Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zdravý životní styl, dobrý pomocník Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/03.0028 “Inovace jsou IN“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zdravý životní styl, dobrý pomocník Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/03.0028 “Inovace jsou IN“"— Transkript prezentace:

1 Zdravý životní styl, dobrý pomocník Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/03.0028 “Inovace jsou IN“

2 Diabetes mellitus zkracuje život průměrně o 8-10 let, v odborné literatuře bývá označován jako „tichý zabíječ“.

3 Co to je diabetes mellitus ? česky cukrovka, zastarale úplavice cukrová, je souhrnný název pro skupinu chronických onemocnění, která se projevují poruchou metabolismu sacharidů Diabetes je řecké slovo znamenající uplynout, odtékat. Latinské slovo mellitus znamená sladký (med) Normální glykémie u zdravého člověka se pohybuje mezi 4 - 6 mmol/l. Normální glykémie u zdravého člověka se pohybuje mezi 4 - 6 mmol/l.

4 Cukrovka (diabetes mellitus) je onemocnění, při kterém organismus není schopen využít glukózu, která se pak hromadí ve zvýšené koncentraci v krvi. Cukrovka (diabetes mellitus) je onemocnění, při kterém organismus není schopen využít glukózu, která se pak hromadí ve zvýšené koncentraci v krvi. Celý problém se točí kolem inzulinu, hormonu, který je produkován v beta-buňkách Langerhansových ostrůvků pankreatu (slinivky břišní). Celý problém se točí kolem inzulinu, hormonu, který je produkován v beta-buňkách Langerhansových ostrůvků pankreatu (slinivky břišní). Zdravá lidská slinivka břišní dokáže vytvořit 30 jednotek inzulinu za den Zdravá lidská slinivka břišní dokáže vytvořit 30 jednotek inzulinu za den

5 Existují tři hlavní typy cukrovky : V České republice je nyní asi 750 000 diabetiků a tento počet se zvyšuje každým rokem o 5 - 6 %. Navíc se předpokládá, že 300 000 lidí o svém onemocnění zatím neví.

6 I. typ se vyskytuje přibližně u 5 % nemocných. Postižení jsou většinou hubení. Tento typ je často dědičný. Může však být zaviněn i jinou chorobou např. zánětem, nádorem. Tento typ byl dlouho pokládán za onemocnění dětí a mladých lidí. Dnes víme, že se může vyskytnout v každém věku. U tohoto typu diabetu chybějí v těle z nejrůznějších příčin buňky produkující inzulin, proto jsou nemocní zcela závislí na jeho injekčním podávání. se vyskytuje přibližně u 5 % nemocných. Postižení jsou většinou hubení. Tento typ je často dědičný. Může však být zaviněn i jinou chorobou např. zánětem, nádorem. Tento typ byl dlouho pokládán za onemocnění dětí a mladých lidí. Dnes víme, že se může vyskytnout v každém věku. U tohoto typu diabetu chybějí v těle z nejrůznějších příčin buňky produkující inzulin, proto jsou nemocní zcela závislí na jeho injekčním podávání.

7 II. typ je zcela odlišný. Někdy je označován také jako diabetes dospělých. Tato nemoc má v České republice podle odborníků až epidemický výskyt. Trpí jí přes 400 000 nemocných. Častěji se vyskytuje ve středním a vyšším věku a u lidí s nadváhou. Na rozdíl od I. typu lze v krvi nemocných zjistit dostatečné množství inzulinu. Buňky ale trpí sníženou citlivostí na inzulin, který tak nemůže zabezpečit dostatečný přesun glukózy do buněk. je zcela odlišný. Někdy je označován také jako diabetes dospělých. Tato nemoc má v České republice podle odborníků až epidemický výskyt. Trpí jí přes 400 000 nemocných. Častěji se vyskytuje ve středním a vyšším věku a u lidí s nadváhou. Na rozdíl od I. typu lze v krvi nemocných zjistit dostatečné množství inzulinu. Buňky ale trpí sníženou citlivostí na inzulin, který tak nemůže zabezpečit dostatečný přesun glukózy do buněk.

