Křemíkové detektory v částicové fyzice Jan Brandejs Pavel Jiroušek Garant: Zdeněk Doležal Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energie mechanická Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Advertisements

Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Koincidence: vstupní a výstupní signály jsou digitální signály výstupní signál má délku odpovídající překrytí vstupních signálů.
Využití radionuklidové rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek R. Bulín 1), H. Fartáková 2) 1) Gymnázium Plasy 2) Gymnázium Jiřího Gutha-Jarkovského,
Aplikace GNSS v IG Grečnár Jiří.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
– základní matematické operace se signály (odečty, podíly...) – složitější operace se sadou datových souborů – tvorba maker pro automatizaci zpracování.
Jaroslav Švec Ondra Horský a garant projektu Miroslav Krus Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
TILECAL Kalorimetr pro experiment ATLAS Určen k měření energie částic vzniklých při srážkách protonů na urychlovači LHC Budován ve velké mezinárodní spolupráci.
GPS.
Fotonásobiče Martin Pavlů Zdeněk Švancara Petr Marek
Josef Dočkal, Růžek Lukáš. Naše hlavní úkoly jsou detekce alfa záření, změření spektra radioaktivních prvků a na konec vše porovnat s jinými metodami.
Inerciální měřící systémy
Vliv teploty na ztráty PHL – způsoby vyjádření Petr Molák, Shell Czech Republic
Spektrometrie vysokoenergetického záření gama Vhodné využít anorganické scintilátory: BGO, BaF 2, PbWO 4 Elektromagnetická sprška E γ >> 1 MeV fotoefekt.
Interakce těžkých nabitých částic a jader s hmotou Elektromagnetická interakce – rozptyl (na elektronech zanedbatelný, na jádrech malá pravděpodobnost),
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Měření a analýza tepelné kapacity YPd 5 Al 2 a NdPd 5 Al 2 Martin Duřt Milan Ročeň Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Modifikace a šíření dokumentu podléhá licenci GNU ( ∞ Arnošt Bělohlávek ∞ Jan Smrčina ∞ Vít Humpál ∞ Školitel: Bc. Radek Šmakal Vypracováno.
22. JADERNÁ FYZIKA.
Pojem účinného průřezu
Charakteristiky Dolet R
Princip maximální entropie
Polovodičová spektroskopie
Radiační příprava práškových scintilátorů
Dosah alfa částic v látce
Princip maximální entropie
Určení parametrů elektrického obvodu Vypracoval: Ing.Přemysl Šolc Školitel: Doc.Ing. Jaromír Kijonka CSc.
Martin Rod, Pavel Obdržálek Cesta k vědě prezentace Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Zdeněk Švancara Martin Pavlů Petr Marek Školitel: Bc. Miroslav Krůs
Ionizující záření v medicíně
Fyzika elementárních částic
Jaroslav Švec Ondra Horský Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
KDAIZ (Rentgenová fluorescenční analýza). Čím se tato metoda zabývá a k čemu ji využíváme? -Tato metoda se nejčastěji používá ke zjišťování složení materiálů.Je.
Gama záření z přírodních zdrojů Pavel Popp, Martina Vaváčková
Detektory nabitých částic a jader
Monte Carlo simulace Experimentální fyzika I/3. Princip metody Problémy které nelze řešit analyticky je možné modelovat na základě statistického chování.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ZEEMANŮV JEV A. Dominec, H. Štulcová (Gymnázium J. Seiferta) ‏ V.Pospíšil jako vedoucí projektu.
VI. Neutronová interferometrie cvičení KOTLÁŘSKÁ 3. DUBNA 2013 F4110 Kvantová fyzika atomárních soustav letní semestr
Dejvice Matěj Volf Seminář Město v dějinách Aktivita č. 1 Praha – město našeho života Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/36097, podpořený Evropským sociálním fondem.
1 Měření zeslabení těžkých nabitých částic při průchodu materiálem pomocí detektorů stop Vypracovali: J. Pecina; M. Šimek; M. Zábranský; T. Zahradník Prezentace.
1 Spektroskopie záření  a  Autoři: Mencl Jakub Pekař Radek Przeczek Tomáš Štyndlová Kateřina Žďárská Romana Asistenti:Jakubek Jan, Ing. Kohout Zdeněk,
Termalizace pozitronu doba termalizace: rychlost ztráty energie při pronikání do materiálu (stopping power):
Křemíkovými driftovými detektory (SDD) bude osazena třetí a čtvrtá vrstva vnitřního dráhového systému (ITS). Tyto detektory mají velmi vysoké prostorové.
Jaroslav Švec Ondra Horský Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
ZF2/5 Polovodičové optické prvky
Metody zpracování fyzikálních měření - 2
Spektrometrie gama záření
Struktura měřícího řetězce
Přenos nejistoty Náhodná veličina y, která je funkcí náhodných proměnných xi: xi se řídí rozděleními pi(xi) → můžeme najít jejich střední hodnoty mi a.
Identifikace neznámého zářiče použitím gama spektroskopie
Aplikace rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek Z.Ferda, T.Kulatá, L.Bandas Rentgenfluorescenční analýza je fyzikální metoda, pomocí které snadno,
Gama spektroskopie určení rozpadových prvků pomocí tepelných a epitermálních neutronů Supervisor: Vojtěch Motyčka, CV Řež s.r.o. Tým: Ondřej Vrba, Vojtěch.
Laserová difrakce pro měření velikost částic Ing. Jana Kosíková SUPMAT – Podpora vzdělávání pracovníků center pokročilých stavebních materiálů Registrační.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Spalovací motory Ing. Jan Hromádko, Ph.D. Témata cvičení.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní proud Předmět: Teorie dopravy Ing. František Lachnit, Ph.D.
Experimentální metody oboru – SNÍMAČE S TENZOMETRY 1/31 SNÍMAČE S TENZOMETRY © Zdeněk Folta - verze
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Spalovací motory Ing. Jan Hromádko, Ph.D. Témata cvičení.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti 1. Úvod, bezpečnost a protipožární ochrana. 2. Charakteristiky motorových paliv. 3.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY DIFERENCIÁLNÍ POČET VE FYZICE.
1 Cíl měření - obecné metody měření fázového posunu - měření fázového posunu osciloskopem - měření osciloskopem v režimu X-Y - nastavení požadovaného.
Projekt Solární náramek
Tato prezentace byla vytvořena
Časový průběh radioaktivní přeměny
Chaos (nejen) v jádrech
Křemíkové Detektory Částic Ivo Zábojník
Rychlost a dráha rovnoměrného pohybu. Vypracoval: Lukáš Karlík
Gama záření z přírodních zdrojů
Měrný náboj elektronu Borovec O. Jarosil L. Stejskal J.
Transkript prezentace:

