OBSAH VITAMINŮ A MINERÁLNÍCH LÁTEK V PIVU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

B.Procházka Poděbrady 16. –
Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
„EU peníze středním školám“
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: IV/2 Inovace a zkvalitnění.
Látkové složení lidského těla- prvky
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Násobení a dělení čísel (10,100, 1000)
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
„EU peníze středním školám“
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
„EU peníze středním školám“
Výroba piva – varný proces
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Ovoce – Význam ve výživě
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Stravitelnost luštěnin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana.
CHAMPENOIS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
„EU peníze středním školám“
Automatické předvádění Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Červen 2013VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
MAGICKÝ ČTYŘÚHELNÍK květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060210
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
výroba piva – kvašení a dokvašování
„EU peníze středním školám“
Sacharidy ve výživě ryb
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
DRUHY PIV – OBECNÉ DĚLENÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
OXID UHLIČITÝ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
10 DŮVODŮ PROČ PÍT ALOE VERA GEL
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Zelenina, … Dodatky, ….
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_JABLKO Výchova.
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Transkript prezentace:

OBSAH VITAMINŮ A MINERÁLNÍCH LÁTEK V PIVU říjen 2013 VY_32_INOVACE_TOS_080214 OBSAH VITAMINŮ A MINERÁLNÍCH LÁTEK V PIVU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879. obr. 1

Voda Jeden litr piva obsahuje průměrně 920 g vody, která je relativně rychle absorbována zažívacím traktem, což přispívá k pocitu žízně.

Minerály Pivo obsahuje přibližně 1200 mg/l minerálií Draslík (300-600 mg/l) odpovídá přibližně 20 % doporučené denní dávky. Hořčík (90-120 mg/l) odpovídá přibližně 45 % doporučené denní dávky. Nedostatek hořčíku může způsobit zvýšení výskytu stresových situací, neurologické potíže, alergie.

Fosfor (300-700 mg/l) odpovídá přibližně 40 % doporučené denní dávky. Sodík (20-110 mg/l). Měď (0,07 mg/l) nedostatek mědi může způsobit ischemickou chorobu srdeční.

Vitaminy Svým příznivým a vyváženým obsahem vitaminů pivo může pokrýt značnou část doporučené denní dávky. Vitamin B1 – Thiamin (0,04 mg/l) odpovídá přibližně 5 % doporučené denní dávky. Vitamin B2 – Riboflavin (0,2 mg/l) odpovídá přibližně 20 % doporučené denní dávky.

Vitamin B3 – Kyselina nikotinová (6 mg/l) odpovídá přibližně 40-65 % doporučené denní dávky. Vitamin B5 – Kyselina pantotenová (1 mg/l) odpovídá přibližně 20 % doporučené denní dávky. Vitamin B6 – Pyridoxin (0,6 mg/l) odpovídá přibližně 25 % doporučené denní dávky. Vitamin B12 – (100mg/l) Vitamin H – Biotin (0,01) odpovídá přibližně 5 % doporučené denní dávky.

Bílkoviny Pivo obsahuje 3-5 g/l čistých bílkovin přičemž 85 % z těchto bílkovin pochází ze sladu a 15 % z pivovarských kvasinek.

Nukleové kyseliny a jejich deriváty Přibližný obsah těchto sloučenin se pohybuje od 0-1,8 mg/l. Fyziologický efekt těchto sloučenin spočívá ve zvýšení močopudnosti piva, vlivu na krevní tlak a srdeční aktivitu.

Polyfenoly Obsah polyfenolů v pivu je přibližně 100-200 mg/l. Význam polyfenolů je srovnatelný s významem vitaminu C. Doporučená denní dávka se pohybuje mezi 15 a 25 mg rostlinných polyfenolů na osobu a den.

Sacharidy Celkový obsah sacharidů v pivu se pohybuje okolo 28 g/l. Sacharidy představují hlavní energetickou složku piva (asi 60 %) a to snadno využitelnými cukry. Pivo může pokrýt značnou část doporučené denní dávky sacharidů.

Vláknina Vláknina obsažená v pivu vykazuje příznivé účinky na lidský organismus. Její přítomnost napomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a výrazně snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Pivo plzeňského typu obsahuje průměrně 1,5 g vlákniny na litr piva a kvasnicová piva obsahují okolo 2,5 g vlákniny na litr piva.

Oxid uhličitý – CO2 Oxid uhličitý je přirozenou součástí piva. Dosažení optimálního obsahu a zejména vázání rozpuštěného oxidu uhličitého v pivu má však zásadní vliv na fyziologii lidského trávení, senzorické vlastnosti piva, jeho trvanlivost a správný říz při stáčení.

Část požadovaného množství oxidu uhličitého získá pivo v procesu hlavního kvašení a část při dokvašování. Říz piva patří k jeho významným a velmi obtížně definovatelným vlastnostem. Podle definice se řízem piva rozumí štiplavý pocit, vyvolaný tímto nápojem v ústech, a všeobecně se dává do souvislosti s nasycením piva oxidem uhličitým. Říz piva má výrazný vliv na oblibu piva a tím i na jeho konzumaci.

Křemík Křemík v pivu brzdí absorpci nežádoucího hliníku v těle. Hliník je příčinou Alzheimerovy choroby. Podle výzkumů je pivo velmi dobrým zdrojem křemíku a může obsahovat 30-80 mg kyseliny orto-křemičité v jednom litru nápoje.

CITACE ZDROJŮ obr. 1: V Praze se představila piva z Belgie, Německa i Česka - Tyden.cz [online]. 15.06.2009 16:26 [cit. 2013-10-11]. Dostupné z: http://www.tyden.cz/rubriky/apetit/pivo/v-praze-se-predstavila-piva-z- belgie-nemecka-i-ceska_124607.html citace webu: Fórum zdraví - Fórum zdraví. Fórum zdraví - Fórum zdraví [online]. 2013 [cit. 2013-10-11]. Dostupné z: http://www.forumzdravi.cz/component/content/article/15-zdrava-vyziva/54-vse-o-pivu