POVRCHOVÁ a PODPOVRCHOVÁ VODA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Advertisements

Hydrosféra.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Hydrosféra = vodní obal Země
Hydrosféra = vodní obal Země
Hydrosféra – vodstvo na pevnině
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Obecná Limnologie 02: Hydrosféra
Rozdělení zásob vody na Zemi
HYDROSFÉRA.
Česká republika-1 poloha, rozloha…
PŘÍRODNÍ SLOŽKY A OBLASTI ZEMĚ II.
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
Hydrosféra = vodní obal Země
VODSTVO AFRIKY.
Registrační číslo projektu
Pohyb vody na Zemi.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
HYDROSFÉRA.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – vodstvo na pevninách autor VM:Ondřej.
Hydrosféra – vody pevnin
Hydrosféra 23. ledna Co budu umět ? orientovat se v objektech, jevech a procesech a rozložení prvků v hydrosféře, pracovat s porozuměním s pojmy:
HYDROSFÉRA Hydrosféra = vodní obal Země
POHYB VODY NA ZEMI.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
POVRCHOVÁ VODA Řeky, ledovce, jezera.
Vodní toky Jan Dušek.
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
Řeky Mgr. Petr Králík.
VODSTVO ASIE charakter vodstva je dán rozlehlostí Asie, tvarem reliéfu, a podnebím Asie leží v úmoří všech čtyř oceánů přibližně 40 % jejího povrchu představují.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typy vodních nádrží, ať už přirozených,
ASIE PŘÍRODNÍ PODMÍNKY.
NázevHydrosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast Fyzicko-geografická sféra AnotacePovrchová voda – nádrže, podzemní voda Klíčová slovaJezera,
Kde všude najdeme na pevnině vodu?
Jezera Mgr. Petr Králík.
VODSTVO NA PEVNINĚ Vítek Urban prima.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
HYDROSFÉRA - Vodní obal Země - Nezbytná podmínka života.
HYDROSFÉRA VODNÍ OBAL ZEMĚ OCEÁNY A MOŘE LEDOVCE PODPOVRCHOVÁ VODA
Srážky • Creek, vádí Odtok či vsakování Pramen Potok říčka řeka
Jezera Přirozená vodní nádrž Zásobárna sladké vody
POVRCHOVÁ VODA Řeky, ledovce, jezera.
Mgr. Alena Hrušková. 1. Uveď procentové zastoupení souše a oceánů na Zemi. 2. Co je to světový oceán a co ho tvoří? 3. Který oceán je největší? 4. Který.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření14.11.
VY_32_ INOVACE_ 11_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou VODSTVO ČR Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
Vodstvo na pevnině. obsah úvod A.voda povrchová 1.vodní tok 2.jezera 3.bažiny 4.umělé vodní nádrže 5.ledovce B.voda podpovrchová kontrolní otázky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Sladká voda přehradní nádrž jezero řeka.
Vodstvo na pevninách A) povrchová voda 1. tekoucí povrchová voda 2. voda se zpomaleným oběhem B) podpovrchová voda 1. půdní voda 2. podzemní voda.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země2 Ověření ve výuce:
ZEMĚPIS VY_32_INOVACE_14_05_vodní plochy. Víš, jak se jmenuje nejstarší a nejhlubší jezero na světě? Jezero Bajkal je nejhlubším jezerem na světě – hloubka.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření13.11.
{ Hydrosféra pevnin B. Hofmanová. veškeré vodstvo na Zemi97 % oceán + 3 % pevnina hydrologický cyklus ( malý a velký koloběh) obr. č. 1.
HYDROSFÉRA -Vodní obal země -Oceány a Moře -Ledovce -Podpovrchová voda -Voda v Atmosféře.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Vodstvo Asie NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
VY_32_INOVACE_278_Jezera, bažiny, umělé nádrže
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vzdělávací materiál: Povrchová voda Operační systém:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Jezera, bažiny a vodní nádrže
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Hydrosféra – vody pevnin
Hydrosféra – vodní obal země.
Voda na pevnině 2. února 2005.
Transkript prezentace:

POVRCHOVÁ a PODPOVRCHOVÁ VODA Řeky, ledovce, jezera, bažiny, vodní nádrže

AMAZONKA – 7 025 km BAJKAL – 1 637 m

Řeky Schéma říční sítě povodí Řeky – vodní spojnice mezi pevninou a oceánem Porovnávání řek: délka toku (v km) průtok - mění se podle klimatických podmínek a tvaru reliéfu množství vody, které proteče korytem za sekundu (m3/s – za 1 s proteče 1000 l) Schéma říční sítě Úmoří, bezodtoká oblast jezero, nádrž pramen povodí levý přítok směr toku rozvodí pravý přítok vodní tok meandr říční delta mokřady ústí moře, jezero

ŘÍČNÍ SÍŤ Hranice povodí Hranice povodí povodí

ŘÍČNÍ SÍŤ - POJMY říční síť – tvořena přítoky jedné řeky – různé tvary po pravé straně směrem po proudu = pravé přítoky po levé straně směrem po proud = pravé přítoky ? Jakým přítokem je Chrudimka? povodí – území, ze kterého teče voda do jedné řeky rozvodí – hranice mezi dvěma povodími – rozvodnice probíhá po nejvyšších místech terénu úmoří – území, ze kterého všechny řeky odvádějí vodu do jediného moře bezodtoké oblasti – místa odkud voda nikam neodtéká vádí (Afrika), creeky (Austrálie) – občasné toky (v období sucha vyschlé)

ŘÍČNÍ SÍŤ - TVARY

Ledovce Největší zásobárna sladké vody: pevninské (Antarktida, Grónsko, Island) horské (sněžná čára)

PODPOVRCHOVÁ VODA část vody, která se vsákne do země dostane se až na nepropustnou horninu a tam se hromadí = zásobárna podzemní vody pokud se nahromadí mezi dvěma nepropustnými vrstvami a navrtáme ji, uvolněná voda pod tlakem vytryskne = artéský pramen

VODA SE ZPOMALENÝM OBĚHEM Voda se na pevnině zadržuje: Přírodní nádrže (jezera – hloubka x rozloha, složení vody) Vznik jezer TEKTONICKÁ – příkopové propadliny (nejhlubší jez.) – (Bajkal, východoafrická jez.) RELIKTNÍ - zbytky moře (Kaspické, Aralské) SOPEČNÁ – zatopením kráteru sopky vodou LEDOVCOVÁ – většina jezer, - (Finsko, Polsko) přehrazením údolí morénou karová jezera b) Umělé nádrže (přehrady – různé funkce a rybníky) BEZODTOKÉ

Crater lake Mrtvé moře Titicaca

UMĚLÉ VODNÍ NÁDRŽE Itaipu – J Amerika - Paraná Zásobárna pitné vody Hydroelektrárny Obrana proti povodním Asuan – Afrika - Nil Tři soutěsky – Asie (Čína) – Jiang ce Tiang tři soutěsky

BAŽINY vodní toky přinášejí do jezer velké množství psíku, prachu, bahna jezero zanášejí plocha jezera se zmenšuje uchytí se zde rostliny jezero zarůstá = vzniká bažina

Problémy s povrchovou vodou Znečištění Nedostatek vody Vysychání toků Záplavy (povodně)

Vysychání Aralského jezera