4IZ 229 – Cvičení 4 Složitější vlastnosti systému NEST Vladimír Laš.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 6.3 (Data vložená z MS Excel)
Advertisements

Deduktivní soustava výrokové logiky
MS ACCESS - DOTAZY DATABÁZOVÉ SYSTÉMY.
Databáze Dotazy.
ŘÍDÍCÍ STRUKTURY - PODMÍNKY
Dualita úloh lineárního programování a analýza citlivosti
IKT PHP PHP Tvorba formuláře - 10 Mgr. Josef Nožička
Tvorba WWW stránek ÚVOD
Testování neparametrických hypotéz
Jak na web První krůčky Lukáš Reindl. Co je potřeba Budeme potřebovat počítač, na kterém běží alespoň nějaký jednoduchý textový editor (ve Windows Notepad.
Zjištění průběhu funkce
Testování statistických hypotéz
Vytváření, použití dávkových souborů
ALGO – Algoritmizace 1. cvičení
základní pojmy posloupností
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Návrh a tvorba WWW Cvičení 2 CSS 3. Cascading Style Sheet Cascading Style Sheet (kaskádové styly) je stylový jazyk, který se používá pro popis vzhledu.
4IZ 229 – Cvičení 3 Práce s neurčitostí Vladimír Laš.
Programování v C++ Cvičení.
Algoritmy I Cvičení č. 4.
4IZ 229 – Cvičení 1 Vladimír Laš. 24IZ Cvičení 1 Vladimír Laš mail: konzultační hodiny: dle domluvy Informace o kurzu:
4IZ 229 GEBZ (grafický editor báze znalostí) Vladimír Laš.
Název projektuInovace ŠVP na OA a JŠ Třebíč Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Náhoda, generátory náhodných čísel
Výběr projektů Leader ČR 2006 (Ing. Olga Ondráčková, manažerka MAS) Logo- návrh 13ti leté studentky Konečná podoba loga MAS Konečná podoba loga MAS.
PHP – zasílání dat z formuláře
Podmíněné příkazy. Podmíněné funkce zastupuje: Podmíněné funkce zastupuje: funkce „když“ funkce „když“
Případové usuzování v expertním systému NEST Vladimír Laš, Petr Berka Vysoká škola ekonomická, Praha.
Databázové systémy I Cvičení č. 9 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice 2013.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.12/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Databázové systémy 2 Cvičení č. 4 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
Databázové systémy 2 Cvičení č. 6 Ing. Tomáš Váňa Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
Fakulta elektrotechniky a informatiky
PictureBox u vkládání obrázků u vlastnost Picture pomocí příkazu LoadPicture u přiřazení obrázku mezi dvěma prvky PictureBox Auto.Picture = AutoCerv.Picture.
KIV/PPA1 cvičení 8 Cvičící: Pavel Bžoch. Osnova cvičení Objekty v Javě Třída Konstruktor Metody Metody a proměnné třídy x instance Program sestávající.
KIV/PRO Cvičení Částečný součet v posloupnosti Najděte maximální částečný součet v posloupnosti Vstup: – Reálná čísla Výstup: – Maximální.
Nové funkce v novém Skliku
Lineární regresní model Statistická inference Tomáš Cahlík 4. týden.
Tlačítka akcí. Do prezentací můžeme vkládat tzv. tlačítka akcí.
Ukládání heterogenních dat pomocí rozvolněných objektů Michal Žemlička.
PROGRAMOVÁNÍ V PHP PERSONAL HOME PAGES FORMULÁŘE.
Základy syntaxe jazyka PHP PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. Typický PHP skript obsahuje: Typický PHP skript.
9.1 Konstrukce trojúhelníku typu SuS Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika
4IZ 229 – Cvičení 2 Tvorba báze znalostí Vladimír Laš.
Databáze velké množství dat pevně dané struktury
MS Excel 2 Martin Kotlík Brno, 20. ledna 2015 Obsah předchozího semináře 1 1.Popis programu Excel 2.Základní dovednosti 3.Typy vkládaných dat 4.Formát.
Automatizovaná podpora výběru nástroje pro dobývání znalostí Jakub Štochl.
KIV/ZIS cvičení 4 Tomáš Potužák. Dotazy - úvod Umožňují pracovat s databází –Získávat specifické informace z tabulky, případně z více tabulek najednou.
MATEMATICKÁ STATISTIKA
Databázové systémy 2 Cvičení č. 4 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
Geometrická posloupnost (1.část)
Pascal – strukturované příkazy
Databázové systémy I Cvičení č. 8 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice 2015.
1. cvičení
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
Filtrování záznamů Filtr podle výběru Filtr podle formuláře Rozšířený filtr Symboly, výrazy Dotazy.
1.5 Systém aktualit Událost Událost = informace o tom, že se v určitý den něco chystá (shromáždění, přednáška, výstava aj.). Časově vymezena od-do. Aktualita.
Informatika – Podmíněné formátování. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Úvod do databázových systémů
Intents – Interní Intent demo
Definiční obor a obor hodnot
KIV/ZD cvičení 1 Tomáš Potužák.
Název projektu: Moderní výuka s využitím ICT
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Mimosemestrální kurzy
VY_32_INOVACE_VJ37.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o., Orlová-Lutyně
Praktický modul - zadání
Transkript prezentace:

4IZ 229 – Cvičení 4 Složitější vlastnosti systému NEST Vladimír Laš

24IZ Cvičení 5 Logická pravidla Závěr logického pravidla nabývá váhy 1 nebo -1 (neuvádí se u něj váha) Kompozicionální pravidlo nikdy nenabývá váhy 1 (max. 0,999) => platné logické pravidlo vždy převáží Logické pravidlo má práh platnosti – pravidlo je splněno, překročí-li váha předpokladu tento práh (standardně je nastaven na 0,9)

34IZ Cvičení 5 Logická pravidla Mají-li 2 logická pravidla stejný závěr, převáží kladný závěr! Použití – v případě, že z určitého předpokladu plyne jasný závěr, který jiný výrok už nemůže změnit Příklad: BZ princ

44IZ Cvičení 5 Kontexty Určují, že je aplikovatelné nějaké pravidlo či integritní omezení Mají stejnou podobu jako předpoklady pravidel Používají se pro členění báze znalostí (pravidel, integritních omezení) do relativně samostatných částí Má-li pravidlo kontext, skládá se výsledná váha pravidla s váhou kontextu

54IZ Cvičení 5 Kontexty Příklad: Kontext: NOT(pacient_je_muž) IF pacient_je_gravidní THEN … Výsledek testu Princ

64IZ Cvičení 5

7 Příklad - log. pravidla, kontexty V BZ jsou tři binární atributy: A, B, Cíl a pravidla: IF A THEN cil [-1] IF B THEN cil [1] 1. Doplňte BZ o 1 pravidlo tak, aby při nesplnění výroku A byl cíl roven 1 (použijte logické pravidlo) 2. Doplňte BZ tak, aby při nesplnění výroku A byla váha cíle kladná a nebyl kladen dotaz na výrok B (nepoužívejte logické pravidlo)

84IZ Cvičení 5 Integritní omezení Mají stejnou podobu jako kompozicionální pravidla Nepodílejí na odvozování závěrů, ale jsou vyhodnocovány samostatně po skončení odvozování Slouží pro formulování dodatečných podmínek, které by měly platit po skončení konzultace

94IZ Cvičení 5 Integritní omezení Příklad: IF pacient_je_muž THEN NOT(pacient_je_gravidní)

104IZ Cvičení 5 Zdroje Odvozování Uživatel Implicitní váha Soubor Funkce Výpočet

114IZ Cvičení 5 Akce externí program, který je spuštěn, pokud výrok nabude alespoň takové váhy, která je u akce zadána (u atributů se akce chová stejně, jako by byla zadána všem výrokům tohoto atributu) U pravidel je akce spuštěna, je-li pravidlo zadáno

124IZ Cvičení 5 Příklad - zdroje a akce BMI = váha (kg) / výška 2 (m) Vytvořte BZ, kde uživatel zadá váhu (kg) a výšku (cm), jako závěry mějte, výroky „spusť normální“ a „spusť nadváhu“ (binární atributy), přičemž nadváha je BMI > 25. U každého cíle mějte akci, která zobrazí příslušnou HTML stránku –exe soubor: cmd –parametry /k F:\ukazkaakciazdroju\normalni.htm

134IZ Cvičení 5 Příklad - kontexty a int. omezení Do předchozí BZ dodělejte: –je-li osoba gravidní a má nadváhu, pak zobrazte integritní omezení „při graviditě nelze počítat BMI“ –snažte se omezit na minimum počet pokládaných otázek v libovolném průběhu konzultací