdříve po 30. roce života. Je způsoben porušením uvolňování inzulínu ze slinivky nebo pouze částečnou funkcí slinivky. Těhotenský diabetes - objevuje se pouze v těhotenství, a to u žen, které nikdy diabetem netrpěly a po ukončení těhotenství odeznívá, bez další léčby a komplikací.

PŘÍZNAKY CUKROVKY Diabetes I. typu se vyskytuje náhle u dětí, které byly dosud zcela zdravé a jejichž nemocnost byla minimální. U menších dětí s tímto typem cukrovky můžeme pozorovat abnormální žízeň, časté močení, noční pomočování, únavu a pocit hladu, předrážděnost. Diabetes II. typu provází zamlžené vidění, snížení vnímání sladké chuti, suchá svědící kůže, žízeň, únava, časté močení, příznaky podobné chřipce, ztráta ochlupení nohou, růst ochlupení v obličeji. Také rány se pomalu a špatně hojí, v dolních končetinách dochází k postižení nervů, což se projevuje bolestí a nepříjemným mravenčením až necitlivosti v nohách.

LÉČBA CUKROVKY Člověk nemocný cukrovkou musí dodržovat přísná pravidla Úpravou životního stylu a pravidelným braním léků lze žít plnohodnotně Nemocný musí dodržovat především tato pravidla:

DIETNÍ OPATŘENÍ Doporučené potraviny: všechny druhy masa (upravené dušením, grilováním, pečením) rostlinné tuky, které nahradí tuky živočišné, jenž ucpávají cévy zelenina (obsahuje malé množství sacharidů) - květák, rajčata, salátové okurky, zelené papriky, zelí ovoce - pozor na sladké ovoce, které obsahuje hodně cukrů, vhodná jsou kyselá jablka hodně luštěnin, které patří k nejbohatším zdrojům rozpustné vlákniny. pravidelný přísun chrómu (brokolice, ořechy, ústřice, obiloviny, rebarbora, víno a droždí. domácí moučníky ochucené sacharidem nebo tvarohové dezerty Důležitá je pravidelnost: jíst málo a často. Nejlépe každé 2-3 hodiny

LÉČBA LÉKY Některým nemocným postačí pouze držení přísné diabetické diety Někteří k dietě potřebují brát tablety, které snižují hladinu cukru v krvi Ale velké množství nemocných cukrovkou je odkázáno na pravidelné vpichování hormonu INZULÍNU. Inzulín se píchá vždy před jídlem do podkoží.

APLIKACE INZULÍNU Zde vidíš stříkačku na inzulín a způsob aplikace

KOMPLIKACE CUKROVKY Chronické komplikace postižení nervů (pravidelné neurologické vyšetření) postižení sítnice (pravidelné vyšetření očního pozadí) postižení ledvin (pravidelná kontrola moči, dieta s nízkým obsahem soli a bílkovin) postižení malých cév onemocnění srdce a cév (redukce váhy a její udržení na optimální úrovni, cévní vyšetření zejména cév dolních končetin, které bývají postiženy nejčastěji, zákaz kouření, léčba zvýšené hladiny cholesterolu) infekce

KOMPLIKACE CUKROVKY -obrázky Diabetická noha Diabetická noha

KOMPLIKACE CUKROVKY - obrázky Diabetické poškození sítnice oka. Nemocný postupně ztrácí zrak, může vést až k slepotě

PREVENCE CUKROVKY Prevenci diabetu rozdělujeme na: Primární prevence diabetu Spočívá v identifikaci a ochraně lidí se zvýšeným rizikem vzniku cukrovky – to znamená že chceme zabránit vzniku nebo jej oddálit (např. obézní lidé, výskyt cukrovky v rodině atd.). Změna životního stylu zahrnující snížení tělesné hmotnosti vhodným stravováním a zvýšením fyzické aktivity se výrazně podílí v prevenci cukrovky 2. typu. Kontrola tělesné hmotnosti se podílí také na snížení rizika srdečních onemocnění, snížení krevního tlaku atd.

PREVENCE CUKROVKY Sekundární prevence diabetu Zahrnuje včasné odhalení nemoci a prevenci komplikací. Takže také redukuje potřebu léčby komplikací. Dobrá kompenzace cukrovky spočívající v dostatečné kontrole hladin krevního cukru snižuje riziko rozvoje komplikací a zpomaluje jejich progresi u všech typů cukrovky. Kontrola vysokého krevního tlaku a zvýšené hladiny tuků je stejně důležitá.

Zdroje informací a obrázků www.nasemimi.cz www.diabetesaja.cz images.google.com