Vitamíny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Biologicky významné heterocykly
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
Digitální učební materiál
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Vitaminy.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
VITAMÍNY Title & author
VY_32_INOVACE_05_PVP_256_Hol
Vitamíny rozpustné ve vodě
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Přehled enzymů GIT. Trávení, vstřebávání
Složení potravin Potraviny jsou tvořeny souborem látek - živin, které uspokojují potřeby lidského organizmu. Z tohoto hlediska rozdělujeme živiny na základní.
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Automatické předvádění Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Heterocykly.
Vitamíny rozpustné ve vodě
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Vitamíny rozpustné v tucích
Vitaminy © Jan Novák 2007.
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Vitaminy rozpustné v tucích
Biokalyzátory chemických reakcí
Vitaminy.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Vitaminy,hormony, enzymy
Cyklus kyseliny citrónové, citrátový cyklus.
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Vitamíny Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Biochemický ústav LF MU E.T. 2013
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Biochemický ústav LF MU E.T. 2016
Vitamíny.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
Biochemický ústav LF MU E.T. 2013
VITAMÍNY DEFINICE SLOŽENÍ OBSAH V ORGANISMU ROZDĚLENÍ VLASTNOSTI
= přeměna látek a energií
Vitaminy.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Vitamíny

Charakteristika vitamínů Přírodní látky (v rostlinách i živočiších) Esenciální látky (nutný příjem v potravě, vyšší organismy je nedovedou syntetizovat, rostliny a mikroorganismy ano) V malé dávce nezbytná pro činnost organizmu, nebo jeho části Nejsou živinou (nepřináší energii), často příjem jako provitamín Nízkomolekulární organické sloučeniny, různorodé Mění aktivitu enzymů, působení různé, často součástí koenzymů, různé speciální funkce (srážení krve, vidění, …)

Nestandardní příjem vitamínů Hypovitaminóza Avitaminóza Hypervitaminóza

Historie Objev – 1880 – ruský lékař Lunin – předpoklad látek nutných v potravě Označení písmeny – 1906 – Hopkins – výživa potkanů škrob, cukry, tuky, bílkoviny – máslo a mléčný cukr byl faktor A, další nutné látky faktor B Název – 1912 – Funk – vit + amin = amin důležitý pro život pro vitamín B1 – izoloval ze slupek látku proti beri-beri (platí i dnes?)

Thiamin B1 – thiamin pyrimidinové a thiazolové jádro Koenzym dekarboxylas (dekarboxylace 2-oxokyselin), přenos R-CHO Beri – beri, křeče, obrna, nervové poruchy

Riboflavin – B2 flaviny Koenzymy přenášející vodík FAD, FMN Poškození sliznic, rtů, zánět jazyka

Kyselina pantothenová B5 derivát beta alaninu základ koenzymu A (cysteamin - kys. Pantothenová- difosfát – ribosa –adenin), přenos acylů dostatek, poruchy metabolismu, apatie

Pyridoxin B6 základem pyridin koenzym transaminas nervové poruchy, epileptické křeče

Kobalamin B12 porfyrin s Co Nevytvářen rostlinami kofaktor různých enzymů chudokrevnost

Kyselina nikotinová – PP - niacin - B3 její amid je nikotinamid koenzym dehydrogenas NAD+, NADP+ pellagra – poruchy kůže

Biotin – H od thiofanu, podobný thiofenu koenzymy karboxylas avitaminóza vzácná (mikroorganismy ve střevech)

Kyselina listová – folová kyselina glutamová + p- aminobenzoová + pteridin kofaktor transferas krvetvorba

Kyselina L – askorbová – C derivát sacharidů (glukosy) redoxní děje kurděje, porucha tvorby kolagenu, náchylnost k infekcím příprava z glukózy Ničí se oxidací, ne varem Ledvinový práh 1,5 mg/100ml, vyloučení bez zásob 1794 První anglické námořnictvo požívání pomerančů a citrónů Význam zavedení brambor do Evropy

Vitamíny rozpustné v lipidech ADEK

Retinol – A diterpen, derivát izoprenu, dvě podobné formy Vzniká štěpením beta karotenu Nedostatkem poruchy vidění, vysychání a rohovatění sliznic

D2 - ergokalciferol Kalciferoly (kalcioly)– vitamíny D1 až D7 Odvozeny ze steroidů Provitamín nenasycené steroly Nejznámější D2 až D3, podobné Metabolismus Ca, P, křivice

Fylochinony – vitamín K deriváty naftochinonu produkují mikroorganismy, střevní bakterie, antibiotika? srážlivost krve Fylochinon K1

Tokoferoly – vitamíny E derivát izoprenu antioxidanty, ničí radikály, svalová ochablost