Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/01.0057.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozmnožování rostlin.
Advertisements

Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Použitý zdroj: Biologie rostlin, pro gymnázia, Lubomír Kincl
Dýchání rostlin Dýchání = respirace = soubor katabolických reakcí, které slouží k uvolnění energie potřebné např. pro syntetické pochody, příjem živin,
Růst a vývoj rostlin Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Růst a vývoj rostlin.
Jak se rostliny přizpůsobily
Anotace: Soubor se skládá z prezentace, která je námětem
Rostliny na jaře.
AUTOR: Ing. Helena Zapletalová
Regulátory rostlinného růstu
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Rostlinné hormony 2007.
1 VY_32_INOVACE_3.1.Bi1.10/Li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Adam Lisztwan CZ.1.07/1.5.00/
Cytokininy Cytokininy odvozeny od cytokinesis
Zpracovali: Eva Machynková, Standa Dryják
NázevRůst rostlin Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika AnotaceVýklad s testem, lze použít i jako materiál k samostudiu Klíčová.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Rostlinná produkce a prostředí
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Rostlinné orgány - list
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Pohyby rostlin Autor: Mgr. Jarmila Kučerová Projekt „EUROgymnázia“
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Možnosti regenerace in vitro – zdroje explantátů
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Jiří Kec,Pavel Matoušek
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Pohlavní Nepohlavní Vegetativní
Růst a vývin rostlin.
Uspořádání rostlinného těla
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
RŮST A VÝVOJ ROSTLIN.
ČÁSTI TĚLA KVETOUCÍCH ROSTLIN
Stavba rostlinného těla Stonek
Přírodní látky Hormony –různé chem. látky, ovlivňují živé buňky a procesy v nich – řídí a ovlivňují činnost buněk –rostlinné hormony = fytohormony – řídí.
Růst těla – Růst kostí ( do délky, do šířky) ontogenetický, prenatální vývoj (stádia morula, blastuly, gastruly, neuryly) zvětšování embrya a plodu Zábranská.
Růst a vývin rostlin - rozmnožování pomocí semen
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VYUŽITÍ EXPLANTÁTOVÝCH KULTUR
Otázky k přednášce 1. 1.Jaké jsou charakteristické vlastnosti rostlin na rozdíl od živočišných organismů na úrovni buňky, pletiva a celého organismu? Jaký.
Dormance.
Kořen Biologie 1. ročník.
P OHYBY ROSTLIN, JEJICH VÝVOJ A RŮST Karolína Kleinová Oktáva 2015/16 Cvičení z biologie.
MAKROELEMENTY (2. část) Předmět Pěstování rostlin Obor Agropodnikání.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.
KOŘEN Biologie, 2. ročník, Botanika. Obecná charakteristika kořen patří mezi tzv. vegetativní orgány společně se stonkem a listem pravý kořen se poprvé.
Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorHana Krejčová Datum NázevVY_52_INOVACE_32_rostliny Ročník3. Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
BOTANIKA Procvičování pojmů
Vegetativní orgány Stonek
Název prezentace (DUMu): Růst rostlin
Vegetativní množení hrnkovek
BUŇKA – základ všech živých organismů
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Pohlavní orgány Plody - rozmnožování
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Rozmnožování, růst a vývin rostlin
Anotace Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Název projektu: Moderní škola
Vegetativní rostlinné orgány
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: ORGÁNY TĚL SEMENNÝCH ROSTLIN
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
BOTANIKA.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Abiotický faktor světlo
Růst a vývin rostlin.
Botanika.
Transkript prezentace:

Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/01.0057

Růst rostlin Růst spočívá v zvětšování objemu a hmotnosti rostlin spojeného se změnou tvaru. Spočívá jak v dělení buněk, tak i v jejich samostatném zvětšování a diferenciací.

3 fáze růstu buňky Zárodečná (embryonální) – dochází k intenzivnímu dělení buněk a k nárůstu cytoplazmy Prodlužovací (elongační) – Buňky nabývají na objemu, buněčná stěna se zvětšuje a prodlužuje a vznikají velké centrální vakuoly. Klesá rychlost dělení buněk. Rozlišovací (diferenciační) – Buňky se přeměňují na různé typy a začínají zastávat různé funkce, tvoří se pletiva a rostlinné orgány. Buňky dospívají, nabývají svého konečného tvaru a velikosti.

Regulace růstu a dějů v rostlinách - růst ovlivňují různé faktory uvnitř i vně rostlin a) vnitřní faktory růstové regulátory (fytohormony) stimulátory: auxiny, gibereliny, cytokininy inhibitory: kys. abscisová, auxiny ve vyšších dávkách Hormony – Regulují růst i v malém množství.