Křemíkové detektory v částicové fyzice Jan Brandejs Pavel Jiroušek Garant: Zdeněk Doležal Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Rekapitulace Zkoumání a měření křemíkových detektoru a ABCn čipů, kalibrace Efekty šumu na charkteristiky systému Výpočet chyby měření v závislosti na základních parametrech aparatury Vzdálenost stripů Vzdálenost detektorů Šum systému Hybnost částic

Efekty šumu Prahovým měřením dostáváme s-křivku namísto skokové funkce očekávané v ideálním případě Falešný signál kvůli binárnímu vyčítání Chyba polohy Chyba hybnosti

Binární vyčítání Jak bylo již řečeno na ABCn čipech se signál vyčítá binárně Chyba polohy při binárním vyčítání je úměrná vzdálenosti stripů p a její effektivita je závislá na nastavení prahu (konvenčně trojnásobek chyby)

Měření detektorů Pro měření jsme používali radioaktivní zdroje Stroncium kB kB kB Bismut 6.22 kB kB Oba isotopy se rozpadají β- rozpadem

Aktivita a spektrum emitovaných částic U nejsilnějších vzorků obou prvků jsme proměřili aktivitu a spektrum energií emitovaných částic Měření bylo provedeno s pomocí plastikového scintilátoru, fotonásobiče a diskriminátoru Scintilátor je pasivní složka a je použita namísto detektoru kvůli rychlosti vyčítání Fotonásobič musí být pod napětím Diskriminátor převádí signál analogový na binární a sčítá signály

Aktivita a spektrum emitovaných částic Podobně jako u ABCn čipů i diskriminátor má svůj vlastní práh (treshold) a tím můžeme zamezit vstupu šumu do našich dat ovšem za cenu ztráty některých signálů Emitováné částice mají různé energie a jejich spektrum není homogení Síla signálu je uměrná energii, kterou částice zanechá ve scintilátoru Tato energie klesá s rostoucí energií částic

Stroncium kB

Bismut kB

Aktivita a spektrum emitovaných částic Spektrum získáme diferencováním dat naměřených pro různé prahy diskriminátoru Bismut kB

Měření chyby detektorů Proměřuje se vždy několik detektorů zároveň Dektektory jsou umístěnými mezi již proměřenými pixelovými detektory Z detekcí na těchto referenčních detektorech známe (v rámci jejich chyby) trajektorii částice Z této trajektorie a naměřených hodnotách na testovaných detektorech snadno spočítáme chybu

Měření chyby detektorů Naměřená chyba má však svoji vlastní chybu Do měření vstupují různé faktory se kterými se musí počítat Ty většinou souvisí s omezenou přesností s jakou můžeme umístit testované detektory Tyto chyby se pak odstraňují ne zdokonalením polohy ale kompenzací závislosti na daném parametru nafitovaných dat

Děkujeme za pozornost