8 III. typ je diabetes těhotenský. Vyskytuje se obvykle během druhé poloviny těhotenství a po porodu většinou zmizí. U jedné třetiny žen se brzy po ukončení těhotenství objeví znovu anebo již nezmizí vůbec. U další třetiny žen se diabetes II. typu objeví do dvaceti let po porodu a u poslední třetiny se již neprojeví vůbec. Cukrovka vzniká v těhotenství častěji u těch žen, které výrazně přibyly na váze. je diabetes těhotenský. Vyskytuje se obvykle během druhé poloviny těhotenství a po porodu většinou zmizí. U jedné třetiny žen se brzy po ukončení těhotenství objeví znovu anebo již nezmizí vůbec. U další třetiny žen se diabetes II. typu objeví do dvaceti let po porodu a u poslední třetiny se již neprojeví vůbec. Cukrovka vzniká v těhotenství častěji u těch žen, které výrazně přibyly na váze.

9 Existuje nějaká naděje na vyléčení u lidí s diabetem I. typu? Lidé s tímto typem diabetu jsou nuceni si píchat inzulin po celý život, nebo aspoň do té doby, než se stanou běžně dostupn é transplantace pankreatu. Lidé s tímto typem diabetu jsou nuceni si píchat inzulin po celý život, nebo aspoň do té doby, než se stanou běžně dostupn é transplantace pankreatu. Nicméně nízkotučná, na vlákninu bohatá strava jim taky může pomoci: jednak snížit dávky inzulinu, a dále také stabilizovat hladinu glukózy v krvi a zredukovat riziko cévních komplikací. Nicméně nízkotučná, na vlákninu bohatá strava jim taky může pomoci: jednak snížit dávky inzulinu, a dále také stabilizovat hladinu glukózy v krvi a zredukovat riziko cévních komplikací.

10 Příznaky: První příznaky, se kterými nemocný přichází, jsou obvykle hubnutí, žízeň, nadměrné pití a močení, únavnost, nevýkonnost. Zdánlivě nesouvisející mohou být i opakované infekce moč. cest. U cukrovky 1.typu může být první manifestací i akutní komplikace: diabetické koma s poruchou vědomí. I u diabetiků 2.typu může být prvním projevem porucha vědomí při vysoké hladině cukru v krvi, ke kterým dojde vlivem infekčního onemocnění. První příznaky, se kterými nemocný přichází, jsou obvykle hubnutí, žízeň, nadměrné pití a močení, únavnost, nevýkonnost. Zdánlivě nesouvisející mohou být i opakované infekce moč. cest. U cukrovky 1.typu může být první manifestací i akutní komplikace: diabetické koma s poruchou vědomí. I u diabetiků 2.typu může být prvním projevem porucha vědomí při vysoké hladině cukru v krvi, ke kterým dojde vlivem infekčního onemocnění.

11 Máte riziko vzniku onemocnění? Jste obézní? Přejídáte se? Nesportujete? Tak jste adepti na vznik cukrovky 2.typu. Tyto rizikové faktory ovlivnit můžete. Vyšším rizikem vzniku DM 2. typu jste také ohroženi, pokud se cukrovka vyskytuje v rodině. Při redukci hmotnosti o 10% snížíte riziko vzniku cukrovky o 43%. Při zahájení pravidelné fyzické aktivity snížíte toto riziko o 50%. Pro cukrovku 1.typu je hlavním rizikem, pokud tento typ DM mají jiní rodinní příslušníci. Jste obézní? Přejídáte se? Nesportujete? Tak jste adepti na vznik cukrovky 2.typu. Tyto rizikové faktory ovlivnit můžete. Vyšším rizikem vzniku DM 2. typu jste také ohroženi, pokud se cukrovka vyskytuje v rodině. Při redukci hmotnosti o 10% snížíte riziko vzniku cukrovky o 43%. Při zahájení pravidelné fyzické aktivity snížíte toto riziko o 50%. Pro cukrovku 1.typu je hlavním rizikem, pokud tento typ DM mají jiní rodinní příslušníci.