Auxiny: tvoří se hl. ve vzrostlém vrcholu - stimulují prodlužovací růst, dělení kambia, tvorbu - adventivních kořenů - brzdí rozvoj postraních pupenů (a tedy větvení rostlin) - brzdí růst úžlabních pupenů pokud neodpadne list - zabraňují odpadu listu př.: kys. indolyloctová, kys. nikotinová Gibereliny: tvoří se v listech, kořenech, semenech, plodech stimulují prodlužovací růst a tvorbu kořenů Cytokininy: tvoří se hlavně v mladých kořenech stimulují dělení a prodlužování buněk podporují vznik pupenů, růst postraních pupenů inhibují rozklad chlorofylu

Co růst zpomaluje? Kyselina abscisová – Zpomaluje růstové procesy a tím navozuje u rostlin odpočinek a zároveň urychluje odpad listů a plodů. Eten – Zpomaluje růst vegetativních rostlinných orgánů (stonků a listů), reguluje odpad listů, plodů a jejich dozrávání. Kys.abscisová

  Využití regulátorů růstu: podpora klíčivosti (gibereliny, cytokininy) zabránění klíčení brambor (propham) podpora zakořeňování řízků (auxiny – v prodeji různé směsi) podpora nasázení květů (karbatox) zkrácení a zpevnění stébel – proti polehání (retacel) urychlení dozrávání plodů ( eten) zkrácení přírůstku stromů (Cultar) regulace činnosti průduchů, omezení transpirace při přesazování (alginát sodný) stimulace výnosů plodů (Atonik, kys.jantarová) herbicidy: brání růstu, ničí určité skupiny rostlin (totální a selektivní)

b/ Vnější faktory - jde o ekologické podmínky ovlivňující zejména fotosyntézu a dýchání Teplota: - různé požadavky podle adaptace rostlin (r. chladnobytné a teplobytné) -na zvláště vysoké teploty adaptovány např. řasy z horkých pramenů, rostl. pouští a polopouští -na velmi nízké teploty adaptovány horské rostliny ovlivňuje i jednotlivé vývojové fáze (vliv období nízkých teplot) -jarovizace: vliv období nízkých teplot na přechod rostlin do fáze kvetení.

Světlo: - důležitý je poměr jednotl Světlo: - důležitý je poměr jednotl. složek (spektrální složení), intenzita a doba osvitu - rostliny světlobytné a stínobytné (souvisí i s hospodařením s vodou) - při nedostatku světla se rostliny vytahují, jsou slabé, mají málo chlorofylu Fotoperiodismus: je u krytosemenných rostlin načasování tvorby květů. Podle nároků na délku osvětlení se rostliny rozdělují do tří hlavních skupin. r. dlouhodenní:- světlo déle než 12 hodin př.: brambory, cibule, ředkvička, salát r. krátkodenní: -světlo méně než 12 hodin př.: chryzantéma, sója, rýže, tabák r. neutrální: - př.: pelargonie, smetanka

c/ korelace: d/ polarita: - vzájemné působení orgánů na sebe (zprostředkují ji fytohormony) př.: vrcholová (apikální) dominace hlavního vrcholu nad postranními pupeny (platí i u kořene) - korelace mezi kořeny a nadzemními částmi rostliny (zmlazovací řez stromů – podnícení činnosti spících pupenů) d/ polarita: Každá část těla rostliny si zachová orientaci - při odnětí části rostliny bude horní (apikální) pól této části tvořit z pupenů listy dolní (bazální) pól bude tvořit kořeny

e/ regenerace: - obnovení (příp. nové založení) poškozených orgánů - využívá se při prořezávání rostlin (k rozvětvení apod.) a množení rostlin řízkováním a explantátovými kulturami f/ periodicita: - denní (otevírání a zavírání květů, změny metabolizmu….) - roční (fáze růstu a vývoje rostlin…) - dormance semen (některá semena ani nejsou schopna vyklíčit hned, ale až po určité době klidu)

Vývin rostlin Zahrnuje období od vzniku zygoty až do smrti rostlinného jedince. - embryonální období zahrnuje vývoj embrya od vzniku zygoty až po dozrání semene. - vegetativní období začíná klíčením semene a vyznačuje se tvorbou vegetativních orgánů. - schopnost tvorby buněk, či výtrusů získává rostlina teprve v období dospělosti. Během ontogenetického vývoje procházejí rostliny jedním nebo několika obdobími vegetačního klidu.

Životní cyklus rostliny Rostliny lze rozdělit na: Efeméry – celý vývoj, od vyklíčení do vytvoření plodů (osívka jarní) Jednoleté – v jednom roce vytvářejí plody a odumírají (netýkavka) Ozimy – na podzim vyklíčí, přezimují, na jaře pokračují v růstu, vytvářejí plody a odumírají (ozimý ječmen) Dvouleté – prvým rokem vytvářejí listy, teprve druhým rokem kvetou (cukrovka) Vytrvalé – žijí více vegetačních období a opakovaně přenášejí plody, zimu přečkají v podobě oddenků, hlíz, cibulí či kořenů.

Osívka jarní Netýkavka Ječmen

otázky faktory ovlivňující růst? Vnější, vnitřní Jak poznáš dvouleté rostliny? Prvým rokem vytvářejí růžici přízemních listů, pravidla teprve druhým rokem kvetou.

Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/01.0057