Marie Sádlová Neurovědy 2012

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

Charcot – Marie – Tooth v dětském věku
Komunikace s uživateli knihoven s mentálním postižením Eva Cerniňáková Městská knihovna v Praze.
MUDr. Martin Kučera Mgr. Kateřina Fritzlová
Speciálně pedagogické centrum při MŠ a ZŠ Kyjov, Za Humny 3304,
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
POSTIŽENÍ MEZI NÁMI Mgr. Michal Oblouk.
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
DIAGNOSTIKA PORUCH AUTISTICKÉHO SPEKTRA
Strukturované učení PROJEKT EU
DĚDIČNÉ CHOROBY.
PEDOPSYCHIATRIE - speciální část
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
Vědomí – sebeuvědomování, zrcadlové neurony, teorie mysli
Výchova mládeže s více vadami
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Autismus aneb selhání nejen teorie mysli
Žena a sport.
Genetika člověka Vypracovala: Martina Krahulíková 4.A/4
Komunikace mezi generacemi
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Diagnostická rozvaha u dítěte s časným rozvojem poruchy osobnosti Dětská psychiatrie,
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Poruchy autistického spektra (PAS) Pervazivní vývojové poruchy
EMOCIONÁLNÍ PORUCHY V DĚTSTVÍ A DOSPÍVÁNÍ ODLIŠNOSTI V MENTÁLNÍM VÝVOJI A VE VÝVOJI PSYCHICKÉM – PERVAZIVNÍ VÝVOJOVÉ PORUCHY.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Alzheimerova nemoc.
Klasifikace duševních poruch
KOMUNIKACE S KLIENTEM MENTÁLNĚ RETARDOVANÝM
Grafická příloha s výsledky
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
osob s mentálním postižením
Specifické poruchy školních dovedností
Aspergerův syndrom Michal Piskač C3B.
LMD, ADD, ADHD.
PnP u osob s poruchou autistického spektra
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Přednáška: Mgr. Alena Skotáková, Ph.D.
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Pedagogika II. Lekce 8: Poruchy učení a chování
Poruchy psychického vývoje
Autismus VY_52_INOVACE_ prosince 2013
HANDICAPOVANÍ MEZI NÁMI Mgr. Michal Oblouk. ZDRAVÍ = stav úplné fyzické, duševní a sociální pohody a) fyzické – tělesný stav zdraví b) mentální – stupeň.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY PORUCHY AUTISTICKÉHO SPEKTRA.
Pervazivní vývojové poruchy Setkali jste se již s problematikou autismu ? Shlédli jste nějaký film s danou tématikou a co Vás na něm zaujalo ? Jaké znaky.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
ANEB PORUCHY AUTISTICKÉHO SPEKTRA OČIMA LAIKŮ A ODBORNÍKŮ
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Autismus poruchy autistického spektra (PAS)
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Z DRAVOTNÍ POSTIŽENÍ ? Odchylka ve zdravotním stavu člověka, která ho omezuje. Zákon č.108/2006 Sb. O sociálních službách Zákon č. 435/2004 Sb. O zaměstnanosti.
Aspergerův syndrom Eliška Neumanová C3A. Co je Aspergerův syndrom? Druh autismu Postižení ovlivňující způsob dorozumívání Menší potíže s řečí než osoby.
MENTÁLNÍ RETARDACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluMentální.
Organické duševní poruchy Známá příčina – poškození, nemoc či úraz mozku vede k přechodnému nebo stálému narušení funkce mozku. Nejčastější, nejzávažnější.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Charakteristiky vybraných nemocí
ASPERGERŮV SYNDROM V. Vitošková, 2017.
Poruchy autistického spektra
Vyšetření sluchu u nejmenších dětí
Jan Knížek , 4.ročník- 1.skupina
Pedie Co mají společné?.
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Projekty na podporu handicapovaných uživatelů knihoven
Edukace rodičů dětí s autismem a postdiagnostická péče v ČR
F00-F09 Organické duševní poruchy
Pacienti s poruchou autistického spektra v datech NRHZS
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Marie Sádlová Neurovědy 2012 DĚTSKÝ AUTISMUS Marie Sádlová Neurovědy 2012

Definice = vývojové duševní postižení projevující se abnormální sociální interakcí, stálými opakujícími se vzorci chování a narušenými komunikačními schopnostmi objevující se před třetím rokem věku

Prevalence v roce 1966 5 případů na 10 000 dětí chlapci postiženi častěji než dívky (3:1) častější výskyt než Downův syndrom (10:10 000)

Etiologie idiopatická genetika (dohady) – porucha chromozomů 6, 7, 9, 12, 13, 15 (u jednovaječných dvojčat konkordance autistických rysů až 95%) infekční onemocnění poškození mozku během gravidity, porodu nebo v postnatálním období nejč.: zarděnky v graviditě, tuberózní skleróza, neurofibromatóza, některé metabolické poruchy (fenylketonurie) vyšší věk rodičů

Neurobiologické podklady poznatky z oblasti genetiky, neurochemie, EEG, zobrazovacích metod 1) genetika viz výše 2) neurochemie hyperserotoninémie 25-33% případů dysfunkce endogenních opioidů vyšší hladiny endorfinů → nižší práh bolesti, častý výskyt automutilací

3) EEG - abnormní EEG u 32-45% případů zaznamenány nad centro-parieto-temporálními oblastmi byl prokázán výskyt epilepsie u 4,8 až 26,4 % autistů 4) zobrazovací metody - strukturální, funkční změny mozku pozorování souvislostí mezi strukturálními abnormitami mozku a behaviorálními projevy u autismu zatím nejvýznamnější je vztah abnormita temporálního laloku a jeho hlubokých podkorových center (amygdala, hippokampus) se sociálně emočními funkcemi a schopnostmi (sociální rekognice, faciální exprese)

Klinický obraz časný nástup příznaků narušení sociálních vztahů (slabý zájem nebo nezájem o sociální interakci, nesdílení zájmů, aktivit a emocí nebo abnormální reakce na emoce druhých, chybění spontaneity v prosociálním chování ) postižení vývoje řeči intelektový deficit – mentální retardace je nejčastější komorbiditou (IQ 20-50), ale někdy i lehce nadprůměrný u Aspergerova syndromu 5-10% předškolních dětí - syndrom „autismus savant“ http://www.youtube.com/watch?v=dDdmAQpicTo stereotypní vzorce chování

Dělení autismu 1) Autismus nízkofunkční 2) Autismus středně funkční 3) Autismus vysoce funkční

V rámci autistického spektra jsou: Atypický autismus Rettův syndrom Jiná dezintegrační porucha v dětství Hyperaktivní porucha sdružená s mentální retardací a stereotypními pohyby Aspergerův syndrom

Terapie psychoterapie práce s rodinou: edukace, nácvik komunikace, metoda zpětné vazby individuální terapie: behaviorální techniky, logopedie farmakoterapie - k ovlivnění nežádoucích projevů v chování (agresivity a automutilací, hyperkinetického syndromu, stereotypních rituálů) a afektivních poruch (anxiety, emoční lability, deprese)

Zdroje http://zdravi.e15.cz/clanek/postgradualni- medicina/detsky-autismus-159241 http://wiki.rvp.cz/Knihovna/1.Pedagogicky_lexiko n/A/Autismus%3A__Poruchy_autistického_spektr a#D.c4.9btsk.c3.bd_autismus_(.c4.8dasn.c3.bd_in fantiln.c3.ad_autismus.2c_Kanner.c5.afv_syndro m) http://cs.wikipedia.org/wiki/Autismus

Děkuji za pozornost