12 Zásady diabetické diety: Stravovat se pravidelně ► 3-6krát denně. Stravovat se pravidelně ► 3-6krát denně. Omezit, eventuelně vyloučit sladké výrobky a živočišné tuky. Omezit, eventuelně vyloučit sladké výrobky a živočišné tuky. Nesladit cukrem, ale náhradními sladidly. Nesladit cukrem, ale náhradními sladidly. Nekonzumovat nadbytečné množství bílkovin. Nekonzumovat nadbytečné množství bílkovin. Jíst dostatečně zeleniny. Jíst dostatečně zeleniny. Vypít minimálně 1,5-2litry denně. Vypít minimálně 1,5-2litry denně. Pozor na alkohol! Pozor na alkohol! Akutní komplikace: Rozvíjí se během několika minut až dní Rozvíjí se během několika minut až dní

13 Hypoglykemie: Nejrychleji se vyvíjející komplikace, bezvědomí může nastat během několika minut. Nejčastější příčinou je podání nadměrné dávky inzulínu, antidiabetik v tabletách, fyzická zátěž, horečka, snížený příjem potravy, alkohol. Nejrychleji se vyvíjející komplikace, bezvědomí může nastat během několika minut. Nejčastější příčinou je podání nadměrné dávky inzulínu, antidiabetik v tabletách, fyzická zátěž, horečka, snížený příjem potravy, alkohol.

14 První pomoc: pokud je pacient při vědomí, podáme 3-5 kostek cukru pokud je pacient při vědomí, podáme 3-5 kostek cukru při poruše vědomí zajistíme základní životní funkce při poruše vědomí zajistíme základní životní funkce jestliže je k dispozici, podáme injekci Glukagonu 1mg do svalu (někteří diabetici jsou jím vybaveni) jestliže je k dispozici, podáme injekci Glukagonu 1mg do svalu (někteří diabetici jsou jím vybaveni) voláme rychlou lékařskou pomoc; nutno je podat glukózu do zajištěného žilního vstupu voláme rychlou lékařskou pomoc; nutno je podat glukózu do zajištěného žilního vstupuPříznaky: v úvodu neklid, pocit hladu, studený pot, rychlý tep v úvodu neklid, pocit hladu, studený pot, rychlý tep poté poruchy řeči, spavost, křeče, poruchy vědomí poté poruchy řeči, spavost, křeče, poruchy vědomí při delším průběhu hrozí trvalé poškození mozku. při delším průběhu hrozí trvalé poškození mozku.

15 Hospitalizace je nutná vždy při podání dlouhodobého inzulínu, antidiabetika v tabletách, při komplikovaném průběhu. Pozor! V případě bezvědomí již do úst nemocného nic nepodáváme!

16 Hyperglykémie: Vyvíjí se v průběhu hodin až dnů. Příčinou bývají infekce, srdeční selhání, zátěž při operaci, nedodržení léčebného režimu, cévní mozkové příhody; může jít také o projev nepoznané a neléčené cukrovky. Příznaky: silná žízeň, nadměrné močení, zvracení, slabost silná žízeň, nadměrné močení, zvracení, slabost poruchy vědomí od zmatenosti, spavosti až po bezvědomí poruchy vědomí od zmatenosti, spavosti až po bezvědomí bývá hluboké dýchání, z dechu je cítit aceton, rychlý puls, nízký tlak, oschlé sliznice. bývá hluboké dýchání, z dechu je cítit aceton, rychlý puls, nízký tlak, oschlé sliznice.

17 První pomoc: při poruše vědomí zajištění základních životních funkcí zajistit přivolání záchranné služby. Léčba hyperglykemického stavu vyžaduje hospitalizaci, intenzivní přívod tekutin. Nutná je pozvolná úprava hodnot krevního cukru a minerálů, léčba vyvolávající příčiny. Pamatuj! Při nejistotě o typu komatu u diabetika se lze pokusit o podání lžičky medu či cukru pod jazyk. Definitivní potvrzení přinese až stanovení hodnoty glukózy v krvi glukometrem.

