DÝCHACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ - Mgr. Marie Šimková.
Advertisements

Opakování – dýchací soustava
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Elektrolýza Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
BUŇKY A TKÁNĚ V LIDSKÉM TĚLE
Autor výukového materiálu:
Dýchací soustava.
MATEŘSKÁ ŠKOLA, ZÁKLADNÍ ŠKOLA A PRAKTICKÁ ŠKOLA, HORNÍ ČESKÁ 15, ZNOJMO EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Dýchací soustava.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
ORGANISMY JEDNOBUNĚČNÉ
Dýchací soustava.
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
TŘÍDĚNÍ PŘÍRODNIN 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Dýchací soustava Dýchání RESPIRACE
Dýchací soustava II.
DÝCHÁNÍ Plicní objemy.
Dýchací soustava 1.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Dýchání Filip Bordovský.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_333 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Filip Tomeš Předmět Biologie.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
NERVOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
OBĚHOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_69_DÝCHACÍ SOUSTAVA Téma:ČÁSTI DÝCHACÍ SOUSTAVY,
dolní cesty dýchací průdušnice (trachea) průdušky (bronchy)
Zajišťuje děj, který nazýváme dýchání!
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
DÝCHACÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Autor výukového materiálu:
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
DÝCHACÍ SOUSTAVA Obr.1. DÝCHACÍ SOUSTAVA Obr.1.
Vnitřní ústrojí psa domácího
Atom Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Dýchací soustava Mgr. Šárka Dohnalová Číslo šablony: III/2
DÝCHACÍ SOUSTAVA 5. ROČNÍK.
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Dýchací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci dýchací.
SOUSTAVA DÝCHACÍ Dýchací soustava sdružuje orgány, které obstarávají výměnu plynů mezi vnějším prostředím a krví. Vdechováním přivádějí do těla kyslík.
(výklad učiva) Počet hodin: 1 5. ročník
H L Í S T I C E 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
S V A L Y 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
DÝCHACÍ SYSTÉM.
BIOLOGIE ČLOVĚKA DÝCHACÍ SOUSTAVA
DÝCHACÍ SOUSTAVA Funkce:
Dýchací soustava.
DÝCHACÍ SOUSTAVA Životodárný kyslík. Dýchání = respirace Hlavní funkce DS RESPIRACE Význam dýchání PŘÍSUN KYSLÍKU DO KRVE ODVÁDĚNÍ OXIDU UHLIČITÉHO Z.
VY_32_INOVACE_24_ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍCH CEST_P_HORKÁ.
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, dýchací soustava.
DÝCHACÍ SOUSTAVA U/41 ZŠ Hejnice - M. Hradil. Obr. 1.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_26 II Dýchací soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_17_01_dýchací soustava.
Plíce * Jsou párovým orgánem
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_34_ Dýchací soustava
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
VY_52_INOVACE_17_01_dýchací soustava
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_08_28_Dýchací soustava
Dýchací soustava Stavba soustavy Funkce a činnost Obranné reflexy Onemocnění Co škodí a prospívá.
Dýchací soustava
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Transkript prezentace:

DÝCHACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

DÝCHÁNÍ základní pochod v živých organismech probíhá ve všech buňkách je důležitý při získávání energie pro tělo glukóza + O2 → CO2 + H20 + energie cukr + kyslík → oxid uhličitý + voda + energie Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

NOSNÍ DUTINA úprava teploty vdechovaného vzduchu zabraňuje vniku cizích látek do dýchací soustavy (hlen, chloupky) v nosohltanu se trávící trubice a dýchací trubice kříží záklopka hrtanová odděluje hltan a hrtan (zabraňuje potravě aby vnikla do dýchací trubice) NOSNÍ DUTINA NOSOHLTAN HLTAN HRTAN PRŮDUŠNICE JÍCEN ÚSTNÍ DUTINA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

DÝCHACÍ TRUBICE v hrtanu jsou uloženy hlasivky, důležité pro tvorbu hlasu průdušnice vede vzduch k plicím; větví se na dvě průdušky, které vstupují do každé plíce. průdušky se v plicích dělí na průdušinky, které potom končí v plicních sklípcích Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

PLICNÍ SKLÍPKY funkční jednotka plic okysličování krve – odkysličenou krev přivádí ze srdce plicní tepny a tepénky, plicní žíly vedou okysličenou krev do srdce ODKYSLIČENÁ KREV OKYSLIČENÁ KREV PRŮDUŠINKA PLICNÍ VÁČEK PLICNÍ SKLÍPEK Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

BRÁNICE sval zajišťující ventilaci vzduchu Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

NÁDECH A VÝDECH Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

PLÍCE párový orgán uložený v hrudní dutině dýchací pohyby zajišťují mezižeberní svaly a bránice do plic vstupují plicní tepny (odkysličená krev), z plic vystupují plicní žíly (okysličená krev) zdravý člověk: 15 – 20 vdechů/min jeden nádech (dospělý člověk): 0,4 – 0,5 l vzduchu Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ASTMA zúžení dýchací trubice ztížené dýchání nutné léčit inhalátory až 10% dětí a 5% dospělých Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

PLICNÍ EMBOLIE ucpání žíly nebo tepny v plicích krev se nemůže okysličovat a dojde k zhoršení dýchání a zrychlení činnosti srdce často po operacích, vede ke smrti Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

PNEUMOTHORAX protržení hrudní dutiny dojde ke zhroucení plíce Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

INFEKCE DÝCHACÍ SOUSTAVY kapénkové infekce přenosné vzduchem způsobené bakteriemi 1. ZÁNĚT DUTIN (SINUSITIDA) 2. ZÁNĚT MANDLÍ (TONSILITIDA) 3. ZÁNĚT HLTANU (FARINGITIDA) 4. ZÁNĚT HRTANU (LARYNGITIDA) 5. ZÁNĚT PRŮDUŠEK (BRONCHITIDA) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

RÝMA běžná kapénková infekce nosní dutiny nadměrná produkce hlenů způsobená viry nedá se léčit antibiotiky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ZÁPAL PLIC zánět plicních sklípků při zanedbání léčby méně závažných onemocnění dýchací soustavy (kašel, zánět nosohltanu, zánět průdušek) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

TUBERKULÓZA (TBC) plicní onemocnění způsobené bakteriemi dříve smrtelná v Česku povinné očkování bakterie napadají všechny orgány, nejvíce však plíce jedním z příznaků je vykašlávání krve Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ZDROJE Obrazový materiál snímek 1, 3 (nosní dutina): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 2 (dýchání): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 4 (dýchací trubice): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 5 (plicní sklípky): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 6 (bránice): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 7 (nádech a výdech): tato fotografie je dostupná pod GNU Free documentation license version 1.2 a pozdější na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Diaphragmatic_breathing.gif Obrazový materiál snímek 9 (astma): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 10 (embolie): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 11 (pneumothorax): tato fotografie je dostupná pod Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Czech Republic na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pneumothorax_001_cs.jpg Obrazový materiál snímek 12 (infekce dýchací soustavy): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 13 (rýma): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 14 (zápal plic): tato fotografie je dostupná pod GNU Free documentation license version 1.2 a pozdější na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pneumonia_x_ray.jpg Obrazový materiál snímek 15 (tuberkulóza): autor obrázku Jan Kubát Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.