Kácení deštných lesů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pralesy Michal Václavek, 2L.
Advertisements

Environmentální výchova
Tropický deštný les.
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_521_Př5 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodověda Ročník:
Deštné pralesy – pozdě na záchranu?
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY
Globální oteplovaní.
Pralesy Jiří Balun 2L.
Tropický deštný les Obr. 1 Autor: Josef Koumar.
Tropický deštný les.
Registrační číslo projektu
Tropický deštný les.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Tropický deštný les.
TROPY Život v pralese.
Lesy a pralesy.
Snižování vegetačního pokryvu
Tropické deštné lesy 6. března 2006.
Odlesňování František Funda.
Problémy tropických oblastí
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu.
AMERIKA přírodní krajiny
Odlesňování.
Přírodní krajiny světa = vegetační pásy
Cizokrajné ekosystémy
Globální oteplování Vojta Voborník 8.B.
Biomy - popis.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Péče o biodiverzitu Jan Plesník
Degradace půd vlivem zemědělství
Tropický deštný les Obr. 1 – Rio Madre de Dios (Peru)
Tropické deštné lesy Tropický deštný les, též tropický deštný prales, je zalesněný biom s trvale teplým a vlhkým podnebím. Obvykle se uvádí jako dolní.
Biosféra Tropické deštné lesy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s rozšířením, podmínkami a významem.
Bednář, Čerych, Geletičová, Vilímský !
LATINSKÁ AMERIKA 5. DÍL B R A Z Í L I E
Ekosystémy přírodní a umělé
KÁCENÍ TROPICKÉHO DEŠTNÉHO LESA
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm Ing. Jolana Juřicová Modernizace výuky odborných předmětů Reg. č. projektu: CZ.1.07/1.1.08/
JAK ČLOVĚK PŮSOBÍ NA RELIÉF
Biosféra.
Obraz působení člověka
Tropický Deštný Les ‘‘Plíce Země‘‘.
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
KÁCENÍ TROPICKÉHO DEŠTNÉHO LESA
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES. Úvod 6% zemského povrchu přibližně 1/5všech lesů největší „lékárna světa“
Projekt do biologie a zeměpisu Gymnázium Jakuba Škody, kvinta B Bartók, Gremlica, Pospíšilová, Pumprlová TROPICKÉ DEŠTNÉ LESY.
Úbytek lesů Mizení tropických deštných pralesů, domova pro více jak polovinu živočišných druhů na Zemi, je zřejmě nejvíce patrná ekologická pohroma, které.
Tropický deštný prales je zalesněný biom s trvale teplým a vlhkým podnebím. Tento biom nalezneme zejména v rovníkových oblastech Země. Nejrozsáhlejší.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_208 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Tropické lesy.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová liána místní obyvatelstvo Tropický prales Amazonie.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_11_EKOSYSTÉMY_DEŠTNÝ PRALES ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 6.ROČNÍK.
VY_32_INOVACE_18_32_DEŠTNÉ LESY
Pralesy a jejich kácení Dopady těžby NS na ŽP a klima
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES v pásu podél rovníku na pevninách i ostrovech
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES v pásu podél rovníku na pevninách i ostrovech
Vegetační pásy Jižní Ameriky
Krajina České republiky
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
HISTORICKÝ VÝVOJ VZTAHŮ ČLOVĚKA A PROSTŘEDÍ
Základní škola, Hradec Králové
PODNEBÍ.
Člověk mění a vytváří krajinu
Tropický deštný les.
Transkript prezentace:

Kácení deštných lesů

Tropický deštný les Prales Biom s trvale teplým a vlhkým podnebím Rovníkové oblasti Země Nejrozsáhlejší: Amazonský Koňžský pralesy přední a západní Indie

Zdroj: www.cs.wikipedia.org/wiki/Tropický_deštný_les

Význam Tropické deštné pralesy se nazývají „klenoty Země“, „plíce Země“ a „největší lékárna světa“. Zdroje léků Producent kyslíku Pokud dojde k rozsáhlému ničení deštných pralesů (výhradně lidskou činností) k erozi a ztrátě styku s původním typem porostu, jde o takové znehodnocení pralesa, který se velmi dlouho navrací ke své přirozené obnově. Přirozená obnova pralesa na místě, které bylo exploatováno a zničeno člověkem, je otázkou staletí až tisíciletí.

Kácení tropického deštného lesa V současné době tropické deštné lesy ubývají. Proč??? Spotřeba dřeva (mahagon, týk, palivo) Zemědělská půda (2-4roky????) Zakládání povrchových dolů Farmy pro dobytek Přehrady a elektrárny Za posledních 100 let již zmizelo z povrchu zemského více než 50 % rozlohy tropických deštných pralesů. Navzdory různým aktivitám ochránců přírody a vyhlašování nových obrovských rezervací a národních Parků se tempo příliš nezpomalilo. Odhaduje se, že pokud nedojde k radikální změně, do poloviny 21.století tropické deštné lesy zcela zmizí.

Následky: Větrná a půdní eroze Povodně Sesuvy půdy Pokles srážek Ztráta zdroje dřeva, plodin Půda se stává neúrodnou, voda odplaví živiny Snižuje se genofond Genocida původních obyvatel Negativní celosvětové klimatické podmínky Urychlování skleníkového efektu Zvyšování globálního oteplování

Možná řešení: Zavedení majetkových práv – využívat les by měli mít lidé, kteří jsou na něm existenčně závislí Cena dřeva – dřevěné výrobky jsou příliš levné. Je třeba přestat dotovat těžbu dřeva, nasadit daně na pralesní dřevo. Zamezení srůstu těžařských firem a vládních struktur Pozemková reforma– mapování, domorodého území. Bojkot výrobků z tropického dřeva na západě. Odpuštění dluhů zemím třetího světa.