18 Poznámka: Důsledkem obou typů cukrovky jsou tzv. pozdní komplikace. Ty jsou podmíněny zejména poškozením krevních cév a stávají se nejčastější příčinou nemocnosti a úmrtnosti diabetiků. Ischemická choroba srdeční, infarkty myokardu a cévní mozkové příhody jsou u diabetiků dva až třikrát častější než v ostatní populaci. Velmi častá je také ischemická choroba dolních končetin, mající za následek mnohdy i amputací. Diabetikům hrozí také poškození malých cév oka a postižení zraku či dokonce oslepnutí. Důsledkem obou typů cukrovky jsou tzv. pozdní komplikace. Ty jsou podmíněny zejména poškozením krevních cév a stávají se nejčastější příčinou nemocnosti a úmrtnosti diabetiků. Ischemická choroba srdeční, infarkty myokardu a cévní mozkové příhody jsou u diabetiků dva až třikrát častější než v ostatní populaci. Velmi častá je také ischemická choroba dolních končetin, mající za následek mnohdy i amputací. Diabetikům hrozí také poškození malých cév oka a postižení zraku či dokonce oslepnutí.

19 Ukázka naměřených hodnot v rámci projektu Zdravé město, Zdravý životní styl ---)

20 Hladina glykémie byla měřena u 41 můžu, které jsme rozdělili do 3 věkových skupin. Ve skupině 1. ve věku 20 – 40 let bylo 13 můžu, z toho 4 měli hladinu glykémie vyšší než 7 mmol/litr Ve skupině 2. ve věku 41 – 60 let bylo 24 mužů, z toho 8 mělo hladinu glykémie vyšší než 7 mmol/litr Ve skupině 3. ve věku 61 – 100 let byli 4 muži, z toho žádný neměl zvýšenou hladinu glykemie

21

22 Hladina glykémie byla měřena u 155 žen, které jsme rozdělili do 3 věkových skupin Ve skupině 1. ve věku 20 – 40 let bylo 42 žen, z toho 16 mělo hladinu glykémie vyšší než 7 mmol/litr Ve skupině 2. ve věku 41 – 60 let bylo 74 žen, z toho 17 mělo hladinu glykémie vyšší než 7 mmol/litr Ve skupině 3. ve věku 61 – 100 let bylo 39 žen, z toho 9 mělo hladinu glykémie vyšší než 7 mmol/litr

23 Primární prevence cukrovky 2.typu: spočívá v identifikaci a ochraně lidí se zvýšeným rizikem vzniku cukrovky spočívá v identifikaci a ochraně lidí se zvýšeným rizikem vzniku cukrovky lze zabránit nebo alespoň oddálit lze zabránit nebo alespoň oddálit kontrola tělesné hmotnosti a fyzická aktivita se podílí také na snížení rizika srdečních onemocnění, snížení krevního tlaku atd kontrola tělesné hmotnosti a fyzická aktivita se podílí také na snížení rizika srdečních onemocnění, snížení krevního tlaku atd

24 Sekundární prevence: zahrnuje včasné odhalení nemoci a prevenci komplikací zahrnuje včasné odhalení nemoci a prevenci komplikací kontrola vysokého krevního tlaku a zvýšené hladiny tuků, hladin krevního cukru kontrola vysokého krevního tlaku a zvýšené hladiny tuků, hladin krevního cukru

25 Nedoporučuje se: používat k pedikúře ostrých předmětů používat k pedikúře ostrých předmětů stříhat si sám nehty při špatném zraku stříhat si sám nehty při špatném zraku používat horkou lázeň, termofor nebo jiné elektrické spotřebiče, sedět blízko ohně používat horkou lázeň, termofor nebo jiné elektrické spotřebiče, sedět blízko ohně chodit bos, a to ani doma chodit bos, a to ani doma nosit obuv na vysokém podpatku, s úzkou špičkou nosit obuv na vysokém podpatku, s úzkou špičkou používat náplasti na kuří oka používat náplasti na kuří oka kouřit kouřit

26

27


Stáhnout ppt "Zdravý životní styl, dobrý pomocník Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/03.0028 “Inovace jsou IN“"

Podobné prezentace


Reklamy Google