Příklady teorie všeobecné rovnováhy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mikroekonomie II – přednáška č. 5: Dokonalá konkurence
Advertisements

Mikroekonomie II – přednáška č. 3: Produkční analýza firmy
Firma a odvětví. Koncentrace odvětví
Struktura oddílu Tržní rovnováha a tržní selhání
Mikroekonomie I Zásahy státu do cen
Opakování Hranice Produkčních Možností Ekonomické statky „Scarsity“
Optimalizace chování firmy v podmínkách dokonalé konkurence
Mikroekonomie I Chování spotřebitele: užitečnost a poptávka
Optimalizace chování firmy v podmínkách dokonalé konkurence
Mikroekonomie I Chování výrobce: náklady a nabídka
Mikroekonomie I Cvičení 18 – Všeobecná (celková) rovnováha
Poptávka na trhu zboží a služeb
Optimalizace chování firmy v podmínkách dokonalé konkurence.
Teorie firmy II - Optimum výrobce - Mezní produkt, zákon klesajícího mezního produktu - Izokvanty produkční funkce - Další modely výrobce
D) Užitek a optimální rozhodnutí
Mikroekonomie II – Přednáška č. 12: Všeobecná rovnováha
POPTÁVKA PO VF TRPX – příjem z celkového produktu faktoru
Mikroekonomie II Úvod Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Mikroekonomie II Všeobecná rovnováha Ing. Vojtěch Jindra
Seminář 4. Racionální chování spotřebitele a výrobce
Mikroekonomie I Užitek spotřebitele a odvození poptávky Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Všeobecná rovnováha.
Mikroekonomie bakalářský kurz - VŠFS
ANALÝZA BLAHOBYTU CELÉ SPOLEČNOSTI – DŮLEŽITÁ PRO POSOUZENÍ ZÁSAHŮ VEŘEJNÉHO SEKTORU, TEDY PRO EKONOMII VEŘEJNÉHO SEKTORU.
nabídka DOKONALe konkurenční firmy Mikroekonomie I
Poptávka nabídka a tržní rovnováha
Teorie chování spotřebitele
Mikroekonomie I Nedokonalost konkurence
Poptávka nabídka a tržní rovnováha
Mikroekonomie I Nabídka dokonale konkurenční firmy
Mikroekonomie I Chování firmy v modelu dokonalé konkurence
Mikroekonomie I Rovnováha na dokonale konkurenčním trhu
CHOVÁNÍ FIRMY V DOKONALÉ KONKURENCI
Mikroekonomie I Tržní rovnováha a efektivnost
Teorie poptávky a užitek, chování spotřebitele
Dokonalá konkurence předpoklady DoKo
DOKONALÁ KONKURENCE.
Odvození nabídkové křivky
Teorie firmy Téma 3 Mikroekonomie bakalářský kurz - VŠFS
Teorie chování spotřebitele
Dokonalá konkurence (DK)
Základní pojmy, principy a zákony
VŠEOBECNÁ EKONOMICKÁ ROVNOVÁHA
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
Teorie rozdělování a její kontexty
III. Analýza nabídky Přehled témat 8. Technologie 9. Minimalizace nákladů 10. Maximalizace zisku 11. Alternativní teorie firmy.
Všeobecná rovnováha.
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
Nedokonalé konkurence
V. Tržní rovnováha a tržní selhání Přehled témat
Teorie chování spotřebitele
Všeobecná rovnováha Téma 10 Mikroekonomie bakalářský kurz - VŠFS
Chování spotřebitele Druhý seminář.
Teorie firmy Téma 3 Mikroekonomie bakalářský kurz - VŠFS
Mikroekonomie II – Přednáška č. 12: Všeobecná rovnováha
1. Předpoklady dokonalé konkurence 2. Příjmy v DK
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
Charakteristika a podmínky dokonalé konkurence
12. Všeobecná rovnováha.
Trh a tržní mechanismus PREZENTACE. Trh Trh a tržní ekonomika cenový systém soukromé vlastnictví konkurence.
8. Monopolistická konkurence Obsah charakteristika volba výstupu firmy v SR a LR Chamberlinův model efektivnost monopolistické konkurence.
Všeobecná rovnováha.
Teorie chování spotřebitele
Poptávka nabídka a tržní rovnováha
Teorie her, suboptimální řešení
Všeobecná rovnováha Téma 10 Mikroekonomie bakalářský kurz - VŠFS
Spotřebitelská volba a utváření poptávky
Mikroekonomie I Všeobecná (celková) rovnováha
Tržní síly nabídky a poptávky, elasticita a její aplikace TNH 1 (S-3)
Základy Ekonomie pro adiktology část Prof. Martin Dlouhý
Transkript prezentace:

Příklady teorie všeobecné rovnováhy Mikroekonomie magisterský kurz - VŠFS Jiří Mihola, jiri.mihola@quick.cz , 2010 www.median-os.cz, www.ak-ol.cz Téma cvičení Příklady teorie všeobecné rovnováhy

Model 2*2*2*2 Výrobce 1 Spotřebitel 1 Spotřebitel 2 Výrobce 2 Q1 Q´1

Základní předpoklady všeobecné ekonomické rovnováhy Mezní výstup MQ´ všech firem je stejný. Mezní míra transformace produktu MRTP je u všech firem stejná. Mezní míra technické substituce MRTS všech výstupů je stejná. Mezní užitek ze spotřeby každého statku MU v případě každého spotřebitele je stejný. Mezní míra substituce ve spotřebě MRSC všech spotřebitelů je stejná. Mezní míra substituce každého ze spotřebitelů MRSC se rovná mezní míře transformace produktu každé z firem MRTP.

Prostor pro průběh indiferentních křivek dokonalý substitut dokonalý komplement Q´1 Q´2 Q´2= U/Q´1 Q´2= U- Q´1 U = Q´1 . Q´2 U = Q´1 + Q´2

Smluvní křivka V bodě dotyku izokvant jsou mezní míry technické substituce MRTS pro první i druhý statek shodné. Graficky to lze vyjádřit tak, že v bodě dotyku má tečna k izokvantě prvního statku i k izokvantě druhého statku stejný sklon (směrnici).

Odvození hranice produkčních možností PPF ze smluvní křivky CC ve výrobě

Mezní míra transformace produktu Poměr, o kolik zvětšujeme produkci jednoho statku, a o kolik snižujeme produkci druhého statku, je mezní míra transformace produktu MRTP, Platí, že v čitateli je změnu statku, jehož množství zvětšujeme, a ve jmenovateli změnu statku, jehož množství snižujeme: MRTP = Q´2/Q´1, Q´2 … změna statku, jehož množství zvyšujeme, Q´1 … změna statku, jehož množství snižujeme.

Mezní míra transformace produktu Producent bude vnímat jako indiferentní, každou kombinaci produkovaných statků, pokud se mezní míra transformace produktu bude rovnat cenovému poměru daných statků. MRTP = Q´2/Q´1 = PQ´1/PQ´2 Je-li MRTP odlišná od cenového poměru, vyplatí se producentovi zvyšovat produkci nějakého statku a snižovat produkci jiného statku.

Mezní míra transformace Pokud má být alokace (umístnění) zdrojů v případě 2 firem, 2 výstupů paretovsky efektivní, musí být mezní míra transformace výstupu u obou firem stejná. MRTP1 = MRTP2 MRTP1 … mezní míra transformace u statků produkovaných 1. firmou MRTS2 … mezní míra transformace u statků produkovaných 2. firmou

Optimum v případě dvě firmy, dva výstupy Obecně vyjádřeno, má-li daný systém (společnost) produkovat maximální množství všech statků, musí být jejich mezní míry transformace produktu shodné. MRTP1 = MRTP2 hranice produkčních možností

Komplexní grafické vyjádření všeobecné rovnováhy – panel A a B Model 2x2x2x2 3 firmy 4 firmy

Komplexní grafické vyjádření všeobecné rovnováhy – panel C Model 2x2x2x2

Příklad 1 PQ´1=400 Kč PQ´2= ? Model 2x2x2x2

Příklad 1 MRTP=MRCS= Q´2/Q´1 = PQ´1/PQ´2 Q´2/Q´1 =4/3=400/PQ´2 Model 2x2x2x2 MRTP=MRCS= Q´2/Q´1 = PQ´1/PQ´2 Q´2/Q´1 =4/3=400/PQ´2 PQ´1=400 Kč PQ´2= ¾ . 400 = 300 Kč

Příklad 2 Model 2x2x2x2 Mezní míra substituce MRSC všech spotřebitelů je 4/1. Mezní míra transformace produktu MRTP všech výrobců je 1/4. Znázorněte graficky co se bude dít z hlediska rovnováhy firmy a rovnováhy odvětví (zvlášť pro statek ´Q´1 a statek ´Q´2) MRSC = Δ Q´2/Δ Q´1 = 4/1 MRTP = Δ Q´2/ Δ Q´1 = 1/4 = PQ´1/PQ´2 MRSC ≠ MRTP nenastává výrobně tržní rovnováha. Jelikož MRSC > MRTP vzniká, jak je zřejmé z obrázku, v odvětví Q´1 na trhu nedostatek, v odvětví Q´2 přebytek. V odvětví Q´1 je nedostatek na trhu, neboť cena je zde nízká, v odvětví Q´2 je přebytek na trhu, neboť cena je zde vysoká. Výrobci budou vyrábět více statku Q´1 a méně Q´2 Poměr cen PQ´1/PQ´2 poroste.

V odvětví Q´1vzniká nedostatek na trhu statků, v odvětví Q´2 přebytek. Příklad 2 Model 2x2x2x2 MRTP Q´1 Q´2 Q´10 Q´21 Q´20 MRSC PPF Q´11 V odvětví Q´1vzniká nedostatek na trhu statků, v odvětví Q´2 přebytek.

Příklad 2 Model 2x2x2x2 Protože rovněž spotřebitelé zvyšují spotřebu statku Q´1 a snižují spotřebu statku Q´2, mění se jejich mezní míry substituce MRSC. Dodatečná jednotka statku Q´1 bude spotřebitelům přinášet menší užitek. Další jednotka statku Q´2, které se spotřebitelé vzdávají, jim bude přinášet vyšší užitek. Graficky dochází k posunu smluvní křivky CC z polohy CC1 do polohy CC0, a tečna s, vyjadřující mezní míru substituce MRSC, se posouvá z polohy s1 do polohy s0. V rovnovážné situaci (body E0 a B) je mezní míra substituce MRSC rovna mezní míře transformace produktu MRTP, což je graficky vyjádřeno tím, že tečna s0 (vyjadřující MRSC) má stejný sklon jako tečna t0 (vyjadřující MRTP).

Příklad 2 Model 2x2x2x2 Cena statku Q´1, kterou stanovili producenti, je pro spotřebitele nízká, cena statku Q´2 je vysoká. Spotřebitelé by za ceny výrobců kupovali 1. statek a nekupovali 2. statek. Na trhu 1. statku by vznikl nedostatek, 2. statku přebytek. Výrobci by zjistili, že mohou zvyšovat cenu 1. statku, a že musí snižovat cenu 2. statku. Změnil by se tedy cenový poměr mezi 1. a 2. statkem. Výrobci vyrábějící 1. statek by dosahovali kladného ekonomického zisku, výrobci vyrábějící 2. statek by se dostali do ekonomické ztráty. Do odvětví, ve kterém se vyrábí 1. statek, by začali vstupovat další výrobci, a z odvětví, ve kterém se vyrábí 2. statek, by začali výrobci vystupovat. Zvýšení výroby 1. statku a snížení výroby 2. statku povede k tomu, že se začnou měnit mezní míry transformace produktu u obou statků. Výše uvedené změny MRSC, cenových poměrů, a MRTP mezi 1. a 2. statkem by pokračovaly tak dlouho, dokud by nenastala rovnost MRSC = MRTP. Obě mezní míry budou rovny cenovému poměru obou statků. Jen v takovém případě nevzniká nerovnováha.

Příklad 2 Model 2x2x2x2 Stav v odvětví Q´1 a Q´2 před změnou cen a následná změna cen Před zdražením firmy vytvářely jak v odvětví statku Q´1, tak v odvětví statku Q´2, nulový ekonomický zisk na jednotku (EP/Q´1 = EP/Q´2 = 0).

Příklad 2 Příchod firem do odvětví a odchod firem z odvětví Model 2x2x2x2 Příchod firem do odvětví a odchod firem z odvětví

Příklad 3 Na indiferentní křivce - MRSC…mezní míra substituce ve spotřebě MRSC = Δ Q´1/Δ Q´2 = 4/1 = PQ´2/PQ´1 PQ´1= 20 PQ´2= ? PQ´2= PQ´1. MRSC = 20.4=80 Pohyb na PPF - MRTP…mezní míra transformace produktu MRTP = Δ Q´1/Δ Q´2 = 3/2 = PQ´2/PQ´1 PQ´1= 50 PQ´2= ? PQ´2= PQ´1. MRSC = 50.3/2=75 Pohyb na UPF - MRTS…mezní míra technické substituce MRTS = Δ Q´1/Δ Q´2 = 5/4 = PQ´2/PQ´1 PQ´1= 100 PQ´2= ? PQ´2= PQ´1. MRSC = 100.5/4=125

Hranice produkčních možností u komplementů a substitutů

Hranice produkčních možností u komplementů a substitutů Q´2 Q´2max Q´2max Q´1

Diagram zobrazuje všechny kombinace užitků dvou spotřebitelů. Efektivnost ve směně Diagram zobrazuje všechny kombinace užitků dvou spotřebitelů.

Hranice užitkových možností (křivka dosažitelného užitku, UPF) Křivka zobrazuje maximální hodnoty užitku 1. a 2. spotřebitele.

Děkuji za pozornost. Jiří Mihola jiri.mihola@quick.cz www.median-os.cz Teoretický seminář VŠFS Jiří Mihola jiri.mihola@quick.cz www.median-os.cz Děkuji za pozornost.