Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Navštivte hlavní město České republiky
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková ANOTACE Prezentace zpracovává téma Praha – hl. město. Prezentace je.
Člověk a příroda Zeměpis Česká republika Pražské památky I VY_32_INOVACE_08 Sada 6 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracoval:
Moje vlast, moje bydliště Pověst o Libuši VY_32_INOVACE_15 Sada 9
Karel IV..
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
ICT VL Evropa 5.R. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět
Prvouka – 2.ročník ZŠ „ČR a hlavní město Praha“
hlavní město České republiky
ICT VL Naše okolí 5.R. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tematický okruh: Místo, kde žijeme Anotace:
Moje vlast Mgr. Iveta Honzejková.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceSeverovýchodní Čechy Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Umisťuje regiony na mapě, ústně rekapituluje.
Pravěk.
Identifikátor materiálu: EU
ICT VL Pískovcové útvary ČR 4.R
Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec.
Slované.
DUM (digitální učební materiál)
Identifikátor materiálu: V/2-1/6 Praha – hlavní město ČR
Identifikátor materiálu: EU
PRAHA Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
VY_32_INOVACE_ 18_ Praha (1) (2) (SADA ČÍSLO 6). INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Bc. Milena Švermová Datum (období), ve kterém.
Obvod čtverce a obdélníka ICT2_1/1
PAMÁTKY PRAHA.
ČESKÁ REPUBLIKA Hlavní město Praha. ČESKÁ REPUBLIKA Hlavní město Praha.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMoravská a slezská města Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje významná.
ICT VL Naše okolí 5.R Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tematický okruh: Místo, kde žijeme Anotace:
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceKníže Břetislav a sv. Vojtěch Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci jsou schopni zrekapitulovat.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotacePamátná místa naší vlasti Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje historii,
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceJižní Čechy Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Umisťuje regiony na mapě, ústně rekapituluje.
Sloh - pohádky Hádej pohádku
Symfonická báseň od Bedřicha Smetany
Česká republika.
Anotace Žáci zvyšují slovní zásobu, učí se naslouchat krátkému textu a dále jej reprodukovat… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Naslouchat.
Rodina.
ICT VL Naše okolí 5.R.  Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět  Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět  Tematický okruh: Místo, kde žijeme  Anotace:
37.1 Kraj Praha – poznáš jeho dominanty?
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotacePraha Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje historii, zajímavosti hlavního.
Škola.
Anotace: Žák si osvojí pojmy bydliště a rodiště. Každý z žáků představí místo svého bydliště (nakreslí a zakroužkuje, jaké instituce se v místě nachází).
PRAHA – MATKA MĚST.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Jana Hyklová VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_12_Vlastivěda_29_Praha ZŠ praktická,
 Základní informace  Z historie města  Navštěvovaná místa  Zdroje.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_173 Předmět: Český jazyk - Náš svět (Člověk a jeho svět)
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_33_PRAHA TÉMA: ZEM Ě PIS 1 Č ÍSLO.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-06 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Rozloha: 496 km² Počet obyvatel: Hustota zalidnění: obyvatel/km² Městské části: 57 Hlavní město Praha je nejmenším krajem ČR. Praha patří.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
PRAHA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_06_Praha Téma: Vlastivěda.
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum.
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr. Kateřina SÁLOVÁ ZŠ a MŠ MALÝ ÚJEZD VY_32_INOVACE_17_VL_PRAHA 1. část.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Mgr. Michal Oblouk.
Člověk a jeho svět (Vlastivěda pro 4. ročník)
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_PRAHA.
Hlavní město Praha - pražské metro, letiště Václava Havla - Ruzyně,
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_03_VLASTIVĚDA
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
ZAJÍMAVOSTI OBCE ANOTACE
Kulturní památky Autor Mgr. Zdeňka Prchalová Cílová skupina
Autor: Mgr. Karolina Pátková
Anotace Materiál obsahuje prezentaci jako doplněk k učiva o Praze pro 4. i 5. ročník. Seznamuje s významnými pamětihodnostmi.
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
Předmět: Zeměpis Ročník: 9. Tématický celek: Regiony České republiky
ANOTACE NÁZEV: PRAHA AUTOR: Mgr. Marie Matoušová STRUČNÁ ANOTACE (OBSAH, DATUM PILOTÁŽE): Práce s textem VZDĚLÁVACÍ PŘEDMĚT (VE KTERÉM BYL MATERIÁL ODUČEN):
Autor: Andrea Kolářová
Transkript prezentace:

Praha

Já a můj svět ICT2_1/35 Anotace: Žák si osvojí základní informace o Praze, dopravě a památkách v hlavním městě. Na plánku metra a mapce Prahy si procvičí orientaci na mapě. Na závěr si ověří získané informace v závěrečných opakováních. Autor: Mgr. Šárka Sochorová Jazyk: čeština Očekávaný výstup: osvojí si základní informace o hlavním městě České republiky a praktickou práci s mapkou a plánkem metra Speciální vzdělávací potřeby: materiál určen pro žáky 4. a 5. ročníku základní školy praktické Klíčová slova: vlastivěda, Praha, Libuše, metro, památky, mapa Druh učebního materiálu: prezentace, pracovní list Druh interaktivity: výklad a aktivita Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – první stupeň Typická věková skupina: 9 – 11 let Celková velikost: 4375 kB

Základní informace: hlavní město České republiky Sídlí zde vláda a prezident Nachází se ve středních Čechách u řeky Vltavy Vznik předpověděla kněžna Libuše

Pověst o kněžně Libuši Libuše byla nejmladší dcerou Kroka. Její sestry se jmenovaly Kazi a Teta. Libuše byla obdařena zvláštní věšteckou mocí. Jednou se s knížetem a družinou zastavila nad strmým břehem Vltavy, pohlédla na lesy za řekou a věštila? „Město vidím veliké, jehož sláva hvězd se dotýká.“ Knížecí družina se odebrala do míst, která Libuše svou věštbou označila. V hlubokém lese našli muže, jak tesá práh domu. Na Libušino přání tam vystavěl hrad a nazvali ho Prahou.

Průmysl a doprava - v Praze je mnoho průmyslových závodů na výrobu automobilů, letadel, atd. letiště Ruzyně lodní doprava na řece Vltavě metro vlaky, autobusy, tramvaje

Plán metra

Úkoly k plánu metra: Kolik tras má metro? Jakou barvou jsou jednotlivé trasy vyznačené? Na kterých zastávkách se kříží trasy metra? Najdi a zakroužkuj zastávky: Nádraží Holešovice, Hradčanská, Pankrác, Vltavská, Letná, Palmovka, Muzeum, Luka Které zastávky jsou konečné?

Kultura Praha je významným místem, kde se nachází mnoho kulturních památek: Národní divadlo, Národní muzeum, Pražský hrad, katedrála sv. Víta, Karlův most, Staroměstské náměstí, orloj, Petřín, socha sv. Václava.

Karlův most orloj

Katedrála sv. Víta Petřín

Pražský hrad Národní divadlo Národní divadlo

Národní muzeum socha sv. Václava

Úkol: Na mapce Prahy zakroužkuj významné památky.

Opakování: Kdo předpověděl vznik Prahy? Která řeka protéká Prahou? Jakými dopravními prostředky můžeme v Praze cestovat? Jak se jmenuje naše letiště? Řešení

Pojmenuj památky na obrázku Řešení

Opakování - řešení Kdo předpověděl vznik Prahy? Libuše Která řeka protéká Prahou? Vltava Jakými dopravními prostředky můžeme v Praze cestovat? autobus, letadlo, vlak, metro, tramvaj Jak se jmenuje naše letiště? Ruzyně Zpět

Pojmenuj památky na obrázku - řešení Petřín Pražský hrad chrám sv. Víta Národní divadlo Zpět

Použité zdroje: Obrázky Kliparty Mapa metra: www.office.microsoft.com Mapa metra: http://www.kcp.cz/cz/navstevnik-dostupnost (8. 6. 2012)Mapa metra Orloj: http://www.euroagentur.com/cz/600-let-prazskeho-staromestskeho-orloje (8. 6. 2012) Katedrála sv. Víta: http://www.ahaonline.cz/clanek/musite-vedet/20933/dohoda-statu-s-cirkvi-do-sv-vita-zdarma.html (8. 6. 2012) Národní divadlo: http://www.e-apartment-prague.com/kultura.htm (8. 6. 2012) Pražský hrad: http://www.atlasceska.cz/praha/prazsky-hrad/galerie/6272/4/ (8. 6. 2012) Národní muzeum: http://www.atlasceska.cz/praha/narodni-muzeum/ (8. 6. 2012) Petřín: http://www.tbs.cz/sights-activities?lang=cz&kap=3&id=105 (8. 6. 2012) Text: vlastní