26.2.2008 Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Příprava Národního registru VŠKP a Národního úložiště šedé literatury Ing. Jan Mach

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky Univerzity Karlovy v Praze
Advertisements

Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Metadatový standard EVSKP-MS verze 1
OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
Iva Horová: Zpráva Komise eVŠKP za rok , Ostrava Biblioteca Academica Zpráva o činnosti za rok 2007 Odborná komise pro otázky elektronického.
Knihovny současnosti 2011, České Budějovice 13. – 15. září 2011
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP na AMU Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP Zpřístupňování eVŠKP na AMU specifika a problémy.
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Zpřístupňování eVŠKP současný stav a záměry.
Iva Horová: Zpráva Komise eVŠKP za rok , Olomouc CPVŠK Zpráva o činnosti za rok 2006 Odborná komise pro otázky elektronického zpřístupňování.
1/11 VŠB-TUO Ostrava AMU = DAMU + FAMU + HAMU Dspace na AMU (budování repozitáře pro VŠKP) 1.Výchozí situace na AMU 2.Úpravy Dspace 3.Vazby.
Bibiotheca academica Ostrava Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze Co nového v e-theses aneb Trendy ve zpřístupňování.
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP DSPACE CZ Zpráva o české komunitě DSpace Zpracovala Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby listopad 2006, Brno eVŠKP UTB ve Zlíně Systémy pro zpřístupňování VŠKP.
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
Projekt „Příprava národního registru vysokoškolských kvalifikačních prací“ Persistentní identifikátory v databázích eVŠKP Stručné shrnutí Petr Novák, Státní.
Bc. Vladimíra Kováříková Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava 1. setkání českých uživatelů systému 24. dubna 2008 DSpace na VŠB-TU Ostrava.
Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Open Access: podporujeme citační ohlasy 24. – 30. října 2011 Mezinárodní akce na.
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Citace, citování Plagiátorství
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008, Brno Ing. Jan Mach, CIKS Vysoká škola ekonomická v Praze Přenos VŠKP pomocí protokolu OAI-PMH.
Návrh workflow a tvorba předpisů pro eVŠKP na AMU Iva Horová
8. prosinec 2009, PrahaSeminář ASEP Spolupráce Národního úložiště šedé literatury (NUŠL) a ústavů AV ČR Iveta Fürstová
16. října 2007 Národní úložiště šedé literatury v roce 2007 Mgr. Petr Novák Státní technická knihovna Praha.
SLDK Zvolen, 12. září 2007 Boj s plagiáty Milan Šorm
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Asociace knihoven vysokých škol ČR výroční konference.
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
DSPACE na ZČU v Plzni 5. setkání uživatelů Dspace, Ostrava Ing. Radka Tichá Mgr. Anna Andrlová.
Digitální knihovna AV ČR a vývoj nové verze systému Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě
ESTUP – Elektronické STUdentské Práce, Martin Pešava 2006, Brno Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby... Systém pro eVŠKP.
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
Bibliotheca Academica Zlín Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze Zpráva o činnosti komise Ing. Jan Mach Vysoká škola.
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Informace pro předsednictvo RVŠ Praha,
Šedá literatura a SIGLE Knihovna AV ČR
Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby listopad 2006, Brno eVŠKP UTB ve Zlíně Systémy pro zpřístupňování VŠKP.
Schůzka komise Brno Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze EVSKP-MS Přenos dat Jan Mach Vysoká škola ekonomická.
Schůzka komise Brno Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze EVSKP-MS Práva, licence, přístup … Jan Mach Vysoká škola ekonomická.
Výzkum a vývoj, studijní prameny a spolupráce s praxí Ing. Milan Kocáb, MBA Ing. Tomáš Cajthaml.
Co po nás zbyde… ISSS 2005 WebArchiv digitální archiv českého webu Markéta Škodová, Národní knihovna ČR.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names Soubory národních (jmenných)
Budoucnost současných internetových zdrojů Mgr. Ludmila Celbová
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV
1 Dspace na AMU – Ostrava 2012 AMU = DAMU + FAMU + HAMU Dspace na AMU Jakub Ivanov PhDr. Iva Horová.
Informační kulturní portál
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
Šedá literatura (Gray literature) Martina Machátová Tel.: Aktualizace:
PLÁN DLOUHODOBÉ OCHRANY DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ V PRAXI Mgr. Andrea Fojtu, Mgr. Eliška Pavlásková ÚVT UK, ÚISK UK
Projekt MedGate – integrace informačních zdrojů pro výzkum a vývoj v medicíně Eva Lesenková, Helena Bouzková, Jarmila Potomková, Eva Chárová MEDSOFT 2004,
Národní úložiště šedé literatury (NÚŠL) informace o projektu SKIP Klub vysokoškolských knihoven AMU, Iva Horová.
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
Workflow zpracování a zpřístupnění eVŠKP Jan Mach
Knihovny v pavučině spolupráce, Jindřichův Hradec Barbora Ramajzlová Asociace knihoven vysokých škol ČR - kroky ke.
TŘI ROKY DIGITÁLNÍHO UNIVERZITNÍHO REPOZITÁŘE UNIVERZITY KARLOVY Eliška Pavlásková, Andrea Fojtu Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě.
Daniel Jakubík Repozitář vědeckých prací.
ŠEDÁ LITERATURA Šedá literatura - z nejdůležitějších a nejstrategičtějších zdrojů vědeckých, technických a obchodních informací - „polopublikovaná literatura“
Šedá literatura (Gray literature) Martina Machátová Tel.: Aktualizace:
Projekt Archivace a zpřístupnění digitálních verzí kvalifikačních prací na Univerzitě Karlově v Praze Mgr. Eva Březinová Brno,
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
Projekt „Příprava národního registru vysokoškolských kvalifikačních prací“, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven Projekt.
Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna.
1 Asociace knihoven vysokých škol ČR Zpráva Komise pro otázky elektronického zpřístupňování vysokoškolských kvalifikačních prací Iva Horová, Jarmila Krkošková.
Centrální systémy v českém knihovnictví PhDr. Radka Římanová UISK FF UK
CPVŠK 2005, , Praha Suchdol Návrh národního souboru metadat pro popis e-VŠKP Specifikace metadat Eva BRATKOVÁ, ÚISK FF UK v Praze
Možnosti spolupráce: e-VŠKP v rámci systému šedé literatury
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
I. Dvořák Zahajovací setkání
Transkript prezentace:

Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Příprava Národního registru VŠKP a Národního úložiště šedé literatury Ing. Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze

Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Šedá literatura Literatura nekonvenční, polopulikovaná: Vysokoškolské kvalifikační práce –metadata a textové soubory, ale i multimédia –Odborná komise pro otázky elektronického zpřístupňování elektronických vysokoškolských kvalifikačních prací při AKVŠ Grantové a výzkumné zprávy, analýzy, konferenční materiály, sborníky a pre/postprinty, výukové materiály, výroční zprávy …

Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Šedá literatura Potřeba nalezení a zpřístupnění dat dostupných v lokálních úložištích Potřeba řešení legislativní problematiky, licenčních modelů Nutno řešit dlouhodobou dostupnost digitálních objektů –perzistentní identifikátory –konverze dokumentů (T602 ), technická metadata –zálohování: LOCKSS (Lots of Copies Keep Stuff Safe)

Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Národní registr vysokoškolských kvalifikačních prací

Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Národní registr VŠKP centralizovaný rozvojový projekt MŠMT zapojeno 17 vysokých škol návrh funkcí a rozhraní NR VŠKP: Ing. Jan Mach, VŠE programování, vyhledávání plagiátů: Ing. Michal Brandejs, CSc., MU

Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Cíle projektu sběr standardizovaných metadat z lokálních registrů, metodiky sběru dat jednotné rozhraní pro vyhledávání VŠKP volitelná archivace a zpřístupnění plných textů vyhledávání plagiátů

Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Aktuálně řešíme Metadata pro Národní standard VŠKP –popisná metadata –zápis autoritních záznamů pro osoby a korporace –"technická metadata" Standardy pro přenos souborů a vyhledávání v NR VŠKP (OAI-PMH, Z39.50, …) Uživatelské rozhraní, vyhledávání Trvalé identifikátory (čekáme na urn:nbn! )

Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Národní úložiště šedé literatury

Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Veřejná soutěž MK ČR ve výzkumu a vývoji Digitální knihovna pro šedou literaturu - funkční model a pilotní realizace 2.program „Zpřístupnění a ochrana kulturních, uměleckých a vědeckých zdrojů“ 1. podprogram „Integrované interaktivní zpřístupnění kulturního dědictví“ Období

Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze

Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Realizační tým Řešitel: Mgr. Štěpánka Žižková, STK Spoluřešitel: Ing. Jan Mach, VŠE Další řešitelé: –PhDr. Iva Horová, AMU –PhDr. Radka Římanová, STK –Mgr. Petr Novák, STK Příjemce: STK Spolupříjemce: VŠE

Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Cíle projektu Zajistit financování přípravných a souběžných analytických prací společných pro –Národní registr VŠKP –Národní úložiště šedé literatury Vypracovat metody pro vyhledávání, získávání a zpřístupnění VŠKP, technických a výzkumných zpráv Stanovit pravidla trvalého uchování digitálních objektů, včetně stanovení množiny povinných technických metadat a stanovení zásad ochrany dat.

Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Výčet předpokládaných výsledků licenční modely a řešená právní problematika, www informační prostředí pro spolupráci s producenty šedé literatury a zpřístupnění poznatků a vědeckých zdrojů uživatelům, aplikační rozhraní a koncepce nabízených služeb repozitářů, metadata, výměnné formáty, šablony, „best practices“ ochrany šedé literatury v digitální formě, modelová aplikace pro účely budování repozitářů šedé literatury, citace, vazby, návody a postupy, verifikované metody archivace a zpřístupňování digitálních zdrojů

Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Nejbližší kroky pro rok 2008 volba perzistentních identifikátorů příprava metadat, jejich struktury příprava alfa verze zadávacího řízení externí připomínkování vybranými potenciálními partnery/účastníky projektu nastavení komunikace s lokálními producenty šedé literatury pro účely dodávání testovacích dat

Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Zanechte kontakt, budeme Vás o průběhu řešení a výsledních informovat Ing. Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze