Č eská republika: NUTS Hospodá ř ský zem ě pis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí
Botanika Oříšek - jednosemenný suchý nepukavý plod Potravina Termínem ořech se nazývá mnoho různých plodů a semen, které jsou zdrojem výživných látek a oleje, používají se jako potravina nebo surovina při vaření a přípravě jídel. Některé z nich jsou oříškem i z botanického hlediska, u mnoha z nich se však jedná o jiný typ plodu, např. nažka, peckovice atd.
vlašský ořech lískový ořech burský ořech kešu ořech – tržní název pro nažky rostliny Anacardium occidentale kokosový ořech kolový ořech maledivský ořech para ořech, brazilský mandle pekan kaštan jedlý čufa makadamský oříšek pinie
z francouzského - Nomenclature des Unites Territoriales Statistique z anglického - Nomenclature of Units for Territorial Statistics
Ú zemní celky vytvořené pro statistické účely Eurostatu (statistický úřad Evropské unie) pro porovnání a analýzu ekonomických ukazatelů, statistické monitorování, přípravu, realizaci a hodnocení regionální politiky členských zemí EU. Klasifikaci NUTS zavedl Eurostat v roce 1988.
Vedle soustavy NUTS od roku 1990 existuje i soustava LAU – Local Administrative Units („Místní samosprávné jednotky“) – zahrnující obce a okresy. V současnosti tato soustava nahrazuje (a plně jim odpovídá) dřívější stupně NUTS 4 a NUTS 5.
Aby bylo pro celou Evropskou unii dosaženo srovnatelnosti jednotlivých statistických celků, jsou pro jednotlivé úrovně soustavy NUTS stanoveny meze počtu obyvatel.